• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Další studentské organizace a spolky

In document Vážené studentky, vážení studenti, (Stránka 29-33)

Seznam (valné většiny) spolků působících na FF najdete na www.ff.cuni.cz/studium/studentske-aktivity/studentske-spolky.

ANTRE

Studentský spolek ANTRE založen v listopadu 2018 funguje při Ústavu etnologie FF UK a pod patronátem Studentské rady FF UK. V rámci svých aktivit presentuje široké veřejnosti cíle a vědecké objevy v oblasti antropologie a etnologie, a popularisuje tak tyto obory. Členem spolku se může stát každý, kdo shledává krásu a hlavně společensky přidanou hodnotu právě v oblasti antropologie a etnologie, a rád by svými znalostmi a dovednostmi přispěl k jejich kultivaci.

Hlavním cílem studentského spolku ANTRE je tedy oživit a rozšířit veřejné působení studentů a nadšenců antropologie a etnologie, a to především skrze přednášky, debaty, besedy a přátelská setkání

facebook.com/ANTRE-1074742136020491

Bohemistický kruh

Bohemistický kruh (BOK) je studentský spolek bohemistů z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vznikl v roce 2014. Jeho cílem je prohloubení vztahu jazykovědné a literárněvědné větve oboru, podpora studentů a prezentace jejich vědecké činnosti, např. diplomových prací. Členem se může stát každý student nebo pedagog bohemistiky či příbuzného filologického oboru, jakož i kdokoli se zájmem o bohemistiku jako takovou. Aktivity Bohemistického kruhu čítají pravidelné tematické nebo komponované večery, zpravidla doprovázené autorským čtením.

Prostor dáváme jak začínajícím, tak zavedeným tvůrcům a badatelům. Dále pořádáme výjezdy a navazujeme spolupráci s ostatními spolky.

Studentům prvního ročníku bakalářského studia poskytujeme konzultační činnost a pro studenty nově přijaté pořádáme seznamovací

kurz. Reflektujeme synchronní i diachronní přístup k jazykovému výzkumu, v oblasti literární se zaměřujeme nejvíce na současnou domácí tvorbu, neopomíjíme však ani starší autory.

Jakožto spolek studentů se aktivně podílíme na studentské samosprávě (Studentská rada FF UK) i studentském životě vůbec (námi pořádaný minifestival BOKem, Studentský Majáles, festival Open Square apod.).

facebook.com/bohemistickykruh spolek.bok@gmail.com

Divědové na blogu

Nezávislý blog studentů Divadelní vědy FF UK, kteří se rozhodli psát o divadle. Kromě

obohacování divadelního prostoru studentskými názory slouží také jako odrazový můstek k tomu, jak se učit psát o divadle. Jak o něm uvažovat, jak dát o svých řádcích vědět veřejnosti, a dostat se tak k různým příležitostem a nabídkám. Stěžejním bodem stále se rozvíjející a postupně ustalující dramaturgie (kritiky, glosy, rozhovory, různorodé texty) jsou reflexe festivalů, kterými jsme pravidelně oslovováni a reflexe divadla pro děti a mládež.

divedove.blogspot.cz divedovenablogu@gmail.com šéfredaktor Lukáš Křížek

ESN Charles University Prague, z.s.

ESN CU Prague je studentský spolek, který pomáhá zahraničním studentům při jejich orientaci a integraci na UK. Díky našim aktivitám dostávají místní i zahraniční studenti možnost rozšířit si obzory, zlepšit se v cizích jazycích a navázat nová přátelství. Jsme součástí celoevropské organizace Erasmus Student Network sídlící v Bruselu. Mezi naše aktivity patří:Orientation Week, výlety, kulturní aktivity, sporty, Social Inclusion aktivity, Buddy Program, Tandem a mnoho dalšího! Moc rádi mezi sebou uvítáme nové dobrovolníky, nadšence a kolegy, kteří by nám s organizací aktivit pomohli a jaksepatří si je s námi užili!

60 61

60 61

probíhajících nejen v Praze. Pořádá také setkání, kde jsou vítáni všichni zájemci o Latinskou Ameriku a studium na Středisku Ibero-amerických studií.

iberoklub@seznam.cz

Incognito ergo sum

Divadelní soubor, jehož herce a diváky tvoří studenti FF UK a jejich přátelé. Specializujeme se na málo známé divadelní hry, jež skýtají kromě zábavy i hodnotné poučení, jelikož soubor vznikl původně mezi studenty oborové filosofie. Na festivalu amatérského divadla v Mostě získal soubor ocenění za Nejlepší text a Nejlepší ženský herecký výkon. Režisérka má 3. místo v Dramatické soutěži (cena Alfréda Radoka) a z letoška dokonce první místo Ceny Evalda Shorma.

Soubor můžete najít na Facebooku — Divadelní spolek Incognito.

dsincognito@seznam.cz

Iniciativa filmových studií

Iniciativa filmových studií je spolek, který zaštiťuje studentské aktivity v oblasti teorie audiovize. Snažíme se fungovat jako platforma, která studentům umožňuje realizovat filmového festivaly a další kulturní aktivity. Každoročně pořádáme Mezinárodní filmový festival studentů teorie audiovize Zlatý voči, jenž se zaměřuje na tvorbu filmovědců, a podporujeme server o psaní o filmu Indiefilm.

zlatyvoci.cz

facebook.com/zlatyvoci

Jinospolek

Jinospolek je platforma sdružující studenty Univerzity Karlovy, jejichž výuka probíhá v Areálu Jinonice.

Madžlis

Studentský spolek Madžlis působí při Ústavu Blízkého východu. Klademe si za cíl informovat

o kulturním dění, organizovat besedy, přednášky a happeningy, a to vše s vazbou na arabskou, perskou, tureckou a židovskou kulturu. Vedle toho se snažíme o podporu studentského života na ústavu, fakultě i mimo ně.

facebook.com/madzlis

Orchestr a sbor Univerzity Karlovy Orchestr a sbor Univerzity Karlovy je soubor nadšených hudbymilovných studentů a čerstvých absolventů Univerzity Karlovy, kteří pod vedením šéfdirigenta Haiga Utidjiana a dirigentky Kateřiny Maňásové reprezentují svoji Almu mater při rozličných slavnostních příležitostech doma i v zahraničí.

sboraorchestruk.cz

Polis

Sdružení studentů politologie. Pořádá přednášky, diskuse, konference a semináře.

Většinou se vztahují k aktuálnímu politickému či společenskému dění a budou vás jistě zajímat, i když politologii přímo nestudujete.

facebook.com/POLISpolek

Pražská univerzitní skupina Amnesty Internatio-nal (PUSA)

Zajímáte se o lidská práva? Chtěly/i byste se na Fakultě poznat s novými lidmi, kteří mají podobné zájmy? Pokud ano, tak by vás mohlo zajímat, že již čtvrtým rokem na Univerzitě Karlově působí Pražská univerzitní skupina Amnesty International, jejíž hlavní činností je seznamování studentů s tematikou lidských práv, organizování diskusí, promítání filmů, pořádání petic

a happeningů na podporu lidí na celém světě.

Na pravidelných schůzkách jsou podepisovány urgentní apely za nespravedlivě vězněné či pronásledované. K dosavadním tématům skupiny doposud patřily země jako Barma, Bělorusko, Sýrie, Mexiko a témata vězňů svědomí, migrantů, Romů. K pravidelným akcím patří Romský týden, jehož třetí ročník se chystá na nadcházející akademický rok. Mimo jiné jsou někteří z nás jako Naším hlavním komunikačním kanálem

je facebookový profil spolku facebook.com/

praxisffuk. Záznamy ze všech akcí, které jsme doposud pořádali si můžete pustit buď na našem soundcloudu, nebo youtube. Odkazy na všechny sociální sítě najdete na našem webu praxis.ff.cuni.cz. Pokud máte jakékoliv dotazy, nebojte se na nás obrátit — náš email je: ufar.

praxis@gmail.com. V průběhu akademického roku pořádáme debaty na společenská témata a na aktuální problémy akademické obce.

Vycházíme z představy, že filosofie by měla aktivně vstupovat do veřejného prostoru.

Z pravidla minimálně dvakrát za semestr rovněž organizujeme prezentace nově vydaných filosofických knih, nebo knih relevantních pro humanitní vědy. Dalším typem událostí jsou konference a odborné workshopy, které tvoří nedílnou součást našich aktivit. Snažíme se jimi odborně prohlubovat znalosti o určitých filosofických tématech a jejich autorech.

V neposlední řadě pořádáme přednášky jak akademiků, tak i studentů z našeho či jiných filosofických a humanitně-vědných pracovišť.

Přednášky často nahlíží na filosofická témata z jiných vědeckých perspektiv. Usiliujeme o to, aby se studenti setkávali napříč ročníky a napříč jejich zájmy, proto pořádáme filmové projekce, knižní bazary a další společenské akce jako například uvítací večírek pro první ročníky.

Pokud Vás zaujala některá z našich aktivit, nebo máte vlastní nápady na zajímavé akce, staňte se našimi členy. Členem spolku se může stát student či studentka oboru filosofie na FF UK, a to automaticky na základě písemné žádosti.

V případě, že nestudujete filosofii, schvaluje Vaše členství výbor spolku.

praxis.ff.cuni.cz facebook.com/praxisffuk ufar.praxis@gmail.com

Charlie

Zapsaný spolek Charlie nabízí studentkám a studentům a akademickým pracovnicím a pracovníkům Univerzity Karlovy a jiných

vysokých škol, stejně jako jejich přátelům a příznivcům, platformu pro seberealizaci, setkávání, zábavu a řešení společných problémů.

Zaměřuje se především na gay, lesbické, bisexuální, asexuální a transgender jedince a jejich právo nebýt diskriminován na základě citové a sexuální orientace/identifikace.

Posláním sdružení Charlie je zkvalitňování života nejen této skupiny, ale celé akademické obce a společnosti prostřednictvím vzájemného respektu a přijmutím rozmanitosti. Spolek tvoří několik desítek členů, kteří se starají o rozmanité aktivity vedené v souladu s jeho posláním.

Nejdůležitější projekty směřují ke studujícím, jejichž pocit sounáležitosti s okolím, bezpečnosti a sebevědomí je hlavním zájmem spolku. Zároveň sdružení dbá na pozitivní prezentaci Univerzity Karlovy jako akademické instituce, jež si je vědoma diverzity a z ní vyplývajících výhod, ale i potenciálních konfliktů. Jejich prevencí se spolek Charlie systematicky zabývá. V programu sdružení jsou proto přednášky, diskuze, filmové projekce, výstavy, pikniky, výlety, soutěže a další kulturní a společenské akce. Navazujeme také spolupráci s podobnými organizacemi při zahraničních univerzitách a v rámci České republiky. Důležitá jsou i pravidelná úterní setkání sloužící k socializaci a vytváření nových přátel, která jsou určena pro stávající členy i pro nově příchozí zájemce.

Abyste byli včas informovaní, sledujte aktuality na naší facebookové stránce (Charlie, queer spolek Univerzity Karlovy) a skupině (Charlie, z.s.), nebo na naší webové stránce.

charlie.li

IBEROklub

Studentský IBEROklub založili v lednu roku 2012 studenti, doktorandi a absolventi Střediska Ibero-amerických studií s cílem sdružovat zájemce o Latinskou Ameriku a Iberský poloostrov a zlepšit spolupráci mezi budoucími, současnými i minulými studenty. IBEROklub informuje své příznivce o tematických konferencích a dalších kulturních akcích s latinskoamerickou tématikou

62Průvod Studentského Majálesu 2019 63

64 65

64 65

slovanskou tématikou. Dalšími ambicemi SVV je usnadnění přístupu k nejnovější odborné literatuře z této oblasti studentům FF UK, zpřístupňování odborných studentských prací, stejně jako zprostředkovávání informací o akcích a konferencích. V případě zájmu kontaktujte SVV na mailu:

slovanskavzajemnost@seznam.cz

Studenti Ústavu politologie FF UK (SÚPOL) Studenti politologie jsou družní a aktivní, a proto mezi nimi kromě sdružení Polis působí i neformální sdružení SÚPOL. Soustředí se zejména na informativní činnost studentů Ústavu politologie.

www.facebook.com/SUPOLFFUK

Univerzitní křesťanské hnutí a křesťanská skupinka (FF) UK

Univerzitní křesťanské hnutí na FF organizuje každotýdenní studium Bible a další jednorázové společensko-kulturní akce. Vítáme křesťany ze všech církví i lidi, kteří hledají Boha nebo smysl života. Přijďte s námi diskutovat o biblických textech a zjistit, jestli jsou pro váš život

relevantní. Pořádáme také listopadový studentský festival Něco víc než, kde se co nejširšímu publiku na 4 fakultách UK snažíme představit víru v Ježíše Krista a odpovídat na kontroverzní otázky. Těšíme se na vás!

ukh.cz/skupinky/praha/filozoficka-fakulta-uk-praha

facebook.com/Univerzitní-křesťanské-hnutí-239438686124712

ÚTVAR — spolek studentů Ústavu pro dějiny umění FF UK

Studentský spolek ÚTVAR vznikl na konci roku 2016

z iniciativy studentů Ústavu pro dějiny umění při FF UK a už na začátku si vytyčil jako hlavní úkol podporu studentského života na ústavu a podporu oboru dějin umění jako takového.

Snažíme se pomáhat těm, kteří se chystají na přijímací zkoušky, ale i nově přijatým studentům,

pro něž začátek studia může skýtat nejednu nesnáz. Se začleněním do ústavního kolektivu se také snažíme nastupujícím prvákům pomoci pořádáním seznamovacího kurzu v místech s výrazným zastoupením uměleckohistorických památek. Zároveň chceme být i živou platformou pro studenty vyšších ročníků. Pořádáme pravidelné akce, kde se mohou neformálně sejít jak studenti, tak pedagogové (večírky, pikniky, promítání), ale i akce, kterých se může zúčastnit široká veřejnost (procházky, výlety).

Mezi spolkovou agendu také spadá podíl na pořádání dalších ústavních akcí — pomáháme s uskutečněním ústavních exkurzí, přednášek, konferencí a dalších událostí. Zároveň je pro nás velice důležité pozitivně působit na utužování mezilidských vztahů nejen mezi studenty, ale i mezi studenty a pedagogy a pokoušet se otevírat Ústav pro dějiny umění i zbytku Filozofické fakulty.

facebook.com/utvar.udu spolek.udu@gmail.com

Východoevropský klub

Snažíme se vytvořit prostor pro studium východní Evropy a otevřenou výměnu názorů mezi lidmi nejrozmanitějšího smýšlení, hodnot i perspektiv.

Organizujeme akce různého druhu — konference, besedy, přednášky, kulturní večery, společenské akce. Zaměřujeme se jak na aktuální dění, tak mapujeme i historická, politická, náboženská, literární či široce kulturní témata. Podporujeme odbornou a popularizační činnost zaměřenou na východní Evropu a sami se vyslovujeme k neuralgickým bodům současnosti. Aktuálně také vydáváme znovuobnovený časopis Navýchod, který se specializuje na politická, společenská i kulturní témata východní Evropy.

Srdečně Tě zveme na jakýkoliv večer!

vk.ff.cuni.cz

facebook.com/Východoevropský-klub-487178291434942

lektoři zapojeni do projektu Amnesty Internatonal

— vzděláváním k lidským právům.

Skupina se schází jednou za dva týdny po dobu semestru a je otevřena všem. Chcete-li se zapojit do její činnosti, dostávat pravidelné informace o pořádaných akcích nebo se na cokoliv zeptat, neváhejte se obrátit na:

univerzitni@amnesty.cz. Kontaktní osobou je koordinátor skupiny Jan Woska — tel:

+420 731 444 670. PUSA se na vás bude těšit!

amnesty.cz/skupiny

Pražská studentská sekce České archivní spo-lečnosti

PSS ČAS je spolkem, který vznikl z iniciativy studentů archivnictví a pomocných věd historických v roce 2014. Za svůj cíl si bere péči o stávající studenty, připravuje pro ně volnočasové aktivity, jako například výlety, exkurze a návštěvy muzeí či výstav. V rámci spolupráce s archivy jim také nabízí možnost zajištění studentské praxe a zároveň poskytuje informace o nabídkách práce v oboru.

Stará se rovněž o první seznámení nových studentů s chodem katedry a fakulty obecně.

Pomáhá propagovat katedru a obor archivnictví a PVH prostřednictvím účasti na Dni otevřených dveří, spravuje (neoficiální) facebookové stránky oboru a i jinak spolupracuje s katedrou.

V neposlední řadě pečuje o odkaz Josefa Matouška, archiváře a docenta historie popraveného 17. listopadu 1939, pořádáním pietních akcí či bádáním o jeho osobnosti.

Od léta 2017 se podílí také na péči o hrob významné osobnosti oboru — Gustava Friedricha.

cesarch.cz/studenti-praha facebook.com/psscas

PŘETLaK — Spolek studentů při ústavu transla-tologie

PŘETLaK vznikl v akademickém roce 2017/18.

Klade si za cíl stmelit kolektiv studentů, vyučujících a absolventů Ústavu translatologie.

Členové připravují nejrůznější akce od

seznamováku a vánočního večírku až po besedy a přednášky. Více informací na:

facebook.com/PRETLaK pretlak.spolek.utrl@gmail.com

Salsa4Water Prague

Uskupení Salsa4Water Prague vzniklo jako organizace, která si klade za úkol pořádat taneční kurzy salsy zejména pro členy akademické obce UK, přičemž výtěžek chce použít na podporu projektu Water Aid (www.wateraid.org), což je mezinárodní nevládní organizace zajišťující čistou vodu pro pití a hygienu v nejchudších oblastech světa.

facebook.com/groups/Salsa4water.Prague

Schwa

Schwa je studentský spolek při oboru Anglistika

— amerikanistika. Cílem spolku je sdružit anglisty a amerikanisty této fakulty a poskytnout jim oporu při organizování tvůrčích projektů a akcí, které mohou obohatit ostatní jak vědomostně, tak i společensky. Ve spolku jsou vítáni

i mimooboroví zájemci s neuhasitelnou vášní pro anglický jazyk, avšak pouze studenti FF UK.

Schwa is a student society which aims to bring together all students of English and American Studies and support them in organising creative projects and events. Students of other studies at The Faculty of Arts with an inextinguishable passion for the English language are heartily welcome.

facebook.com/FFSchwa Schwanda@email.cz

Spolek všeslovanské vzájemnosti

SVV sdružuje studenty a odbornou veřejnost se zájmem o historii a kulturu slovanských národů.

Jeho účelem je posílit vazby mezi kolegy ze slovanského badatelského okruhu, vzájemný dialog i trans-oborovou spolupráci. Cílem spolku je udržovat kontakty s mezinárodními kolegy a také pořádat exkurze a setkání se

66 67

66 67

Pokud byste o tom uvažovali, neváhejte SR kontaktovat (sr@ff.cuni.cz).

Časopisy (nejen) na FF UK

Na naší almě mater vychází různé časopisy.

Některé jsou zaměřeny oborově (např. výše zmíněná Nomádva (nomadva.ff.cuni.cz), nebo časopis Obscura (ffabula.cz/cs/akce-projekty/

obscura) vydávaný historiky), jiné tematicky.

Několik časopisů vychází i v rámci jednotlivých kateder a ústavů, které mají velmi dobrou úroveň a stojí za to je sledovat, obzvláště pokud se na něm podílí vaši kolegové. Například bohemisté by tak měli určitě mít prostudované Lógr (logrmagazin.cz) nebo Plav (svetovka.cz), prostor pro publikaci mnohým poskytuje také internetový Půlnoční expres (petrnagy.wixsite.com/pulnoc).

Oficinálním časopisem Univerzity Karlovy je iForum (iforum.cuni.cz).

In document Vážené studentky, vážení studenti, (Stránka 29-33)