• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozšíření motivačního programu společnosti

7.1 N ÁVRHY NA PODPORU STÁVAJÍCÍCH NÁBOROVÝCH POSTUPŮ

7.1.2 Rozšíření motivačního programu společnosti

Lidé si v dnešní době mohou opravdu vybírat zaměstnání, protože většina firem se potýká s problémem nedostatku pracovních sil. Proto zaměstnanci často mění své pracovní pozice a odcházejí z jedné firmy do druhé, tj. narůstá úroveň pracovní migrace. S tímto problémem se také potýká společnost KLEIN automotive s.r.o. Konkurence mezi zaměstnavateli je opravdu veliká a jedním ze způsobů jak nalákat nové kvalifikované pracovníky do firmy je nejenom nabídka nadprůměrné mzdy za vykonávanou práci, ale také vytvoření zajímavého programu benefitů. Řada firem nabízí spoustu benefitů jako dovolená navíc, příspěvek na penzijní připojištění, dotované stravování, služební telefon pro soukromé účely, příspěvky na volnočasové aktivity, firemní společenské akce, občerstvení na pracovišti zdarma a další.

Společnost KLEIN automotive s.r.o. má dobře vytvořený motivační program pro své zaměstnance. Program je však vytvořen pouze pro stávající zaměstnance a chybí mu určité zaměření i na nové pracovníky, které by mohl hned od začátku motivovat.

Zaměstnanecké benefity, které společnost svým zaměstnanců nabízí, zajisté ovlivňují jejich motivovanost a spokojenost ve společnosti.

Kvůli vlivu okolních firem by se společnost měla zaměřit na poskytnutí takových podmínek svým zaměstnancům, které povedou k jejich spokojenosti. V důsledku se sníží procento migrace kmenových zaměstnanců, ale také si lidé mohou právě díky těmto podmínkám vybírat KLEIN automotive s.r.o. za svého zaměstnavatele.

V této chvíli je motivační program společnosti primárně rozdělen do dvou částí tzn., že společnost poskytuje svým zaměstnancům dva druhy zaměstnaneckých výhod:

a) finanční a sociální výhody

 jedná se např. o výkonnostní prémie ředitele (2x ročně 6 000 Kč), příspěvek na kapitálové životní pojištění (400 Kč měsíčně), příspěvek na stravování, odměny za plně odpracovaný měsíční pracovní fond (2 000 Kč), odměny při pracovních jubileích apod.;

b) zaměstnanecké benefity

 např. podpora vzdělání zaměstnanců, poskytnutí jazykových kurzů, poskytnutí placeného volna (5 dní dovolené navíc), pružná pracovní doba pro klíčové zaměstnance, podpora vzdělání dětí zaměstnanců apod.

Ačkoliv má společnost KLEIN automotive s.r.o. pečlivě vypracovaný systém benefitů, existuje zde prostor pro rozšíření o další, které by nejenom uvítali stávající zaměstnanci, ale mohly by posloužit jako motivace pro získávání nových pracovníků. V následující části budou představeny návrhy na rozšíření benefitů o poskytnutí náborového příspěvku a využití tzv. platebních karet Edenred Benefits.

Náborový příspěvek

Náborový příspěvek začíná být součástí motivačních programů u čím dál více firem.

Využívá se především u vyhledávání zaměstnanců tam, kde je jich veliký nedostatek, tj. především u operátorů a manipulantů do výroby. S tímto problémem se setkává společnost velice často, proto byl při návrhu zlepšení procesu náboru nových pracovníků zvolen tento motivační způsob akvizice nových lidí. Výše náborového příspěvku by se měla zajisté odvíjet od jednotlivých pracovních pozic a od fluktuace zaměstnanců.

Na tento příspěvek má nárok uchazeč po nástupu do firmy a po splnění předem stanovených podmínek.

V rámci náborového příspěvku, který by společnost mohla novým zaměstnancům poskytnout, je potřeba dobře stanovit podmínky, které by zaměstnance musel splnit, aby měl nárok na tento příspěvek. V tomto případě je zajisté nutné vypracovat smlouvu, která by se novým zaměstnanců poskytovala při podpisu pracovní smlouvy. V této smlouvě by měly být všechny podmínky dobře zpracované a dostatečně právně ošetřené.

Smlouva by měla obsahovat hlavně následující podmínky:

 částku a způsob vyplácení celého náborového příspěvku, který může být rozdělen do více období;

 zda příspěvek bude mít podobu peněžního či nepeněžního plnění;

 jaká osoba má nárok získat náborový příspěvek;

 jaké budou podmínky přidělení náborového příspěvku apod.

Náborový příspěvek je nutné odlišit od odměny za doporučení kandidáta. Na tento příspěvek má nárok uchazeč o zaměstnání, a to v případě splnění uvedených podmínek v podepisované smlouvě. Naopak na odměnu za doporučení kandidáta mají nárok stávající zaměstnanci společnosti, kteří zde přivedli nového pracovníka. Návrhem tedy není pouze samotný náborový příspěvek, ale také vytvoření fondu odměn pro stávající zaměstnance, kteří doporučí nového pracovníka.

Karta Edenred Benefits

Další možností jak společnost může rozšířit svůj motivační systém je poskytnutí „Karty plné benefitů“, tj. Edenred Benefits. Je o moderní způsob používání běžných papírových stravenek. Zásadní rozdíl je ten, že zaměstnanci mají místo klasického bločku stravenek, jak tomu bylo dříve, platební kartu, na které je uložena jejich hodnota. Způsob použití je stejný jako u každé jiné kreditní karty. Bezkontaktní platební karta Edenred Benefits je vydávána ve spolupráci s Mastercard® se kterou je možné platit jak v klasických kamenných obchodech, tak i na internetu. V tomto případě se jedná tedy o komfortnější způsob placení v porovnání s běžnými stravenkami, které společnost do této chvíle svým zaměstnancům neposkytuje (Edenred, ©2018).

Obr. 21: Edenred Benefits card (Zdroj: Ticket-benefits-card,

©2018)

Majitelé těchto platebních karet, na které jim zaměstnavatel zasílá určitou finanční částku, je mohou využít všude tam, kde je vylepené logo Edenred Benefits. Kartou mohou platit na klasických platebních terminálech, ale společnost také nabízí možnost placení on-line v e-schopech nebo na chytrých telefonech či tabletech pomocí platební aplikace E-Pay by Edenred.

Možnosti této platby se rozšiřují na stále více oblastí, v této chvíli jde s nimi platit např.:

 sport a další aktivní formy odpočinku (ve fitness centrech, aquaparcích, wellness centrech apod.);

 cestování, rekreaci a ubytování;

 zdravotní péči (platby v lékárnách, zdravotních potřebách či v optice);

 kulturu a volný čas (vstupenky do kina, divadla či na koncert);

 vzdělání a osobní rozvoj.

Čím dále více firem má o tyto karty zájem a začíná je zařazovat nejen do svých motivačních programů, ale také na ně začíná lákat nové pracovníky. Každý zaměstnavatel, který chce tento způsob benefitů svým zaměstnancům poskytnout, je jednoduše objedná přes internet. Karty mu přijdou i s pokyny na jejich aktivaci. Zaměstnavatelé mají možnost výběru mezi dvěma typy těchto karet. První z nich je tzv. personalizovaná, kterou lze opakovatelně dobíjet a její platnost je tři roky. Druhou možností je tzv. karta nepersonalizovaná, na kterou mohou zaměstnavatelé poslat peníze pouze jednou a její platnost je pouze jeden rok. Společnost KLEIN automotive s.r.o. by mohla využít

personalizované karty, protože sem může svým zaměstnancům pravidelně poskytovat určitou výši peněžní odměny, která bude uvedena v následující kapitole (Edenred, ©2018).