• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2.2 Investice

2.2.1 Rozdělení investic

Proto z 1 mil. Kč, 4% p.a. a 20 let splácení bude anuitní splátka ve výši 6 060 Kč a celkové úroky zaplacené na úvěru budou 454 353 Kč. Pro výpočet byly použity vzorce 1.2 a 1.3.

Tabulka 3: Srovnání zaplacených úroků

Stavební spoření Hypoteční úvěr

Výše úvěru 1 000 000 Kč 1 000 000 Kč

Úrok 4 % 4 %

Doba splácení 20 let 20 let

Celkově zaplaceno na úrocích 515 775 Kč 454 353 Kč

Zdroj: Vlastní tvorba

V tomto případě se jednalo o srovnání, kde nemáme na spořené prostředky a kde po celou dobu splácení je konstantní úrok. V tabulce 3 vidíme, že výhodnější je hypoteční úvěr. Nicméně to neznamená, že hypoteční úvěry jsou výhodnější. Záleží na aktuálních okolnostech trhu, na tom zda máme nějaké svoje prostředky naspořené, jak dlouho budeme chtít úvěr splácet, jak si nastavíme fixaci atd. Při takovéto investici je důležité spočítat a porovnat nejen náklady vstupní, ale i náklady na zaplacených úrocích a porovnat to s různými typy produktů, které na trhu nabízejí finanční instituce.

2.2 Investice

V této části práce jsou popsány investiční nástroje, pomocí kterých se splatí dříve cizí zdroje, které byly popsány v kapitole 2.1. Dále jsou zde popsány investice ve smyslu spoření, kde zhodnocujeme volné finanční prostředky přes bankovní nebo investiční společnosti.

Každý z nás investuje. Investujeme do vzdělání, zhodnocujeme svoje prostředky, nakupujeme věci, které nám přináší užitek a šetří čas, a proto v obecném pojetí můžeme říci, že investice je určité zhodnocení vložených aktiv, které se v budoucnu zhodnotí.

2.2.1 Rozdělení investic

Před investováním je důležité si rozdělit, do čeho se dají investovat volné finanční prostředky a jaké parametry mají jednotlivé typy finančních instrumentů. Před investováním je potřeba mít alespoň nějakou základní znalost jak můžeme posuzovat

23

investice. Jednou ze základních znalostí investora by mělo být pochopení investičního trojúhelníku, který je na obrázku 2.

JISTOTA

VÝNOS LIKVIDITA

Obrázek 2: Investiční trojúhelník Zdroj: Vlastní tvorba

U každého z vrcholů je jeden z parametrů každé investice. Neexistuje investice, která by byla na všech vrcholech stoprocentní. Pokud bude investor požadovat velkou jistotu, musí počítat s tím, že výnos a likvidita budou nízké, jedná se například o termínové vklady. Naopak u komodity jako je například zlato, může být výnos vysoký, ale jistota a likvidita bude nízká. Pomocí tohoto trojúhelníku se dají hodnotit všechny investice, podle kterých zjistíme jejich základní parametry. [3] [4]

Spoření pomocí bankovních produktů

Pokud bude investor chtít zhodnotit svoje volné finanční prostředky přes finanční instituci, tak jednou z nejběžnějších a nejznámějších je banka, družstevní záložna nebo již zmíněné stavební spoření.

Mezi nejznámější produkty, které nabízí bankovní instituce patří běžné účty, spořicí účty a termínové účty. Pokud jsou tyto účty porovnány přes investiční trojúhelník, tak je patrné že běžné a spořicí účty mají velkou likviditu a jistotu, ale naopak malý výnos. U termínovaného účtu je jistota velká, výnosy jsou vyšší než u běžných a spořicích účtů, ale naopak likvidita výrazně klesne. Obdoba termínovaného účtu je i stavební spoření. V tabulce 4 je vidět srovnání těchto účtů pomocí investičního trojúhelníku. [2]

24

Tabulka 4: Srovnání bankovních účtů pomocí investičního trojúhelníku

Typ produktu Výnos Jistota Likvidita

Běžný účet Nízký Velká Vysoká

Spořicí účet Nízký Velká Vysoká

Termínový účet Střední Velká Malá

Stavební spoření Střední Velká Malá

Zdroj: Česká spořitelna, a.s., Stavební spořitelna České spořitelny, a.s., vlastní tvorba

Jistota bankovních produktů je dána zákonem o bankách a zákonem o stavebním spoření a pojištěním vkladů. Výnosy na běžných účtech se pohybují v průměru 0,2%, u spořicích účtů 2% a u termínových účtů a stavebního spoření 3%. Likvidita u běžných a spořicích účtů je dána tím, že k těmto účtům je okamžitý přístup na pobočce banky nebo pomocí platební karty, kde z bankomatu můžeme vybrat hotovost nebo přímo schopnost platit platební kartou a tím se dostáváme k 100% likviditě. U termínových účtů a stavebního spoření je nízká likvidita dána tím, že je potřeba mít finanční prostředky na účtu určitou dobu. V případě porušení této podmínky dochází z pravidla k sankcím. Dá se říci, že zmíněné produkty nejsou určeny pro dlouhodobé spoření s velkým výnosem, ale spíše pro běžný platební styk nebo například pro vytvoření krátkodobých rezerv, kde je potřeba mít zachovanou likviditu. [2]

Investice do cenných papírů

Pokud ovšem chceme spořit dlouhodobě a mít vyšší výnos a zároveň jsme ochotni vzdát se části jistoty a likvidity, tak na trhu nalezneme investiční společnosti a některé banky, které nabízí investování přímo do cenných papírů. Jedny z nejznámějších cenných papírů jsou:

· Akcie – investor pomocí akcie dává své finanční prostředky společnosti, s tím že za ni získá určitý výnos – dividenda. Nebo při obchodování s akciemi může investor získat kapitálový výnos. Jsou bez doby splatnosti.

· Dluhopisy – podobně jako u akcie dává investor své finanční prostředky společnosti a získává tím výnos ve formě úroku. Zjednodušeně se dá říci, že investor poskytuje společnosti „úvěr“. U dluhopisu bývá zpravidla doba

25

splatnosti. Může být od jednoho roku až do desítek let. Ne všechny dluhopisy mají takovéto parametry.

· Peněžní trh – zde můžeme zařadit několik typů cenných papírů. Jedná se o cenné papíry s krátkou dobou splatnosti – do jednoho roku. Patří sem například státní pokladniční poukázky.

· Podílové listy – jedná se o cenné papíry, ve kterých jsou obsaženy akcie, dluhopisy, peněžní trh a podobně. Zjednodušeně řečeno – v podílovém listu je obsaženo několik cenných papírů různých společností.

· Ostatní finanční deriváty – jedná se například o Futures, Forwards apod. Do finančních derivátů řadíme zejména termínové kontrakty na určitá aktiva.

· Komodity – nejedná se o cenné papíry. Jsou zde uvedeny jako další nástroj pro investování. Komodity patří k rizikovějším typům investic. [3] [8]

Popis u shora uvedených cenný papírů je velmi obecný a krátký. Nicméně pro účely této práce postačuje takovéto základní rozdělení.

Pokud se investor rozhodne vložit své finanční prostředky do výše uvedených cenných papírů, je důležité, aby byl v této oblasti financí vzdělaný a měl povědomí o tom, kde a jakým způsobem může investovat. Takovýto investor zpravidla obchoduje na burze pomocí makléře nebo přímo nakoupí cenné papíry od určité společnosti. V dnešní době je možné nakupovat cenné papíry například pomocí internetu s využitím aplikace některé z investičních společností.

Nicméně je zde možnost i pro investora, který chce zhodnotit své prostředky a při tom nemá patřičné vzdělání. Své prostředky svěří investiční společnosti, které se zabývají kolektivním investováním.