• Nebyly nalezeny žádné výsledky

D OVEDNOSTI DŮLEŽITÉ PRO KVALITNÍ TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU

Pro těžce zrakově postižené je důležitá prostorová orientace a samostatný pohyb. Mimo dovednosti prostorové orientace a samostatného pohybu potřebují nevidomí pro plnohod-notné trávení volného času také schopnost sebeobsluhy, sociálních a komunikačních doved-ností. Nadbytečná závislost zrakově postiženého na vidících osobách výrazně komplikuje sociální vztahy i sebepojetí. Na základě vlastních praktických zkušeností jsou sebeobsluha a prostorová orientace a samostatný pohyb mnou považovány z hlediska dostupnosti volno-časových aktivit za nejdůležitější. Proto jsem se rozhodla ji více popsat.

Mobilita je základním předpokladem samostatného života zrakově postiženého jedince, jeho socializace, začlenění do pracovního procesu i života společnosti. Nevidomý člověk je mo-bilní, jestliže je schopen shromažďovat a využívat dostatečné informace o svém životním

prostředí tak, aby předešel úrazům a dosáhl svého vytyčeného cíle bez větší námahy.

(Wiener, 2006, s. 9)

Mobilita je prostředek k uspokojení osobních i profesních cílů. Je důležitá při seberealizaci, společenském uplatnění, má vliv na celkový stav pohody. Umožňuje snadněji navazovat kontakty, vytvářet vztahy, přátelství, lásku, pracovat i cestovat. (Michalík, 2011, s. 290) Orientace je procesem k získávání a zpracovávání informací z prostředí, jehož účelem jsou skutečné či myšlenkové manipulace s objekty nebo plánování a realizace přemísťování se v prostoru. Předpokladem je mít představu o prostoru a orientačních bodech. (Wiener, 2006, s. 16)

Prostorová orientace a samostatný pohyb zrakově postižených je relativně mladá oblast pedagogiky zrakově postižených, proto i výuka prostorové orientace a samostatného pohy-bu zrakově postižených osob byla u nás dlouho opomíjena. Při tom, pro každého člověka, jež se stane nově nevidomým, je důležité se zbavit strachu z neznámého prostoru. Celý vý-cvik PO SP probíhá 1-2 roky a záleží na subjektivní i objektivních podmínkách, za nichž výuka probíhá. Výuka prostorové orientace a samostatného pohybu je zabezpečována ve Zlíně Tyfloservisem o. p. s. jehož zřizovatelem je SONS ČR.

Hlavní zásady výchovy prostorové orientace a samostatného pohybu

 Zásada cílevědomého, účelného a nenápadného prolínání výchovy PO a SP všemi činnostmi ZP člověka.

 Zásada bdělé pozornosti – Nepodceňovat ani nepřeceňovat obtíže a nebezpečí, důle-žitý je klid, soustředění a pozornost.

„Čím složitější je situace, v níž se nalézám, tím víc vnitřního klidu potřebuji pro její vyře-šení.“ (Wiener, 2006, str. 31)

 Zásada kompenzační funkce ostatních smyslů. (Wiener, 2008, s. 30-32) Členění podle věku

Cílem tohoto členění je stanovit cíle, úkoly a obsah výchovy PO SP u jednotlivých věkových skupin v případě jejich návaznosti.

 od narození či útlého dětství do tří let,

 3-6 let,

 6-11 let,

 11-15 let,

 15-18 let,

 skupina později osleplých. (Wiener, 2008, s. 34)

Tři základní oblasti výchovy prostorové orientace samostatného pohybu 1) prvky PO SP ZP

Prvky PO SP lze rozdělit do dvou oblastí:

a) zvládnutí základních technik pohybu bez hole:

 chůze s vodícím psem,

 bezpečnostní držení postoje,

 kluzná prstová technika.

b) rozvíjení přirozených pohybově orientačních schopností zrakově postižených a odstraňo-vání nepříznivých důsledků zrakového postižení v oblasti PO SP.

 omezování odchylek od přímého směru,

 odhad vzdálenosti,

 odhad úhlů,

 výchova ke vnímání sklonu dráhy,

 výchova ke vnímání zakřivení dráhy,

 rozvoj sluchové orientace,

 rozvíjení smyslu pro překážky,

 chůze po schodišti,

 posilování stability. (Wiener, 2008, s. 17-18)

2) Technika dlouhé hole

Tato technika se považuje za zcela optimální dle provedených výzkumů v ČR i v zahraničí.

Slouží jako ochrana před překážkami a je vhodná k vyhledávání orientačních bodů. (Wiener, 2006, s. 18)

„Pojmem technika dlouhé hole se označuje cílevědomé a poučené užívání bílé hole přesně stanoveného poměru její délky k postavě. Jde o užívání bílé hole, které poskytuje zrakově postiženému plnou bezpečnost i subjektivní jistotu při dodržení základních fyziologických a estetických pravidel pohybu.“ (Wiener, 2006, s. 18)

Základní techniky dlouhé hole

Základní držení hole – Hůl se drží volně ze stran mezi palcem a prostředníkem, shora přilo-žený ukazovák směřuje po holi dolů.

Kluzná technika se užívá u začátečníků, později k upřesnění druhu struktury povrchové úpravy terénu nebo na nebezpečných místech – prohlubně, prostor na schodišti apod.

Kyvadlová technika je nejčastější způsob užití dlouhé hole. Spodní konec hole se při chůzi pohybuje do stran cca. v šíři ramen. Došlápnutí chodidla na zem a dotek hole by měly pro-bíhat ve stejném okamžiku, aby byl dodržen přirozený pohyb těla v součinnosti s holí.

(Wiener, 2006, s. 104-105)

3) Orientační analyticko-syntetická činnost

Orientační Analiticko – systematická činnost je nejvyšší stadium výchovy prostorové orien-tace a samostatného pohybu. Zrakově postižený jedinec je chopen využívat všechny druhy informací získaných všemi dostupnými prostředky a aplikuje základní techniky pohybu v procesu prostorové orientace a samostatného pohybu zrakově postiženého. (Wiener, 2006, s. 20)

Jedná se o to, že se jedinec naučí např. „vidět auta“ (rozeznávat o jaký druh dopravního prostředku se jedná, rychlost, směr jízdy aj.). Při této činnosti se v plné míře zapojuje myš-lení, představivost, zkušenosti, intuice, soustředění. (Michalík, 2011, s. 290 - 291)

K orientaci v prostoru napomáhají osobám se zrakovým postižením tzv. Orientační body a orientační znaky. Orientační body jsou místa na trase, které lze snadno a rychle objevit

hma-tem a významným způsobem se odlišuje od okolního prostředí. Např. roh domu, sloup ve-řejného osvětlení, obrubník, zábradlí, strom, poštovní schránka, odklon od terénu apod.

Jsou to body, které se nemění a jsou velmi důležité, protože jsou identifikací bezpečného postupu k cíli a uklidněním, že osoba se zrakovým postižením jde správně. (Michalík, 2011, s. 291)

Podobnou funkci mají vodící linie, které pomáhají udržovat správný a bezpečný směr chůze.

Mohou být přirozené – např. tráva, chodník nebo umělé např. varovné pásy v místech pře-chodů pro chodce, jež varují před vstupem do vozovky. (Michalík, 2011, s. 291)

Orientační znaky lze charakterizovat jako trvalou hmatovou, sluchovou nebo čichovou in-formaci, která vede k dotvoření představy o prostředí nebo prostoru. Např. vůně pekárny, drogérie, restaurace, směr slunečních paprsků, které lze cítit na tváři apod. (Michalík, 2011, s. 291)

Sebeobsluhou v užším slova smyslu můžeme označit různé činnosti, které děláme bez po-moci jiných osob jako každodenní činnosti nakupování, hygiena, oblékání, příprava jídla, praní, žehlení atd. Můžeme zde zahrnout i péči o jiné osoby. Jsou to činnosti, které se mo-hou zdát jako maličkosti avšak u osob se zrakovým postiženým jsou v případě zvládnutí brány jako velký pokrok k cestě k jejich samostatnosti a nezávislosti na druhých lidech. Vi-dící člověk dělá různé činnosti automaticky a nevěnuje jim zvláštní pozornost, protože jsou pro něho zcela běžné a samozřejmé. Např. uvaření kávy, uvaření oběda. Osoba se zrakovým postižením musí u této činnosti přemýšlet, zvolit optimální způsob řešení, použít pomůcky, zohlednit čas, který příprava zabere. Sebeobsluha patří z hlediska náročnosti na jedno z předních míst k cestě zvládnutí samostatného života. (Michalík, 2011, s. 288)

Sebeobsluha s prostorovou orientací a samostatným pohybem úzce souvisí. V obou se pro-líná řada společných prvků. Úspěšným zvládnutím obou dovedností se osoba se zrakovým postižením stává jistější, stává se sebevědomější a rozšiřují se tak činnosti a aktivity, které může vykonávat. (Michalík, 2011, s. 290)

Komplexní zvládnutí prvků sebeobsluhy a prostorové orientace napomáhá osobě se zrako-vým postižením k bezproblémovému zařazení do okolní společnosti. Usnadňuje jí interper-sonální komunikaci a nabízí nové možnosti seberealizace v různých oblastech života. Osoba

se zrakovým postižením se tak může angažovat ve sportu, v kultuře apod. (Ludíková, 2006, s. 32)