• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Z AŘÍZENÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Situace v oblasti poskytování sociálních služeb se mění k lepšímu. Umísťování se-niorů před rokem 1989 do státních domovů důchodců, bylo obvyklým a téměř vý-hradním způsobem řešení jejich snížené soběstačnosti nebo úplné nesoběstač-nosti. Staří, nemocní či umírající byli izolováni v ústavech a existence skupiny těchto osob se tabuizovala. Senior většinou neměl možnost vyjádřit se k péči a fungovalo rozhodování o něm bez něj. Příbuzní umístili seniora bez jeho souhlasu do ústavní péče, kde byl nucen podřídit se režimu a chodu zařízení. Poskytovanou péči (bez ohledu na kvalitu) financoval stát, a tak si příbuzní i nadále přicházeli pro důchod svých blízkých. Poslední léta svého života trávili tito senioři většinou

52 Kutnohorská, Cichá, Goldmann, Etika pro zdravotně sociální pracovníky, 2011, s. 109

53 Pokorná, Komunikace se seniory, 2010, s. 73-75

54 Langmeier, Krejčířová, Vývojová psychologie, 2006, s 214

41

ve vícelůžkových pokojích, aby jich v zařízení mohlo být umístěno co nejvíce. Byla často porušována jejich práva.

Po roce 1989 došlo ke změnám, přijetím zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních služ-bách, k transformaci sociálních služeb i celé sociální oblasti. Odpovědnost za so-ciální služby přešla z téměř výhradní pozice státu na jednotlivce, obce, kraje, ob-čanské společnosti a stát. Každý z těchto účastníků má své povinnosti a svůj díl odpovědnosti. Poskytované sociální služby v pobytových zařízeních jsou financo-vány vícezdrojově, podílí se na nich také úhrady klientů a přiznané příspěvky na péči, které v plné výši náleží pobytovému zařízení.55 Zákon o sociálních službách přesně stanovuje druhy všech zřizovaných zařízení, definuje základní činnosti a jednotlivé služby sociální péče.

Mezi zařízení sociálních služeb patří: centra denních služeb, denní a týdenní sta-cionáře, domovy pro seniory se zdravotním postižením, domovy pro seniory, chrá-něné bydlení, azylové domy, nízkoprahová denní centra a zařízení pro děti a mlá-dež, centra sociálně rehabilitačních služeb a další. Zařízení jsou povinny zajistit a poskytovat svým uživatelům základní činnosti podle zákona.

4.3.1 Domovy pro seniory

Domovy pro seniory - v domovech pro seniory se poskytují pobytové služby oso-bám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Služba obsahuje tyto základní činnosti:

 poskytnutí ubytování,

 poskytnutí stravy,

 pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu,

 pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,

 zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,

 sociálně terapeutické činnosti,

 aktivizační činnosti,

55 Malíková, Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních, 2011, s. 29-33

42

 pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.56

V jakémkoliv zařízení ústavní péče, i v tom nejlépe organizovaném, jsou podmínky pro „aktivní stáří“ daleko hůře dosažitelné, než v rodinném prostředí. V každém případě je třeba vždy odpovědně přistupovat k rozhodnutí umístit starého člověka do ústavního zařízení.57 Pro seniora to znamená začátek nové, důležité životní etapy. Základním úkolem je umožnit co nejplynulejší přechod a ulehčit mu adap-taci na nové prostředí, které je výrazně odlišné od dosavadního způsobu jejich života. Mají za sebou dlouhý život, kde byli zvyklí fungovat určitým způsobem. Při přenesení do jiného prostředí se mohou jejich způsoby chování stát obtížnými.

Člověk je zaskočen a potřebuje podporu personálu i svých blízkých.58

Pokud lidé, kteří z nějakého důvodu ztratili soběstačnost, odcházejí žít do domovů důchodců nebo jiných zařízení, měli by zde najít nový, bezpečný domov, důstojné zacházení a bydlení, kde budou moci spokojeně žít. Domov by měl poskytovat nejen nutnou zdravotní péči, ale také prevenci fyzického a duševního chátrání, poskytovat radost a motivaci k životu, pomáhat lidem žít, bavit se a napomáhat vyplňovat dlouhé dny. Každému obyvateli je třeba poskytovat individuální péči.

Nutným doplňkem péče o seniory je kvalitní terapeutický program, který je důle-žitý pro jejich duševní i fyzický stav. Poskytuje lidem fyzickou činnost, adekvátní mentální stimulaci a příležitost ke vzájemnému sbližování a společenskému ži-votu, který je pro psychiku člověka nutný.59

56 Zákon o sociálních službách [online] (cit. 2017-03-09) Dostupené: http://www.podnikatel.cz/zakony/za-kon-o-socialnich-sluzbach/uplne/

57 Kutnohorská, Cichá, Goldmann, Etika pro zdravotně sociální pracovníky, 2011, s.107

58 Venglářová, M., Problematické situace v péči o seniory. 2007, s. 15

59 Rheinwaldová, E., Novodobá péče o seniory, 1999, s. 10-12

43 Závěr

Podoba vztahů mezi jednotlivými generacemi se v posledních desetiletích výrazně proměnila. Jednou z významných příčin je stárnutí populace. Přestože jsou často slyšet pesimistická prohlášení o krizi rodiny a úpadku rodinné solidarity, zůstává rodina pro jedince nejen ve vyšším věku zásadním zdrojem podpory a pomoci.

Z makrospolečenského pohledu má stát opatřeními sociální politiky zajišťovat péči o seniory a také vytvářet nejrůznější podpůrné instituce. 60 Zdravotně sociální po-moc ve stáří je velmi významná zdravotně sociální pracovník se stává mnohdy nej-bližším člověkem a oporou, navazuje se starým člověkem vztah profesionála a ve své profesionalitě nabízí důvěru a spolehlivost.

Kontrolní otázky

1. Vysvětlete pojem ageismus.

2. Vyberte si jeden druh sociálního zařízení dle vlastního uvážení a popište jeho čin-nost.

60 Kafková-Petrová, Mezigenerační solidarita ve stárnoucí společnosti. 2010, s. 63 - 64 [Online 2017-03-08]

Dostupné: socstudia.fss.muni.cz/dokumenty/110215114410.pdf

44

5 DŮSTOJNOST NEMOCNÉHO PŘI POSKYTOVÁNÍ