• Nebyly nalezeny žádné výsledky

bodÛ uvedu jen nûkolik 2) Uspí‰it likvidaci domorodcÛ spojen˘ch

In document STUDENTI UNIVERZITY KARLOVY (Stránka 76-80)

s domácími odbojov˘mi organizacemi a sdruÏeními, která nevznikla z popudu SovûtÛ a k tomu úãelu vyuÏít faktu ozbrojené opozice.

6) Slouãit v‰echny mládeÏnické organi-zace do jedné a funkce v ní od okresního vedení v˘‰e obsadit lidmi potvrzen˘mi na‰imi sluÏbami. Je‰tû

pfied slouãením zlikvidovat známé vedoucí skautského hnutí.

8) Zafiídit, aby státní zamûstnanci (kromû sboru bezpeãnosti) mûli malé platy, domorodé úfiady by nabyvatelÛm pÛdy nemûly poskytovat doklady o vlastnictví, ale o jejich udûlení. VÛãi soukrom˘m zemûdûlcÛm postupovat tak, aby se jejich hospodafiení stalo nev˘nosn˘m a pfiistou-pit ke kolektivizaci venkova. ZpÛsobit, aby v‰echna nafiízení právní, organizaãní ãi hospodáfiská nebyla pfiesnû formulována.

Podnikové samosprávy nesmûjí mít vliv na ãinnost závodu, odbory nesmûjí odpo-rovat vedení závodu a je tfieba je zamûstnat jinou ãinností, jako jsou orga-nizace rekreace, v˘letÛ, kulturních pofiadÛ a potvrzování názorÛ a rozhod-nutí politického vedení.

19) DomorodcÛm ve stranick˘ch, státních a hospodáfisk˘ch funkcích vytvofiit takové podmínky, aby je v budoucnu zdiskreditovaly.

22) Podrobnû sledovat v‰echny labora-tofie a vûdecké badatelské ústavy.

28) Podrobnû sledovat, zda v novû budo-van˘ch mûstech a sídli‰tích není vybudován vodovodní fiád, kter˘ by nebyl napojen na hlavní síÈ. Staré pfií-vody a pouliãní studny systematicky likvidovat.

76

FORUM â a s o p i s U n i v e r z i t y K a r l ov y v P r a z e

M I L Í â L E N OV É A P ¤ ÁT E L É S P O L K U

A B S O LV E N T Ò A P ¤ ÁT E L U K – C A RO L I N U M . . . :

SAPUK

Dal‰í ãinnost spolku bude fiídit v˘bor ve sloÏení:

PhDr.Vlasta Beránková, Prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc.,

Prof.MUDr. Radana Königová, CSc., PaedDr.Vladimíra Rattayová, CSc.,

Ing. Josef Svoboda, PhD., Prof. MUDr. Jifií Tich˘, DrSc., Doc. Judr. Olga Vidláková CSc., Prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc., Judr. Jan Winkler.

Za náhradníky byli zvoleni:

Doc. MUDr. Leo Klein CSc., MUDr. Jan ·turma, CSc., RNDr.TomበJirsák, Csc.

Dozorãí radu tvofií:

Dana Kandertová, Ing. Ivan Novesk˘, JUDr. Josef Patejdl, JUDr. Annamaria Koláfiová (náhradnice).

Podûkování patfií odstupujícím ãlenÛm v˘boru:

PhDr. Michalu Svato‰ovi za dlouholetou skvûlou práci a ThDr. ZdeÀku Kuãerovi, dále pak Prof. PhDr. et Ing. Janu Roytovi

a PhDr. ZdeÀku Poustovi za externí spolupráci.

29) Pfii budování prÛmyslov˘ch objektÛ dbát, aby odpady byly odvádûny do fiek, které by jinak mohly slouÏit jako rezervoáry pitné vody

30) Byty v nov˘ch sídli‰tích nesmûjí mít prostory, ve kter˘ch by se mohly hromadit zásoby potravin nebo pûstovat domácí zvífiata.

31) Soukrom˘m v˘robcÛm znemoÏnit kvalitní a levnûj‰í v˘robu.

32) ZpÛsobit maximální zv˘‰ení kance-láfiské administrativy na v‰ech stupních, je sice moÏné pfiipustit kritiku administrativy, nikoliv ale její zmen‰ení ãi zlep‰ení její funkce.

33) Bedlivû sledovat církev a osvûtu vést tak, aby k této instituci vznikl v‰eobecn˘ odpor.

34) V základním a odborném ‰kolství zafiídit odstranûní uãitelÛ, ktefií se tû‰í obecné autoritû a oblibû.

Postarat se o zru‰ení v˘uky latiny a fieãtiny, obecné filozofie, logiky a genetiky na stfiedních ‰kolách.

V dûjepise se nesmí vykládat, co kter˘ panovník udûlal nebo chtûl udûlat pro zemi…

38) Kdyby vznikla organizace, která by chtûla kontrolovat hospodáfiskou ãinnost oficiální, je tfieba ji obvinit z nacionalizmu, ‰ovinismu…

38) Peãlivû budovat mosty silnic a spojÛ, aby byl umoÏnûn rychl˘

pfiesun v pfiípadû nutnosti vojenské intervence.

41) Nepfiipustit rehabilitaci osob odsou-zen˘ch v politick˘ch procesech.

42) Neposílat pfied soud osoby z vedoucích míst, které svou ãin-ností zpÛsobili ztráty, ale pfiesunout je na jiná místa stejná nebo vy‰‰í.

45) Zafiídit, aby se na vysoké ‰koly dostávali lidé z nejniωích spoleãen-sk˘ch vrstev, ktefií nemají zájem o zvy‰ování odbornosti, n˘brÏ pouze o nabytí diplomu.

Potud velmi zestruãnûn˘ v˘tah ze zmí-nûné publikace.

Za odstupující v˘bor úfiadující místopfiedseda Prof. MUDr. Jifií Tich˘ DrSc

Vybavíme-li si studentské veselohry Martina Friãe podle scénáfiÛ Jaroslava Îáka ·kola, základ Ïivota (1938) ãi Cesta do hlubin ‰tudákovy du‰e (1939) stejnû jako debut Vladislava Vanãury (za spolure-Ïie Svatopluka Innemanna) Pfied maturitou (1932) nebo rÛzné ty veselo-hry z prostfiedí dívãích ‰kol typu Dûvãata, nedejte se! (1937), ale i tfieba KrejãíkÛv Vy‰‰í princip (1960), shledáme u nich jeden spoleãn˘ znak – v‰echny mají ambici pfiedstavit danou ‰kolskou instituci v relativnû uceleném obrazu.Vnímají sou-bûÏnû svût studentstva i svût profesorského sboru a vnímají také, Ïe tyto dva svûty k sobû neodmyslitelnû patfií, Ïe vzdor v‰em vzájemn˘m konflik-tÛm tvofií komplementární, v koneãné instanci harmonick˘ celek. V je‰tû vût‰í mífie platí toto zji‰tûní pro filmy dûtské, situované vzhledem k vûku hrdinÛ do prostfiedí základní ‰koly.

Vstupem na vysoko‰kolskou pÛdu jako by se ale v‰echno od základu mûnilo.

Pfiedev‰ím se filmafii vysoko‰kolskému prostfiedí spí‰e vyh˘bají a není úplnû snadné pfiíãiny tohoto jevu pojmenovat.

Zdá se navíc, Ïe dÛvod k tomuto „osty-chu“ byl v kaÏdé v˘vojové etapû ponûkud jin˘, ov‰em v˘sledek byl t˘Ï – „ostych“

kontinuálnû trval. Za první republiky mohli mít filmoví producenti zato, Ïe vysoko‰kolské prostfiedí je pro lidové publikum intelektuálnû pfiíli‰ exkluzivní a Ïe divák se bude daleko lépe cítit v majetkovû luxusním prostfiedí továr-níkÛ, prezentovaném pravidelnû jako intelektuálnû nenároãné. Období protek-torátu je pak prÛzraãnû prosté – ãeské vysoké ‰koly byly zavfiené a nepfiipadalo v úvahu je filmem pfiipomínat. Teprve

v pováleãném období se zaãínají tu a tam vynofiovat filmy, které tento letit˘ dluh umen‰ují.Vtáhnout do hry vysoko‰kolské prostfiedí v‰ak jaksi automaticky zname-nalo konkretizovat, o jakou ‰kolu, resp.

fakultu jde. Jakmile filmová postava stu-duje v Praze medicínu (Jak básníci pfiicházejí o iluze; Du‰an Klein, 1984) nebo tfieba etnografii (Zítra se bude tan-ãit v‰ude; Vladimír Vlãek, 1952), je jasno.

Pfiijít s fiktivní vysokou ‰kolou je zkrátka v ãeském vysoko‰kolském prostfiedí pfii jeho útlosti svízelné – tak jako tak budou za nû diváci dosazovat konkrétní instituci, aÈ oprávnûnû, ãi mylnû.V tom tkví zásadní rozdíl oproti filmÛm z prostfiedí základ-ních a stfiedzáklad-ních ‰kol, v nichÏ nikdy nejde o konkrétní stfiední ãi základní ‰kolu, n˘brÏ vÏdy jen obecnû o typ ‰koly.

Dal‰í podstatn˘ rozdíl spoãívá v tom, Ïe tváfií v tváfi vysoké ‰kole filmafii jako by automaticky rezignovali na onen celostní obraz ‰kolské instituce, tak typick˘ pro oba niωí stupnû, a ãím blíÏe k souãas-nosti, tím „privátnûji“, totiÏ pfies soukrom˘ Ïivot studentÛ ãi pedagogÛ, se tohoto prostfiedí dot˘kají, aniÏ by jim leÏela na srdci ‰kola sama. Pokud pfiece jen do takov˘ch filmÛ proniknou urãité reálie nûkteré konkrétní fakulty, jde zhusta o sekundární efekt. Pravidlem pak zÛstává, Ïe tyto filmy netematizují instituci univerzity, v na‰em pfiípadû Univerzity Karlovy, jako celku.

O to sloÏitûj‰í je rozpomínání se, kde Ïe se to vlastnû Univerzita Karlova ãi její fakulty v ãeském hraném filmu vÛbec vyskytly. Nejvtíravûji se nabízí jiÏ zmínûn˘

druh˘ titul z Kleinovy série o básnících, a to nejen pro jeho diváckou popularitu a ãasté reprízování na v‰ech domácích

77

FORUM â a s o p i s U n i v e r z i t y K a r l ov y v P r a z e

U N I V E R Z I TA K A R L OVA â I J E J Í FA K U LT Y

V â E S K É M H R A N É M F I L M U

Je to moÏná s podivem, ale filmafii se do zobrazování prostfiedí Univerzity Karlovy v hrané fikci nikdy pfiíli‰ nehrnuli. Rádi a bezstarostnû vyhledávali ústavy stfiedo‰kolské jako prostfiedí pfiímo stvofiené pro studentskou psinu, kde v‰ak je prostor i pro intenzivní, ale je‰tû ne tak fatálnû, resp. závaznû Ïivotní lásku, pfiípadnû i prostor pro sociální sentiment, budeme-li reflekto-vat filmovou tvorbu první republiky.

:

Film

televizních stanicích, ale zejména proto, Ïe vysoko‰kolskému studentskému Ïivotu i fenoménu vysoko‰kolského studia poskytuje opravdu nadstandardnû velk˘

prostor. Krok s ním drÏí komedie Otakara Fuky Samorost (1983) nahlíÏející fakulty lékafiskou a filozofickou z per-spektivy pedagogÛ a „odváÏnû“

exponující téma protekce pfii pfiijímacím fiízení. Îivot na kolejích, kde se ve vypja-tém historickém ãase potkávají medici s právníky i se studenty z filozofické fakulty, evokoval v˘raznû zapomenut˘ film Ladislava Helgeho Jarní povûtfií (1961) situovan˘ do jara roku 1948. Hlavní jeho konflikt se v‰ak nefie‰il na pÛdû nûkteré z fakult ani na kolejích, n˘brÏ v úfiednické rodinû jedné ze studentek. Univerzitní pÛda pak daleko ãastûji tvofií jak˘si nete-matizovan˘ horizont pro rozvíjení

privátních, zpravidla milostn˘ch zápletek.

Jen opravdu v˘jimeãnû mají ráz ãi podtext tragick˘, navíc se spoleãensk˘m pfiesa-hem, jako tomu bylo v pfiípadû rekonstrukce pfiípadu studentky práv, která se rozhodla vyfie‰it své problémy sebevraÏdou, v adaptaci divadelní hry Pavla Kohouta Taková láska (Jifií Weiss, 1959) ãi v pfiípadû reminiscenãních sekvencí Jire‰ova Îertu (1968) podle Kunderova románu. Autofii tyto zápletky rozehrávají spí‰e ve veseloherním rámci a vysoko‰kolské prostfiedí kontaktují jen zlehka a okrajovû (Léto s kovbojem Ivo Nováka z roku 1976 ãi z téhoÏ roku Hra o jablko Vûry Chytilové). Ale kdoví…, moÏná jsou to v‰echno jen zbrklá zobec-nûní a dÛkladnûj‰í tematologická sonda by je korigovala.

KaÏdopádnû za obrazem Univerzity

Karlovy reflektované jako instituce s v˘znamn˘m spoleãensk˘m posláním je tfieba se v hraném filmu vypravit do fií‰e historick˘ch ÏánrÛ. Teprve zde UK vystu-puje jako instituce úãastná historick˘ch dûjÛ a tûmito dûji také zasahovaná. Snad nejv˘raznûji je tento motiv rozvinut ve filmu Miloslava Luthera Svûdek umírají-cího ãasu (1990) podle scénáfie Vladimíra Körnera. NejenÏe se tu setkáme hned se dvûma rektory Karlova uãení, Jesseniem a Jan Campanem VodÀansk˘m, ale zazní zde i slova, z nichÏ d˘chá vûdomí historic-kého v˘znamu univerzity. Z vÛle autora je to Václav Budovec z Budova, kdo pfii pfie-bírání Karlovy univerzity ãesk˘mi stavy pronese: „Povoláme nejlep‰í uãence z celé Evropy, jak se slu‰í a patfií na slavné Husovo uãení.Ale na‰í víry, Ïádné tmáfie.“

Ivan Klime‰

78

FORUM â a s o p i s U n i v e r z i t y K a r l ov y v P r a z e

:

Film

FOTO:âTK

Z natáãení filmu Taková láska

â a s o p i s U n i v e r z i t y K a r l ov y v P r a z e Tajenku (latinsk˘ citát) zasílejte na adresu: forum@cuni.cz do 31/8/2005. Jednoho v˘herce odmûníme knihou z produkce nakladatelství Karolinum

In document STUDENTI UNIVERZITY KARLOVY (Stránka 76-80)