• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vývoj zadluženosti v krajích České republiky v letech 2010 až 2013

Zdroj: vlastní zpracování SOLUS: Zájmové sdružení právnických osob [online] 2014 [cit. 2014-01-30]. Dostupné z: https://www.solus.cz/.

41 SOLUS: Zájmové sdružení právnických osob [online], 2014.

Obrázek 1: Průměrná míra zadluženosti v krajích České republiky se zaměřením na kraj Jihomoravský a region Vyškovsko 42

Zdroj: vlastní zpracování SOLUS: Zájmové sdružení právnických osob [online] 2014 [cit. 2014-01-30]. Dostupné z: https://www.solus.cz/

42 SOLUS: Zájmové sdružení právnických osob [online], 2014.

7,3 % 6,4 %

4.2 Cíl a použitá metoda výzkumu

Jak již bylo zmíněno výše, praktická část bakalářské práce je založena na reali-zaci výzkumného šetření. Při samotném zpracování výzkumu se postupovalo dle násle-dujících hlavních kroků:

 definování hlavního cíle výzkumu a jeho dílčích cílů,

 stanovení výzkumných hypotéz,

 charakteristika metodiky výzkumu zahrnující:

‒ popis metody výzkumu,

‒ popis výzkumného prostředí a výzkumného souboru,

‒ popis realizace a průběhu výzkumu,

‒ analýzu a zpracování výzkumných dat,

 interpretace výsledků výzkumu,

 ověření výzkumných hypotéz,

 zhodnocení výzkumu.

Primárním cílem výzkumu je zjištění specifik hospodaření českých domácností na Vyškovsku se zaměřením na zjištění zkušeností, znalostí, názorů a postojů účastníků výzkumu s využíváním nejrůznějších půjček. Tohoto hlavního cíle výzkumu bude dosa-ženo prostřednictvím níže uvedených dílčích cílů:

 zjištění specifik hospodaření českých domácností na Vyškovsku,

 zjištění dřívějších a současných zkušeností účastníků výzkumu s využívání

4.2.1 Výzkumné hypotézy

Na základě definování primárního cíle výzkumu a jeho dílčích cílů jsou stanove-ny celkem čtyři výzkumné hypotézy:

 Hypotéza č. 1 – Účastníci výzkumu si nevytváří žádnou finanční rezervu, kterou by v případě potřeby mohli využít.

 Hypotéza č. 2 – Většina účastníků výzkumu již v minulosti využila a v současné době také využívá nějaké půjčky.

 Hypotéza č. 3 – Zadlužení působí problémy převážně účastníkům výzkumu, u nichž celkový měsíční příjem v domácnosti činí méně než 20 000 Kč.

 Hypotéza č. 4 – Účastníci výzkumu, kterým zadlužování působí nějaké pro-blémy, mají obavy z problémů se splácením půjček v budoucnosti.

4.2.2 Metoda výzkumu

Pro účely realizace a zpracování výzkumu v rámci praktické části předkládané bakalářské práce byla vybrána nepřímá kvantitativní dotazníková metoda. Tato metoda byla vybrána na základě snahy o získání většího množství potřebných informací o zkoumané problematice (tedy zadlužování českých domácností na Vyškovsku), které by přispěly k naplnění primárního cíle výzkumu a jeho dílčích cílů, včetně ověření vý-zkumných hypotéz. Metoda dotazníku (tj. dotazník) představuje soubor předem připra-vených písemně formulovaných otázek. Výhoda této metody spočívá především v možnosti získání velkého množství potřebných informací od velkého počtu respon-dentů, což je z pohledu realizace tohoto výzkumu důležitou podmínkou. Dotazník po-jmenovaný „Zadluženost domácností a její důsledky“ vlastní tvorby byl vytvořen pouze pro zpracování výzkumu v rámci praktické části této bakalářské práce. Jeho zaměření koresponduje s primárním cílem výzkumu a jeho dílčími cíli. Dotazník je součástí pří-lohy č. 1 předkládané bakalářské práce. Dotazník je strukturovaného nestandardizova-ného charakteru obsahovat celkem 26 otázek. Mezi základní druhy otázek, jež byly v dotazníku použity, patřily:

 otázky uzavřené:

U otázek uzavřených měli účastníci výzkumu možnost výběru odpovědi z jedné nebo z několika nabízených variant. Dotazník obsahoval celkem 24 uzavřených otázek.

Jednalo se o otázky č. 1 až 18, otázku č. 20 a otázky č. 22 až 26. Otázky uzavřené lze dále rozdělit následujícím způsobem:

‒ otázky dichotomické – účastníci výzkumu měli možnost výběru pou-ze jedné pou-ze dvou možností „ano“ / „ne“, v dotazníku bylo celkem 5 otázek dichotomických, jednalo se o otázky č. 12, 14, 18, 20 a 22,

‒ otázky trichotomické – účastníci výzkumu měli možnost výběru pou-ze jedné pou-ze tří nabípou-zených možností „ano“ / „ne“ / „nevím“, v dotazníku se nacházela jedna taková otázka (konkrétně otázka č.

23),

‒ otázky polytomické, výběrové – účastníci výzkumu měli možnost výběru pouze jedné varianty z několika nabízených možností, dotaz-ník obsahoval celkem 15 polytomických výběrových otázek, k těmto otázkám patřily otázky č. 1 až 17 a otázky č. 24 až 26,

‒ otázky polytomické, výčtové – účastníci výzkumu měli možnost vý-běru několika možností odpovědi z více nabízených variant, dotazník obsahoval 3 otázky tohoto typu – tj. otázka č. 13, 15 a 16.

 otázky polouzavřené / polootevřené:

U polouzavřených / polootevřených otázek vybírali účastníci výzkumu pouze jednu odpověď z několika nabízených variant, přičemž vybranou odpověď měli mož-nost obohatit o své vlastní vyjádření. V dotazníku byla pouze jedna otázka polouzavře-ného / polootevřepolouzavře-ného typu – otázka č. 21.

 otázky otevřené:

U otevřených otázek měli účastníci výzkumu možnost volné tvorby odpovědi.

Dotazník obsahoval jednu otázku otevřenou. Jednalo se o otázku č. 19.

Dotazník byl rozdělen na dvě části. První část dotazníku byla zaměřena na tění obecných demografických údajů o účastnících výzkumu. Tato část dotazníku zjiš-ťovala pohlaví účastníků výzkumu, jejich věk, nejvyšší dosažené vzdělání, rodinný stav a socioekonomické postavení. Jednalo se o 5 následujících dotazníkových otázek:

1. Jste?

2. Jaký je Váš věk?

3. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

4. Jaký je Váš rodinný stav?

5. V současné době jste?

Informace o obecných demografických údajích účastníků výzkumu jsou součástí podkapitoly 5.3.2 této bakalářské práce. Druhá část dotazníku se vztahovala přímo ke zkoumané problematice. Byla tedy zaměřena na zjištění specifik hospodaření českých domácností na Vyškovsku, včetně zjištění zkušeností, znalostí, názorů a postojů účast-níků výzkumu s využíváním nejrůznějších půjček. Jednalo se o těchto 21 otázek:

6. Kolik činí Váš celkový měsíční příjem v domácnosti?

7. Vycházíte s měsíčním příjmem Vaší domácnosti?

8. Jak byste ohodnotil/a životní úroveň Vaší domácnosti?

9. Platíte své účty včas?

10. Vytváříte si nějakou finanční rezervu, kterou byste v případě potřeby (např. ztráty zaměstnání) mohl/a využít?

11. Po jak dlouhou dobu byste byl/a schopen/schopna pokrýt náklady Vaší domácnosti po ztrátě měsíčního příjmu?

12. Využil/a jste již někdy možnosti půjčit si peníze?

13. O jaký druh půjčky se jednalo?

14. Splácíte v současné době nějakou půjčku?

15. Jaký druh půjčky v současné době splácíte?

16. Od koho jste si peníze půjčil/a?

17. Jak vysokou částku z Vašeho měsíčního příjmu domácnosti splácíte?

18. Působí Vám zadlužení nějaké problémy?

19. Jaké problémy Vám zadlužení působí?

20. Máte obavy z problémů se splácením půjček v budoucnosti?

21. Víte, co všechno se může stát v případě, že nebudete řádně splácet své půjčky?

22. Znáte ze svého blízkého okolí někoho, kdo v minulosti již využil nebo v současné době využívá nějaké půjčky?

23. Myslíte si, že je problematika zadlužování českých domácností v současné době aktuální?

24. Jak velký podíl domácnosti je dle Vašeho názoru zadlužen?

25. Na co si podle Vás lidé v České republice půjčují peníze nejčastěji?

26. Jak byste ohodnotil/a finanční gramotnost české populace?

4.2.3 Realizace a průběh výzkumu

Výzkum probíhal po dobu 5 měsíců, a to v měsíci listopadu a prosinci roku 2013 a dále v měsíci lednu, únoru a březnu roku 2014. Z mého blízkého okolí bylo osloveno celkem 30 osob z řad členů mé rodiny, kamarádů, známých a přátel. Tito lidé byli dále požádáni, aby oslovili alespoň jednoho ze svých členů rodiny, kamarádů, známých a přátel, kteří by byli ochotni zúčastnit se tohoto výzkumného šetření. Výzkumný soubor byl tak tvořen dvěma skupinami. V případě členů mé rodiny, kamarádů známých a přá-tel z mého bezprostředního okolí probíhala distribuce dotazníků osobně. Ostatním (tedy členům rodiny, kamarádům, známým a přátelům mých blízkých) byly dotazníky slány elektronicky (formou e-mailů). Celkem bylo osobně rozdáno a elektronicky roze-sláno celkem 60 dotazníků (100 %) – 30 dotazníků (50 %) bylo určeno osobám z mého blízkého okolí a dalších 30 dotazníků (50 %) bylo určeno členům rodiny, kamarádům, známým a přátelům mých blízkých. Celková návratnost dotazníků byla 90 % (tj. 54 dotazníků). V rámci osobní distribuce dotazníků byla návratnost 93,33 % (tj. 28 dotaz-níků). Elektronickým dotazováním byla návratnost 86,67 % (tj. 26 dotazdotaz-níků).

4.3. Získaná data

Výzkumným prostředím byly české domácnosti z Vyškovska, z nichž pocházeli účastníci výzkumu. Ve všech případech se jednalo o jedince z mého blízkého okolí, a to

bez ohledu na jejich pohlaví, věk, výši dosaženého vzdělání, rodinný stav a socioeko-nomické postavení. Výzkumný soubor sestával z 54 účastníků výzkumu. Specifikace výzkumného souboru jsou uvedeny níže.

Otázka č. 1 - Jste?

Úkolem otázky č. 1 bylo zjištění pohlaví účastníků výzkumu. Z celkového počtu 54 účastníků výzkumu (100 %) bylo 38 dotazovaných (70,37 %) ženského pohlaví a 16 respondentů (29,63 %) pohlaví mužského. Jednotlivé odpovědi účastníků výzkumu na tuto otázku jsou uvedeny v tabulce 8 a graficky znázorněny v grafu 9 níže.

Tabulka 8: Pohlaví účastníků výzkumu

1. Jste? Absolutní četnost Relativní četnost [%]

žena 38 70,37

muž 16 29,63

Zdroj: vlastní zpracování