• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Odhad cen prac´ı nutn´ ych k uveden´ı syst´ emu do provozu

Celkov´a ˇc´astka kompletn´ıho syst´emu domu staraj´ıc´ıho se o tepelnou pohodu s uveden´ım syst´emu do provozu byla urˇcena ve v´yˇs´ı1 307 547 ,- Kˇc bez DPH.

Kapitola 6 Z´ avˇ er

Uˇ´celem pr´ace bylo navrhnout vhodn´y koncept ˇr´ıd´ıc´ıho syst´emu pro technick´a zaˇr´ızen´ı budovy a bylo tak uˇcinˇeno. N´avrh ˇr´ıd´ıc´ıho syst´emu byl konzultov´an s poradcem z firmy Teco a.s. N´avrh ˇr´ıd´ıc´ıho syst´emu integruje veˇsker´a zaˇr´ızen´ı pod´ılej´ıc´ı se na regulaci vnitˇrn´ıho klimatu budovy. D´ıky zpˇetn´e vazbˇe o stavu vnitˇrn´ıho prostˇred´ı domu je moˇzn´e pruˇznˇe reagovat a volit tak vhodn´e z´asahy do syst´emu, jeˇz udrˇz´ı poˇzadovan´e podm´ınky vnitˇrn´ıho prostˇred´ı.

V pr´aci byla z´amˇernˇe vybr´ana energeticky ´usporn´a zaˇr´ızen´ı. V tomto odvˇetv´ı se pracuje pˇredevˇs´ım s elektrickou a tepelnou energi´ı, spr´avn´e a ´usporn´e hos-podaˇren´ı s energiemi je cesta kam se v budoucnu ub´ırat, uˇz jenom protoˇze uspoˇren´a energie m˚uˇze b´yt vynaloˇzena na jin´e ´uˇcely a neopom´ınejme fakt, ˇ

ze v prostˇred´ı, v kter´em ˇzijeme je velice dobˇre vidˇet jak je s n´ım zach´azeno.

Navrˇzen´y syst´em je hierarchick´y. ´Uˇcelem ˇr´ıd´ıc´ıho syst´emu zde navrˇzen´eho bylo propojit a prov´azat ovl´ad´an´ı jednotliv´ych podsyst´em˚u. Souhra pod-syst´em˚u (jeˇz je zde zastoupena v podobˇe vyt´apˇec´ıho, vzduchotechnick´e a ˇ

zaluziov´eho syst´emu) je nutn´ym pˇredpoklad pro dobrou regulaci vnitˇrn´ıho klimatu budovy. Dalˇs´ım pˇredpokladem pro spr´avn´e fungov´an´ı syst´emu je zpˇetn´a vazba o stavu syst´emu (mˇeˇren´ı veliˇcin, v domˇe jsou mˇeˇreny teplota a hladina oxidu uhliˇcit´eho v m´ıstnostech), aby ˇr´ıd´ıc´ı syst´em mohl vyhodnotit typ a velikost z´asahu. Navrˇzen´y syst´em je modul´arn´ı, a proto, kdyˇz bude potˇreba syst´em rozˇs´ıˇrit, staˇc´ı pˇridat dalˇs´ı moduly, pˇr´ıpadnˇe vymˇenit nˇekter´e moduly za v´ykonnˇejˇs´ı bude-li tento krok potˇrebn´y.

Inteligentn´ı budova je velmi ˇsirok´y pojem. M´ıs´ı se zde mnoho profes´ı, proto spolupr´ace mezi realiz´atory (projektanti, investoˇri, majitel´e, ...) projektu je kl´ıˇcov´a. Proto jiˇz pˇri n´avrhu budovy je nutn´e uvaˇzovat v ˇsirˇs´ıch souvislost

s inteligentn´ım ˇr´ızen´ım zahrnuj´ıc´ı regulaci mnoha syst´em˚u nen´ı v podstatˇe ani moˇzn´e, aby byly navrˇzeny jednou osobou. Pro precizn´ı n´avrh vˇsech ˇc´ast´ı projektu jsou nutn´e hlubˇs´ı znalosti problematiky a mezi syst´emov´e interakce.

Je zde snaha firem zab´yvaj´ıc´ımi se ˇr´ızen´ım integrovat pr´avˇe jejich ˇr´ıd´ıc´ı syst´em do produkt˚u podnik˚u vyr´abˇej´ıc´ıch technick´e zaˇr´ızen´ı budov, aby pa-leta nab´ızen´ych ˇreˇsen´ı byla co nejˇsirˇs´ı.

C´ım v´ıce informac´ı o stavu syst´ˇ emu a ˇc´ım v´ıce zaˇr´ızen´ı k regulaci vnitˇrn´ıho prostˇred´ı je vyuˇzito, t´ım sp´ıˇse se otv´ır´a cesta pro nalezen´ı v´ıce algoritm˚u k ˇr´ızen´ı syst´emu v z´avislosti k podm´ınk´am, jeˇz se syst´em nach´az´ı. Rozhodnˇe by nemˇelo b´yt snahou do nebo na budovu instalovat vˇsemoˇzn´a ´usporn´a zaˇr´ızen´ı, jenom protoˇze jsou dostupn´a na trhu. Kaˇzd´y projekt je unik´atn´ı a vyˇzaduje nal´ezt ˇreˇsen´ı ˇsit´e na konkr´etn´ı zak´azku.

Z odhadovan´e ceny syst´emu vypl´yv´a dlouh´a doba n´avratnosti investice. In-vestice se tak´e ˇcasto nemus´ı vr´atit, nebot’ provoz a ´udrˇzba cel´eho syst´emu zajiˇst’uj´ıc´ı vnitˇrn´ı tepelnou pohodu t´eˇz stoj´ı finanˇcn´ı prostˇredky. Na druhou stranu dobˇre navrˇzen´y syst´em ˇr´ıd´ıc´ı vnitˇrn´ı klima zajist´ı pˇr´ıjemn´e pobyt v budovˇe.

Zdroje

[1] TZB-info - stavebnic´e, ´uspory energi´ı, technick´a zaˇr´ızen´ı budov [online].

2015 Dostupn´e z: http://www.tzb-info.cz/

[2] Atrea s.r.o [online]. 201. Dostupn´e z:

http://www.atrea.cz/cz/duplex-1100-3600-flexi [3] Qpro [online]. 2015 Dostupn´e z:

http://www.qpro.cz/Vypocty-online-pro-vzduchotechniku-a-klimatizaci [4] Klimat [online]. 2015 Dostupn´e z: http://klimatshop.sk/

[5] Rehau [online]. 2015 Dostupn´e z:

http://www.rehau.com/download/686190/anybinary-gllhwt6brpqdslhozlqiaq–.pdf?

[6] ˇCVUT. Katedra technick´ych zaˇr´ızen´ı budov [online]. 2015 Dostupn´e z:

http://tzb.fsv.cvut.cz/

[7] Port´al veˇrejn´e spr´avy [online]. 2015 Dostupn´e z:

http://portal.gov.cz/app/za

[8]Nulov´e domy [online]. 2013 Dostupn´e z: www.nulovedomy.org/

[9] ˇCSN 73 0540 Tepeln´a ochrana budov - ˇs´ıˇren´ı vzduchu konstrukc´ı a budovou. 2011

[10] ASOCIACE BLOWER DOOR CZ. Vzduchotˇesnost budovy [online].

2011 Dostupn´e z: www.asociaceblowerdoor.cz/

[11]ˇZALUZIE NEVA s.r.o. [online]. 2015 Dostupn´e z:

[12]GARL´IK, Bohum´ır. Inteligentn´ı budovy. 1. vyd. Praha: BEN -technick´a literatura, 2012, 348 s. ISBN 978-80-7300-440-8.

[13]WANG, Shengwei. Intelligent buildings and building automation. New York: Spon Press, 2010, xv, 248 p. ISBN 0203890817.

[14] Firemn´ı podklady spoleˇcnosti Teco a.s. Pˇr´ıruˇcka projektov´an´ı CFox, RFox a Foxtrot, 2015 [cit. 2015-04-28] PERIFERN´I MODULY NA SBˇERNICI. 2015. [cit. 2015-05-01] Katalog produkt˚u Teco a.s.

[15] 2015. Automa: ˇcasopis pro automatizaˇcn´ı techniku. Praha: FCC Public, (3). ISSN 1210-9592.

[16] ˇZALUZIE NEVA s.r.o.: ´Uˇcinnost venkovn´ıch ˇzaluzi´ı [online]. 2015 [cit.

2015-05-03]. Dostupn´e z:

http://www.nevapv.cz/cz/tech-doc/ucinnost-venkovnich-zaluzii/

[17] Venkovn´ı ˇzaluzie: Climax ˇzaluzie [online]. 2015. Dostupn´e z:

http://www.climax.cz/venkovni-zaluzie4 [18] TecoInfo [online]. 2015. Dostupn´e z:

http://www.tecomat.com/wpimages/other/DOCS/cze/PRINTS/TecoInfo-36-CZ.pdf

[19] Tepeln´a ˇcerpadla: PZP KOMPLET a.s. [online]. 2015. Dostupn´e z:

http://www.pzp.cz/sk/produkty/tepelne-cerpadla/teplo-zo-zeme/zem-voda-7-15-kw/

[20] Honeywell. 2007. Termoelektrick´y pohon [online]. [cit. 2015-05-09].

Dostupn´e z:

https://products.ecc.emea.honeywell.com/cz/pdf/mt048klcz01r1207.pdf

Kapitola 7 Pˇ r´ılohy

7.1 Pˇ r´ıloha A

N´ıˇze uveden´e v´ykresy vyznaˇcuj´ı kde v domˇe a v jak´ych m´ıstnostech jsou um´ıstˇeny um´ıstˇena ˇr´ıd´ıc´ı a ˇr´ızen´e jednotky, aktory, senzory mˇeˇren´ı vnitˇrn´ıho prostˇred´ı a rozvody kabel´aˇze.

Umístění rozvaděče kabelů

x Počet připojených zařízení

(kabeláž v liště, není to počet kabelů) VZT jednotka s teplovodním ohřívačem

PLC s moduly

Okruhy z TČ (Ohřívač vzduchu, vytápění, zásobník TUV)

3

1 2 3

x Počet připojených zařízení

(kabeláž v liště, není to počet kabelů)

Umístění rozvaděče kabelů

VZT klapka x5

Pokoj JZ Pokoj J Pokoj JV

Venkovní žaluzie x3

x Počet připojených zařízení (kabeláž v liště, není to počet kabelů)

Umístění rozvaděče kabelů