• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vytvoření uživatelského implementačního modelu je posledním krokem v YMSA. Zde jsem si stanovil, které procesy esenciálního modelu budou při implementaci automatizovány a které budou vykonávány manuálně. Manuální procesy jsem následně nahradil terminátory (ukryl do terminátorů). Tyto terminátory představují osoby, jež tyto procesy vykonávají.

Implementační model je graficky znázorněn na následujícím obrázku a uložen v příloze číslo 13.

2015 30

Obrázek 11: Implementační model IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba

2015 31

4 Návrhy a doporučení

Smyslem každé analýzy je nalézt a identifikovat nedostatky IS. Dalším krokem je navrhnout účinné nástroje k jejich odstranění. Toto je základ vedoucí k zdokonalování rozvíjejícího se IS ETIS firmy ELEKTROTRANS a.s..

Na základě zkušeností při používání a dalším vývoji systému ETIS jsem se setkal s nedostatky, které mi poskytly podněty k jejich vyloučení a tím k zdokonalení IS ETIS.

Jako první navrhuji export vybraných souborů z IS ETIS v konkrétním časovém období.

Jsou to soubory: souhrn smluv, SoD realizace výroby, SoD realizace projekty, nabídka realizace výroby a nabídka realizace projekty. Dané soubory jsou exportovány do formy Microsoft Excel, pro potřeby tisku a detailního rozpracování. V souboru souhrn smluv najdeme údaje v následujícím pořadí: číslo obchodního případu, objednatel, poskytovatel, název zakázky, předmět zakázky, cena bez DPH dle SoD, číslo zakázky zadavatele, termín plnění, kontaktní osoba smluvní strany, odpovědná osoba, datum uzavření SoD, stav smlouvy, typ smlouvy a ostatní náležitosti. Tyto položky jsou určeny pouze pro obchodní oddělení.

Druhé doporučením se týká filtrování jednotlivých položek obchodních případů pro snadnější a rychlejší orientaci v ETIS pro potřeby jednotlivých uživatelů v obchodním oddělení. Jedná se především o uspořádání těchto údajů: zadavatel obchodního případu, vedoucí zakázky, typ obchodního případu, termín realizace, a stav obchodního případu.

Za třetí navrhuji uspořádání řazení jednotlivých obchodních případů v IS, dle čísla obchodního případu, nabídky, smlouvy o díle a termínu realizace vzestupně nebo sestupně tak, aby vložené informace na sebe logicky navazovaly. Všechny návrhy umožnují rychlejší a jednoduší orientaci při zpracovávání obchodních případů.

Dále navrhuji při zadávání obchodního případu s termínem podání nabídky při registraci do IS, automaticky ze systému exportovat jako událost s připomenutím a následně uložit do kalendáře v Microsoft Outlooku. Událost v kalendáři upozorní uživatele obchodního oddělení na název akce, číslo nabídky a termín podání nabídky zadavateli poptávky.

Během zpracování mé bakalářské práce došlo ve vývoji IS ETIS k mnohým změnám, neboť se na IS a jeho zdokonalování intenzivně pracuje.

2015 32 Jako první změnu, kterou zmíním, je způsob číslování obchodních dokumentů. Tím mám na mysli všechny smlouvy (nájemní, kupní smlouvy, smlouvy o dílo atd. Tyto smlouvy bývaly značeny čtyřmístným číslem s lomítkem roku vzniku. Příklad smlouvy: 1727/2014. Nyní jsou všechny smlouvy číslovány v pořadí osmimístný číselný kód, dvoumístný písmenový kód, čtyřmístný číselný kód a případně dvoumístný kód. Jako příklad uvádím: 2015 – 1740 – SO – 0001 – D1. První čtyři čísla označují rok, další čtyři označují číslo zakázky, SO znamená typ smlouvy, další čtyřčíslí definuje pořadové číslo obchodního případu a jako poslední je očíslovaný dodatek. Typy smluv rozeznáváme: SO – smlouva obchodní, SR – smlouva realizační výroba, SP – smlouva realizační projekty. Označení typu smluv je možno použít i pro označení typu objednávek, dohod a dodatků smluv. Tento způsob označování obchodních případů se automaticky generuje v IS ETIS a zároveň archivuje v papírové podobě pro případ výpadku IS.

Dále došlo k umístění IS ETIS na internetové stránky, kde se budou soustředit veškeré nástavby k IS ETIS. Tato stránka je zatím v testovacím a ladícím provozu tohoto systému.

Jelikož jde o internetový a intranetový informační systém, lze jeho klientskou část provozovat a testovat na většině operačních systémů, které obsahují internetový prohlížeč. Pro zobrazení IS ETIS je možné použít internetový prohlížeč Internet Explorer, Opera, Mozilla a jiné. IS ETIS vytvořen v PHP skriptovacím programovacím jazyce a Java skriptu. IS ETIS je uložen v databázi My SQL na serveru Apache.

Obrázek 12: Domovská stránka IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba

2015 33

Závěr

Podstatou mé bakalářské práce je zdokonalit vznikající IS tak, aby pružně reagoval na potřeby rozvíjející se akciové společnosti v oblasti energetiky, konkrétně ve výstavbě vedení velmi vysokého napětí. Základním krokem k tomuto cíli bylo provést analýzu nově vznikajícího IS ETIS. Na základě výsledků této analýzy rozvíjet a zdokonalovat tento systém tak, aby korespondoval s dynamikou rozvoje ekonomiky v této oblasti. Moderní IS nesmí a nemůže být pouze úložiště dat. Všechna tato data musí být aktuálně upřesňována v oblasti organizačních změn akciové společnosti a v souladu s normami ISO a evropské unie. Je třeba brát v úvahu podněty a připomínky všech uživatelů IS. Na základě těchto ukazatelů byl v ETIS postupně rozšířen obsah úložiště dat z pojmu obchodní případy o další: čísla dopisů, čísla objednávek, smlouvy a čísla výkresů.

Aktuální požadavky zadavatelů poptávek jsou stále obsáhlejší a náročnější. Technický rozvoj v oblasti energetiky nabízí aplikace nových technologií a moderních materiálů. I tyto poznatky doplňujeme do databáze IS ETIS. Jen tímto způsobem sestavíme tak kvalitní nabídku, která jak technicky, tak cenově obstojí na konkurenčním trhu.

Jsem přesvědčen, že efektivní využívání informací z IS ETIS v kombinaci s využitím vědomostí a zkušeností uživatelů, v součinnosti s firemními cíli, povede k rozvoji společnosti a ke kvalitnějšímu a významnějšímu postavení na energetickém trhu v České republice i v celém evropském společenství.

2015 34

Použitá literatura

[1] BRUCKNER, Tomáš. Tvorba informačních systémů: principy, metodiky, architektury. 1.

vyd. Praha: Grada, 2012, 357 s. Management v informační společnosti. ISBN 978-80-247-4153-6.

[2] DUŠAN CHLAPEK, Václav Řepa. Analýza a návrh informačních systémů. 1. vyd. Praha:

Oeconomica, 2011. ISBN 978-802-4517-827.

[3] ELEKTROTRANS a.s.: Předmět činnosti. [online]. [cit. 2015-02-08]. Dostupné z:

http://www.elektrotrans.cz/index.php?page=predmet

[4] KRÁL, Jaroslav. Informační systémy: specifikace, realizace, provoz. 1. vyd. Veletiny:

Science, c1998, 358 s. ISBN 80-860-8300-4.

[5] MACHÁČOVÁ, Milena. Systémová analýza pro Informační a systémový management:

Studijní texty. 2008. vyd. Ostrava, 2008, 113 s.

[6] RÁČEK, Jaroslav. Strukturovaná analýza systémů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 103 s. ISBN 80-210-4190-0.

[7] ŘEPA, Václav. Analýza a návrh informačních systémů. 1.vyd. Praha: Ekopress, 1999, 403 s. ISBN 80-861-1913-0.

[8] Strukturovaná analýza: objektová analýza a návrh. Státnice [online]. [cit. 2015-02-13].

Dostupné z: http://statnice.dqd.cz/_media/mgr-szz:in-ins:1b.pdf

[9] VÝVOJOVÉ TRENDY METODIK VÝVOJE. ŘEPA, Václav. Vysoká škola ekonomická:

Katedra informačních technologií, [online]. [cit. 2015-02-11]. Dostupné z:

http://nb.vse.cz/~repa/veda/EurOpen99%20Paper.pdf

[10] Wikipedie: Datové modelování. [online]. [cit. 2015-02-11]. Dostupné z:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Datov%C3%A9_modelov%C3%A1n%C3%AD

[11] YOURDON, Edward. Modern structured analysis. Englewood Cliffs, N.J.: Yourdon Press, c1989, x, 672 p. ISBN 01-359-8624-9.

2015 35

Seznam obrázků

Obrázek 1: Princip tří architektur; zdroj: [10] ... 6 Obrázek 2: Diagram datových toků; zdroj: vlastní tvorba ... 7 Obrázek 3: Notace STD; zdroj: vlastní tvorba ... 11 Obrázek 4: Označení výskytu v ERD; zdroj:[5] ... 12 Obrázek 5:IS ETIS zabezpečen přihlašovacími údaji pro obchodní oddělení a administrátora 18 Obrázek 6:IS ETIS z pohledu projekce a realizace zakázek ... 19 Obrázek 7: Kontextový diagram IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 20 Obrázek 8: Prvotní model chování IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 22 Obrázek 9: První model vyvážení IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 24 Obrázek 10: ERD IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 29 Obrázek 11: Implementační model IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 30 Obrázek 12: Domovská stránka IS ETIS; zdroj: vlastní tvorba ... 32

2015 36

Seznam příloh

Příloha 1 – Seznam událostí ... I Příloha 2 – Datový slovník ... II Příloha 3 – Minispecifikace ... VIII Příloha 4 – ERD ... XV Příloha 5 – Kontextový diagram ... XVI Příloha 6 – Prvotní model chování ... XVII Příloha 7 – První vyvážení ... XVIII Příloha 8 – Agenda smlouvy o díle 1.1 ... XIX Příloha 9 – Agenda nabídky 1.2 ... XX Příloha 10 – Agenda poptávky 1.3 ... XXI Příloha 11 – Přehled obchodních případů a zakázek 1.4 ... XXII Příloha 12 – Informace o zadavateli 1.5 ... XXIII Příloha 13 – Implementační model ... XXIV

2015 I

Příloha 1 – Seznam událostí

Zaměstnanec:

1. Zaměstnanec zašle ukončení smlouvy o díle (F – konec smlouvy o díle) 2. Zaměstnanec zamítne poptávku (F – poptávka zamítnutá)

3. Zaměstnanec vytvoří nabídku (F – nabídka)

4. Zaměstnanec určí vedoucího zakázky (F – vedoucí zakázky)

5. Zaměstnanec zapíše sapové číslo zakázky (F – sapové číslo zakázky) 6. Zaměstnanec schválí smlouvu o díle (F – schválená smlouva o díle)

7. Zaměstnanec schválí smlouvu o objednávku (F – schválená smlouva o díle-objednávka)

Zadavatel:

1. Zadavatel vypíše poptávku (F – poptávka)

2. Zadavatel vyhodnotí nabídku jako neúspěšnou (F – nabídka neúspěšná) 3. Zadavatel vytvoří smlouvu o díle (F – smlouva o díle)

4. Zadavatel potvrdí ukončení smlouvy o díle (F – potvrzení smlouvy o díle ukončené) 5. Zadavatel vytvoří smlouvu o díle bez nabídky (F – smlouva o díle-objednávka) 6. Zadavatel zašle informace o novém zadavateli (F – informace o novém zadavateli) 7. Zadavatel zašle editované informace o zadavateli (F – editované informace o

zadavateli)

2015 II

Příloha 2 – Datový slovník

Datové toky:

Zaměstnanec:

Info o nabídkách = @ číslo nabídky + DIČ firmy + IČO firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Info o obchodních případech = @ číslo obchodního případu + číslo nabídky + číslo smlouvy + název akce + zadavatel + jméno vedoucího zakázky + datum realizace + datum uzavření smlouvy + SAP číslo + {stav}

Info o poptávkách = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Informace o zadavateli = @ ID zadavatele + název + adresa + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + počet obchodních případů

Konec smlouvy o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum konce realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Nabídka = @ číslo nabídky + DIČ firmy + IČO firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Poptávka zamítnutá = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Sapové číslo = @ číslo obchodního případu

Schválená smlouva o díle - objednávka = @ číslo smlouvy o díle-objednávka + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele +název firmy + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Schválená smlouva o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

2015 III Smlouva o díle - objednávka = @ číslo smlouvy o díle-objednávka + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele +název firmy + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Smlouva o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Vedoucího zakázky = @ ID vedoucího zakázky + jméno + příjmení + typ OP Zadavatel:

Editované informace o zadavateli = @ ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + telefon + email

Informace o novém zadavateli = @ ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + telefon + email

Nabídka = @ číslo nabídky + DIČ firmy + IČO firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Nabídka neúspěšná = @ číslo nabídky + DIČ firmy + IČO firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Poptávka = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Poptávka zamítnutá = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Potvrzení smlouvy o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Potvrzení smlouvy o díle ukončené = @ číslo potvrzení + IČO firmy + adresa firmy + datum potvrzení + telefon + email + {popis činnosti + množství činnosti}

Potvrzení smlouvy o díle-objednávka = @ číslo smlouvy o díle-objednávka + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele +název firmy + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

2015 IV Smlouva o díle - objednávka = @ číslo smlouvy o díle-objednávka + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele +název firmy + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Smlouva o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Smlouva o díle ukončená = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti}

Ostatní:

Info o neúspěšné nabídce = @ číslo nabídky + DIČ firmy + IČO firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Info o sapovém čísle = @ číslo obchodního případu

Info o vedoucího zakázky = @ ID vedoucího zakázky + jméno + příjmení + typ OP Zpracovaná poptávka = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Datové sklady:

Nabídky:

Nabídka = @ číslo nabídky + IČO firmy + DIČ firmy + adresa firmy + datum nabídky + telefon + email + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

Poptávky:

Poptávka = @ číslo poptávky + kód zadavatele + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + datum poptávky + datum nabídky + telefon + email + {popis poptávky + množství činnosti}

Smlouvy o díle:

Smlouvy o díle = @ číslo smlouvy o díle + ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + IČO firmy + DIČ firmy + země + název firmy + adresa firmy + telefon + email + datum realizace + {popis nabídky + množství činnosti + cena}

2015 V Vedoucí zakázky:

Vedoucí zakázky = @ ID vedoucího zakázky + jméno + příjmení + typ OP Zadavatelé:

Zadavatelé = @ ID zadavatele + název zadavatele + adresa zadavatele + země + IČO zadavatele + DIČ zadavatele + telefon + email + počet obchodních případů

ERD:

Kontakt:

Kontakt = @ id kontakt + jméno + příjmení + titul + email Obchodní případy:

Obchodní případy = @ číslo obchodního případu + název akce + datum poptávky + termín nabídky + smlouva o dílo + cena nabídky + platnost nabídky + realizace začátek + realizace konec + číslo sap + číslo nabidky + datum objednávky + číslo objednávky + číslo zakázky zadavatele

Smlouva objednávky:

Smlouva objednávky = @ id objednávky + název + popis Stav obchodního případu:

Stav obchodního případu = @ id stavu obchodního případu + název Typ obchodního případu:

Typ obchodního případu = @ id obchodního případu + název Uživatel:

Uživatel = @ id uživatele + jméno + příjmení + email + heslo Vedoucí zakázky:

Vedoucí zakázky = @ id vedoucího zakázky + jméno + příjmení + typ obchodního případu Zadavatel:

Zadavatel = @ id zadavatele + název + město + ulice + číslo popisné + číslo orientační + PSČ + země + IČO + DIČ

2015 VI adresa firmy = ulice + číslo popisné + město + psč

adresa zadavatele = ulice + číslo popisné + město + psč cena = {číslo}

2015 VII

název zadavatele = [ *nový zadavatel* | *známý zadavatel* ] písmeno_s_ mezerou = [ A – Z | a - z ]

2015 VIII

THEN { “predej smlouva o dile-objednavka do vyhledej smlouvy o dile ”;}

ELSE nic }

2015 IX

THEN { “predej potvrzeni smlouvy o dile ukoncene do vyhledej smlouvy o dile ”;}

ELSE nic } }

1.1.6 Potvrď smlouvu o díle-objednávka FOR EVERY ZADAVATEL DO {

IF ”potvrzeni smlouvy o dile objednavka“

THEN { “predej potvrzeni smlouvy o dile-objednavka zadavateli ”;}

ELSE nic }

IF ”schvalena smlouva o dile objednavka“

THEN { “predej potvrzeni smlouvy o dile-objednavka zadavateli ”;}

ELSE nic }

2015 X

THEN { “uloz schvaleni smlouvy o dile-objednavka do databaze smlouvy o dile ”;}

ELSE nic }

2015 XI

THEN { “uloz poptavku zamitnutou do databaze poptavky”;}

ELSE nic }

2015 XII IF ”poptavka zamitnuta“

THEN { “predej poptavku zamitnutou zadavateli”;}

ELSE nic }

IF ”zpracovana poptavka“

THEN { “predej poptavku zamitnutou zadavateli”;}

ELSE nic }

THEN { “predej sapové cislo do vyhledej prehled obchodnich smluv”;}

ELSE nic } }

1.4.2 Vyhledej přehled obchodnich případů FOR EVERY ZAMĚSTNANEC DO { IF ”info o obchodnich pripadech“

THEN { “precti obchodni pripady v poptavky; nabidky; vedouci zakazky; zadavatele;

2015 XIII smlouvy o dile”;}

IF ”info o vedoucim zakazky“

THEN { “precti obchodni pripady v poptavky; nabidky; vedouci zakazky; zadavatele;

smlouvy o dile”;}

THEN { “uloz vedouciho zakazky do databaze vedouci zakazky”;}

ELSE nic }

IF ”vedouciho zakazky“

THEN { “predej vedouciho zakazky do vyhledej prehled obchodnich pripadu”;}

ELSE nic }

THEN { “uloz editované informace o zadavateli do databaze zadavatele”;}

ELSE nic }

IF ”editovane informace o zadavateli“

2015 XIV THEN { “predej editované informace o zadavateli do vyhledej zadavatele”;}

ELSE nic } }

1.5.3 Registruj nového zadavatele FOR EVERY ZADAVATEL DO { IF ”informace o novem zadavateli“

THEN { “uloz nove informace o zadavateli do databaze zadavatele”;}

ELSE nic }

IF ”informace o novem zadavateli“

THEN { “predej nove informace o zadavateli do vyhledej zadavatele”;}

ELSE nic } }

1.5.4 Zpracuj informace o zadavateli FOR EVERY ZADAVATEL DO { IF ”informace o novem zadavateli“

THEN { “predej nove informace o zadavateli do registruj zadavatele”;}

ELSE nic }

IF ”informace o novem zadavateli“

THEN { “predej nove informace o zadavateli do vyhledej zadavatele”;}

ELSE nic } }

2015 XV

Příloha 4 – ERD

2015 XVI

Příloha 5 – Kontextový diagram

2015 XVII

Příloha 6 – Prvotní model chování

2015 XVIII

Příloha 7 – První vyvážení

2015 XIX

Příloha 8 – Agenda smlouvy o díle 1.1

2015 XX

Příloha 9 – Agenda nabídky 1.2

2015 XXI

Příloha 10 – Agenda poptávky 1.3

2015 XXII

Příloha 11 – Přehled obchodních případů a zakázek 1.4

2015 XXIII

Příloha 12 – Informace o zadavateli 1.5

2015 XXIV

Příloha 13 – Implementační model