• Nebyly nalezeny žádné výsledky

– Srovnání koeficientů verbálních (Ev) a obrazových (Eo)

Obrázek 2 ukazuje srovnání koeficientů verbálních a obrazových napříč všemi učebnicemi. V oblasti verbálních komponentů se rozhodovalo o tom, zda se v učebnicích vyskytují výkladové texty, ať už prosté, nebo ty zpřehledněné, shrnutí učiva (minulého ročníku, lekce, aktuálního ročníku), odlišení úrovně učiva (základního – rozšiřujícího), otázky k lekcím, minulému ročníku a celému ročníku, náměty na mimoškolní činnosti. Nebo již už zmíněné obsahy, rejstříky, živá záhlaví, výhmaty a členění učebnic na jednotlivé tematické bloky. V oblasti obrazových komponentů bylo hledáno zastoupení ilustrací uměleckých, naukových, dále fotografií, map a plánků, odlišení barevného textu, užití zvláštního písma, využití přední a zadní obálky atd.

Z grafu je zjevné, že verbální komponenty nejsou zdaleka 100%. Nejvyšší procentuální skóre 74,07 % získala učebnice od Nové školy, této učebnici schází z hlediska verbální stránky například prostředky a instrukce na sebehodnocení žáků nebo explicitní vyjádření

74,07

cílů učení (tento komponent neobsahuje žádná z učebnic), nebo celková stimulace – podněty k zamyšlení. Nižší hodnotu (66,66 %) získala učebnice od nakladatelství SPN. Zde třeba schází předmluva, odlišení úrovně učiva, nebo shrnutí učiva k celému ročníku. Dále jsou učebnice Fraus (59,25 %), Klett (51,85 %), a 48,14 % u učebnic Alter a Taktik. V těchto dvou učebnicích (Alter, Taktik) nebyly nalezeny komponenty shrnutí učiva k celému ročníku, shrnutí k tématům/kapitolám, úkoly a otázky k celému ročníku a další. To je ostatně možné porovnat v tabulce č. 5.

V rámci obrazových komponentů se se 100 % ukazuje učebnice od nakladatelství Fraus. Ve čtyřech případech byla naměřena hodnota 88,88 % konkrétně u učebnic Nová škola, Taktik, SPN, Alter. Ve většině případech nebylo nalezeno využití přední nebo zadní obálky, to bylo nalezeno pouze v Alteru a Frausu. Zvláštní písmo, tučné písmo či kurzívu nenalezneme u nakladatelství Klett, ale v ostatních učebnicích se vyskytují. Mapy nebo kartogramy nenajdeme v učebnici od Alteru. Dle měření didaktické vybavenosti jsou obrazové komponenty ve všech 6 učebnicích velmi zdařilé. Pokud by byla zkoumána barevnost a aktuálnost obrazových komponentů, tak výsledky by byly odlišné.

Pestrobarevné ilustrace a fotografie jsou k nalezení u nakladatelství Taktik, tedy u Hravé prvouky. Tady lze hodnotit, že se mohlo jednat o záměr autorů, protože už samotná obálka učebnice na první pohled vážně zaujme, je totiž jasně červená a celkově je doplněna mnoha obrázky. Učebnice od nakladatelství Nová škola může na obálce nabídnout všechna témata, která budou během 3. ročníku probrána. I ilustrace jsou velmi zdařilé a také je kladně hodnoceno barevné odlišení tematických celků a kapitol. Naopak učebnice Alter může působit trochu starším dojmem. Jde tedy však o subjektivní vnímání. Hodnocení obrazového vyjádření i verbálních komponentů bude začleněno v rámci rozhovorů s vybranými učiteli.

6.1.1 Shrnutí výsledků měření didaktické vybavenosti učebnic prvouky pro 3.

ročník

Z tabulky č. 6 a obrázku 3 (viz níže) lze zjistit, že nakladatelství Nová škola obstála ve výzkumném šetření jako nejlépe hodnocená. Její koeficient se pohybuje lehce nad 80 %.

Tato učebnice má ucelené tematické celky a velice dobrou verbální složku. Obrazová složka je srovnatelná s ostatními učebnicemi, ale pořád ji lze vnímat jako nejlépe hodnocenou.

Učebnice má jasně ukotvenou strukturu čímž nepůsobí chaoticky. Každá kapitola i celek jsou na každé straně barevně odděleny a nadepsány, tedy pro každého čtenáře působí přehledným dojmem. Co je z hlediska všech učebnic u Nové školy ojedinělé je zařazení shrnutí učiva 2. ročníku, opakování za každým tematickým celkem a shrnutí celého ročníku

a závěrečné opakování formou hry. Všechny tyto zmíněné aspekty učebnice jsou i dotazovanými učiteli hodnoceny jako velmi kvalitní a pro výuku přínosné. V této části nelze opomenout ani na otázky na konci každé kapitoly, které mohou sloužit nejen jako stimulující a motivující cvičení pro žáky, ale také zajímavé náměty pro učitele. Tato učebnice z velké části splňuje stanovená kritéria J. Průchou. V rámci celkové komparace těchto 6 učebnic se této učebnici nejvíce přiblížila učebnice od nakladatelství SPN. Přestože učebnice také získala vyšší míru koeficientu okolo 72 %, může na veřejnost působit zastaralým dojmem. Shledány byly drobné nedostatky ve shrnutí učiva, které chybí jak z minulého ročníku, tak během probíraných lekcí i v závěru celé učebnice. Učebnice také neobsahuje předmluvu, návod k práci a celkově neočekává žákovu kreativitu. Naopak snad jako jediná poskytuje v závěru učebnice prostor pro sebehodnocení žáků, to je aspekt, který je naprosto ojedinělý a vyzdvihuje tak učebnici nad ostatními. Samozřejmě, prostor k sebehodnocení není v každé lekci, alespoň pro závěrečnou zpětnou vazbu žákovi působí velice zdařile.

Nižší příčku obsadila učebnice od nakladatelství Fraus. Učebnice využívá naprosto každého prostoru, který nabízí. Už na vnitřních stranách obálky můžeme vidět odkaz na důležitost klíčových kompetencí ve vzdělávání. Celá učebnice je koncipována tak, aby podněcovala žákovo bádání a kreativitu. Přestože učebnice splňuje spoustu komponentů na některé učitele může působit nedostatečným dojmem. Není zde moc výkladového textu ani různá shrnutí učiva. Na rozdíl od ostatních učebnic je Fraus prvouka bohatá na náměty různých pokusů, pozorování a experimentů, tedy učení se z žákovy zkušenosti.

V poslední části se o jednu procentuální hodnotu dělí 3 učebnice – Alter, Klett a Taktik, přičemž jejich hodnota činí 58,33 %. Dvoudílná učebnice od nakladatelství Alter může působit malinko zastaralým dojmem, ale pro některé učitele může být stále dostačující.

Učebnice disponuje dostatkem textu i otázek, které se k učivu vážou. Přesto je na první pohled místy nepřehledná. Některé pasáže textu jsou psány kurzívou a světle modrou barvou, to může být pro žáky 3. ročníku těžce čitelné. Není zde obsaženo žádné stručné shrnutí učiva na konci kapitoly, lekce, celé učebnice. Každá kapitola je zakončena různými otázkami – na žákovu znalost, uvážení či náměty pro učitele k pokusům a pozorováním.

Nakladatelství Klett nemusí být mezi pedagogy známé. Stejně jako nakladatelství Taktik působí novým, motivujícím a energickým dojmem. Učebnice na první pohled ohromí svým formátem a obsahem 118 stran. Každý tematický celek v učebnici je koncipován stejným způsobem tak, že je v obsahu odlišen určitou barvou. Každá lekce začíná úvodní

otázkou k aktuálnímu tématu. Dále učebnice obsahuje hodně ilustrací obou protagonistů Lili a Vili (včely) většinou doplněné o nějakou otázku, připomínku, nebo jen dialogem mezi nimi. Na konci každého celku je pojmová mapa vyznačující vše, co je důležité. A poslední podkapitolou je „mohlo by tě zajímat...“ vždy jsou zde obrázky, zajímavosti, náměty k práci, výzkumu. Výzkum, pozorování a experimenty jsou hlavním aspektem této učebnice. Stejně jako Fraus se učebnice nesnaží o předkládání „tvrdých“ znalostí, ale o vlastní zkušenost žáka. O jeho vnitřní motivaci učit se zábavnými a zajímavými aktivitami.

A poslední zkoumanou učebnicí je Hravá prvouka 3 od nakladatelství Taktik.

Už z ankety bylo zřejmé, že učebnice je napříč školami velice oblíbená. Už jen název Hravá prvouka evokuje jinakost učebnice. Zde bychom mohli vidět spojení se záměrem J.A. Komenského a jeho „školy hrou“. Tudíž lze usoudit, že záměrem učebnice není pouze sdělovat žákovi informace, ale motivovat žáka k jiným činnostem. Obsah učebnice je také různě barevně oddělen, takže na první pohled působí přehledně. Nicméně, i z grafu č. 2 je vidno, že obrazová stránka učebnice drtivě převažuje nad stránkou verbální. Spíš než vysvětlivky, úvodní text, výkladový text, nalezneme v učebnici různé obrázky, fotografie a ilustrace a místy vloženy i určité otázky. Na mnohé respondenty působila učebnice spíše chaoticky než uspořádaně, jak napovídal strukturovaný obsah.

Obrázek 3 – Procentuální posloupnost zkoumaných učebnic prvouky dle celkového