• Nebyly nalezeny žádné výsledky

I NTERPRETACE VÝSLEDKŮ DOTAZNÍKOVÉHO PRŮZKUMU

V příloze bakalářské práce je uveden dotazník, který byl odeslán k anonymnímu vyplnění vybraným firmám ve Zlínském kraji. V následující části práce jsou analyzovány a interpre-továny jednotlivé dílčí odpovědi na otázky z odeslaného dotazníku.

Z 235 oslovených firem bylo vráceno 82 vyplněných dotazníku, což představuje 35 pro-centní návratnost. Ostatní firmy zřejmě e-mail považovaly za spam, nebo z časových dů-vodů neměly čas zabývat se odpovědí nebo jednoduše dotazník ignorovaly. Vrácený počet dotazníků je dostačující pro posouzení cíle průzkumu a má dostatečnou vypovídací schop-nost pro ověření hypotéz.

Otázka číslo 1 : Má Vaše firma samostatnou pozici referenta logistiky?

Cílem této úvodní otázky bylo hlavně identifikovat pracovní pozice logistik nebo samo-statný útvar /oddělení/ logistiky v oslovených firmách.

Samostatnou pozici referenta logistiky má celkem 47 firem, tj. 57 % z vrácených odpovědí.

Lze z toho vyvodit, že pozice referenta logistiky je u oslovených firem vytvořena, resp.

v budoucnu lze očekávat nárůst významu této pozice pro firmu.

Obr. 14 Samostatná pozice referenta logistiky ve firmě, zdroj: vlastní zpracování

Otázka číslo 2 : V případě, že funkci referenta pro logistiku nemá, uvažujete tuto po-zici v budoucnu zřídit?

Cílem této otázky bylo zjistit budoucí trend ve vývoji pozice referenta logistiky ve firmě v případě negativní odpovědi na první otázku. Z celkového počtu negativních odpovědí na první otázku bylo pouze 39 % záporných a 61 % firem reálně zvažuje tuto pozici v bu-doucnu vytvořit. Z výsledků lze vyvodit očekávanou poptávku po absolventech, resp. no-vých pracovnících na pozici referent logistiky ve Zlínském kraji.

Obr. 15 Pozice referenta logistiky v budoucnu, zdroj: vlastní zpracování Otázka číslo 3 : Má Vaše firma samostatné oddělení logistiky?

Na tuto otázku přišla kladná odpověď pouze z 30 firem, což je 37 % z vrácených dotazní-ků. Lze z toho usuzovat, že se kladně reagovaly pravděpodobně větší firmy, kde má samo-statné oddělení logistiky své opodstatnění.

Obr. 16 Samostatné oddělení logistiky, zdroj: vlastní zpracování

0%

Otázka číslo 4 : V případě, že ano, kolik zaměstnanců pracuje na tomto oddělení?

Tato otázka souvisí s předchozí otázkou a týká se velikosti oddělení logistiky z pohledu počtu zaměstnanců. Možnosti pro odpověď byly: a) 0-5, b)5-10 a c)10 a více zaměstnanců.

Z počtu 30 kladných odpovědí na předchozí otázku vyplynulo, že 21 firem zaměstnává na oddělení logistiky 0-5 zaměstnanců (70%), 6 firem 5-10 zaměstnanců (20%) a pouze v 3 firmách je takto zaměstnáno víc než 10 pracovníků (10 %).

Obr. 17 Počet zaměstnanců na oddělení logistiky, zdroj: vlastní zpracování Otázka číslo 5 : Pokládáte za riziko zaměstnat absolventa?

Touto otázkou začínají otázky týkající se druhé hypotézy. Kladně na ní odpovědělo celkem 61 z oslovených firem, což představuje podíl 74 %. Z odpovědí lze vyvodit, že většina fi-rem pokládá za riziko absolventa zaměstnat. Jenom 26 % fifi-rem nevidí riziko v zaměstnání absolventa.

Obr. 18 Riziko zaměstnání absolventa, zdroj: vlastní zpracování

0%

Otázka číslo 6 : Jaké požadavky klade na absolventy nebo nové pracovníky Váš pod-nik na pozici logistik?

Na tuto otázku firmy odpovídaly volnou formou. Většina z nich sice požaduje po potenci-álních zaměstnancích praxi v oboru, a to téměř v 50 %, ale jsou i firmy, kde je důraz kla-den na odpovídající vzdělání, jazykovou vybavenost a v neposlední řadě i charakterové vlastnosti uchazečů (50 %).

Obr. 19 Požadavky na absolventy nebo nové pracovníky, zdroj: vlastní zpracování

Otázka číslo 7 : Hraje roli při výběru nových pracovníků vzdělání v oboru nebo stačí praxe?

Odpovědí na tuto otázku byly tři varianty: a) vzdělání v oboru je nutností, b) preferujeme praxi, c) je vyžadována, jak praxe, tak vzdělání. Z odpovědí vyplynulo, že firmy dávají přednost praxi a to v 49 %, následně požadují jak praxi, tak i vzdělání, a to v 30%. Nejmé-ně odpovědí bylo pro variantu a, což znamená, že jenom 21 % firem by akceptovalo vzdě-laného zaměstnance bez praxe. Tento trend nakonec potvrzuje i pracovní trh obecně, kde je zejména poptávka firem po pracovnících zkušených, s praxí a jazykovou vybaveností.

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

Praxe Vzdělání a jazyková výbava

Obr. 20 Význam vzdělání a praxe při výběru pracovníků, zdroj: vlastní zpracování Otázka číslo 8 : Je podle Vašich názorů logistika perspektivním oborem?

Otázky č. 8 – 10 v dotazníku byly zaměřeny na potvrzení nebo vyvrácení třetí hypotézy.

Na osmou otázku kladně odpovědělo 85% firem. Zbylých 15% logistiku za perspektivní obor nepovažuje. Lze se domnívat, že mezi těmi 15 % jsou hlavně menší firmy, které zatím považují za riziko investovat do logistiky a jejího rozvoje, resp. využívají externích služeb v této oblasti. Z odpovědí plyne, že logistiku lze považovat za perspektivní a rozvíjející se obor.

Obr. 21 Perspektiva oboru logistika, zdroj: vlastní zpracování

Otázka číslo 9 : Logistické procesy, technologie a jejich aplikace umožňují snižovat celkové náklady ve firmě. Využíváte dostupných poznatků z oboru logistika?

Předposlední otázka měla za cíl zaměřit se na využití poznatků z logistiky v praxi z pohle-du snižování nákladů zavedením logistických procesů a technologií. 74% firem odpovědě-lo na tuto otázku kladně, zbylých 26% odpověděodpovědě-lo záporně. Odpovědi potvrdily využívání logistických procesů a jejich přínos pro snížení nákladů ve firmách.

0

Vzdělání nutností Preference praxe Praxe i vzdělání

0%

Obr. 22 Využitelnost poznatků z oboru logistika při snižování nákladů, zdroj:

vlastní zpracování

Otázka číslo 10 : Jestliže si myslíte, že je logistika perspektivním oborem, plánujete do budoucna investovat do rozvoje logistických procesů ve Vašem podniku?

Cílem poslední otázky bylo zjistit plány firem do budoucna v oblasti logistiky, investic a logistické strategie. Jak z odpovědí na otázku dotazníku č. 8 vyplývá, tak 85 % firem považuje logistiku za perspektivní obor. Z těchto firem by do rozvoje logistických procesů investovalo celkem 68 %. Zbylých 32 % investice do rozvoje logistiky zatím neplánuje.

Z odpovědí lze konstatovat, že firmy do budoucna s logistikou vážně počítají a plánují in-vestice do jejího rozvoje.

Obr. 23 Investice do budoucího rozvoje logistických procesů, zdroj:

vlastní zpracování