• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Analýza výnos ů a náklad ů

In document Finanční analýza podniku XY (Stránka 47-53)

4 FINAN Č NÍ ANALÝZA

4.1 A NALÝZA ABSOLUTNÍCH UKAZATEL Ů

4.1.2 Analýza výnos ů a náklad ů

Stručný procentuální rozbor položek výnosů a nákladů obsahují Tab. 10 až Tab. 12. Vývo-jové trendy u položek výkazu zisku a ztráty jsou uvedeny v Tab. 13 až Tab. 15. Podrobnější přehled viz Příloha III.

Tab. 12: Procentuální rozbor položek výnosů a nákladů odvětví [vlastní zpracování]

(v mil. Kč) 2005 2006 2007 2008

Tab. 13: Vývojové trendy položek výnosů a nákladů podniku [vlastní zpracování]

zakáz-kám. Pokles v roce 2009 (o 40%) způsobila celosvětová krize a s ní spojený pokles po-ptávky. Při bližším pohledu na tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb je ve sledovaném období patrný pokles tohoto podílu. V roce 2005 tvořily tyto tržby 96%, zatímco v roce 2009 pouze 78% z celkových výnosů. Tato situace byla způsobena získáním zakázky vě tší-ho rozsahu na přelomu let 2006 a 2007, u které odběratel požadoval dodání komplexní sady dílů. Jelikož technologické podmínky společnosti neumožňovaly výrobu veškerých požadovaných komponent, rozhodla se společnost zadat výrobu vybraných součástí u jiné-ho výrobce. Tato skutečnost pak úzce souvisí i s rostoucí hodnotou tržeb za prodej zboží.

Největší meziroční nárůst tržeb za zboží můžeme pozorovat v roce 2007, kdy dochází ke změně o 1 666% oproti roku 2006. U odvětví tvoří tržby za prodej vlastních výrobků a služeb zhruba 85% výnosů. Hodnocená společnost tedy kolem uvedeného procenta oscilu-je. Položka změna stavu vnitropodnikových zásob v roce 2009 vykazuje významné snížení (-19 136 tis. Kč). Důvodem snížení byl plán produkce na první čtvrtletí následujícího roku, který nevyžadoval vysokou míru rozpracovanosti. V předcházejících letech vykazovala vždy kladné hodnoty, které byly způsobeny nárůstem zásob na skladě výrobků a rozpraco-vané výroby, což souviselo s realizací nových zakázek, jak již bylo komentováno u obě ž-ných aktiv. Tržby z prodej dlouhodobého majetku a materiálu tvoří zhruba 1 – 2% celko-vých výnosů. Nárůst tržeb z prodeje majetku v roce 2007 (o 8 731%) je spojen s odprodejem vstřikolisů v souvislosti se zrušením technologie klasického vstřikování.

Prodej materiálu dosáhl největšího objemu v roce 2007. Jedná se o prodej granulátu, který vzniká jako zbytkový produkt při výrobě. V letech 2007 a 2009 eviduje společnost XY výnosy z přecenění derivátových obchodů (forwardů, opcí a swapů) na reálnou hodnotu.

V položce ostatní finanční výnosy jsou dominantní především kurzové rozdíly. Jejich nej-větší podíl na celkových výnosech byl zaznamenám pro rok 2008, kdy tvořily více jak 3%

všech výnosů.

Z hlediska nákladů můžeme pozorovat nejvyšší zastoupení výkonové spotřeby na celko-vých nákladech, což je pro výrobní podniky charakteristické. Výkonová spotřeba tvoří zhruba 50 – 60% všech nákladů. Nejvyšší podíl byl zaznamenán v roce 2006, což je spoje-no s náběhem nové zakázky. Obecně platí, že náběh každé nové významné zakázky zna-mená vyšší nárok na energetické a surovinové vstupy. Ve srovnání s odvětvím je podíl této položky na celkových nákladech nižší, což je způsobeno rostoucím podílem prodeje zboží.

Náklady na prodané zboží nejsou zahrnovány do výkonové spotřeby, ale jsou vedeny jako

0 položku v nákladech. Poměrně významný podíl na nákladech společnosti představují odpi-sy. Jejich zvýšený nárůst je patrný především v roce 2008, kdy činil 84%. Je to důsledek zařazení nových strojů a zařízení do užívání. Zůstatková cena prodaného dlouhodobého majetku a materiálu je adekvátní realizovaným výnosům. V roce 2008 zaznamenáváme výrazný skok také u položky tvorba rezerv a opravných položek. Došlo zde k meziročnímu zvýšení o 300%. Společnost byla nucena zvýšit rezervy o 4 875 tis. Kč, a to na reklamace od zákazníků (z důvodu nového odběratele), ale také na nevybranou dovolenou, odstupné a ostatní rizika. Rezervy na opravy hmotného majetku společnost netvoří. Opravné položky byly zvýšeny o 8 504 tis. Kč. Společnost tvoří opravné položky k pohledávkám, zásobám a

V tabulce (Tab. 16) je sumarizován přehled vývoje výsledku hospodaření i jeho jednotli-vých součástí. Po mírném poklesu v roce 2006 následuje prudký vzestup. Mezi lety 2006 a 2007 došlo k enormnímu nárůstu o 343%, v následujícím roce trend pokračoval o dalších 66%. Nejlepších výsledků dosáhl podnik v roce 2008, kdy generoval čistý zisk ve výši 30 829 tis. Kč. Důvodem tohoto úspěchu byla skutečnost, že podniku XY se podařilo zís-kat několik významných zakázek většího rozsahu, díky kterým došlo k výraznému zvýšení tržeb a následně také hospodářského výsledku. V souvislosti s poklesem výroby v roce 2009, který byl způsoben finanční a ekonomickou krizí ve světě, následuje výrazný pokles zisku společnosti. Finanční výsledek hospodaření se pohybuje v záporných číslech, což je způsobeno vyšším podílem nákladových úroků a ostatních finančních nákladů, které př evy-šovaly finanční výnosy.

Tab. 16: Vývoj výsledku hospodaření podniku XY [vlastní zpracování]

(v tis. Kč) 2005 2006 2007 2008 2009

Tab. 17: Dělení hospodářského výsledku před úroky a zdaněním [vlastní nastal oproti předešlému roku propad, a to zhruba o polovinu. V následujících dvou letech dochází k velmi pozitivnímu vývoji. V roce 2007 je nárůst zisku téměř pětinásobný. Tento pozitivní trend pokračuje i v roce 2008. V roce 2009 dochází opět k propadu. Ve vazbě na rostoucí objem zisku rostou nákladové úroky a tím i zapojení cizích zdrojů. Výše daň o-vé povinnosti je adekvátní k výši zisku.

cizími zdroji, se ve sledovaném období neustále zvyšuje. To znamená, že firma tvoří dosta-tečný finanční polštář, který jí umožňuje pokračovat ve svých aktivitách i v případě nepř íz-nivé situace.

Tab. 18: Vývoj čistého pracovního kapitálu – podnik XY [vlastní zpraco-vání] rentability a aktivity, případně ostatní ukazatele. [16]

In document Finanční analýza podniku XY (Stránka 47-53)