• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Podpora korektního úchopu

In document Z ÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V P LZNI (Stránka 33-38)

3.1 Korektní úchop psacího náčiní

3.1.2 Podpora korektního úchopu

Správný úchop ovlivňuje nejen kreslení a psaní, ale i celé tělo a mysl jedince.

Neovlivňuje pouze kvalitu, rychlost, čitelnost a úhlednost psacího projevu, ale také velice pozitivně podporuje koncentraci a uvolnění mluvidel či řeči (uvolnění jazyka při kreslení nebo psaní). Napomáhá uvolnění celého našeho těla, pozornosti a myšlení.50

48 SVOBODOVÁ, J. Metodika rozvoje grafomotoriky a počátečního psaní. Praha : 1998. s. 20.

49 KREJČOVÁ, L. a kol. Specifické poruchy učení. Brno : 2014. s. 18.

50 Chodím do školy [online]. Copyright 2017 [cit. 06.05.2019]. Dostupné z: http://chodimdoskoly.cz/spravny uchop-tuzky/.

27 jsou kostrbaté, vytlačené. Neúměrné tlačení na psací potřebu poznamená kresbu, a tudíţ neumoţní plynulost pohybu ruky a tím pádem ani plynulé vedení čáry. To ve většině případů vede ke ztrátě veškeré motivace.

Tlak na podloţku ovlivňuje několik vzájemně se doplňujících činitelů. Jedna z nejdůleţitějších věcí je správná volba psacího náčiní. Záleţí také na tom, do jaké míry má dítě rozvinutou jemnou motoriku a grafomotoriku. Dále musí být brán v potaz psychický stav dítěte a atmosféra v místě, kde se kresba uskutečňuje. Velice důleţitý je i fakt, zda jedinec dokáţe úmyslně pracovat s plánovaným uvolněním a napětím.

Snaţíme se o to, aby kreslení proběhlo vţdy v co nejpříjemnější a klidné a atmosféře. Usilujeme o uvolnění celého těla, především ruky. Cviky na rozvoj jemné motoriky bychom dětem měli zadávat tak, aby se domnívaly, ţe jde ideálně o hru nebo ţe vykonávají práci pro ně uţitečnou a příjemnou. Při kresbě je důleţité dítě podporovat, oceňovat a motivovat přiměřeně vzhledem k věku.

Celková koordinace pohybů ovlivňuje uvolňování horní končetiny. Jedná se o zařazení jednotlivých kloubů (ramenní, loketní, zápěstní) a svalových skupin ruky do kreslicí činnosti. které si cvičení osvojí, vyuţíváme i v průběhu grafických činností.

Při uvolňování ruky u psaní pomáhá také rytmizace pohybu. Dítě doprovází při kresbě písničky či básničky, nejlépe takové, které obsahují instruktáţ k vedení

28 linií. Rytmické doprovody by měli mít jedinci osvojeny, aby jim nečinilo potíţe vybavování si textů.51

Cvičení dlaní, prstů a špetky

Cílem procvičování dlaní, prstů a špetky je připravit ruku na korektní úchop kresebného a posléze psacího náčiní, dále také na senzomotorickou činnost kreslení a psaní. Tato dovednost je pro děti limitovaná věkovými zvláštnostmi z různých hledisek. Určující je fyzický rozvoj a vyzrálost centrální nervové soustavy.

Jelikoţ se jedinec intenzivně soustředí na počáteční pokusy při psaní, můţe se jeho tělo rázem ocitnout v napětí. Pro správné psaní a celkovou grafomotorickou činnost je zapotřebí uvolňovat klouby a svaly celého těla. Z počátku uvolňujeme samotné tělo, posléze provádíme uvolňovací cvičení celých paţí krouţivými pohyby všemi směry, také procvičujeme napětí a uvolnění svalů rukou a paţí.

Postup by měl být prováděn od ramenních kloubů přes uvolnění loktů a aţ po zápěstí a prsty.

Na celé připravenosti dlaně, prstů a špetky závisí zručnost a vědomé ovládání ruky při výkonu grafomotorických cvičení.

Pro procvičování dlaní jsou vhodné činnosti s nejrůznějšími pomůckami a materiály. Vhodné je modelování modelovací hmotou, hlínou, těstem v dlaních nebo na podloţce. Jedná se o hnětení, koulení, válení. Se samotnou dlaní můţeme malovat či obtiskovat do poddajné, sypké hmoty jako je hlína, písek, mouka (viz příloha 1). Jedinci také mohou provádět činnosti s pískovničkou, jde o nejrůznější přesypávání, sypání, nabírání, prohrabávání písku dlaněmi i celou

rukou. Na rozvoj dlaně je vhodné cvičení s drobným náčiním (míčky, drátěnky, gumové krouţky), se kterým kutálíme, házíme, chytáme, mačkáme (viz příloha 2).

K relaxaci a masáţi dlaní pouţíváme různé materiály s rozdílným povrchem, gelové míčky a sáčky nebo přírodniny, jako kamínky, kůru, šišky nebo třeba kaštany (viz příloha 3). Také provádíme činnosti s tělem nejlépe propojené s rytmizací (tleskání, plácání do různých částí těla, mačkání prstů do dlaně).

51 BEDNÁŘOVÁ, J. ŠMARDOVÁ V. Rozvoj grafomotoriky: jak rozvíjet kreslení a psaní.

Brno : 2006. s. 80.

29 Cvičení prstů můţe probíhat při modelování geometrických útvarů nebo zašpičatění (viz příloha 4). Prsty dále lze rozvíjet v promíchávání, drobení, solení různých materiálů. Je vhodná i manipulace s drobnými předměty. Navlékání, třídění a přebírání korálků (viz příloha 5), vhazování drobných materiálů do lahve s úzkým otvorem (viz příloha 6). Jedinec by měl být schopen manipulace s drobným náčiním jako je kolíček, nůţky i kleštičky (viz příloha 7). S prsty také můţeme vykonávat hry s prstovými maňásky, zavazovat tkaničku nebo uzlíky, vyšívat dřevěnou jehlou, zapínat tlačítka, zapínat a rozepínat knoflíky. Cvičit prsty lze také skládáním či trháním papíru (viz příloha 8), napínáním prstů a následném svírání do dlaně, zvedáním prstů (hra na hudební nástroj, klávesnice u počítače), uvolňováním prstů pomocí třepání, ťukáním prstů o sebe, stínovým divadlem nebo prsty ukazovat počet předmětů.

Špetku cvičíme pomocí trhání či uţdibování modelíny (viz příloha 9), hlíny nebo těsta. Napodobujeme solení, cukrování (viz příloha 10), setí semínek, krmení ryb, sypání ptáčkům a drůbeţi. Procvičovat špetkový úchop je moţné i na sypání barevného písku, který se dá vrstvit do skleněných nádob nebo pomocí něj vytvářet obrazy. Pro posílení je vhodné provádět šroubování a odšroubování lahví, protahování provázků, stuh nebo šátků otvorem, mačkání či trhání papírů, tiskání s houbičkou, textilním uzlíkem nebo samotnými tiskátky (viz příloha 11).52

Pomůcky k fixaci korektního úchopu

K dnešnímu dni existuje snad opravdu bezpočet pomůcek na rozvoj grafomotoriky. Jednou z mnoha nejpouţívanějších skupin jsou nejrůznější šablony.

Díky nim si jedinci osvojují určité pohyby, jeţ jsou potřebné k prvnímu nácviku

52 DOLEŢALOVÁ, J. Rozvoj grafomotoriky v projektech. Praha : 2016. s. 38-41.

30 opravě základní špetkové pozice prstů při kreslení a psaní.

Jedná se například o drápovitou rukojeť, která slouţí pro nácvik základní pozice prstů. Měla by slouţit k odstranění křečí, zabraňovat klouzání prstů po tuţce, překřiţovat a rozbíhat prsty po psacím náčiní (viz příloha 12). Rukojeť je však velice nevyhovující, ţák nedrţí psací pomůcku, jen má absurdně zasunuty prsty v nástavci. U této rukojeti k nápravě nelze dojít.

Dále mini rukojeť, ta slouţí pro jemné doladění úchopu. Její důmyslný tvar byl navrţený zvláště pro rozměry dětských rukou. Je ze speciálního gumového materiálu, který zabraňuje klouzání rukojeti po psací pomůcce. Je vymyšlený tak, ţe šipka na nástavci označuje správný směr nasazení pro praváky a v obráceném nasazení je vyuţitelný i leváky (viz příloha 13). Tato rukojeť je jedna z mála, které lze při nácviku korektního úchopu vyuţít v pozitivním slova smyslu. Prsty jsou

v ideální poloze vůči dané rukojeti.

Gelová rukojeť je nástavec z gelového průsvitného materiálu, na jehoţ

povrchu jsou protiskluzové a masáţní výstupky. Nástavec se dá pouţít jak pro praváky, tak leváky (viz příloha 14). Tato rukojeť je pro nápravu úchopu velmi

vhodná díky svému tvaru a velikosti.

Sólo rukojeť má ergonomický tvar. Je to nástavec umoţňující dvě polohy

prstů vzhledem k hrotu tuţky. Na nástavci jsou přesně vyznačeny plochy pro přiloţení prstů, „R“ značí plošky pro praváky, písmeno „L“ pro leváky (viz příloha 15). U dlouhodobého pouţívání této rukojeti můţe dojít k mírné deformaci prstů, proto je pomůcka velmi nevyhovující.

Klasický trojúhelníkový nástavec je z tvrdé gumy. Nástavec je vhodný pro jedince píšící jak pravou, tak levou rukou. Výhodou je protiskluzový povrch

fixující polohu prstů (viz příloha 16).

Tuţková metalická rukojeť je také pro praváky i leváky. Jedná se o ergonomický plastový nástavec revolučního tvaru. Ideální zóna úchopu je tvořena

neklouzavým materiálem a napomáhá správnému umístění prstů při drţení psacího náčiní. Plocha úchopu je díky nástavci rozšířená o čtyřicet procent, tudíţ zvyšuje pohodlnost úchopu (viz příloha 17).

Rukojeť s křidélky, které překryjí (schovají) palec a ukazováček, je měkký

31 plastový nástavec na psací potřeby. Absolutně nepodporuje správný úchop, proto není vhodný k nácviku psaní. Fixační křidélka sice zamezují překřiţování palce a ukazováčku, ale způsobují, ţe jedinec nevidí na hrot psacího náčiní. Nástavec je lze pouţívat jak pro leváka, tak praváka (viz příloha 18).

Mezi pomůcky pro fixaci lze zařadit i grafomotorické listy. Existuje jich nepřeberné mnoţství a to v podobě knih, sešitů či samostatných listů. Bývají pro jedince velice zajímavé, poutavé a atraktivní, jelikoţ jsou doplněny nejrůznějšími náměty a obrázky.53

In document Z ÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V P LZNI (Stránka 33-38)