• Nebyly nalezeny žádné výsledky

S TÁVAJÍCÍ PROCES ZAJIŠTĚNÍ PRODEJE VIRTUÁLNÍCH SERVERŮ

In document Zadání diplomové práce (Stránka 34-39)

Nejprve bude nutné analyzovat současný proces prodeje virtuálních serverů, odhalit jeho slabiny a následně provést optimalizaci procesu odpovídajícím způsobem.

Hlídání jednotlivých zdrojů je prováděno nárazově manuálně, což je neefektivní a časově náročné. Některé prostředky je možné hlídat přímo ze zařízení pomocí zaslání varování o dosažení nastaveného limitu emailem, sms či do dohledového systému přes snmp . Společnost tím však nezíská přehled o využívání prostředků v čase, může tak tak být navýšení relativně opožděné, nebo se jednat pouze o chvilkové přetížení. Především však není možné předem plánovat dokoupení zdrojů.

Při prodeji virtuálních serverů jsou spotřebovávány zdroje o různém objemu, v závislosti na objednávce. Celý proces ještě komplikuje fakt, že firma nasadila novou službu zvanou „Pay as you go“, kdy zákazník platí pouze za skutečně využité prostředky. Klient si tak pro své virtuální datacentrum objedná naddimenzované zdroje a využívá je dle libosti. Samozřejmě je zde částečné omezení na minimální i maximální placené a přiřaditelné prostředky, aby klienti nemohli zkonzumovat více zdrojů, než je možné. I tak ale nyní neexistuje způsob, jakým monitorovat postupný nárůst zákaznické spotřeby, která může být různá.

27 Běžnou praxí je, že se alokuje více prostředků, než je reálně využíváno, což není problém a poskytovateli to ušetří spoustu nákladů na zdroje, které by se nevyužily.

Poskytovatel však zároveň musí udržovat dostatek zdrojů pro zajištění vysoké dostupnosti v případě havárie či výpadku. Proto je nutné stav využitých prostředků průběžně monitorovat a v případě potřeby dokoupit potřebné zdroje od dodavatele.

V současné době se tento proces provádí nárazově ruční metodou, kdy se technik postupně přihlásí na jednotlivé prvky s různými rozhraními. Zde si může technik zobrazit jejich využití. Tento proces se opakuje i v případě nové z pravidla velké objednávky, kdy technik kontroluje, zda je dostatek prostředků pro objednávku, případně se následně řeší doobjednání prostředků a tím se může celá objednávka zdržet.

Postup procesu kontroly kapacity na HPE 3PAR:

Z bezpečnostních důvodů, je pro kontrolu HPE 3PAR nutné, přihlásit se na virtuální privátní síť. V dalším kroku je nutné zadat uživatelské jméno a heslo. Po přihlášení spatří uživatel tzn, „dashbord“, který uživateli slouží k náhledu spotřebovaných prostředků diskového pole (3PAR). Z těchto dostupných prostředků lze získat informace o dostupných a využitých zdrojích zmiňovaného diskového pole.

28 Obrázek 9 Postup procesu kontroly kapacity na HPE 3PAR (vlastní tvorba)

Postup procesu kontroly kapacity na EMC 5300:

Z bezpečnostních důvodů je nejprve nutné být přihlášen v interní síti, případně virtuální privátní síti. Následně je možné přistoupit pomocí internetového prohlížeče na stránku webového rozhrání diskového pole. Po zadání přihlašovacích údajů jméno/heslo se jako první zobrazí úvodní obrazovka s rychlými volbami, tzv. dashboard. Z této stránky je nutné vybrat možnost „System“ a následně „System Capacity“. Zobrazí se celková kapacita, využitá kapacita a volná kapacita.

29 Obrázek 10 Webové rozhraní EMC (vlastní tvorba)

Celý proces kontroly zahrnuje následující dílčí činnosti:

I. Vytvoření objednávky zákazníkem

V této fázi dílčí činnosti vytváří zákazník požadavek na vytvoření virtuálního data centra o požadované kapacitě. Zákazník má několik možností jak tuto objednávku zpracovat.

 Emailem,

 telefonicky,

 prostřednictvím webových stránek.

Při vytvoření objednávky je vždy nutné uvádět tyto údaje:

 Název společnosti,

 kontaktní osoba,

 emailový a telefonický kontakt,

 IČO, DIČ,

 počet vCPU,

 operační paměť (RAM),

 diskový prostor (kapacita a rychlost disků),

 počet veřejných IP adres,

 chce zákazník zálohovat (případně je nutné uvést velikost prostoru na zálohování dat, délka uchování zálohovaných dat),

 případné licence.

30 Po kompletní objednávce nastává dílčí činnost obchodníkem.

II. Zpracování objednávky obchodníkem

Obchodník přijme objednávku na základě emailu, telefonátu nebo prostřednictvím webového portálu. Provede kontrolu údajů, případně provede korekci údajů ve spolupráci se zákazníkem. Obchodník shledá objednávku jako kompletní, s potřebnými údaji pro realizaci. Objednávka je následně předána technickému oddělení.

III. Předání objednávky technickému oddělení a kontrola dostupných prostředků Technik převezme zákaznickou objednávku a provede kontrolu údajů a dostupných zdrojů. Kontrolu dostupných zdrojů, provede na jednotlivých zařízeních, neboli diskovém poli EMC a 3PAR. Údaje na těchto polích jsou dostupná z různých webových portálů. Technik musí mezi jednotlivými portály přecházet, aby zjistil stav kapacity diskových polí.

V případě nedostatečnými zdrojů na těchto polích, předá technik objednávku zpět obchodníkovi s vyrozuměním o nutnosti dokoupení zdrojů a jejich termínu dodání, pro spokojenost zákazníka. V případě, že zákazník souhlasí s termínem dodání zdrojů, dojde k realizaci doobjednání zdrojů.

V případě dostatečných zdrojů, dojde k realizaci objednávky.

IV. Předání vyřízené objednávky zákazníkovi

Technické oddělení odešle informace o kladném vyřízení objednávky zákazníkovi na kontaktní email, uvedený v objednávce a do kopie vloží zároveň obchodníka, který objednávku zpracoval.

Proces prodeje virtualizačních serverů je tímto popisem kompletní.

31 Obrázek 11 Stávající proces zajištění prodeje virtuálních serverů (vlastní tvorba)

In document Zadání diplomové práce (Stránka 34-39)