• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Perspektiva vstupu naší zemì do EU znamená øadu no-vých podnìtù a úkolù na poli zahranièních stykù.

Uplynulý rok 2002 znamenal v této oblasti stykù stabilizaci a rozvoj mobility studentù nejen v rámci stá-vajících evropských programù, které jsou pro nás ur-èeny, ale i nárùst pobytù studentù v zámoøí. Vedení fakulty a její dìkan se aktivnì podíleli na organizaci nových programù bilaterální spolupráce 1. LF a part-nerských nadací, ústavù a fakult. Tak se profesoru Svaèinovi podaøilo jednáním na Výroèní schùzi ECTS – Evropského organizace pracovníkù zahranièních odborù univerzit navýšit poèet studentù do Francie a pøipravit navýšení výmìn s dalšími evropskými zemìmi.

Pobyty zahranièních studentù u nás jsou již dobøe zavedenou souèástí práce zahranièního oddìlení a koordinátora programu Erasmus/Sokrates. V pøípravì podmínek pro pobyty zahranièních studentù opìt naše kliniky a ústavy splnily svou pedagogickou a hostitel-skou úlohu. V budoucnu se však poèty našich návštìv-níkù významnì zvýší a dìkan fakulty øeší v pøedstihu problematiku prohloubení péèe o zahranièní studenty.

Cesty uèitelù a ostatních zamìstnancù fakulty jsou dobøe zavedenou souèástí vìdecké práce na 1. LF.

Pøedstavují nadále nejvýznamnìjší èást celkového poètu zahranièních cest. I když si vedení fakulty hluboce uvìdomuje význam zahranièní spolupráce pro vìdu a pedagogiku, nadále nebylo možné vytvoøit finanèní podmínky pro podporu této mobility, a tak byly reali-zovány témìø bez výjimky na vlastní náklady, nebo s využitím dohod mezi univerzitami a podpory institucí hostitele. Reciproènì se naše ústavy a fakulta sama podílely na nákladech na ubytování pro zahranièní spo-lupracovníky.

V roce 2002 vyjeli na zahranièní pobyty a kongresy celkem 372 (r. 2001 – 343, r. 2000 – 204) pracovníci 1. LF. Z toho se v 286 pøípadech jednalo o úèast na odborných kongresech – pøevážnì aktivní, 33 bylo vyžádaných pøednášejících, 17 pracovníkù bylo na krát-kodobých vìdecko-výzkumných pobytech a 9 na dlou-hodobých pøesahujících délku 1 mìsíce.

V rámci pøímé spolupráce odjelo na zahranièní uni-verzity celkem 17 vìdecko-pedagogických pracovníkù.

Naši fakultu navštívili v rámci stejného programu 5 zahranièních partnerù a kromì toho bylo na rùznou dobu pøijato k pracovním pobytùm dalších 35 hostù fakulty.

Potìšující rozvoj nastal na poli studentské mobility.

Bìhem jednání s øadou evropských koordinátorù pro-gramu Erasmus/Sokrates se podaøilo uzavøít oproti roku 2001/2002 7 nových bilaterálních smluv s univerzitami Aachen, Aarhus, Aristotle, Bordeaux, Crete, Düssel-dorf, Geneva a Lyon. Celkem bylo uzavøeno za posled-ní 4 roky již 26 bilaterálposled-ních smluv. Dalších pìt smluv je pøed podepsáním. Další možnost výmìny studentù je na základì bilaterální smlouvy s Universitou Oslo v programu LEONARDO DA VINCI. V rámci tohoto pro-gramu se úèastní 2 studenti semestrální integrované výuky gynekologie, porodnictví a pediatrie na této re-nomované univerzitì.

Díky všem tìmto snahám a dùslednému zpracování a uplatnìní pøíslušných dokumentù se podaøilo

navý-šit poèet studentù, kteøí v rámci EU studovali na za-hranièních školách.

I v loòském roce bylo možné díky mimoøádnému úsilí èlenù akademické obce vyslat studenty na atrak-tivní pobyty v USA

– 30. 6.–5. 7. 2002 se 5 studentù prezenèního dok-torského studia a 1 student pregraduálního studia na základì konkurzu úèastnilo Setkání studentù s nositeli Nobelovy ceny v Lindau.

– profesor Svaèina opìt zorganizoval jednomìsíèní stហpro dva – konkurzem vybrané studenty – za podpory konzulátu ÈR v New Yorku (paní Gandalo-vièové). Jejich pobyt v prestižní nemocnici Mount Sinai se jako obvykle uskuteènil za laskavého pøi-spìní MUDr. Henzlové, naší absolventky, øeditelky oddìlení nukleární kardiologie v Cardiovascular In-stitute této lékaøské fakulty. Ta je také odborným garantem celého projektu.

– Na základì konkurzu byl vybrán jeden student k dlouhodobému stipendijnímu pobytu na význam-né University of Qeensland, Brisbane, Austrálie.

Jedna naše studentka byla vybrána ke stáži v rámci meziuniverzitních dohod a jeden k letnímu jazykové-mu kurzu v Nìmecku. V rámci meziuniverzitní výmìny byla pøijata jedna studentka k dlouhodobé stáži na 1. LF.

Dùležitou souèástí programu mobility studentù je výmìnný program IFMSA. Jako každý rok zorganizo-Doc. MUDr. Michael Halaška, DrSc.

vali naši aktivní studenti s finanèní podporou fakulty celkem 35 zahranièních studijních pobytù a pøijetí 37 studentù u nás.

Na 1. lékaøské fakultì v minulém roce studovalo krátkodobì 14 zahranièních studentù – to je význam-né navýšení i pøes dosud nízký absolutní poèet. Jeden student byl pøijat k dlouhodobému studijnímu pobytu.

Bezpochyby nejvýznamnìjší zahranièní návštìvou byla zdravotnická delegace z Indonézie, vedená minis-trem zdravotnictví. Ve dvoudenním jednání jsme pre-zentovali možnosti 1. LF ve výuce. Tato návštìva má zvláštní význam vzhledem k zájmu partnera suplovat ka-pacitou 1. LF absenci lékaøských fakult ve vlastní zemi.

Dìkan fakulty a èlenové kolegia dále pøivítali øadu vý-znamných akademických funkcionáøù jiných univerzit:

Oxford – Velká Britanie, Queensland – Austrálie, Chem-nitz-Lipsko – SRN, Dijon – Francie. Vždy jsme byli vedeni snahou o dùstojnou reprezentaci s možností navázat konkrétní spolupráci v oborech zajímajících obì strany.

V rámci tìchto skupin byli významní hostující pro-fesoøi zahranièních univerzit a øeditelé fakultních ne-mocnic.

Pro všechny hosty (ale i pro naše studenty) orga-nizují pracovnice zahranièního oddìlení dìkanátu v èele s jeho vedoucí preciznì a spolehlivì organizaci stáží, pøijetí, ubytování, stravování i závìreèné zápoèty a zkoušky podle požadavkù domovských univerzit.

Mezi nejvýznamnìjší statutárnì zakotvené projek-ty probíhající v rámci evropských a bilaterálních pro-gramù a mezi uspoøádané akce s mimoøádným význa-mem patøí zejména:

Anatomický ústav

– zahranièní styky pracovištì zahrnují obsáhlý seznam partnerù a ústavù z  Nìmecka, Spojených státù a Ja-ponska.

Fyziologický ústav

– spolupracuje dlouhodobì s mnoha partnery z Nì-mecka a funguje zde dobøe i výmìna pracovníkù.

Laboratoø genové exprese

– uspoøádala mezinárodní workshop s 99 úèastníky a intenzivnì s mnoha publikaèními výstupy – spolu-pracuje s ústavy v Nìmecku, Francii, Španìlsku, Spo-jených státech, na Slovensku, Velké Británii, Rusku, Polsku a Švýcarsku.

Ústav dìjin lékaøství a cizích jazykù

– kromì organizace semináøù s mezinárodní úèastí se vìnuje výmìnì podkladù, archiválií a výsledkù výzku-mu s nìmeckými, italskými, francouzskými, portugal-skými, rakouskými a nizozemskými kolegy.

Ústav lékaøské biochemie

– významná je pravidelná úèast pedagogù ústavu ve výuce v evropském studijním programu Biotechnologie na Univerzitì v Perugii v rámci projektu pøipraveného profesorem Štípkem. Kromì zahranièních kontaktù se zemìmi uvedenými u ostatních má ústav pracovní kontakty i s Argentinou.

Ústav biochemie a experimentální onkologie

– kromì obdobných zahranièních stykù pùsobí docent Matouš jako koordinátor styku s americkou Foundati-on of Jan and Betka Papanek, která opakovanì hosti-la naše studenty v USA.

Ústav patologické fyziologie

– èilý styk se zahranièím doplòují stáže pracovníkù (Ka-nada, USA).

Ústav pro histologii a embryologii

– hostil mezinárodní konferenci projektu Mednet a pra-covníka Univerzity Lublaò.

Ústav sociální medicíny a veøejného zdravotnictví

– pokraèuje zejména ve spolupráci s nìmeckými kole-gy, kteøí se pravidelnì úèastní na výuce.

Ústav teorie a praxe ošetøovatelství

– na základì èlenství v organizaci evropských škol Flo-rence Network uskuteèòuje výmìnné studijní pobyty studentù a uèitelù a úèastní se na výzkumných pro-jektech v rámci evropských programù øešících problé-my pacientù pøi hospitalizaci a vzdìlávání sester.

Ústav všeobecného lékaøství

– rozvinul a udržuje strukturované vztahy se zahrani-èím – zejména s evropskými pracovišti.

Dermatovenerologická klinika

– významnì pøispìla k organizaci i náplni 11. Kongre-su EADV (Evropské Akademie Dermatologie a Vene-rologie) 2002, Praha – 6 tisíc úèastníkù a spolupracuje na mnoha celoevropských i bilaterálních projektech vèetnì získávání mezinárodních grantù.

II. chirurgická klinika kardiovaskulární chirurgie

– pokraèuje v tradièní spolupráci s Texas Heart Insti-tute a øadou evropských pracoviš.

I. interní klinika

– pøíprava a organizace 3rd Meeting of the Internati-onal Federation of Kidney Foundations v Praze 3/2002.

II. interní klinika

– organizuje stáže pracovníkù na renomovaných pra-covištích v USA, a poskytuje vyžádané øeèníky na stejná pracovištì (profesor Aschermann).

III. interní klinika

– uspoøádala 1. mezinárodní edukaèní sympozium Du-plexní ultrasonografie, poøádané Støedoevropským vaskulárním fórem a pìstuje dlouhodobé pracovní sty-ky i s Belgií a Švédskem.

IV. interní klinika

– uspoøádala ve spolupráci se Slovenskou gastroente-rologickou spoleèností spoleèné sympozium.

Interní oddìlení Strahov

– podílelo se na uspoøádání Èesko-slovenské konfe-rence „Inteligentní systémy ve zdravotní péèi”.

Klinika dìtského a dorostového lékaøství

– úèastní se (prof. Zeman) na stanovení standardù APS pro diagnostiku a léèbu mitochondriálních one-mocnìní a pokraèuje ve spolupráci s evropskými a zá-moøskými klinikami.

Klinika nemocí z povolání

– podílí se na práci expertní skupiny EU a dalších evrop-ských organizací; spolupracuje navíc i v projektu Phare.

Klinika rehabilitaèního lékaøství

– kromì uspoøádání mezinárodního semináøe se podílí v osobì doc. Votavy a dalších pracovníkù na význam-ných celoevropských aktivitách.

Neurologická klinika

– chlubí se øadou spoleèných výzkumných úkolù i v rámci 5. rámcového programu EU a svými pracovníky (prof.

Nevšímalová a další) obsazuje øadu významných mezi-národních funkcí.

Oèní klinika

– pracuje na spoleèných projektech s britskými a ame-rickými ústavy.

Onkologická klinika

– uvádí významné mezinárodní styky s Velkou Británií, Belgií, Nìmeckem a Kanadou.

Psychiatrická klinika

– øeší 2 výzkumné projekty 5. rámcového projektu EU, pokraèuje v dosavadní spolupráci (profesor J. Ra-boch jmenován do komise pøedsednictva Svìtové psy-chiatrické spoleènosti).

Sexuologický ústav

– byl spolupoøadatelem mezinárodní konference „East-West” o pohlavním zneužívání a sexuálním násilí.

Stomatologická klinika

– spolupracuje se stejnými klinikami v Polsku, Francii, Japonsku a na Slovensku.

Ústav biologie a lékaøské genetiky

– kromì spolupráce s ústavy v Kanadì, Austrálii, Švý-carsku a Holandsku se jeho pracovníci podíleli na or-ganizaci kongresu Hypertension 2002.

Ústav dìdièných metabolických poruch

– kromì mnoha dalších aktivit – organizace The Fifth Workshop Of The European Working Group On Gau-cher Disease (EWGGD) testování diagnostické efekti-vity metabolických laboratoøí v rámci celoevropského systému kontroly kvality práce.

Ústav hygieny a epidemiologie

– úèastnil se na uspoøádání 3.International Conferen-ce on Indoor Environment Quality in Hospitals se 100 úèastníky a pokraèoval v rozsáhlé spolupráci s evrop-skými a zámoøevrop-skými ústavy vèetnì mezinárodních gran-tù a multicentrických projekgran-tù.

Ústav imunologie a mikrobiologie

– pokraèoval ve stycích s prestižními americkými uni-verzitami na základì bilaterálních dohod.

Ústav nukleární medicíny

– zorganizoval mezinárodní symposium, øeší spoleèné výzkumné projekty s rakouským pracovištìm a rozvíjí další neformální vztahy.

Ústav soudního lékaøství a toxikologie

– uspoøádal mezinárodní toxikologický workshop a spo-lupracuje s nìmeckými ústavy s publikaèními výstupy.

Ústav tìlovýchovného lékaøství

– se zabývá problematikou vyšetøovacích metod v lé-kaøské funkèní antropologii ve spolupráci s Univerzitou Dallas, USA.

Výzkumný ústav stomatologický

– øeší mezinárodní i národní výzkumné úkoly ve spolu-práci s americkými, irskými, izraelskými, švédskými a finskými kolegy.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF ve FN Motol

– uspoøádala nìkolik akcí s mezinárodní úèastí a po-kraèuje ve formálnì zakotvené spolupráci s øadou za-hranièních ústavù.

Ortopedická klinika 1. LF ve FN Motol

– pokraèuje v øešení problematiky biomechaniky a ki-nematiky kolenního kloubu s øadou evropských praco-viš.

Neurochirurgická klinika

– uspoøádala již podruhé Evropský neurochirurgický kurz a osobou prof. Beneše se podílí na èinnosti Tré-ningového výboru Evropské asociace neurochirurgic-kých spoleèností.

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF ve FN Na Bulovce

– docent Halaška uspoøádal již druhý úspìšný svìtový kongres pod záštitou fakulty – International Urogy-naecological Association Annual Meeting – 640 úèast-níkù; klinika rozvíjí dlouho formálnì potvrzené vztahy s evropskými ústavy.

Chirurgická klinika 1. LF ve FN Na Bulovce

– jako centrum výuky pre i postgraduální rozvíjí na základì rozsáhlých zkušeností bohaté mezinárodní kontakty (profesor Antoš).

III. klinika infekèních a tropických nemocí, Oddìlení tropické medicíny a laboratoø pro diagnostiku tropic-kých parazitóz 1. LF ve FN Na Bulovce

– uspoøádala èesko-americkou konferenci s tématem Oportunní parazitární a mykotické infekce, podílí se na øadì mezinárodních grantù a formálnì zakotvených bilaterálních projektù v rámci evropských i celosvìto-vých programù.

Radiodiagnostická klinika 1. LF ve FN Na Bulovce

– spolupracuje intenzivnì s Evropskou radiologickou spoleèností (profesorka Bohutová, primáø Kašpar) Ústav vìdeckých informací

– uspoøádal XXXIII. mezinárodní výstavu lékaøské lite-ratury – vystavena nejnovìjší knižní produkce zahra-nièních i tuzemských.

Uvedené údaje jsou èásteèným pøehledem aktivit jed-notlivých ústavù a potìšujícím souhrnem celoroèního úsilí a mimoøádného nasazení studentù, pedagogù a pracovnic dìkanátu.

Znovu však je nutné poukázat na nedostateèné využívání velkorysých nabídek programù DAAD a OAD, které nadále zùstávají nevyužity.

Všem, kteøí se o rozvoj zahranièní spolupráce

na-šich pracoviš zasloužili a cílevìdomì plánují koordina-ci svých zahranièních vìdecko-pedagogických zámìrù ku prospìchu spolupracovníkù a zejména èlenùm aka-demické obce, dùstojnì reprezentujícím naši fakultu, patøí dík.

Prof. MUDr. Vladimír Tesaø, DrSc.

Prodìkan pro vìdeckou práci a výzkum Doc. MUDr. Michael Halaška, DrSc.

Prodìkan pro zahranièní styky a vnìjší vztahy