• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3 Prípadová štúdia – Návrh VLAN

3.5 Konfigurácia prepínačov

3.5.2 Prepínač č.2

Tak ako prepínač č. 1 tak aj prepínač č. 2 bude mať 24 portov s prenosovou rýchlosťou 100 Mbps a štyri kombinované porty s prenosovou rýchlosťou 1 Gbps. Tieto 1 Gbps porty môžu byt využívane ako na metalické tak aj optické prepojenia. Prehľad portov prepínača č. 2 nájdeme v tabuľke č. 3. Pracovné stanice pripojené k tomuto prepínaču sú prerozdelené do troch VLAN, a to VLAN Administratíva, VLAN Učitelia, VLAN Študenti. Virtuálna sieť VLAN WEB sa cez prepínač č.2 bude len prenášať na prepínač č.

3. Do prepínača budú pripojené pracovné stanice a dva prepojenia prepínačov. Porty 1, 15, 16, 25, 26 budú nakonfigurované ako tagované, ostatné zapojené porty budú

43

konfigurované ako accessové. Port 1 a porty 15, 16 budú mať prístup k VLAN s označením VLAN 20 a VLAN 30. Prepojenia medzi prepínačmi budú zapojené v portoch 25 a 26 s prístupom k VLAN s označením VLAN 10, VLAN 20, VLAN 30, VLAN 40.

Voľné porty nebudú konfigurované, ostávajú továrenské nastavenia.

Tab. 3 Prehľad portov prepínača č. 2

Port

číslo Zaradenie pracovnej stanice VLAN na porte

1 Pracovná stanica učiteľ VLAN 20 VLAN 30

Ostatná konfigurácia prepínača je rovnaká ako v prípade konfigurácie prepínača č. 1.

44 3.5.3 Prepínač č. 3

Prepínač č.3 bude nasadený v najvzdialenejšej pozícií od dátového centra školy.

Prepínač č. 3 bude prepojený s prepínačom č. 2 cez port 25, ktorý bude mať prístup ku všetkým štyrom VLAN sieťam (VLAN 10, VLAN 20, VLAN 30, VLAN 40). Toto prepojenie bude realizované optickým prepojením. Ďalšie tagované porty budú používať v segmente Učiteľ. Budú nakonfigurované na portoch 15 až 19 a s prístupom do dvoch VLAN s označením VLAN 20, VLAN 30. Ostatné konfigurované ako accessové porty 1 až 14 budú pridelené VLAN s označením VLAN 30. Tieto porty sú určené pre pracovné stanice Študent. Do portu 23, ktorý je accessový sa pripojí pracovná stanica Informačné centrum školy. Túto pracovnú stanicu bude obsluhovať zamestnanec školy a s prístup do VLAN s označením VLAN 10. Posledný použitý port bude port 24. Do tohto accessového portu sa pripojí pracovná stanica s voľným prístupom k internetu. Port bude nakonfigurovaný na VLAN s označením VLAN 40. Ostatné voľné porty nebudú pridelené žiadnej virtuálnej sieti, ostanú nakonfigurované podľa výrobného nastavenia.

Tab. 4 Prehľad portov prepínača č. 3

Port

číslo Zaradenie pracovnej stanice VLAN na porte

1 Pracovná stanica študent VLAN 30

45

Pripojený port sa nakonfiguruje pre prístup k potrebnej VLAN. Postup konfigurácie bol opísaný pri prepínači č. 1. Tým istým spôsobom sa pracovná stanica a port zruší, prípadne premiestni.

Z dôvodu možných výpadkov, prípadne porúch prepínača, sa doporučuje vytvorenie zálohy s konfiguráciou prepínača. V základnom menu prepínača je potrebné použiť príkaz:

- copy runing-config startup-config

Prepínač si uloží do svojej flash pamäte a po reštarte prepínač načítava z tohto súboru

- copy runing-config file /meno

Prepínač uloží konfigurační súbor pod zvoleným menom do pamäte prepínača.

Súbory v prepínači si môžme skontrolovať jednoduchým príkazom dir. Skopírovať súbor z prepínača je možné pomocou FTP prístupu.

- copy runing-config tftp (enter) (IP) /meno

Prepínač uloží konfigurační súbor na zvolený ftp server po vložení IP adresy servera a mena uloženého súboru.

Pre rýchlu konfiguráciu prepínača sa zo zálohy vloží do prepínača konfiguračný súbor pomocou FTP.

46 - copy file runing-config /meno

Po vložení konfiguračného súboru do prepínača sa požije príkaz a po reštarte prepínača sa načíta nová konfigurácia.

3.6 Implementácia VLAN

V tejto časti práce budeme popisovať postup implementácie navrhnutých VLAN sietí do existujúcej sieťovej infraštruktúry školy.

Na základe obhliadky a zistenia súčasného stavu siete bolo potrebné prerobiť štruktúru siete, ktorá pozostávala z nemanažovateľných prepínačov a z nestabilného bezdrôtového spojenia.

Prvým krokom bola výmena aktívnych prvkov siete. Implementované boli tri manažovateľné prepínače. Na každom poschodí sa implementoval jeden prepínač do ktorého budú pripájané pracovné stanice z celého poschodia. V dátovom centre zo starej siete ostal hlavný router, ktorý zabezpečuje prístup k internetu. Do siete boli pridané štyri nezávislé servery. Do serverov a pracovných staníc, ktoré budú používať viac VLAN, sa nainštalovali sieťové karty, ktoré majú podporu štandardu 802.1q – podpora VLAN sietí.

Z pasívnej časti na základe rozpočtu bola vybraná a implementovaná štruktúrovaná metalická kabeláž kategórie Cat5E LSOH. Metalickou kabelážou boli pripojené pracovnej stanici a v dátovom centre aj servery. Metalická kabeláž bola ukončená netienenými konektormi RJ45. Prepojenia medzi prepínačmi boli realizované optickým káblom typu single-mod 12-vláknový 9/125 LSOH. Ukončovanie bolo realizované pomocou optických skriniek, ktoré boli súčasťou dodávky prepínačov. V optických skrinkách boli rozbalené optické káble, spájané boli v optických kazetách na optické pigtaily s LC adaptérmi špeciálnym zváracím systémom pre optické vlákna. LC adaptéry, ktoré sa zapojili do prepínačov a do portu. Port prepínača bol osadený optickým prevodníkom miniGBIC.

Po implementovaní aktívnych a pasívnych prvkov sa nakonfigurovali a oživili manažovateľné prepínače. Vytvorili sa virtuálne siete podľa požiadaviek, v tomto prípade štyri. Na konfiguráciu prepínača sme použili sériový krížený kábel. Pomocou aplikácie PuTTY Configuration a COM1 sme sa pripojili na prepínač.

47 Obr. 18 Aplikácie PuTTY Configuration

Po pripojení a zapojení do elektrickej siete sa v textovom okne zobrazí výzva pre prihlásenie. V základnom nastavení prepínača je nakonfigurované meno: admin a heslo:

admin. Po prihlásení sa a vstúpení do konfiguračnej sekcie prepínača sme na prepínači číslo 1 vytvorili virtuálne siete:

1. VLAN 10 Administratíva 2. VLAN 20 Učitelia

3. VLAN 30 Študenti 4. VLAN 40 WEB pomocou príkazu:

- vlan database

- vlan 10 name administrativa media ethernet state active - vlan 20 name ucitelia media ethernet state active

- vlan 30 name studenti media ethernet state active - vlan 40 name WEB media ethernet state active

48

Ďalším krokom je zmena prístupových údajov. Základné prihlasovacie údaje admin/admin sme zmenili na admin/skolaprepinac1.

- configure

- username admin password 0 skolaprepinac1

Pre doplnenie ďalšieho používateľa použijeme nasledujúci prikaz:

- configure

- username skola access-level 0

- username skola password 0 skolaprepinac1

Číslo 0 v príkaze username skola access-level 0 označuje úroveň prístupu od 0 po 15, kde 0 je plný prístup.

Po tejto základnej konfigurácii prepínača sme podľa návrhu pridali portom jednotlivé VLAN, prípadne skupinu sietí. Nastavili sme si skupiny netagovaných portov na VLAN s označením VLAN 10, a to príkazom:

- interface ethernet 1/1-4,25

- description Administrativa_VLAN10 - switchport allowed vlan add 10 untagged - switchport native vlan 10

- switchport allowed vlan remove 1

49

Následne tým istým spôsobom sme si nakonfigurovali porty, do ktorých sa pripoja pracovné stanice Študent a patria do VLAN 30:

- interface ethernet 1/6-17,19 - description Student_VLAN30

- switchport allowed vlan add 30 untagged - switchport native vlan 30

- switchport allowed vlan remove 1

Po nakonfigurovaní netagovaných portov sme nakonfigurovali tagované porty.

Pracovné stanice Učiteľ a server Študenti majú prístup do VLAN s označením VLAN 20 a VLAN 30:

- interface ethernet 1/5,18,23

- description ucitel_vlan20_vlan30

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 20 tagged - switchport allowed vlan add 30 tagged - switchport allowed vlan remove 1

Port 23 sme si pomenovali ako server_student_vlan20_vlan30:

- interface ethernet 1/23

- description student_vlan20_vlan30

Port 24, ktorý je určený na pripojenie informačného systému, sme nakonfigurovali ako VLAN 40.

- interface ethernet 1/24

- description Server_WEB_VLAN40

- switchport allowed vlan add 40 untagged - switchport native vlan 40

- switchport allowed vlan remove 1

50

Optické prepojenie medzi prepínačom číslo 1 a prepínačom číslo 2 je konfigurovaný pre port 27 a s prístupom do VLAN 10, 20, 30, 40. Prístup do všetkých VLAN dostal aj port 28, kde je zapojený hlavný smerovač:

- interface ethernet 1/27,28

- description Prepoj_prepinacov

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 10 tagged - description Hlavny_router

Po celej konfigurácií prepínača, sme vytvorili zálohu prepínača nasledujúcim príkazom:

- copy runing-config file /zaloha_prepinac_1

Cez FTP prístup sme si konfiguračný súbor presunuli na zálohovacie médium a uložili medzi ostatné zálohy.

Po nakonfigurovaní prepínača číslo 1 sme pokračovali v konfigurácii prepínača číslo 2. Základnú konfiguráciu prepínača sme vykonali rovnakým spôsobom ako u prepínača číslo 1. Postupne po pripojení sa sériovým káblom sme nakonfigurovali jednotlivé VLAN s označením VLAN 10, VLAN 20, VLAN 30, VLAN 40, následne sme nakonfigurovali IP adresu na VLAN 10 a predvolenú bránu.

- configure

- interface vlan 10

- ip address 10.10.10.2 255.255.255.0 - exit

51 - ip default gateway 10.10.10.100

Ďalším krokom bola zmena prístupových údajov – zmena hesla.

- configure

- username admin password 0 skolaprepinac2

Po základnej konfigurácii sme sa zamerali na konfiguráciu portov. Do prepínača číslo 2 sa budú fyzicky pripájať dve pracovné stanice Rektorátu, štrnásť pracovných staníc typu Študent, tri pracovné stanice typu Učiteľ a dva optické prepojenia prepínačov.

Pre pracovné stanice Študent sme nakonfigurovali porty 2 až 14 a porty 17, 18 pre pracovné stanice Rektorátu, tieto porty sú konfigurované ako netagované porty.

- interface ethernet 1/17,18

- description Rektorat_VLAN10

- switchport allowed vlan add 10 untagged - switchport native vlan 10

- switchport allowed vlan remove 1 - exit

- interface ethernet 1/2-14

- description student_VLAN30

- switchport allowed vlan add 30 untagged - switchport native vlan 30

- switchport allowed vlan remove 1

Ďalej sme nakonfigurovali tagované porty, tri pre pracovné stanice Učiteľ a dva pre prepojenie prepínačov:

- interface ethernet 1/1,15,16 - description Ucitel_VLAN20_30

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 20 tagged

52 - switchport allowed vlan add 30 tagged - switchport allowed vlan remove 1 - exit

- interface ethernet 1/25,26 - description Prepoj_prepinacov

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 10 tagged - switchport allowed vlan add 20 tagged - switchport allowed vlan add 30 tagged - switchport allowed vlan add 40 tagged - switchport allowed vlan remove 1 - exit

Posledným krokom na tomto prepínači bolo vytvorenie a uloženie zálohy.

- copy runing-config file /zaloha_prepinac_2

Posledným konfigurovaným prepínačom bol prepínač číslo 3. Pripojili sme sa na prepínač sériovým kríženým káblom a prihlásili základnými prihlasovacími údajmi. Postup pre základnú konfiguráciu bol rovnaký ako pre prepínač číslo 1 a prepínač číslo 2. Boli vytvorené virtuálne siete VLAN 10, VLAN 20, VLAN 30, VLAN 40, IP adresa bola pre VLAN 10 konfigurovaná nasledovne :

Zmenili sme mu prihlasovacie údaje nasledovne:

- configure

- username admin password 0 skolaprepinac3

53

Následne sme podľa návrhu postupovali na konfiguráciu portov. Pracovné stanice Študent boli navrhnuté na porty 1 až 14 a port 24 je určený pre pracovnú stanicu Informačné centrum školy, ktorá ma prístup len do siete administratíva. Tomuto portu bola pridelená virtuálna sieť VLAN 10. Ďalším jedinečným portom v tomto prepínači je port 23, ktorý je určený pre voľný prístup k internetu, ma prístup do virtuálnej siete VLAN 40.

Tieto porty sú netagované (accessové).

- interface ethernet 1/1,14

- description Student_VLAN30

- switchport allowed vlan add 30 untagged - switchport native vlan 30

- switchport allowed vlan remove 1 - exit

- interface ethernet 1/24

- description Info_centum_VLAN10

- switchport allowed vlan add 10 untagged - switchport native vlan 10

- switchport allowed vlan remove 1 - exit

- interface ethernet 1/23

- description Volny_pristup_VLAN40 - switchport allowed vlan add 40 untagged - switchport native vlan 40

- switchport allowed vlan remove 1 - exit

Následne sme konfigurovali tagované porty 15 až 19 pre pracovné stanice Učiteľ a taggovaný port číslo 25 pre prepojenie prepínačov 2 a 3.

- interface ethernet 1/15-19

- description Ucitel_VLAN20_30

54

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 20 tagged - switchport allowed vlan add 30 tagged - switchport allowed vlan remove 1

- exit

- interface ethernet 1/25

- description Prepoj_prepinacov

- switchport acceptable-frame-types tagged - switchport allowed vlan add 10 tagged - switchport allowed vlan add 20 tagged - switchport allowed vlan add 30 tagged - switchport allowed vlan add 40 tagged - switchport allowed vlan remove 1

- exit

Po konfigurácii sme si vytvorili zálohovací konfiguračný súbor a cez FTP prístup sme si ho uložili na zálohovacie médium.

- copy runing-config file /zaloha_prepinac_3

Týmto krokom sme ukončili konfiguráciu prepínačov. Následná konfigurácia na diaľku pre konfigurovanie prepínačov bude možná cez VLAN administratíva. Prístup bude možný pomocou služby Telnet so zvolenou IP adresou, prípadne sériovým kríženým káblom a aplikáciou PuTTY Configuration a portom COM1 priamo z prepínača. Po zadaní aktuálnych prihlasovacích údajov budeme mať prístup na monitoring alebo konfiguráciu prepínačov.

55 Obr. 19 Prístup pomocou služby Telnet

Ďalším krokom bolo nakonfigurovanie sieťových kariet s podporou 802.1Q.

V konfigurácii sieťovej karty a možnosti 802.1Q/1p VLAN Tagging vo vlastnostiach adaptéru sme povolili prístup k virtuálnym sieťam. Pre pracovné stanice Učiteľ a server Študenti sme si nastavili prístup do virtuálnej siete VLAN 20 a VLAN 30. Pre hlavný smerovač sme nakonfigurovali prístup k všetkým virtuálnym sieťam VLAN 10, VLAN 20, VLAN 30, VLAN 40.

Po celkovej konfigurácii sme fyzicky pripojili všetky servery, pracovné stanice a prepojenia prepínačov podľa návrhu a nakonfigurovaných portov prepínačov.

Následne prebiehala kontrola a testovacia prevádzka. Pri testovaní sme sa zamerali na funkčnosť siete. Testovali sme postupne každú pracovnú stanicu. Sledovali sme:

- prístup k internetu,

- prístup na server vo vlastnej sekcii, kde pracovná stanica pôsobí, - prístup k pracovným staniciam v povolenej virtuálnej sieti.

Testovali sme základnú komunikáciu pomocou príkazu ping a zvolenej IP adresy v príkazovom riadku v operačnom systéme Windows.

56

Obr. 20 Príklad príkazového riadku v prostredí MS Windows

Na obrázku 16 je znázornená komunikácia pracovnej stanice a hlavného smerovača s IP verejnou adresou.

Obr. 21 Príklad testovania dostupnosti

Dôležité bolo skontrolovať, či pracovná stanica v jednej virtuálnej sieti nevidí pracovnú stanicu z druhej virtuálnej siete. Po tejto kontrole sa sieť odovzdala a začala sa používať.

57

4 Záver

Virtuálne lokálne siete sú v organizáciách a podnikoch veľmi atraktívnou témou.

V tejto diplomovej práci sme opísali technológiu virtuálnych lokálnych sietí. V teoretickej časti bola opísaná história virtuálnych lokálnych sietí, princíp a jednotlivé typy virtuálnych lokálnych sietí, základná konfiguráciu prepínačov a opis štandardov virtuálnych lokálnych sietí.

V praktickej časti je spracovaná prípadová štúdia, ktorá je zameraná na návrh virtuálnych lokálnych sietí v prostredí školy. Bol opísaný stav pred implementáciou a následný návrh novej siete, bola navrhnutá nová štruktúra siete s aktívnymi a pasívnymi prvkami. Navrhnuté boli konfigurácie prepínačov, návrh jednotlivých portov pre pripojenie prachových staníc a serverov.

Na základe návrhu sme opisovali implementáciu navrhnutej siete a virtuálnych lokálnych sietí. Praktická časť je navrhnutá tak, aby táto prípadová štúdia a implementácia po miernych úpravách sa dala použiť aj pre iné organizácie a firmy.

Našim odporúčaním, na rozdiel od opisovanej prípadovej štúdie, ktorá bola prispôsobená finančnému rozpočtu, je použitie kvalitnejších aktívnych prvkov značky Cisco. Táto technológia ma dlhoročné skúsenosti so sieťovými technológiami.

Technológia Cisco je neporovnateľne drahšia, ale zaručuje vyššiu stabilitu siete. Ďalšou pripomienkou je použitie kvalitnejšej kabeláže, ktorá by nám zaručila lepšiu stabilitu a odolnosť siete voči elektromagnetickému rušeniu, metalická kabeláž by mala byť kategórie Cat6e s tienením a káble ukončené tienenými konektormi.

Virtuálne lokálne siete budú podľa predpokladov v organizáciách a firmách stále žiadanou technológiou. Implementáciou virtuálnych lokálnych sietí sa komunikácia v sieťach usmerní a tým aj zrýchli. Rozdelením siete na jednotlivé segmenty je komunikácia jednoznačne bezpečnejšia.

58

Zoznam použitej literatúry

[1] Virtual LAN In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [2009]. Dostupné z WWW:

<http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN>.

[2] ZDARILEK, Ing. Anton Virtuálne siete : Skúsenosti na EU v Bratislave. In Virtuálne siete – skúsenosti na EU v Bratislave. Bratislava : Ekonomická univerzita v Bratislave, 1998. s. 6.

[3] LUHOVÝ, Karel. www.svetsiti.cz [online]. 2003 [cit. 2010-01-06]. Virtuální lokální sítě VLAN. Dostupné z WWW: <http://www.svetsiti.cz/tutorialy.asp>.

[4] KAJAN, Michal. VLAN siete a protokol VTP. Brno, 2007. 12 s. Seminární práce.

Vysoké učení technické v Brně.

[5] VLAN : historie a význam [online]. 2003 [cit. 2010-02-13]. Dostupné z WWW:

<http://krtko.vspace.sk/manuals/net/vlan.pdf>.

[6] docs.us.dell.com [online]. 2009 [cit. 2010-02-24]. Dostupné z WWW:

<http://docs.us.dell.com/support/edocs/network/pc5212/cz/UG/pc5212ce.htm#1108242

>.

[7] STEPHEN, David; MCQUERRY, Hucaby. Cisco Field Manual: Catalyst Switch Configuration. Cisco Press : Cisco Press, 2002. 560 s. ISBN 1-58705-043-9.

[8] 802.1Q : Virtual Bridged Local Area Networks. New York : The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc, 2003. 327 s. Dostupné z WWW:

< http://chand.lums.edu.pk/cs573/resources/802.1Q-2003.pdf>.

[9] IEEE 802.1Q In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , [cit. 2010-02-21]. Dostupné z WWW:

<http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.1Q>.

[10] www.cisco.com [online]. 2006 [cit. 2010-03-25]. Inter-Switch Link and IEEE 802.1Q Frame Format. Dostupné z WWW:

<http://www.cisco.com/en/US/tech/tk389/tk689/technologies_tech_note09186a008009 4665.shtml>.

59

[11] PASSMORE, David ; FREEMAN, John . Www.3com.com [online]. 1997 [cit. 2010-04-01]. The Virtual LAN Technology Report. Dostupné z WWW:

<http://www.3com.com/nsc/200374.html>.

[12] SAMURAJ, VLAN - Virtual Local Area Network [online], 2.6.2007, Dostupné z: http://www.samuraj-cz.com/clanek/vlan-virtual-local-area-network/

[13] CISCO SYSTEMS, INC., Private VLAN Catalyst Switch Support Matrix [online], 8.12.2006, Dostupné z:

http://www.cisco.com/en/US/products/hw/switches/ps708/products_tech_note09186a0 080094830.shtml

[14] Js.docstoc.com [online]. 13.1.2010 [cit. 2010-03-24]. How to configure VLAN.

Dostupné z WWW: <http://js.docstoc.com/docs/22211850/How-to-configure-VLAN>.

[15] Mathias Hein, David Griffiths, Orna Berry, ``Switching Technology in the Local Network: From LAN to Switched LAN to Virtual LAN,'' February 1997

60

Zoznam symbolov a skratiek

LAN - Local Area Network

VLAN - Virtual Local Area Networks

OSI - Open Systems Interconnection Reference Model MAC - Media Access Control

LLC - Logical Link Control

IP adresa - Logický číselný identifikátor fyzického sieťového rozhrania RIP - Routing Information Protocol

OSPF - Open Shortest Path First IPX - Internetwork Packet Exchange WAN - Wide area network

HTTP - Hypertext Transfer Protocol

SNMP - Simple Network Management Protocol VTP - VLAN Trunking Protocol

TDM - Time division multiplexing

ATM - Vytváranie virtuálnych sieti pomocou technológie emulácia LAN LES - LAN emulation server

LEC - LAN emulation client

61

Zoznam obrázkov

Obr. 1 VLAN členenie podľa portov ... 12

Obr. 2 Vytvorenie VLAN podľa sieťového protokolu ... 14

Obr. 3 Vzájomný vzťah virtuálnych a emulovaných LAN v sieťach ATM ... 16

Obr. 4 Rozdiel medzi štandardným a 802.3ac Ethernetovým rámcom ... 23

Obr. 5 Súčasný stav siete ... 27

Obr. 6 Rozmiestnenie pracovných staníc na poschodí č. 3 ... 28

Obr. 7 Rozmiestnenie pracovných staníc na poschodí č. 2 ... 29

Obr. 8 Rozmiestnenie pracovných staníc na poschodí č. 1 ... 30

Obr. 9 Návrh školskej siete ... 32

Obr. 10 Manažovateľný prepínač Edre-core ES3528M ... 34

Obr. 11 Manažovateľný prepínač Signamax 7729 ... 34

Obr. 12 Príklad modulu miniGBIC TPLINK TL-SM311LM ... 35

Obr. 13 Príklad sieťovej karty s podporou 802.1.Q ... 35

Obr. 14 Príklad optického káblu 12-vláknový 9/125 ... 36

Obr. 15 Príklad SC a LC optického adaptéru ... 36

Obr. 16 Príklad metalickej kabeláže kategórie Cat5e... 37

Obr. 17 Ukončenie metalickej kabeláže – Konektor RJ45 (tienený, netienený) .... 37

Obr. 18 Aplikácie PuTTY Configuration ... 47

Obr. 19 Prístup pomocou služby Telnet ... 55

Obr. 20 Príklad príkazového riadku vo windowse ... 56

Obr. 21 Príklad testovania dostupnosti ... 56

62

Zoznam tabuliek

Tab. 1 OSI model - Open Systems Interconnection reference model ... 10

Tab. 2 Prehľad portov prepínača č. 1 ... 39

Tab. 3 Prehľad portov prepínača č. 2 ... 43

Tab. 4 Prehľad portov prepínača č. 3 ... 44