• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Analýza vztahů a prostředí společnosti

5 Prostředí a management společnosti

5.3 Analýza vztahů a prostředí společnosti

Pro analýzu vnitřního prostředí společnosti Rašelina a.s. jsem zvolila metodu dotazníku (viz příloha č. 6). Osobní hodnocení některých prvků vnitřního prostředí společnosti zaměstnanci, vnímání společnosti zainteresovanou veřejností, jednotlivých aspektů řídící politiky současného managementu a v neposlední řadě i povědomí a hodnocení zaměstnanců týkající se výrobků společnosti Rašelina a.s. na trhu v České republice.

Jelikoţ se některé otázky týkaly současného managementu společnosti a mezilidských vztahů na pracovišti, rozhodla jsem se pro formu anonymního dotazníku. Otázky jsem záměrně kladla tak, aby nebyly návodné, a aby nenásledovaly po sobě otázky, které by mohly respondenta ovlivnit v jeho úsudku. V odpovědích pouţili respondenti školní známkování v intervalu 1 aţ 5. Sběr dotazníku od zaměstnanců (respondentů) byl uskutečněn prostřednictvím anonymní krabičky umístěné na chodbě hlavní budovy v centrále společnosti v Soběslavi, kterou jsem kaţdý den večer s pomocí sekretářky ředitele vybírala. Nejprve jsem zkušebně dotazník předloţila všem 30 zaměstnancům v centrále společnosti nacházející se v Soběslavi. Jednalo se o zaměstnance převáţně v řídících nebo administrativních pozicích, a očekávala jsem proto jejich poměrně dobrou návratnost. K mému velkému překvapení se z rozdaných 30 dotazníků vrátilo v určené době pouze 18. Tak malá výtěţnost u dotazníků vydaných v centrále společnosti mne odradila od dalšího rozeslání dotazníku na jednotlivé odloučené závody společnosti Rašelina a.s.

Je zřejmé, ţe hodnotit společnost na základě odpovědí 18 zaměstnanců je nedostatečné.

Pozitivní skutečností je, ţe kromě otázky na přístup vedení společnosti k zaměstnancům za trvání státního podniku, odpověděli všichni respondenti na veškeré otázky dotazníku (viz příloha č. 7). Malý počet odpovědí bohuţel neumoţnil provést předpokládanou statistickou analýzu. Z tohoto důvodu uvádím v dalším textu pouze mé vlastní slovní hodnocení výsledků z vybraných dotazníků.

5.3.1 Hodnocení vnitřního prostředí společnosti

Společnost Rašelina a.s. je podle výsledků dotazníku hodnocena jako zaměstnavatel, a to jak ze strany vlastních zaměstnanců, tak dle mínění zaměstnanců ze strany jejich rodin a přátel,

hodnocena společnost Rašelina a.s. jako zaměstnavatel o trochu hůře neţ v jejich vlastních očích.

Pouze ve dvou dotaznících se vyskytlo nejhorší hodnocení 5,00, a to u dvou konkrétních otázek. Zajímavé je, ţe se jednalo o otázku spokojenosti se vztahy na daném pracovním úseku (pracovišti) a o otázku spokojenosti se společenským ţivotem ve společnosti resp.

o spokojenost se společenskými akcemi pořádanými v reţii společnosti. V případě zaměstnanců centrály společnosti se jedná o velice zajímavé odpovědi, které vzhledem ke vzorku vybraných dotazníků sice nemusejí vůbec nic znamenat, ale měly by zároveň být určitým varováním managementu společnosti. K tomuto mému poměrně negativnímu zjištění přispívá i velice špatné hodnocení vztahů na pracovních úsecích, ale i ve společnosti Rašelina s.s. jako celku. Naopak velice kladně zaměstnanci hodnotí sociální program společnosti Rašelina a.s. a vůbec přístup managementu k zaměstnancům, coţ podle mého názoru jen dokazuje, ţe tato společnost má poměrně silné sociální zázemí a zaměstnanci si tuto skutečnost velice dobře uvědomují. Soudě podle jednotlivých odpovědí je sociální program společnosti silnou motivací zaměstnanců.

5.3.2 Hodnocení vnějších vztahů společnosti

Vůbec nejhorší známky obdrţela v dotazníku od zaměstnanců řada nových výrobků společnosti pod názvem Hortus. Celková průměrná známka ve výši 3,00 je podle mého názoru hrozivá. Nová řada výrobků pod označením Hortus, jak ostatně uvádím i v dalším textu této práce, se vůbec nepovedla. Mnohem horší je však vnímání postavení dalších výrobků produkovaných společností na trhu jednotlivými zaměstnanci centrály Soběslav, které dosáhlo průměrné známky 2,78. Oba výsledky hovoří o nepříliš vysoké důvěře dotazovaných zaměstnanců ve výrobky produkované v současné době společností Rašelina a.s.. O to více je tento názor zaráţející u pracovníků centrály, tzn. včetně zaměstnanců středního a vyššího managementu.

Jako celkem uspokojivé lze hodnotit odpovědi na otázky týkající se hodnocení společnosti jako jedné ze společností v regionu, kde celková známka jen o málo převyšující hodnocení 2,00 není vůbec špatná a jasně dokazuje, ţe společnost Rašelina a.s. si i nadále udrţuje

Dále je podle mého soudu moţné povaţovat za poměrně dobrý výsledek průměrnou známku týkající se hodnocení loga společnosti, které obdrţelo rovněţ známku jen o málo převyšující hodnocení 2,00. Obě posledně uvedené známky podle mého názoru dokazují, ţe společnost Rašelina a.s. je vnímána veřejností i zaměstnanci velice pozitivně a tvoří jakési „rodinné stříbro“ regionu. Takové hodnocení je určitě příslibem do budoucna a mohlo by v sobě skrývat významný motivační potenciál pro novou generaci pracovníků společnosti.

Obrázek 13 Graf průměrného hodnocení vybraných otázek respondenty

0,00 0,50 1,00 1,50 2,00 2,50 3,00 3,50

Vybrané otázky

Průměrná známka

Postavení společnosti Hodnocení loga Ostatní produkty Produkty HORTUS