• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Postoje učitelů k inkluzivnímu vzdělávání ve výtvarné výchově

Postoje lze definovat jako sklony ustáleným způsobem reagovat na předměty, osoby, situace či sebe sama a přímo souvisejí se zájmy každého jedince. Tvoří je složka kognitivní (poznávací), afektivní (citová) a konativní (volní, vedoucí k aktivitě). V odborné literatuře jsou dále děleny na citové – poznávací, pozitivní – negativní, verbální (slovní) – neverbální, zjevné – skryté, silné – slabé, soudržné – nesoudržné, vědomé – nevědomé, skupinové – individuální, stálé – proměnlivé atp. (srov. Pančocha, 2013; Nakonečný, 2000; Říčan, 2004).

Umění může také vytvářet, formovat i sdělovat postoje, vědomosti a dovednosti, které autor získává v průběhu života a na základě svých zkušeností. Výzkum a další aktivity v rámci projektu byly prostorem k vyjádření těchto postojů.

- V rámci akčního výzkumu a jednotlivých kurzů pro děti a žáky byly zkoumány postoje učitelů výtvarné výchovy i jejich žáků k různým tématům.

- Pojetí kurikula oboru výtvarná výchova je reflektováno skrze postoje participantů projektu (výzkumníci i autoři modelových lekcí).

- Projekt byl též zaměřen na žáky se SVP v různých edukačních prostředích.

Postoji různých skupin jedinců s odlišnými druhy postižení se zabývala celá řada studií (Požár, 1997; Hájková, 2013; Pančocha, 2010; Slepičková, 2012) a tento výzkumný zájem stále trvá i v důsledku mezinárodní atraktivity tohoto tématu. Inkluzivní didaktika pracuje též s oblastí postojů. Postoje patří dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (dále jen „MFK“) mezi významné faktory prostředí, které mohou silně ovlivnit (negativně nebo pozitivně) vznik a rozvoj postižení. MKF hovoří o bariérách nebo facilitátorech. Lze odvodit, že každá aktivita žáka i učitele se vyskytuje v určitém prostředí, které má své kvality. Těmito kvalitami, k nimž patří i postoje, jsou výrazně ovlivněny možností zlepšit či překonat zdravotní podmínky, jež mohou člověka determinovat v jeho výkonnosti (Pančocha, 2013). V opačném případě je mohou i zhoršovat. Hovoříme tak o facilitacích, nebo naopak bariérovém prostředí.

Z akčního výzkumu Projektu vyplynulo, že obor výtvarná výchova má vysoký potenciál vytvářet facilitace prostředí, a formovat tak pozitivní postoje k cílům i obsahu vzdělávání nejen oboru výtvarná výchova na ZŠ, ZUŠ a gymnáziu.

S oblastí postojů je úzce spojeno i naplňování inkluzivních hodnot ve výuce. Teoretická východiska a měřicí nástroje publikované v dokumentu „Index inkluze“ a dalších výzkumných záměrech (např. APIV) vytvářejí platformu směrem k požadavku přijímaných inkluzivních hodnot. Inkluze je v designu výzkumu vnímána nikoliv jako možná alternativa, ale jako celospolečenský koncept, na němž by měla být postavena společnost v České republice, která chce být efektivní v 21. století.80 Dosavadní praxe v ČR ukázala, že školy, které mají k tomuto cíli směřovat, potřebují kromě vlastní iniciativy a aktivit i systémovou podporu. Učitelé výtvarné výchovy tak mohou podpořit zájem o obor u žáků následujícími deklarovanými postoji:81

 Pedagogové si uvědomují potřebu náročné a promyšlené tvorby příprav na hodinu, která pak může být odměněna následnou pracovní aktivitou žáků a úspěchem v rozvíjení jejich osobnostních vlastností a sociálních dovedností.

      

80 Dokument UNESCO. [online]. Salamanca ‐ Statement, 1994. [Cit. 16. 12. 2019]. Dostupné z:

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000098427

81 Vychází z akčního výzkumu PORTEDO 2017-2019 - Výzkumná zpráva, 2020.

 Testující učitelky často zmiňovaly přínos asistenta pedagoga (AP) pro kvalitu vzdělávacího procesu a posílení spolupráce na společných výtvarných projektech. „… Žáci, kteří nejsou tak výtvarně šikovní, inspirovali ostatní spolužáky tím, že jim ukázali, že píle a snaha je na 1. místě každé práce. A pokud práci dokončí, i když to nebude perfektní, bude to oceněno nejen ve VV.“

 „Pedagogické dílo“ v hodinách výtvarné výchovy má být zacíleno tak, aby vynikl každý jeho detail a dílo zůstávalo v jednotné harmonii ve všech vztazích. „V inkluzivním prostředí je možná taková práce mnohem větší výzvou, avšak s citlivým a laskavým přístupem a oporou o jasné a zveřejněné vzdělávací cíle a kritéria hodnocení, která žákům dávají smysl, povedou nejen k estetické kvalitě výtvarného vyjádření (a automatizování výtvarného slovníku), ale také ke konstruktivní otevřenosti a hlavně podpoře lidskosti jako hodnotě na prvním místě.“ (výrok testující učitelky)

 Pevné postoje související s expertností a pedagogickou profesionalitou testujících učitelek jsou podmíněné mezioborovou znalostí (např. oboru speciální a inkluzivní pedagogiky, aprobací učitele, sebevzdělávacími kurzy) a praktickou aplikací nástroje – „podpůrných opatření“ i zkušeností z celoživotního vzdělávání pedagogů.

 Pedagogové považují ve své výuce VV za důležité situace, kdy je žák spolutvůrce stylu výuky a kdy je žák učiteli partnerem. Analýza potvrdila, že především specifika výuky žáků se SVP na ZUŠ jsou odlišná než na ZŠ či gymnáziu.

 Učitel by měl ve své přípravě na výuku obsah koncipovat tak, aby všichni žáci při plánování aktivit mohli získat či rozvinout různé rejstříky a strategie přístupů v oboru VV (tj. dějiny umění, výtvarné technologie, komunikace, reflektivní dialog) s ohledem na jejich psychosomatické limity.

To předpokládá realizaci kvalitní oborové i pedagogické diagnostiky na všech typech škol.

 Míra úrovně vzdělání oboru má pozitivní vliv na kvalitu a rejstřík používaných metod a forem ve výuce (tj. plocha, prostor, bod, linie, tvar, barva, kompozice, rytmus, kontrast, materiál/technologie, detail/celek – figura/pozadí) především pro práci s žáky se SVP.

 Nicméně obor výtvarná výchova principiálně předpokládá individuálnější přístup k žákům a pracuje s reflexí jejich činnosti. Jako příklad uvádíme výrok: „… Při společném hodnocení reliéfů byl kladen důraz na to, aby se všichni žáci zapojili do společné diskuse.“ (testující učitelka)

 Žáci mají být motivováni a vedeni k prozkoumávání názorů a pohledů druhých, mají spolupracovat s žáky, kteří jsou od nich odlišní.

 Náš výzkum potvrdil, že to, čím se učitel ve výtvarné výchově zabývá, co naopak přehlíží, s čím souhlasí, s čím nikoliv a jak vysvětluje své rozhodování a postoje k plánování vzdělávacích aktivit, volbě učební aktivity a stylu výuky, má důležité dopady na jeho jednání ve výuce výtvarné výchovy.

 Pedagogický participační akční výzkum a jeho struktura, jež se dá cyklicky shrnout do těchto fází: analýza a diagnostika, plánování výtvarné činnosti, výtvarná akce, hodnocení akce, je důležitým nástrojem evaluace v inkluzivní výtvarné výchově.82 Takto vedený výzkum se ukázal jako vhodný nástroj evaluace výuky ve výtvarné výchově.

 Výzkum též prokázal oprávněnost následujících edukačních konceptů: „umění jako metoda, umění jako komunikace (předporozumění, dialog, sdílení, porozumění), umění jako inspirace a umění jako zdravé prostředí“83, jež jsou paradoxně významným přínosem pro žáky se SVP.

      

82 Využití akčního výzkumu v pedagogické praxi oboru výtvarná výchova např. Slavík, Fulková: Výzkum a teorie edukačního procesu, 2008; monografie Sochor, 2015, s. 63, 64, 97.

83 Art as a method – publikace neziskové instituce INUTI, Švédsko, 2015.

 Jednoznačným postojem testujících učitelů je, že výtvarný obor je pluralitní prostředí, kde neexistuje „pouze jedno dobré řešení“. Pracují tak velice silně s individualitou žáků. Každý další pohled na řešené téma je přínosem ve výtvarných projektech.

 Pedagog na základě zkušeností a předpokladů svých žáků by měl zúročit proces učení se

„vidím a rozumím, co vidím“, „umím technologicky vytvořit to, co chci“, „dokážu sdělit a vysvětlit to, co jsem dělal v tvorbě“.

 Testující učitelé v rámci lekcí pracovali často vědomě i nevědomě s principy „artefiletiky“.

V tomto případě mluvíme o tzv. filetickém84 pojetí výchovy, které je založeno na respektování osobních zkušeností i potřeb žáků a směřuje k jejich intelektuálnímu a morálnímu rozvoji prostřednictvím reflektivní komunikace.

V inkluzivním i artefiletickém pojetí výtvarné výchovy se žádný zážitek úplně neopakuje ani u jednoho žáka (ani u žáka se SVP). A též zážitky různých žáků nejsou stejné, i kdyby pocházely ze společně prožité situace (školní či mimoškolní). Přesto žáci v inkluzivním prostředí za asistence pedagoga dokážou o svých zážitcích promluvit a na mnoha poznatcích se více či méně shodnout.

Platí to i pro zážitky z umělecké výrazové hry a pro poznatky o fikčním světě (oblast zprostředkování umění, galerijní animace atd.). Fikční svět uměleckého díla se dá společně poznávat například prostřednictvím reflektivních dialogů o zážitcích z výrazové hry. V nich se žáci v heterogenní třídě navzájem ujišťují, co z jejich zážitků je důležité a může být zdrojem vzájemného poučení. Díla, která žáci vytvářejí, jsou výrazem jejich individuálních zkušeností a znalostí (rodinné prostředí, komunita, postižení, zdravotní omezení atd.). Proto jsou vždy osobitá a jedinečná, stejně jako chování žáků uvnitř výrazové hry a jejich další odezvy na ni, včetně slovních výpovědí. Tento předpoklad je shodný s přístupem pedagogického konstruktivismu a pro jeho výklad artefiletika85 používá konstruktivistické pojmy prekoncept, sociokognitivní konflikt a koncept.

      

84 Slavík, 2001, s. 12 Slavík, 2001.