• Nebyly nalezeny žádné výsledky

OBCHODNÍ ZÁKONÍK (NEKALÁ SOUT Ž)

2.3 ETICKÁ REGULACE

3.2.1 OBCHODNÍ ZÁKONÍK (NEKALÁ SOUT Ž)

V tržní ekonomice v tšinou p evažuje nabídka poptávku. Zákonitým následkem této p evahy je pak sout ž mezi výrobci, p ípadn obchodníky, kte í se v takové sout ži snaží pro sebe získat v tší podíl na trhu. Rozumný stát se snaží co nejmén do takovéto sout že zasahovat.

Aby mohl ochránit ty sout žitele, kte í respektují „dobré mravy sout že” a postihl ty, kte í tak ne iní, stanoví zákonem ur itá pravidla a n které nemravné sout žní praktiky zakáže. Tato pravidla dávají postiženým nástroj možné obrany. Pouze na nich však už jen záleží, zda a v jaké mí e tohoto nástroje budou užívat.

Pravidla estné sout že jsou obsažena v sout žním právu a právo tzv. nekalé sout že je jednou z jeho dvou ástí. A protože se sout ž mezi podnikateli odehrává hlavn pomocí reklamních nástroj , ráda bych ji ve své práci zmínila trošku více.

Co vlastn lze považovat za nekalou sout ž?

Nekalou sout ží je jednání v hospodá ské sout ži, které je v rozporu s dobrými mravy sout že a je zp sobilé p ivodit újmu jiným sout žitel m nebo spot ebitel m. Nekalá sout ž se zakazuje.9 Tato generální klauzule vymezuje co je a není nekalou sout ží. Je-li totiž jednáním napln na tato generální klauzule, jde o zakázanou nekalou sout ž aniž by bylo pot eba zkoumat zda lze doty né jednání p i adit pod n kterou z níže uvedených skutkových podstat, které jsou v praxi p íkladem nej ast jším.10

Nekalou sout ží je zejména:

• zleh ování;

• porušování obchodního tajemství;

• ohrožování zdraví spot ebitel a životního prost edí.

Aby ur ité jednání bylo ozna eno za nekalosout žní, musí být sou asn spln ny podmínky:

• nekalosout žní jednání se musí uskute nit v rámci hospodá ské sout že, tzn., že subjekty sout že si musí reáln konkurovat, sout žit o stejného zákazníka;

• nekalosout žní jednání musí být v rozporu s dobrými mravy sout že, které jsou oproti obecné morálce specifické;

• nekalosout žní jednání musí být zp sobilé p ivodit újmu jiným sout žitel m nebo spot ebitel m.

Klamavá reklama

Pro klamavou reklamu platí, že její skutková podstata je napln na, jsou-li sou asn napln ny tyto t i podmínky:

• sout žitel ší í údaje o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích i výkonech;

• ší ené údaje musí být zp sobilé vyvolat klamnou p edstavu;

• na základ vyvolání klamné p edstavy musejí být tyto údaje zp sobilé p ivodit vlastnímu nebo cizímu podniku prosp ch na úkor jiných sout žitel .

Klamavé ozna ení zboží a služeb

O pravdivosti a klamavosti platí všechny t i podmínky uvedené výše jako pro klamavou reklamu.

Vyvolání nebezpe í zám ny

Vyvolání nebezpe í zám ny m že vzniknout pokud n kdo užívá jméno nebo ozna ení, které po právu užívá n kdo jiný a v okruhu zákazník je pov domí o tom, kdo je k užívání dané zna ky oprávn ný.

Parazitování na pov sti

Zákazem parazitování na pov sti chrání zákon ty, jež pod svým jménem vytvo ili ur itou hodnotu. Protože pov st ur itého podniku je asto cenn jší než jeho výrobky a hmotná aktiva.

Podplácení

Podplácení se netýká t ch, kdo si úplatky vym ují, ale t ch, kte í za jejich jednáním ekonomicky stojí. Nap íklad firma podplatí zam stnance zadavatele zakázky, aby zmanipuloval výsledek v její prosp ch. Pokud se o tomto kroku dozví ostatní, v konkursu neúsp šné firmy, mohou se na uplácející firm domáhat r zných náhrad na základ nekalé sout že. Od podplácení je však nutné odlišit pojem provize, kterých se v obchodním styku b žn využívá. Provize je vlastn poplatek za zprost edkování ur itých služeb a není poskytován tajn , nýbrž bývá asto podložena písemnou smlouvou.

Zleh ování

Aby vznikla odpov dnost za skutkovou podstatu zleh ování je nutné, aby v hospodá ské sout ži byli jedním ze sout žitel rozší eny pravdivé i nepravdivé informace o druhém sout žiteli a byly zp sobilé mu p ivodit újmu. Nej ast jšími p íklady, kdy dochází k napln ní skutkové podstaty zleh ování je srovnávací reklama. Na našich televizních obrazovkách se velice asto objevuje srovnávací reklama typu nabízeného výrobku a „b žného“ výrobku.

A a koli by podání žaloby proti t mto reklamám m lo zajisté šanci na úsp ch, stává se tento typ reklamy postupn sou ástí dobrých sout žních mrav . Z evropských zemí se k úplnému zákazu srovnávací reklamy hlásí nap íklad N mecko, Lucembursko, Belgie a Itálie.

Porušení obchodního tajemství

Obchodnímu tajemství podléhají veškeré skute nosti obchodní, výrobní nebo technické povahy, které s podnikem souvisí. Dále mají skute nou nebo potenciální materiální i nemateriální podstatu a nejsou v ur itých kruzích b žn dostupné a mají být podle v le podnikatele z stat utajeny a ten jejich utajení také zajiš uje. I zde platí stejn jako u podplácení, že tento zákon je namí en ne proti zlod jí k m, kte í potají kopírují cizí plány, ale proti t m, kdo za nimi ekonomicky stojí.

Ohrožování zdraví spot ebitel a životního prost edí

Ohrožování zdraví spot ebitel a životního prost edí je takové jednání, kdy sout žitel provádí výrobu a uvádí na trh výrobky takovým zp sobem, který ohrožuje zájmy ochrany životního prost edí chrán né právem. A získává tím nad ostatními sout žiteli ur ité výhody.