• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Novodobá péče porodních asistentek o šestinedělky od roku 1990

Dvě hodiny po spontánním porodu je žena předána na úsek šestinedělí. Porodní asistentka z porodního sálu předá dokumentaci a informace o stavu klientky jiné porodní asistentce z oddělení. První péče zahrnuje kontrolu identifikačního náramku, podepsání informačních souhlasů, seznámení s provozním řádem nemocnice, stanovení výšky děložního fundu, zhodnocení krvácení, změření krevního tlaku, pulzu a teploty. Doba prvního poporodního vstávání je individuální a závisí na zdravotním stavu a přání matky.

V některých porodnicích je zvyklostí vstát se ženou již na porodním sále a jinde zas až na oddělení šestinedělí. Dnes se preferuje časná mobilizace, která je prevencí tromboembolických komplikací, napomáhá střevní peristaltice a odchodu lochií. Žena by měla spontánně močit do šesti až osmi hodin po porodu. Neméně důležitá je edukace o hygieně rukou po manipulaci s vložkami, aby se infekce nešířila z očistek na novorozence a prsa.

Další dny je potřeba kontrolovat porodní poranění, zavinování dělohy, charakter a zápach lochií. Krevní tlak a pulz se měří dle ordinací lékaře, tělesná teplota pak třikrát denně. Do péče zahrnujeme i dolní končetiny a pátráme po známkách zánětu, otokách,

27

zarudnutí a bolestivosti. Podstatnou složkou ošetřování šestinedělky je sledování psychického stavu a včasné zachycení poporodní deprese nebo psychózy. Po spontánním porodu je matka hospitalizovaná tři dny, po císařském řezu minimálně pět dní. Poté je propuštěna do domácího prostředí (Koudelková, 2013, online).

Pokud má žena po příchodu z porodnice zájem o navazující poporodní péči, musí vyhledat soukromou porodní asistentku. To může být však problém. Tyto služby fungují jen na pár místech České republiky (Festová, Bártlová, Tóthová, 2010, online). Komunitní péče není dostatečně podporovaná ministerstvem zdravotnictví a v praxi se pohybuje méně než 10 % porodních asistentek (Lorenzová, Janoušková, Kašová, 2014, s. 24). Od 90. let 20.

století není stanovený jednotný systém terénní komunitní péče a poporodní návštěvy nejsou součástí běžné porodnické praxe. Některé ženy ani netuší, že mají nárok na úhradu třech poporodních návštěv poskytované soukromou porodní asistentkou. Služby mohou být proplaceny pouze tehdy, pokud má soukromá porodní asistentka smlouvu s danou pojišťovnou, nebo pokud šestinedělce napíše poukaz obvodní gynekolog. V jiném případě si poporodní návštěvy hradí matky samy (Kailová, Dušová, 2016, online).

Cílem domácí péče je individuální přístup pro matku i dítě, podpora bio-psycho-sociálních potřeb a poskytování odborných informací. Terénní porodní asistentka kontroluje fyziologické funkce, involuci dělohy, krvácení, varixy, stav porodního poranění, vyšetřuje prsa, posuzuje bolest a sleduje charakter, barvu, zápach a intenzitu výtoku lochií. Zaměřuje se na emocionální stav, hodnotí postoj rodiny a prostředí v kterém se matka nachází. Edukuje ženu o výživě, hydrataci, cvičení, vyprazdňování a podporuje její psychiku (Andraščíková, kolektiv, 2010, s. 37, 38).

Strava kojící matky by měla být vyvážená, pestrá a bohatá na vitamíny, minerály, bílkoviny, vápník a železo. Žena by měla jíst pětkrát až sedmkrát denně. Nedoporučují se potraviny, které jsou nadýmavé a výrazně kořeněné. Pro správnou tvorbu mléka je potřeba dodržovat pitný režim. Optimální je vypít osm až deset sklenic tekutin denně. Šestinedělka by měla odpočívat, relaxovat a hodně spát, protože jedině tak si zajistí psychickou i fyzickou pohodu (Bašková, 2015, s. 88, 89). Nejlepší oblečení je bavlněné, prodyšné a pohodlné.

V oblasti hygieny je z počátku potřeba oplachovat rodidla po každém kojení, močení i stolici.

Žena by měla raději volit sprchu. Koupání ve vaně se nedoporučuje (Pařízek, 2009, s. 581-583). Doba mateřské dovolené je standardně 28 týdnů, u vícečetné gravidity má žena nárok na 37 týdnů. Poté matka nebo otec čerpá rodičovskou dovolenou. Na mateřskou dovolenou

28

se běžně nastupuje šest týdnů před očekávaným termínem porodu (Hájek, Čech, Maršál, 2014, s. 508).

Cvičení v šestinedělí se zaměřuje na pánevní dno, dolní končetiny, prsní a břišní svaly. První dny po porodu může žena začít pouze lehkými dechovými cviky. Šestinedělka by měla převážně odpočívat. Pro správné zavinování dělohy je vhodný leh na břiše s podloženou pánví. Důležité je protahování dolních končetin, které povzbuzuje krevní oběh a snižuje riziko vzniku trombů. Šikmé břišní svaly může žena posilovat již několik týdnů po porodu, přímé břišní svaly jen tehdy, pokud v těhotenství nedošlo k diastáze. (Koudelková, 2013, s. 67).

K podpoře přirozeného šestinedělí je dobré pracovat i s bylinkami. Na oplachy porodního poranění se používá řepík lékařský nebo heřmánek pravý. Maliník obecný napomáhá tonizaci děložní svaloviny, zatímco odvar z dubové kůry podporuje léčbu hemeroidů a meduňka lékařská zklidňuje mysl (Lorenzová, 2016, online). Z aromaterapie lze využít všech éterických olejů, ale nejvíce se hodí oleje z květů a dřeva. Směs éterických olejů v kombinaci řebříčku, jalovce, cypřiše, geránia a grapefruitu působí pozitivně na zavinování dělohy a hojení ran. Další alternativní metodou léčby může být i homeopatie (Stadelmann, 2006, s. 275, 276).

Pokud po porodu nastanou komplikace nebo problémy, porodní asistentka musí k ženě přistupovat holisticky, s vyšším důrazem na sledování psychického stavu. Ingeborg Stadelmann ve své knize Zdravé těhotenství přirozený porod uvádí: „Opakovaně se přesvědčuji, že pokud ženy nedodržují klid v posteli nebo jsou jinak tělesně či psychicky zatíženy, dokáže si jejich tělo pomoci jen nějakou funkční poruchou. Zdá se, že žena v tomto období nemá k dispozici žádné jiné mechanismy, jak upozornit na narušené regenerační procesy. Snažím se proto šestinedělce pečlivě naslouchat a věnovat pozornost celé její rodinné situaci, což samozřejmě vyžaduje jistou citlivost. V těchto chvílích vždy porodní asistentky ocení, že se s těhotnou seznámili již v těhotenství, takže se mezi nimi vytvořila jistá důvěra“ (Stadelmann, 2006, s. 278).

Na oddělení šestinedělí porodní asistentka ošetřuje i ženy po císařském řezu. Péče je více náročnější než o ženy po spontánním porodu. Fyziologické funkce se kontrolují v pravidelném intervalu, sleduje se diuréza za 24 hodin, odchod plynů, zavinování dělohy, krvácení, oblast jizvy, nitrožilní vstupy a celkový stav. Asistentka podává léky dle ordinace

29

lékaře a všechny informace o stavu zaznamenává do zdravotnické dokumentace (Koudelková, 2013, s. 105, 106).

V roce 1990 byla v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělí celková mateřská mortalita 15 žen na 100 000 živě narozených dětí. Postupem let mateřská mortalita klesala. Údaje za rok 2010 uvádí mateřskou mortalitu 5 žen. Nejčastější příčinou je z 23 % hemoragie, dále pak z 20 % tromboembolické komplikace a z cca 15 % kardiovaskulární onemocnění (Hájek, Čech, Maršál, 2014, s. 455-457).

30

3 DOBOVÁ PÉČE O NOVOROZENCE

Po staletí ošetřovali novorozence především ti, kteří je pomáhali přivádět na svět.

Veškerá ošetřovatelská péče byla z počátku zaměřena pouze na udržování tepla. Postupem času se měnily jak další postupy, jako je například výživa sondou a rozpoznávání určitých chorob, tak i přístupy porodníků k dětem, které do té doby neměly velkou šanci na přežití, a to zejména na přelomu 19. a 20. století. Ve 40 letech 20. století se začal vnášet systém, kdy se o novorozené děti od prvního dne po porodu starali pediatři. (Fendrychová, 2011, 20, 21).