• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ústav jazyků

In document Ob O bs sa ah h (Stránka 69-73)

Ph P hD Dr r. . M Mi il le en na a K Kr rh hu ut to ov á, , P Ph h. .D D. .

vedoucí ústavu

Technická 3058/10 616 00 Brno tel.: 541 146 040 fax: 541 146 349

E-mail: ujaz@feec.vutbr.cz

Odborní asistenti, asistenti

Mgr. Marie Bartošová, Mgr. Ladislav Baumgartner, PaedDr. Alena Baumgartnerová, Mgr. Petra Boková-Fiĺová, PhDr. Marcela Borecká, Mgr. Přemysl Dohnal, M. A. Kenneth Froehling, Ing. Martin Jílek, Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D., PhDr. Milena Krhutová, Ph.D., Mgr. Petra Langerová, PhDr. Dagmar Malíková, Mgr. Jana Malíková-Kopecká, PhDr. Ludmila Neuwirthová, Ph.D., Mgr. Šárka Rujbrová, Mgr. Pavel Sedláček, PhDr. Milan Smutný, Ph.D., Mgr. Agata Walek

Administrativní a techničtí pracovníci

Miroslava Purová

68

Aktuální zaměření ústavu

Ústav jazyků v roce 2010 pokračoval v plánu zvyšování kvality výuky se zaměřením na odbor-nou angličtinu pro elektrotechniku a informatiku a ostatních cizích jazyků. V rámci evropského projektu„Odborná jazyková kvalifikace učitelů angličtiny a doktorandů FEKT a FIT VUT“ byly vytvořeny učební materiály a inovovaný sylabus kurzu Angličtiny pro doktorandy a byla realizová-na výuka. V rámci projektu byla také školerealizová-na skupina akademických pracovníků ústavu v metodice vyučování odbornému jazyku a ve znalosti o odborné angličtině zejména z hlediska jejich uţivatelů. Na ústavu dále pokračoval vý-zkum angličtiny jako profesního jazyka a jeho výsledky jsou postupně implementovány do učebních materiálů jazykových kurzů. Kromě pragmatického hlediska bylo při analýze diskurzu odborné angličtiny pouţito i hledisko

sociolingvis-tické, poněvadţ studenti se potřebují seznámit i s prostředím, ve kterém je angličtina jako ná-rodní, nebo cizí jazyk pouţíván. Výsledky výzku-mu byly uveřejněny v zahraničních i domácích publikacích. Pracovníci Ústavu jazyků navštívili s presentacemi výsledků své práce zahraniční konference ve Francii, na Maltě a v Polsku a také na mezinárodních konferencích uspořádaných Katedrami anglického jazyka na Pedagogické a Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Ekonomická sekce Ústavu jazyků poskytovala studentům oblíbené ekonomické a psychologické kurzy a v rámci CŢV i kurz Doplňujícího pedago-gického studia.

Ústav jazyků se přestěhoval na nové pracoviště na ulici Technická 10.

Nejdůležitější výsledky za r. 2010 v oblasti výzkumu, rozvoje či výuky

KRHUTOVÁ, M. Parameters of Professional Discourse, Lambert Academic Publishing, Ger-many, Great Britain, U.S.A., 2010, ISBN: 978-3-8383-6063-8

KRHUTOVÁ, M.; MALÍKOVÁ, D.; NEUWIRTHO-VÁ, L.; SMUTNÝ, M. Metodika vyučování odbor-nému jazyku pro akademické pracovníky Ústavu jazyků a pro doktorandy z hlediska lingvistického a didaktického jako výstup k projektu OP VK CZ 1.07/2.3.00/09.0105 „Odborná jazyková kvalifika-ce učitelů angličtiny a doktorandů FEKT a FIT VUT“.

KRHUTOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P. European Pro-ject in Language Education of Academics and Postgraduates. IJAS Provence Conference 2010, Aix-en-Provence, Francie, červen 2010.

BORECKÁ, M. Ense~nanza del Espa~nol a los Estudiantes de Ingeniería Técnica. 8. konference EXATEC - Europa Central y del Este na téma Business Strategy, 8.-9. října 2010, Praha.

FROEHLING, K. Political Party Fluctuations in Canadian Federal Elections since 1968: A Regi-onal and Provincial Analysis. In Book of Abs-tracts, Diversification and Its Discontents: Dyna-mics of the Discipline. 9. mezinárodní konference anglických, amerických a kanadských studií, MU, Brno, ČR, 4. – 6. únor 2010, s.95. ISBN 978-80-210-5118-8.

JÍLEK, M. Challenges in Teaching Non-Technical Subjects in a Technical Environment. IJAS, Aix-en-Provence, Francie, červen 2010.

NEUWIRTHOVÁ, L. European Language Edu-cation Criteria in Language for Academic Purpo-ses at a Technically-Oriented University. In Am-biguity and the Search for Meaning. English and American Studies. Krakov, Polsko: Jagiellonian University Press, 2010, s. 231-244.

SEDLÁČEK, P. Urbanization in Europe and North America. IJAS Gozo Conference 2010, Malta.

SMUTNÝ, M. English Compounds First Consti-tuents and Their semantic Changes in Translati-ons. International Journal of Arts and Sciences, 2010, roč. 3, č. 16, s. 340-350. ISSN: 1944- 6934.

SMUTNÝ, M. Compounds in Translations. Inter-national Journal of Arts and Sciences, 2010, roč.

3, č. 10, s. 143-153. ISSN: 1944- 6934.

SMUTNÝ, M. English Compound Substantives and Their Czech Equivalents. In: Ambiguity and the Search for Meaning: English and American Studies at the Beginning of the 21st Century.

Volume 2: Language and Culture. Jodlowiec, M.

and Leśniewska, J. (eds). Jagiellonian University Press, Krakov, Polsko 2010, s. 173-184.

Významné výzkumné projekty

Odborná jazyková kvalifikace učitelů angličtiny a doktorandů FEKT a FIT VUT, projekt z OP Vzdě-lávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/2.3.00/09.0105, řešitelka PhDr. Milena Krhutová, Ph.D.

Vybrané publikace

KRHUTOVÁ, M. Parameters of Professional Discourse, Lambert Academic Publishing, Germany, Great Britain, U.S.A., 2010, ISBN: 978-3-8383-6063-8

KRHUTOVÁ, M. The Influence of English on the Czech Specific Texts on Electrical Engineering in: Krč-mová, M. (ed). Languages in the Integrating World, Lincom Europa, Germany, 2010, ISBN: 978-3-86290-200-2

Předměty bakalářského studia

Angličtina efektivní čtení anglických textů (PhDr. Marcela Borecká)

Angličtina pro bakaláře - mírně pokročilí 1 (Mgr. Šárka Rujbrová)

Angličtina pro bakaláře - mírně pokročilí 2 (Mgr. Marie Bartošová)

Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 1 (Mgr. Pavel Sedláček)

Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 2 (Mgr. Jaroslav Trávníček)

Angličtina pro Evropu (Mgr. Přemysl Dohnal) Etika podnikání (Ing. Martin Jílek)

Inţenýrská pedagogika a didaktika (Ing. Martin Jílek)

Kultura projevu a tvorba textů (Ing. Martin Jílek) Kurs profesní angličtiny pro elektroinţenýrství a informatiku (PhDr. Ludmila Neuwirthová, Ph.D.) Laboratorní didaktika (Ing. Martin Jílek)

Manaţerské účetnictví (Ing. Martin Jílek) Němčina pro mírně pokročilé grundkurs II (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Němčina pro pokročilé i fortgeschrittene I (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Němčina pro začátečníky grundkurs I (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Obchodní angličtina (PhDr. Dagmar Malíková) Pedagogická psychologie (Ing. Martin Jílek) Manaţerské účetnictví (Ing. Martin Jílek) Ruština pro mírně pokročilé

(PaedDr. Alena Baumgartnerová) Ruština pro začátečníky

(PaedDr. Alena Baumgartnerová) Španělština pro mírně pokročilé (PhDr. Marcela Borecká) Španělština pro začátečníky (PhDr. Marcela Borecká)

Předměty magisterského studia

Angličtina efektivní čtení anglických textů (PhDr. Marcela Borecká)

Angličtina pro Evropu (Mgr. Přemysl Dohnal) Angličtina pro pokročilé

(M. A. Kenneth Froehling) Angličtina pro středně pokročilé (Mgr. Přemysl Dohnal)

Etika podnikání (Ing. Martin Jílek)

Kultura projevu a tvorba textů (Ing. Martin Jílek) Kurs profesní angličtiny pro elektroinţenýrství a informatiku (PhDr. Ludmila Neuwirthová, Ph.D.)

Manaţerské účetnictví (Ing. Martin Jílek) Němčina pro mírně pokročilé grundkurs II (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Němčina pro pokročilé i fortgeschrittene I (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Němčina pro začátečníky grundkurs I (Mgr. Ladislav Baumgartner)

Obchodní angličtina (PhDr. Dagmar Malíková) Manaţerské účetnictví (Ing. Martin Jílek) Ruština pro mírně pokročilé

(PaedDr. Alena Baumgartnerová)

70

Ruština pro začátečníky

(PaedDr. Alena Baumgartnerová) Španělština pro mírně pokročilé (PhDr. Marcela Borecká)

Španělština pro začátečníky (PhDr. Marcela Borecká)

Předměty doktorského studia

Angličtina pro doktorandy (PhDr. Dagmar Malíková)

In document Ob O bs sa ah h (Stránka 69-73)