• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Cesta tiketu začíná založením, kdy v drtivém procentu zakládá tikety zákazník, avšak i pracovník servisního oddělení má možnost založit tiket (například po telefonickém rozhovoru).

4.2.1 Přidělen

Založený tiket má první stav přidělen. Každý projekt má přidělen jednoho vedoucího, progra-mátora a databázistu. Po založení jsou tito pracovníci informování systémem a tím přijde tiket do fronty řešení pro daného zaměstnance.

4.2.2 K nacenění

Tiket s placenou úpravou, který potřebuje vyčíslit cenu (ať už konečnou, nebo jen za analýzu), přejde do stavu „K nacenění“. Takto označený tiket čeká na pracovníka, aby sdělil zákazníkovi, kolik ho daný tiket bude stát. Nacenění musí být odsouhlaseno zákazníkem, aby mohla být úprava zapracována.

4.2.3 V řešení programátor, databázista nebo klient

Po odsouhlasení pracnosti na placeném tiketu nebo u neplaceného tiketu přichází na řadu práce na tiketu. Pracovník se snaží tiket zapracovat v co nejkratším čase a po prvotním otestování předá zakázku klientovi. Tímto tiket přejde do stavu „V řešení klient“ a zákazník si musí úpravu sám otestovat. Pokud je spokojený, dá souhlas k uzavření, pokud ne, předá výtky pracovníkovi.

Takto se může stav přehazovat několikrát, dokud se nedojde ke spokojenosti zákazníka.

4.2.4 Uzavřen

Pokud je zákazník spokojený a dá souhlas k uzavření tiketu, je tiket následně uzavřen pra-covníkem servisního oddělení. Po uzavření má možnost pracovník u placeného tiketu fakturovat dohodnutou částku. Jestliže nastanou problémy už s uzavřenou záležitostí, má zákazník možnost založit reklamaci tiketu, ve kterém se dořeší případné nefunkčnosti.

5 Pracovní úkoly

Během praxe se programátor setká s velkou spoustou úkolů. Jedná se jak o úkoly jednoduché, tak složité a komplexní. Některé práce se týkají pouze vložení části kódu do zdrojového kódu webu, které klient předem dostal od externího systému. Setká se s různými opravami, kdy se může jednat o chybu klienta nebo o nedotaženost předchozí úpravy. Velkou část pak tvoří úpravy pla-cené, kdy na základě požadavku zákazníka programátor zapracuje požadovanou změnu. V této bakalářské práci budou ukázány ty, které jsou ucelené, přehledné a zároveň znázorní co nejvíce z práce na této pozici.

5.1 Automatické přičítání kusů

B2B e-shopy se zaměřují na velkoobchodní partnery, kteří nakupují ve větším množství za zvý-hodněné ceny. Tato úprava spočívá v automatickém přičítání kusů zboží při držení tlačítka přičíst, nebo odčítání při držení tlačítka odečíst (Tlačítka bývají na webu znázorněna znaky + a -).

5.1.1 Nacenění

Složitost této úpravy jsem pro klienta odhadl na 1 hodinu práce, nicméně reálná pracnost byla o něco vyšší. Jednalo se totiž o iniciativu ze strany NetDirectu a účelem bylo vytvořit mimo jiné univerzální kód, který by byl funkční pro více řešení. Skutečný strávený čas se vyšplhal na dvě a půl hodiny.

5.1.2 Vypracování

Nejdůležitějším vodítkem při vypracování tohoto úkolu byla univerzálnost. Aby byla úprava co nejsnadněji přenositelná, vytvořil jsem pro skript, který bude ovládat přičítání, zcela nový soubor. Díky tomu lze snadno přenést funkčnost na jiné projekty. Úprava bude prezentována na automatickém přičítání kusů.

Prvním úkolem bylo vytvořit akci, která při držení tlačítka ovládající počet kusů, bude volat funkci, která zajistí přičítání nebo odčítání. Pro pozdější jednoduchost znovu-implementace na jiném řešení jsem navázal volání funkce přímo na daný element. Volání bylo potřeba při stisku a držení tlačítka. Úprava lze vidět ve Výpisu 1.

<div class="plmi-bt">

Další přišla na řadu implementace funkce automatAdd, která zajistí spuštění automatického přičítání. Na výpisu 2 je k vidění její celé znění. Nastavíme si základní interval přičítání, resetu-jeme si celkový čas (potřebný kvůli zlomu pro změny rychlosti), navážeme vypnutí přičítání při přerušení držení tlačítka na myši a nastavíme odezvu, po které se spustí interval přičítání. Jako parametr funkce je id elementu, do kterého se budou vypisovat hodnoty.

functionautomatAdd(buyInput)

intervalId = setInterval (function() { addCount(buyInput, time, timeAll) }, time);

}, timeoutTime);

}

Výpis 2: Funkce automatAdd

Samotné přičítání obstarává funkce addCount, která je volaná periodicky. Na výpisu 3 je k vidění její částečné znění. Jako první nastavíme celkový čas přičtením periody volání. Dále nastavíme novou hodnotu do inputu pomocí id, které jsme si předali z předchozí funkce. Poslední část úpravy řeší změnu rychlosti přičítání dle celkového času držení tlačítka myši. Pokud je celkový čas v určitém rozmezí, změníme interval na rychlejší a spustíme nový interval. Pokud už funkce má rychlost zvolenou v tomto časovém intervalu, funkce končí. Takto je možné ovládat různé rychlosti s velkou variabilitou časových rozmezí. Rozsah úpravy byl prakticky v jednom soubor a vystačil na 150 řádků.

functionaddCount(buyInput, time, timeAlles)

return;

Od jisté doby, kdy v platnost vešly nové zákony, začaly některé ERP systémy kontrolovat správ-nost DIČ. Navíc, ve stejnou chvíli začal prohlížeč Chrome doplňovat automaticky některá pole v registraci nebo objednávce, avšak ne vždy měly tyto doplnění smysl. Chrome začal dosazovat do pole pro vyplnění DIČ hodnoty texty jako "vyberte stát", "moravskoslezský kraj" a jiné. To začalo při kontrole v daném ERP systému dělat problémy a zákazníkům přestaly fungovat pře-nosy dat. Proto vznikl požadavek na kontrolu DIČ, ve kterém se mimo jiné vyřešilo i posílání neplatných řetězců.

5.2.1 Nacenění

Nacenění se rozdělilo na dvě části. První část zahrnovalo zapracování podmínky na kontrolu správnosti DIČ jak na straně klientské, tak na straně serveru. Pracnost jsem vyčíslil na 3 hodiny.

Druhá část obsahovala úpravu, kde se vložila do informačního emailu hláška o změně DIČ na IČ DPH. Tuto část jsem nacenil na hodinu a půl.

5.2.2 Vypracování

Klient vynaložil dostatek času na analýzu a podal velmi podrobný popis, jak si přeje úpravu zapracovat. Hlavní specialitou bylo ošetření slovenského DIČ na formát IČ DPH, které se zto-tožňuje s evropskými standardy a ERP systém je povolí importovat. Slovenské DIČ se skládá z 10 čísel a pozbývá prefix SK, který je potřebný pro správné přenosy. Zákazník dále přiložil pří-klad regulárního výrazu, který měl kontrolovat téměř všechny evropské DIČ. Výraz potřeboval mírné úpravy, jelikož se jednalo o univerzální řetězec a potřeboval převést do jazyka JavaScriptu.

Zpracování se rozdělilo na tři hlavní části.

if (oF.sDic && oF.sDic.value !=’’) {

Související dokumenty