• Nebyly nalezeny žádné výsledky

N OVÁ STRATEGIE NA ROZVOJ FUNDRAISINGU VE SPOLKU

Prvním krokem organizace je určit jednotlivce nebo skupinu, která se bude fundraiseingem ve spolku zabývat. V tomto konkrétním případě se zaměřit na nové projekty, nové podpo-rovatele, kteří mají zájem na rozvoji rybářství v dané oblasti a vytvoření projektu na mo-dernizaci a vybavení stávajícího zázemí areálu a podporu návratu dětí k přírodě v daném regionu.

Jelikož se spolek nachází na území menší obce a areál spolku není v současné době přizpů-soben pořádání veřejných akcí velkého rozsahu, spolek se nevěnuje kulturním ani vzdělá-vacím aktivitám, je nutné se v tomto případě zaměřit na aktivity fundraisingu, jako jsou především individuální dárci, firmy a zdroje z vlastní činnosti spolku.

5.2.1 Forma zdrojů

V současné době je pro spolek ideálním řešením získat především finanční zdroje, které by bylo možné investovat do rozvoje nových projektů. Nedílnou součástí je i práce dobrovol-níků, kteří budou pomáhat při rozvoji areálu, pořádání akcí i v případě brigády.

5.2.2 Individuální dárci

Pro organizaci místního charakteru mohou být individuální dárci jedním z významných nástrojů fundraisingu. Jelikož aktuálně nemá spolek zřízeny www stránky, je nejvhodnější metodou k oslovení nových dárců metoda přímé komunikace. Skvělou příležitostí je oslo-vení nových dárců přímo na akcích pořádaných spolkem, kde bude potencionálním dárcům prezentován spolek jako celek činnosti, kterými se zabývá, plány a projekty, které se chys-tá v budoucím období realizovat. Velkou výhodou pro získání nových dárců je seznámení podporovatele přímo se členy spolku. Při této metodě je také důležité upozornit, že dárce nemusí přispívat pouze finančními prostředky nebo hmotnými dary, ale velmi cennou me-todou fundraisingu je v tomto případě i získání nových dobrovolníků, kteří pomohou při rekonstrukci areálu, či přípravě nových akcí a projektů.

V případě individuálního dárcovství je vhodné pro spolek postavit strategii fundraisingu na dárcovské pyramidě, která je vhodným nástrojem pro následné plánování a rozvoj dárcov-ství. Stategie spočívá se v dané pyramidě posouvat ze spodních příček na ty vyšší, neustále na sebe navazovat, projevit snahu fundraiserů, kteří se s každým novým příchozím dárcem pokouší o dosažení nového cíle.

Obr. 1 Dárcovská pyramida spolku

Na základě těchto bodů je pro fundraisera, který získá nového dárce pro spolek s tímto dárcem navázat kontakt. Na každou další akci spolku ho individuálně pozvat telefonicky,

či zasláním pozvánky, popřípadě zažádat o finanční či hmotný dar do tomboly, zažádat dárce o dobrovolnou práci při přípravě akce a jako odměnu mu za to nabídnout volnou vstupenku, občerstvení, popřípadě zjistit, o co by se daný dárce zajímal. Odměna musí být vždy stanovena tak, aby bylo dárcovství pro spolek výhodným. Na základě toho se fun-draiser posouvá po pyramidě směrem vzhůru.

5.2.3 Firmy

V případě oslovení firem je pro fundraisera vhodné si přímo dohodnout schůzku s potenci-onálními dárci, avšak zde je nutné si dopředu připravit návrh projektu, který má dárce pod-porovat. Oslovení sponzorů je vždy důležitou rolí při získávání zdrojů.

Většina firem nebo jiných osob sponzorujících projekty za toto sponzorství něco očekává.

Proto je pro spolek vhodné oslovit firmy a osoby v okolí působení spolku, protože u těchto firem můžeme předpokládat, že již o činnosti spolku vědí a tudíž je větší šance, že navážou se spolkem spolupráci.

Fundraiser by měl již při první schůzce s potenciálním dárcem mít jasný plán, co může nabídnout. V případě tohoto konkrétního spolku je vhodnou nabídkou umístění reklamy a loga na zřízených internetových stránkách, popřípadě přímo v areálu. Na umístění reklamy má spolek nulové náklady, pouze je potřeba vytyčit místo, popřípadě přizpůsobit určitou plochu areálu k tomu, aby zde mohly být reklamy umístěny.

Dalším posunem pro již stálé sponzory i nově příchozí je umístění reklamy po dobu pořá-dání plesu v sále kulturního domu a v případě pořápořá-dání ostatních akcí natisknout sponzory a dárce přímo na plakáty, které o dané akci informují.

5.2.4 Motivace

Jako součást fundraisingové strategie spolku je nutné zařadit motivaci pro udržení stávají-cích dárců. Součástí této fundraisingové metody je dát podporovateli pocit, že je součástí dané organizace, proto je v hodné v souvislosti na dárcovství předat dárci, do kterých jsou zařazeni jak firmy, podnikatelé, tak individuální dárci, pokud se tedy nejedná o dárce ano-nymní, informaci o tom, že si jako spolek vážíme jeho přízně. Jedna z vhodných forem tohoto poděkování je děkovný dopis, který dárce vždy obdrží.

Dalším způsobem motivace pro stálou spolupráci s dárci je poděkování za přízeň, v tomto případě uspořádáním akce, která bude konkrétně pro podporovatele spolku. Vytvořit zážit-kový program, občerstvení, hudbu. Součástí takové akce je prezentace, kolik prostředků

organizace získala, na co byly použity, jak se rozvíjí činnost spolku. Jako další poděkování je vhodné podporovatele obdarovat drobnými dary jako je například kalendář, kde jsou vyznačeny všechny plánované projekty spolku na další kalendářní rok.

Mezi nedílnou součást akce patří seznámení s dalšími plánovanými projekty spolku a žá-dost o podporu spolku i v dalším období.