• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Další studentské organizace a spolky

In document 123123Milé studentky, milí studenti, (Stránka 28-32)

Bohemistický kruh

Bohemistický kruh (BOK) je studentský spolek bohemistů z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vznikl v roce 2014. Jeho cílem je prohloubení vztahu jazykovědné a literárněvědné vět-ve oboru, podpora studentů a prezentace jejich vědecké činnosti, např. diplomových prací. Členem se může stát každý student nebo pedagog bohemistiky či příbuzného filologického oboru, jakož i kdokoli se záj-mem o bohemistiku jako takovou. Aktivity Bohemistického kruhu čítají pravidelné tematické nebo komponované večery, zpravidla doprovázené autorským čtením.

Prostor dáváme jak začínajícím, tak zave-deným tvůrcům a badatelům. Dále pořá-dáme výjezdy a navazujeme spolupráci s ostatními spolky. Studentům prvního ročníku bakalářského studia poskytujeme konzultační činnost a pro studenty nově přijaté pořádáme seznamovací kurz. Re-flektujeme synchronní i diachronní přístup k jazykovému výzkumu, v oblasti literární se zaměřujeme nejvíce na současnou domácí tvorbu, neopomíjíme však ani starší autory.

Jakožto spolek studentů se aktivně podílíme na studentské samosprávě (Studentská rada FF UK) i studentském životě vůbec (námi pořádaný minifestival BOKem, Studentský Majáles, festival Open Square apod.).

| http://bohemistickykruh.cz/

| www.facebook.com/bok

Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy

Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy je pražským univerzitním klubem, který vznikl v roce 2000. Sdružuje vysoko-školské debatéry nejen z řad studentů Univerzity Karlovy, ale i z dalších pražských univerzit, pořádá pravidelné schůzky a or-ganizuje debatní turnaje. K povinné výbavě každého ambicióznějšího člověka, ať už budoucího politika, diplomata, právníka, ekonoma či mnoha jiných neodmyslitelně patří i civilizovaný mluvený projev, stejně jako schopnost vést efektivní diskuzi a zře-telně formulovat názory a argumenty. Aka-demická debata je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak toho dosáhnout. Nejedná se o pouhá rétorická cvičení ani o prosté rozebírání témat naší doby. Debatování je diskuze s pevně danými pravidly, v níž jedna strana stanovenou tezi podporuje a strana druhá vyvrací. Debata má soutěžní podobu.

U nás se nejčastěji využívá formátu britské parlamentní debaty. Strana, která účinněji obhájí svou pozici, použije silnější argu-menty a je přesvědčivější, v debatě vítězí.

Debatování tříbí schopnosti analytického a kritického myšlení, přesného formulování myšlenek a argumentů a rétoriky.

Schůzky Debatního klubu se konají každou středu o 18:00 na Právnické fakultě UK v místnosti číslo 38.

| http://dkuk.cz

Charles University International Club (IC CUNI)

IC CUNI je studentský spolek, který pomáhá zahraničním studentům při jejich orientaci a integraci na UK. Naše aktivity poskytují místním i zahraničním studentům možnost rozšířit si obzory a zlepšit se v cizích jazycích.

Mezi naše aktivity patří například: Buddy Program, výlety (nejen) po České republice, Tandem Teaching program (výuka jazyků), Social Sundays, Film Club, Art Club, sporty a mnoho dalšího. Rádi mezi sebou přivítá-me každého, kdo chce zkusit něco nového a získat přátele z celého světa!

Více info na www.ic-cuni.cz a na Faceboo-kové stránce Charles University Internatio-nal Club.

Divědové na blogu

Nezávislý blog studentů Divadelní vědy FF UK, kteří se rozhodli psát o divadle.

Kromě obohacování (nejen) divadelního prostoru studentskými názory slouží také jako odrazový můstek k tomu, jak se nau-čit psát o divadle. Stěžejním bodem stále se rozvíjející dramaturgie (kritiky, glosy, rozhovory, různé texty o divadle…) jsou pře-devším reflexe divadelních festivalů a sna-ha začít pravidelně psát o divadle pro děti a mládež, kteréžto je mylně považováno za jakýsi „okrajový žánr“ a reflexe se mu dostává velice poskrovnu.

| http://divedove.blogspot.cz/

Feministická společnost UK

Feministická společnost je akademický spolek, který slučuje feministicky smýšlející studentky, studenty a vyučující Univerzity Karlovy. Pro veřejnost Společnost pořádá kulturní akce a snaží se o osvětu týkající se diskriminace v naší společnosti a sou-časných postojů feminismu.

| http://fem.cuni.cz/

FFabula – Spolek studentů historie FF UK Spolek studentů historie FF UK (FFabula)

za-ložili v roce 2010 studenti a studentky his-torie nejen sami pro sebe, ale i pro všechny absolventy a ostatní příznivce historie. His-torické vědy patří mezi největší a svým způ-sobem i nejvýznamnější obory na filozofické fakultě. Pro stovky těch, kteří zde studují, je prakticky nemožné znát se a poznávat se navzájem. I proto si za svůj hlavní cíl klade-me vytvářet prostor pro setkávání bez ohle-du na ročníky během společenských i vzdě-lávacích akcí (a díky členství v Mezinárodní asociaci studentů historie se naši členové mohou účastnit i mezinárodních student-ských setkání) nebo pomáhat s běžnými i netradičními studijními problémy. Pořá-dáme seznamovací kurz a zapíjíme začátky, konce i prostředky semestru. Usilujeme rovněž o vytváření kritického prostředí: or-ganizujeme diskuze a přednášky, v jejichž rámci se otevírají a reflektují otázky o his-torii a veškerých s ní souvisejících tématech (věnujeme se problematice vysokoškolské výuky, aktuálním celospolečenským otáz-kám…), vydáváme dvakrát ročně časopis Obscura. Během posledních let se setkává-me i s dalšími spolky z Česka a ze Slovenska a účastníme se studentských konferencí.

V neposlední řadě se snažíme usnadnit studentům historie kontakt s vyučujícími a fakultou. v Celetné ulici 20 promítány předpremiéry žhavých filmových novinek. Po zaplacení registračního poplatku 100 Kč za semestr a přihlášení v SIS už máte o přístup na projekce vystaráno.

| http://certik.ruk.cuni.cz/filmklub

Studentský život Studentský život

Filosofický intelektuální klub (FIK) Filosofický intelektuální klub působí na Ústavu filosofie a religionistiky (ÚFaR). Jeho účelem je podpora v zamýšlení se nad roz-ličností filosofických, uměleckých a obecně intelektuálních témat a rozvoj tvůrčího a kritického myšlení, nejedná se o spolek existující pro generování finančních, ný-brž intelektuálních zisků. Jeho členové or-ganizují mimo jiné filosofické diskuze, vý-jezdní prosemináře, workshopy a semináře ve spolupráci s ÚFaRem i dalšími katedrami nebo třeba filosofické výlety a večírky.

| www.facebook.com/groups/

FilosofickyKlub Gales

Jsme pražský vysokoškolský gay spolek s téměř dvacetiletou tradicí. Našich aktivit se zúčastňují absolventi i studenti různých vysokých škol a jejich přátelé, kteří společně diskutují, chodí za zábavou i na výlety.

Pravidelné schůzky se konají každý čtvrtek od 18 hodin v prostorách sdružení Tereza v Haštalské 17. Kromě toho spolek pořádá i různá nepravidelný setkání a výlety.

| www.gales.wz.cz Charlie

Zapsaný spolek Charlie nabízí studentkám a studentům a akademickým pracovnicím a pracovníkům Univerzity Karlovy a jiných vysokých škol, stejně jako jejich přátelům a příznivcům, platformu pro seberealiza-ci, setkávání, zábavu a řešení společných problémů. Zaměřuje se především na gay, lesbické, bisexuální, asexuální a transgen-der jedince a jejich právo nebýt diskrimi-nován na základě citové a sexuální orienta-ce/identifikace. Posláním sdružení Charlie je zkvalitňování života nejen této skupiny,

ale celé akademické obce a společnosti, prostřednictvím vzájemného respektu a přijmutím rozmanitosti. Spolek tvoří něko-lik desítek členů, kteří se starají o rozmanité aktivity vedené v souladu s jeho posláním.

Nejdůležitější projekty směřují ke studují-cím, jejichž pocit sounáležitosti s okolím, bezpečnosti a sebevědomí je hlavním záj-mem spolku. Zároveň sdružení dbá na pozi-tivní prezentaci Univerzity Karlovy jako aka-demické instituce, jež si je vědoma diverzity a z ní vyplývajících výhod, ale i potenci-álních konfliktů. Jejich prevencí se spolek Charlie systematicky zabývá. V programu sdružení jsou proto přednášky, diskuze, filmové projekce, výstavy, pikniky, výlety, soutěže a další kulturní a společenské akce.

Navazujeme také spolupráci s podobnými organizacemi při zahraničních univerzitách a v rámci České republiky. Důležitá jsou i pravidelná úterní setkání sloužící k socia-lizaci a vytváření nových přátel, která jsou určena pro stávající členy i pro nově příchozí zájemce.

Abyste byli včas informovaní, sledujte ak-tuality na naší facebookové stránce (Char-lie, queer spolek Univerzity Karlovy) a sku-pině (Charlie, z.s.), nebo na naší webové stránce www.charlie.li.

Incognito ergo sum

Divadelní soubor, jehož herci a diváci tvoří studenti FF UK a jejich přátelé. Specializuje-me se na málo známé divadelní hry, jež ský-tají kromě zábavy i hodnotné poučení, je-likož soubor vznikl původně mezi studenty oborové filosofie. Na festivalu amatérského divadla v Mostě získal soubor ocenění za Nejlepší text a Nejlepší ženský herecký vý-kon. Režisérka má 3. místo v Dramatické soutěži (cena Alfréda Radoka) a z letoška dokonce první místo Ceny Evalda

Shor-ma. Soubor můžete najít na Facebooku.

Iniciativa filmových studií

Iniciativa filmových studií je občanské sdru-žení, které zaštiťuje studentské aktivity v oblasti teorie audiovize. Snažíme se fungo-vat jako platforma, která umožňuje rea-lizovat filmového festivaly a další kulturní aktivity.

| www.zlatyvoci.cz Jinospolek

Jinospolek je platforma sdružující studen-ty Univerzistuden-ty Karlovy v Praze, jejichž výuka probíhá v Areálu Jinonice.

| http://www.jinospolek.cz/

Katharsis

Spolek Katharsis sdružuje studenty, ab-solventy a příznivce oboru estetika. Jeho aktivity fungují jako doplnění výuky a jako platforma pro komunikaci s akademickou obcí i širší veřejnosti. Spolek organizuje akce, které seznamují veřejnost s naším oborem, akce pro studenty a poskytuje prostor pro studentské projekty. Umožňuje navázat spolupráci mezi studenty jednot-livých stupňů studia, výhledově pak s ko-legy z jiných oborů nebo lidí mimo aka-demickou sféru. Cílem spolku je zlepšit povědomí o estetice, přispět do veřejného diskursu o esteticky relevantních tématech, zapojit se do chodu katedry a poskytnout základ pro studentské aktivity, například organizované návštěvy výstav, filmový klub, komentované procházky po Praze i mimo ni, besedy s umělci, nebo také pořádání ve-řejných přednášek.

LVPA

Studentský divadelní spolek na Ústavu řeckých a latinských studií.

| www.lvpanostra.net Madžlis

Studentský spolek Madžlis působí při Ústavu Blízkého Východu a Afriky. Klademe si za cíl informovat o kulturním dění, or-ganizovat besedy, přednášky a happeningy a to vše s vazbou na arabskou, perskou, tu-reckou a židovskou kulturu.

Nomádva

Působí na Ústavu filosofie a religionistiky (ÚFaR) a zaměřuje se na vydávání časopisu Nomádva, pro studenty a vyučující ÚFaRu též pořádá občasné večírky s kulturním programem. Časopis sám je za padesátiko-runu k zakoupení v bistru Máta.

| http://nomadva.webgarden.cz

Orchestr a sbor Univerzity Karlovy v Praze Orchestr a sbor Univerzity Karlovy v Praze je soubor nadšených hudbymilovných studen-tů a čerstvých absolvenstuden-tů Univerzity Kar-lovy, kteří pod vedením šéfdirigenta Haiga Utidjiana a dirigentky Kateřiny Maňásové reprezentují svojí Almu mater při rozličných slavnostních příležitostech doma i v za-hraničí.

| http://www.sboraorchestruk.cz PAKET – Pro AKtivní ETnologii

Studentský spolek PAKET /Pro AKtivní ETno-logii/ působí při Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Spolek vznikl na podzim roku 2010 s cílem vytvá-řet, realizovat a koordinovat různé aktivity studentů etnologie na poli vědy i v rámci

jiných zájmových aktivit.

| http://paket.ff.cuni.cz/uvod.php#line PLESS

Psychologická experimentální laboratoř v Celetné. Laboratoř vznikla v roce 2013 při Katedře psychologie na FF UK. Jejím hlavním cílem je poskytnout studentům FF UK zázemí pro experimentální výzkum a vý-uku experimentální metodologie.

| http://pless.cz/

Polis

Sdružení studentů politologie. Pořádá přednášky, diskuse, konference a semináře.

Většinou se vztahují k aktuálnímu politické-mu či společensképolitické-mu dění a budou vás jistě zajímat, i když politologii přímo nestuduje-te.

| https://www.facebook.com/PolisCuni Pražská univerzitní skupina Amnesty In-ternational (PUSA)

Zajímáte se o lidská práva? Chtěly/i byste se na Fakultě poznat s novými lidmi, kteří mají podobné zájmy? Pokud ano, tak by vás moh-lo zajímat, že již čtvrtým rokem na Univerzitě Karlově působí Pražská univerzitní skupina Amnesty International, jejíž hlavní činností je seznamování studentů s tematikou lid-ských práv, organizování diskusí, promítání filmů, pořádání petic a happeningů na pod-poru lidí na celém světě. Na pravidelných schůzkách jsou podepisovány urgentní apely za nespravedlivě vězněné či proná-sledované. K dosavadním tématům skupiny doposud patřily země jako Barma, Bělorus-ko, Sýrie, Mexiko a témata vězňů svědomí, migrantů, Romů. K pravidelným akcím patří Romský týden, jehož třetí ročník se chystá

na nadcházející akademický rok. Mimo jiné jsou někteří z nás jako lektoři zapojeni do projektu Amnesty Internatonal – vzdě-láváním k lidským právům.

Skupina se schází jednou za dva týdny po dobu semestru a je otevřena všem. Chce-te-li se zapojit do její činnosti, dostávat pravidelné informace o pořádaných akcích nebo se na cokoliv zeptat, neváhejte se ob-rátit na: univerzitni@amnesty.cz. Kontaktní osobou je koordinátor skupiny Jan PAK vznikl v roce 2011 za účelem zahájení akcií, které by spojovaly tvůrčí činnost stu-dentů UK, AMU a VŠUP se širší a odbornou veřejností. PAK se zaměřuje na konání akcí, které se konají v pražských kavárnách (zej-ména v klubu Rock café) a snaží se propo-jovat různé druhy umění. Pro bližší infor-mace o aktivitách PAKu sledujte profil na facebooku.

| www.facebook.com/akademickykabaret Pražský religionistický spolek (PRS) Pražský religionistický spolek byl založen studenty religionistiky na Ústavu filosofie a religionistiky FF UK, nicméně členství v něm je otevřeno všem studentům religio-nistiky i všem přátelům a příznivcům religi-onistiky. Cílem tohoto spolku je setkávání studentů religionistiky, rozšiřování obzorů a prohlubování porozumění náboženským fenoménům kolem nás. V roce 2012 or-ganizoval religionistickou Studentskou vě-deckou konferenci, dále se podílí například na religionistickém filmovém klubu,

stu-dentském semináři, pořádá výlety a mnoho dalších akcí. Jeho působení je zaštítěno Stu-dentskou radou.

| www.facebook.com/prazsky.

religionisticky.spolek Praxis

Filozofický spolek Praxis vznikl v říjnu 2015 za účelem zlepšení povědomí veřejnosti o filosofii stejně jako prohloubení interdis-ciplinární komunikace, čehož jsme chtěli docílit primárně pořádáním společných akcí s jinými studentskými spolky. Dalším cílem byla snaha o kultivaci akademického prostředí pomocí otevírání témat, která zatím na akademické půdě nejsou příliš řešena, ba mohou být mnohdy dokonce přehlížena i přes jejich zjevnou důležitost.

Z tohoto důvodu jsme kupř. v letním se-mestru uspořádali debatu o predátorských časopisech. Nejčastěji jsme však pořádali různé přednášky, z nichž dvě nejúspěšnější měli na starost prof. John Searle (Institu-tions and Social Ontology) a doc. Josef Fulka (Tělo ve feministické filosofii). Mimo přednášek a debat bylo další náplní spolku představování knih, knižní bazar, uvítací večírek pro studenty a studentky prvního ročníku oboru filosofie a v neposlední řadě jsme se podíleli jakožto dobrovolníci na 1. Noci filozofie.

Pokud se chcete stát členy spolku a pomá-hat nám v dalších činnostech, velmi rádi vás uvidíme na naší valné hromadě, případně nás můžete kontaktovat na facebooku, kde zároveň naleznete bližší informace o našich aktivitách.

| https://www.facebook.com/praxisffuk

Psychologie – studentská iniciativa Spolek studentů psychologie, kteří na-příklad vedou přípravné kurzy pro uchaze-če o studium tohoto oboru, pro ty úspěšné pak pořádají seznamovací akce a celou řadu dalších zajímavých činností. Také tento spolek je zaštítěn Studentskou radou.

| https://www.facebook.com/psiiniciativa Salsa4Water Prague

Uskupení Salsa4Water Prague vzniklo jako organizace, která si klade za úkol pořádat taneční kurzy salsy zejména pro členy aka-demické obce UK, přičemž výtěžek chce po-užít na podporu projektu Water Aid (http://

www.wateraid.org/), což je mezinárodní nevládní organizace zajišťující čistou vodu pro pití a hygienu v nejchudších oblastech světa.

| https://www.facebook.com/groups/

Salsa4water.Prague/

SOCKA

Platforma pro setkávání studentů, vyu-čujících a zájemců nejen o sociologii jako slovanských národů. Jeho účelem je posílit vazby mezi kolegy ze slovanského badatel-ského okruhu, vzájemný dialog i trans-obo-rovou spolupráci. Cílem spolku je udržovat kontakty s mezinárodními kolegy a také pořádat exkurze a setkání se slovanskou té-matikou. Dalšími ambicemi SVV je usnadně-ní přístupu k nejnovější odborné literatuře

Studentský život Studentský život

z této oblasti studentům FF UK, zpřístup-ňování odborných studentských prací, stejně jako zprostředkovávání informací o akcích a konferencích. V případě zájmu kontaktujte SVV na mailu slovanskavzajem-nost@seznam.cz.

Studenti Ústavu politologie FF UK (SÚPOL) Studenti politologie jsou družní a aktivní, a proto mezi nimi kromě sdružení Polis pů-sobí i neformální sdružení SÚPOL. Soustředí se zejména na informativní činnost studen-tů Ústavu politologie.

| www.facebook.com/SUPOLFFUK Studentská unie UK

Organizace, která vznikla z potřeby spolu-práce a výměny zkušeností mezi student-skými spolky na jednotlivých fakultách.

Poskytuje záštitu jednotlivým aktivitám a zájmovým kroužkům a připravuje akce celouniverzitního významu, například Stu-dentský jarmark, nebo se podílí na Majále-su.

| http://suuk.cz

Studentské hnutí za solidaritu

SHzS vzniklo na podzim 2015 v odpověď na českou reflexi migrační situace. Po ná-vratu z balkánských hranic, kde jsme trávili čas s uprchlíky, jsme cítili velkou potřebu vzdělávat naši společnost, již stále chybí zkušenost s konkrétními lidmi, kteří utíkají.

Pořádáme tedy besedy na školách, kde o své zkušenosti hovoří se studenty dobrovolníci z Balkánu nebo detencí, na VŠ a do veřejné-ho prostoru zveme historiky, politology, právníky, arabisty, religionisty, kteří problém nasvěcují v širších souvislostech, tvoříme popularizační encyklopedii migrace, v níž budou témata větvena a propojována,

spolupracujeme s fakultami UK, církvemi, neziskovými organizacemi. Vítáme každý podnět, pokud máš chuť, přijď blíž!

| http://studentizasolidaritu.ff.cuni.cz/

| fb - Studentské hnutí za solidaritu Studentský kruh České pohanské společnosti

Tento projekt vznikl v květnu tohoto roku.

Má za cíl sdružovat studenty pohanského vyznání, organizovat vzájemné setkávání jeho členů, prohlubovat znalosti o stu-dentským sdružením na Univerzitě Karlově i v České republice. Má zhruba 50 členů a obdobný počet externích spolupracovní-ků. Jeho vlajkovou lodí je portál Ukáčko.

cz s každodenní aktualizací a bohatým ob-sahem. Jeho cílovou skupinou je akade-mická obec UK, největší české vysoké školy, kde na 17 fakultách studuje 50 000 studen-tů.

| www.ukmedia.cz

Univerzitní křesťanské hnutí a křesťanská skupinka (FF) UK

Univerzitní křesťanské hnutí na FF or-ganizuje každotýdenní studium Bible a další jednorázové společensko-kulturní akce. Ví-táme křesťany ze všech církví i lidi, kteří hle-dají Boha nebo smysl života. Přijďte s námi diskutovat o biblických textech a zjistit, jest-li jsou pro váš život relevantní. Pořádáme také listopadový studentský festival Něco víc než, kde se co nejširšímu publiku na 4

fa-kultách UK snažíme představit víru v Ježíše Krista a odpovídat na kontroverzní otázky.

Z iniciativy studentů vůbec prvního ročníku oboru Veřejná správa a spisová služba pro nově přijaté kolegy a kolegyně, aby jim pomohl lépe se zorientovat a úspěšně projít prvním ročníkem jejich studia našeho obo-ru. V plánu pro následující akademický rok 2016/2017 jsou nově i hromadné akce pro studenty oboru, kteří se mohou už teď těšit například na exkurze do veřejných institucí.

Touto svou činností se snaží splnit hlavní cíl svého vzniku, a to podporu studentů Ve-řejné správy a spisové služby.

| http://facebook.com/vessffuk

| http://instagram.com/vessffuk VŠ liga

Vysokoškolská amatérská liga squashe, badmintonu, tenisu, ping-pongu, beach volejbalu a bowlingu. Organizuje dlouhodo-bé soutěže i jednorázové turnaje a trénin-kové kempy. Pravidelně můžete také běhat.

Jejich soutěže jsou určeny pro začátečníky i pokročilé hráče. Spoluhráče na své úrovni si najde každý.

| www.vsliga.cz

Východoevropský klub

Snažíme se vytvořit prostor pro studium

Snažíme se vytvořit prostor pro studium

In document 123123Milé studentky, milí studenti, (Stránka 28-32)