• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2.7 Výhody a nevýhody

2.7.2 Nevýhody

Výrazným usnadněním pro celkové hodnocení jsou snadno přístupné dosavadní výsledky jednotlivých úkolů a testu. Pomocí těchto informací z testů je možné vytvářet statistiky, které mohou být využity k úpravě a vylepšení jednotlivých částí výuky.

• Překonávání zdravotních bariér

Mezi další výhody patří zpřístupnění výuky i pro osoby s různými druhy zdravotního postižení. Pohybově znevýhodnění mají možnost se zúčastnit vyučování a nemusí cestovat.

Naopak tento způsob výuky nemusí být nejvhodnější pro zrakově či sluchově znevýhodněné.

• Zvyšování dovedností z oblasti ICT

Práce s počítačem a vyhledávání informací na internetu je velmi využívána při studiu, v práci, ale i v domácnosti, a proto je e-learning velmi přínosný pro získávání praktických zkušeností s komunikačními technologiemi a s prací s informacemi.

• Nižší náklady

Velmi diskutovanou výhodou jsou náklady na realizaci e-e-learningového kurzu. Na začátku se musí investovat větší finanční prostředky na tvorbu výukových materiálů a na jejich multimedializaci. V delším časovém horizontu se již náklady snižují a využívají se převážně na provoz a správu kurzů. Vzdělávání prostřednictvím e-learningu je tedy ekonomicky výhodné.

Podle Egerové (2012, s. 141) je velmi významným faktorem počet studujících. Platí, že s větším množstvím studentů klesají vynaložené náklady a od jistého počtu jsou všechny následné náklady na studujícího takřka zanedbatelné.

Mimo jiné také odpadají náklady u studentů s prezenční formou studia na dopravu do místa vzdělávací instituce a na ubytování či stravování u studentů kombinovaného studia.

zařízení snižuje. Před zahájením studia je vhodné, aby všichni potenciální účastníci obdrželi informace, jaké jsou doporučené hardwarové požadavky na zařízení a seznam požadovaných programů potřebných ke studiu určitého e-learningového kurzu.

Dalším kritériem je již zmíněný přístup a rychlost připojení k internetu. V dnešní době již toto nepředstavuje významný problém. Dle informací od společnosti CETIN a. s.18 má přístup k pevnému nebo mobilnímu internetu 99,6% populace v České republice.

Moderní technologie jsou složitá zařízení a mají sklon k poruchám. Běžný uživatel není schopný případné poruchy opravit a je nutné požádat odborníka o pomoc. V některých případech musí dojít k vyměnění zařízení. Při opakovaných poruchách zařízení nebo výpadcích internetu moderní technologie spíše komplikují průběh celého vzdělávacího procesu.

• Standardizace

Při tvorbě vzdělávacích kurzů je důležité dodržovat určitý standard, který zaručuje, že podle norem je obsah kurzu možné využít v různých e-learningových systémech. Nejedná se tedy jen o standardizaci e-learningových systémů, ale také samotného vzdělávacího obsahu. Standardizace je velmi důležitá pro přenos vzdělávacích obsahů mezi systémy a zajistí oboustrannou slučitelnost, dostupnost a znovu použitelnost vzdělávacích obsahů uložených na webu. Stále probíhají práce a diskuze o vytvoření pravidel a zásad, ale zatím nedošlo k vytvoření jednotného standardu. Od roku 2000 je snaha následovat standardizaci podle americké normy SCORM (kapitola 2.5 E-learningové standardy).

• Náročná tvorba obsahu

S předešlým bodem souvisí i tvorba studijních materiálů, kde jejich autoři musejí být kompetentní v jejich tvorbě. Autoři distančních textů musí být proškolení v metodice a znalosti příslušného hardwaru a softwaru. Zdigitalizovaný papírový text nemůže být zaměňován za kvalitní multimediální obsah. Jeho tvorba je ale velmi finančně, metodicky, časově náročná a má svojí specifickou formu.

Počet kvalitně vytvořených e-learningových kurz, které obsahují multimediální prvky, je úzce spojen se zkušenostmi tvůrce a je jich oproti množství tradičních materiálů jen

18 CETIN a.s. je česká telekomunikační společnost, která vlastní, provozuje a rozšiřuje největší telekomunikační síť pokrývající celé území České republiky. Společnost neposkytuje služby přímo koncovým uživatelům, ale všem operátorem na českém trhu za stejných podmínek přístup k pevné síti a ti nabízí a zaručují přístup populace k internetu (Cetin a.s., 2020).

zlomek. Na kvalitě však závisí úroveň dosažených znalostí a vědomostí a současně i jejich využití pro úspěch a cíle vzdělávání.

• Nevhodný pro určité studenty

Někteří účastníci preferují papírovou podobu studijních materiálů před elektronickým textem, aby si mohli dělat poznámky, zvýrazňovat důležité informace apod. Dále se e-learning nehodí pro starší účastníky, kteří nemají kladný vztah k moderním technologiím, neumějí je používat a nechtějí se s nimi učit pracovat.

Květoň (2004) upozorňuje na nevhodnost e-learningu „pro nepříliš samostatné studenty, kteří postrádají velkou motivaci k učení, zodpovědnost, kázeň a organizační schopnosti.

Studenti, pro které je nesnadné převzít zodpovědnost za sebe samé a kteří musí mít při studiu více vedení, by měli pracovat s e-learningem a obzvláště jeho online formou pouze jako s doplňkem ke klasickému prezenčnímu vzdělávání“. Vzdělání touto formou vyžaduje větší míru seberegulace, sebekázně a předpokládá určitou samostatnost a schopnost sebehodnocení.

• Nevhodný pro určité oblasti vzdělávání

Dle Egera (2004), i když e-learning je v mnoha hlediskách efektivní a výhodný, není možné ani vhodné využívat e-learning ve všech oblastech vzdělávání. Absence praktických část učení, které jsou potřebné pro získání praktických, manuálních, komunikačních nebo psychomotorických dovedností. Konkrétně pro nácvik a získávání hudebních schopností, při kterých je fyzická přítomnost vyučujícího nezbytná a nelze ji zcela nahradit pouze online technologiemi. V těchto případech výuky je příhodnější použít již dříve zmiňovaný blended learning (kapitola 2.3.6 Blended learning). Ještě před zahájením prezenční výuky se mohou studující individuálně naučit základní informace s využitím e-learningu a následně v průběhu denního studia se mohou soustředit výhradně na praktickou část.

• Absence sociálního kontaktu

Interakce a osobní kontakt studujících s učiteli a ostatními spolužáky je velmi ovlivněn tím, že většina komunikace probíhá v elektronické podobě. Výuka probíhá zpravidla dle předem nastaveného postupu, je až zcela zautomatizována a tím je komunikace omezena.

Absence přímé komunikace může negativně ovlivnit začlenění do kolektivu a také ovlivnit samotné komunikační schopnosti jedince. Vyhýbání se společnosti může mít za

důsledek ovlivnění psychického stavu a života. Na vývoj jedince má klasická docházka významný vliv a je součástí vývoje jedince.

• Nedostatek motivace

V kombinaci všech výše zmíněných nevýhod může docházet ke snížení nebo úplné ztrátě motivace, která je podmínkou pro úspěšné zvládnutí e-learningového vzdělávání.

V případě, že se jedná o jedince, kteří nezvládají převzít zodpovědnost, dodržovat sebekázeň a organizovat svůj čas na vzdělávání, dochází ke snížení jejich motivace a je nutné zavést užší vedení a případně využít e-learning pouze jako doplněk k prezenčnímu vzdělávání. Distanční vyučovací metody mohou být velice účinnou variantou ve výuce dospělých.

Zajímavou myšlenkou je „rovnice efektivního e-learningu“ vycházející z Einsteinovy rovnice teorie relativity, kterou převedl do smyslu learningu Paul Allen a v průběhu doby proběhlo několik úprav dle zjištění nejdůležitějších částí pro úspěšný e-learningu.

E=m2ci

Motivace je schována pod písmenem m, nad které byla přesunuta druhá mocnina z původní pozice nad písmenem c. Tímto byla zdůrazněna hodnota motivace před kvalitou obsahu (písmeno c). Malé písmeno i znázorňuje interaktivitu.

Pedagogická stránka