• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Průběžné vzdělávání úředníků dle zaměřenosti

4. Vzdělávání zaměstnanců státní správy

5.1. Obsah praktické části

V praktické části jsem se chtěl zaměřit na reálné problémy, které nese současný systém vzdělávání úředníků ve veřejné správě v České republice. Po poměrně důkladné rešerši právních pramenů, které upravují tuto problematiku, i odborných publikací, se mi celý vzdělávací systém úředníků jevil jako dobře zabezpečený, co se právní úpravy týče. Jak Služební zákon, tak Zákon o ÚřÚSC se mi jevil jako dostačující pro potřebu této problematiky, nehledě a to, že oba předpisy jsou doplněny o další podzákonné právní předpisy, jako vyhlášky či nařízení.

Na druhou stranu jsem při rešerši objevil témata, či aspekty, u kterých mě zajímalo, zda dostatečně fungují v praxi a zejména, jestli jsou povinnosti, které právní úprava stanoví reálně dodržovány, či jestli vzdělávání skutečně funguje v České republice efektivně, protože zejména o efektivnosti vzdělávání se mluví jako o stěžejní vlastnosti tohoto procesu ve rozhodně patří k jednomu z aspektů činnosti vedoucího pracovníka.

Témata, či okruhy, které mě během rešerše pramenů zaujaly, byly jistě typy vzdělávání, kdy jsem si kladl, otázku, který z nich může být pro osobu úředníka nejdůležitější.

Dále problematika vzdělávacího plánu, kdy zákon stanovuje povinnost vytvořit vzdělávací plán, na druhou stranu právní úprava neobsahuje sankce za nedodržení této povinnosti a zajímalo mě, zda existuje nějaký orgán, který na tyto věci dohlíží.

Dále rozhodně průběžné vzdělávání, pod kterým si pravděpodobně každý v mysli představí nějaké konkrétní školení, kterého se někdy během svého profesního života zúčastnil. O školeních jsem od osob ze svého okruhu vždy slyšel, že se jedná o nudu, která je sice povinná, ale že jde jen o to daný čas přetrpět a že mnohdy osobám, které jsou školeny, nic reálného nepřinese.

48 S ohledem na statistiku úspěšnosti ZOZ, by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o poměrně banální zákonnou povinnost, kterou je sice nutné absolvovat, ale že reálně možná není dostatečným ukazatelem znalostmi a dovednostmi disponujícího úředníka.

Z celkového pohledu mě pochopitelně zajímalo, zda současná právní úprava je dostačující a jestli současný systém nese závažné trhliny a popřípadě jaké.

5.2. Rozhovor

Rozhovor s vedoucím odboru Magistrátu města Plzně byl proveden v elektronické formě, s ohledem na současná opatření, která v co největší míře apelují na omezení styku mezi osobami. Odpovědi na předmětné otázky nebyly žádným způsobem upraveny.

1) Zákon č. 312/2002 sb., o úřednících územně samosprávných celků rozeznává vstupní a průběžné vzdělávání, dále ZOZ a vzdělávání vedoucích úředníků a vedoucích úřadů, který z těchto typů vzdělávání shledáváte jako nejdůležitější?

„Na takovou otázku není jednoduché odpovědět. Záleží, z jakého pohledu se na vzdělávání podíváme. Z hlediska „nezbytnosti“ je jistě nejdůležitější ZOZ, bez které nelze danou agendu vykonávat. Největší význam by mělo mít však průběžné vzdělávání úředníků, leč jiným způsobem než v ČR potřebným absolvováním 18 dnů akreditovaných školení v rámci tří let. Takový model je v praxi zcela nefunkční a je degradován na pouhé „plnění“ zákonného požadavku často s nulovou hodnotou pro absolventa.“

2) Role vstupního vzdělávání je dle mého názoru velice zásadní pro osoby, které nejsou při nástupu do pracovního poměru vůbec obeznámeny s fungováním struktur veřejné správy. Nastupují dnes do pracovního poměru v rámci územně samosprávného celku ještě osoby, které s veřejnou správou nikdy nepřišly do kontaktu, nebo se ve valné většině jedná o osoby, které již mají pracovní zkušenosti, či dosáhli vzdělání v tomto oboru?

„Zejména v současné době, kdy byla výrazná nouze o jakoukoliv pracovní sílu, natož kvalitní a kvalifikovanou, nastupuje do veřejné správy drtivá většina osob, které s veřejnou správou nikdy do kontaktu nepřišly a bohužel o ní ani nic neví, a to ani o základních principech jejího fungování.“

49 3) Pokud takové osoby do veřejné správy vstupují, lze jim vůbec vstupním vzděláváním

utvořit představu o fungování veřejné správy, nebo dojde spíše k zahlcení velkým množstvím informací?

„Vstupní vzdělávání pro takové osoby může poskytnout základní informaci o fungování veřejné správy, ale rozhodně jeho význam nelze přeceňovat. Po tomto prvotním náhledu je nezbytné absolvování kvalitního zapracování (adaptace) pod vedením zkušených kolegů (mentorů).“

4) Další otázka se týká vzdělávacího plánu úředníka. Předpokládám, že v zájmu úřadu je, aby vzdělávací plán úředníka byl plněn a aktualizován, pro jeho lepší odbornost.

Přistupuje se k tomu v praxi zodpovědně? Z právní úpravy neplyne žádná sankce, za nedodržování povinností ohledně vzdělávacího plánu, proto mě tedy zajímá, zda v praxi nějaký státní orgán tyto postupy kontroluje.

„V praxi jsem se dosud s kontrolou této povinnosti nesetkal a musím upřímně přiznat, že v rámci našeho úřadu se přílišná pečlivost plánu vzdělávání nevěnuje. Lze

vysledovat i v rámci útvarů rozdílný přístup, při kterém je zřetelné oslabení plánování vzdělávání ve větších kolektivech.“

5) Průběžné vzdělávání je absolvováno v podobě kurzů. Mají tyto kurzy opravdu užitečný charakter a úředník jejich absolvováním získá lepší odborné znalosti, nebo jde pouze o formální naplnění vzdělávacího plánu a úředník si to tam jde, řekněme povinně „odsedět“?

„Průběžné vzdělávání je bohužel v rámci ČR uchopeno nešťastně. Jde často opravdu o pouhé formální plnění „časového rozvrhu“ vzdělávání. Nezřídka kdy jsou úředníci vysíláni na zcela nepotřebné až nesmyslné kurzy pro naplnění zákonného požadavku.“

6) S jakými vzdělávacími institucemi spolupracuje Magistrám města Plzně v rámci vzdělávání svých úředníků? Jedná se o dohodnutou spolupráci s určitou institucí, nebo jednotlivé instituce nabízejí jiné programy a úředník absolvuje program, který je

50 zrovna třeba pro výkon jemu svěřené správní činnosti, u instituce, která jej zrovna nabízí?

„MMP má některé vlastní akreditované kurzy (např. vstupní vzdělávání a jiné), dále zasílá individuálně zaměstnance na zvolené kurzy soukromých společností a

v neposlední řadě organizuje i kurzy zkušených lektorů v prostředí magistrátu pro větší skupiny osob (např. správní řád apod.)“

7) Je Zkouška zvláštní odborné způsobilosti dle vašeho názoru opravdovým ukazatelem kompetentního úředníka, nebo se spíše jedná o ze zákona povinnou formalitu, kterou úředník absolvuje bez sebemenších problémů?

„Osobně se nepřikláním ani k jednomu z Vámi nabízených mantinelů, ZOZ není pouhou formalitou, ovšem na druhou stranu nelze absolvování ZOZ považovat za garanci „kompetentního“ výkonu veřejné správy. Je to základ, od kterého je možné se odrazit, alepro „kompetentní“ výkon veřejné správy je třeba dalšího vzdělávání a nesporně i kvalitního manažerského vedení. Špatný výkon veřejné správy nebývá často zapříčiněn neznalostí.“

8) Shledáváte současnou právní úpravu, tedy Zákon č. 312/2002 Sb., který je z velké části zaměřen na vzdělávání úředníků, společně s dalšími prováděcími předpisy za dostatečnou pro zajištění potřebné odbornosti úředníků ÚSC?

„Bohužel ne. Jak jsem uvedl již v předchozích odpovědích, legislativu nepovažuji v dané oblasti za příliš šťastnou.“

9) Má celkový systém vzdělávání úředníků v České republice dle Vás nějaké mezery?

Pokud ano, jaké?

„Právě ty legislativní v kombinaci s českou náturou při realizaci povinností.“

51 5.3. Shrnutí praktické části

Na základě odpovědí odborníka z praxe lze konstatovat, že ač se právní úprava může jevit jako dostačující, v praxi mnohé aspekty nefungují a dle odborného názoru i samotná právní úprava rozhodně není dostačující.

Překvapivá pro mě byla odpověď ohledně osob vstupujících do struktur veřejné správy, kdy veřejná správa čelí zřejmě akutnímu nedostatku zájemců o zaměstnání, tudíž do pracovních poměrů vstupují osoby, které dosud nemají s veřejnou správou žádné zkušenosti, ať už ohledně vzdělání či minulého pracovního uplatnění.

Na druhou stranu dle očekávání jsou průběžná vzdělávání plněna pouze formou povinnosti, přičemž samotná hodnota účasti je prakticky nulová, jelikož v mnoha případech úředníci pouze plnění zákonnou povinnost a samotný kurz jim nic nového nepředá.

Další formální náležitostí, která v praxi úplně nekoresponduje se zákonnými očekáváními, je vzdělávací plán, který mnohdy nebývá aktualizován v souladu s právní úpravou, jelikož, jak je avizováno výše, neplnění této povinnosti nemá za následek zákonem upravenou sankci a ani reálně neexistuje orgán, který by plnění této povinnosti kontroloval.

ZOZ dle odborníka své místo ve vzdělávání úředníka rozhodně má, přičemž pouze jako start, po kterém je nutné kvalitně a efektivně pokračovat se získáváním vzdělávání, kde ovšem žádoucí efektivita systému naráží na průběžná vzdělávání, která neplní svou úlohu.

Zajímavé zmínění důležitosti osoby vedoucího pracovníka, který musí podřízené zaměstnance správně vést a poukázání na fakt, že nekvalitní výkon veřejné správy není často zaviněn neznalostí, z čehož dovozuji, že jde o kvalitu dvou přístupů, tedy individuálního přístupu úředníka k výkonu jemu svěřených činností a o přístupu vedoucího pracovníka právě k osobě podřízeného.

52

6. Závěr

Proces vzdělávání je nedomyslitelnou součástí profesního života. Získávání nových znalostí a dovedností má pozitivní vliv jak na individuální stránku jednotlivce, tak na celou organizaci, ve které se daná osoba pohybuje.

Do struktur veřejné správy neustále pronikají nové trendy vžité v soukromém sektoru, tím pádem je zvyšována poptávka po kvalitě nabízených služeb a veřejné správě se tak neustále dostává hodnocení, kterému ve velké většině případů podléhá právě osoba úředníka, který danou službu předává občanům. Z tohoto důvodů musí mít dobrou základnu znalostí, dovedností či schopností, aby v takovém procesu obdržel hodnocení, které bude kladné a kterým se jako vizitkou bude moci veřejná správa pyšnit.

Vzdělávání úředníků ve veřejné správě je normativní vzdělávání, které patří do skupiny profesních vzdělávání.

Vzdělávání státních zaměstnanců je upraveno poměrně mladou právní úpravou, tedy Služebním zákonem, přičemž funkčnost jím nastaveného vzdělávacího systému prověří teprve čas. Tento systém zná vstupní vzdělávání, které se dělí na úvodní a následné, dále průběžné vzdělávání, vzdělávání představených a jazykové vzdělávání. Zvláštní pozornost si rozhodně zaslouží úřednická zkouška, která je pravděpodobně stěžejním prověřením osoby úředníka.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že úspěšnost u této zkoušky je výrazně vysoká, takže vyvstává otázka, do jaké míry je opravdu objektivně hodnotícím prvkem.

Vzdělávání úředníků ÚSC upravuje Zákon u ÚřÚSC účinný od roku 2003, tato úprava již v praxi funguje poměrně dlouhou dobu a tak je možné jí podrobit patřičnému hodnocení. Zákon obsahuje velké množství ustanovení, která se touto problematikou zabývají a typy vzdělávání jsou velice obdobné těm u státních zaměstnanců, přičemž objektivně vzdělávacího plánu není bez sankčního či kontrolního systému brána tak vážně, jak by bylo pro tento systém prospěšné. V těchto záležitostech lze dle názoru odborníka, s kterým se

53 ztotožňuji, shledat negativní vlastnosti lidské nátury, jako je nedostatečný smysl pro povinnosti, píle či svědomitost. Nehledě na skutečnost, že pokud do struktur veřejné správy vstupují lidé, bez povědomí o jejím fungování, je dostatečný systém vzdělávání důležitou části jejich profesního života a stěžejním faktorem pro dostatečný a kvalitní výkon veřejné správy.

Právní úprava se tedy na první pohled může jevit jako dostačující ale v praxi není adekvátně funkční. S ohledem na její stáří by tedy bylo příhodné patřičnými orgány zvážit, zda není čas na zjevně potřebnou aktualizaci v podobě novely nebo zcela nové právní úpravy.

Závěrem snad jen říci, že jako u všech činností, které člověk dělá, rozhoduje vlastní zodpovědnost a poctivý přístup. Bohužel tam, kde nesvítí červená kontrolka a nehrozí trest či jiná újma je obtížné dosáhnout motivace potřebné ke kvalitnímu výkonu a jak bylo patrné i ze samotného rozhovoru, nepřehlédnutelným faktorem je zejména lidská povaha.

54

Resumé

Vzdělávání je důležitým procesem, který dnes provází celý profesní život a má na něj dle jeho kvality pozitivní či negativní dopad. Vzdělávání má ve své efektivní a žádoucí podobě pozitivní dopad jak na osobnostní rysy jednotlivce, tak na fungování celé organizace, které je daná osoba součástí.

Cílem diplomové práce je přiblížit systém vzdělávání úředníků ve veřejné správě v České republice. Teoretická část se zabývá zejména významem samotného procesu vzdělávání, jak obecně tak ve veřejné správě. Další části vymezuje právní úpravu, která upravuje tuto problematiku, typy vzdělávání, rozlišení dvou systémů, tedy vzdělávání státních zaměstnanců a zaměstnanců, kteří jsou v pracovním poměru k ÚSC.

Praktická část přibližuje současný stav vzdělávacího systému u ÚSC, přičemž odhaluje nápadné nedostatky, které současný systém, či právní úprava nesou. Pohled experta tak odhalil nedostatky, které jsou prověřené časem a které by do budoucna bylo třeba odstranit. Právní úprava by rozhodně měla zajišťovat fungující vzdělávací systém. Bohužel se nelze opřít jen o ni, ale velká část této práce závisí na lidech samotných a na jejich přístupu k dané problematice, který není vždy poctivý a zodpovědný.

Klíčová slova

Veřejná správa, Úředník, Vzdělávání

55

Resume

Education is an important process that accompanies the whole professional life today and has a positive or negative impact on it according to its quality. Education, in its effective and desirable form, has a positive impact both on the personality traits of an individual and on the functioning of the whole organization of which the person is a part.

The aim of the thesis is to introduce the system of education of public administration officers in the Czech Republic. The theoretical part deals mainly with the importance of the education process itself, both in general and in public administration. The next part defines the legal regulation that regulates this issue, types of education, differentiation of two systems, ie education of civil servants and employees who are in employment with the regional self – governing unit.

The practical part describes the current state of the educational system at the regional government, while revealing striking shortcomings that the current system or legislation bears. The expert's view thus revealed shortcomings that are time-tested and which would have to be remedied in the future. The legislation should definitely ensure a functioning education system. Unfortunately, we cannot rely solely on it, but much of this work depends on the people themselves and their approach to the issue, which is not always honest and responsible.

Keywords

Public administration, Public administration officer, Education

56