• Nebyly nalezeny žádné výsledky

30

Obrázek 17- Snímek zaznamenaný termokamerou

3.8. Kalibrační laboratoř

V kalibrační laboratoři se ověřuje třída přesnosti měřicích přístrojů. Ke kalibraci, jíž jsem byl přítomen, bylo použito kalibrační zařízení Fluke 5500A Calibrator, které je připojeno ke dvěma předřazeným odporovým dekádám Meatest M-602 a Meatest M-109R. Kalibrovaným přístrojem byl multimetr Chauvin Arnoux CA5233. V programu Metcal Editor jsme podle výrobního čísla multimetru dohledali třídy přesnosti a rozsahy měření pro kalibraci. Třída přesnosti se měnila s rozsahem měřené veličiny. Před začátkem kalibrace bylo nutné nastavit proceduru, která obsahovala všechny zkoušené funkce a rozsahy multimetru. Jednotlivé kalibrace pro veličiny střídavého napětí, stejnosměrného napětí, proudu, měření s malou impedancí, kapacity a odporů probíhaly stejně. V průběhu měření jsme zapisovali hodnoty do programu, a ten porovnával skutečnou hodnotu měřenou certifikovaným přístrojem Fluke 5500A s hodnotou naměřenou multimetrem. Třída přesnosti se s navyšováním měřené hodnoty zvětšovala. Při měření odporu se musely přepojovat odporové dekády.

3.9. Měření kvality dodávky elektrické energie

Měření kvality dodávky elektrické energie se dělí na dvě skupiny, a to na operativní a systematické měření. Operativní se liší od systematického tím, že operativní měření je prováděno na základě stížnosti odběratele, zatímco systematické měření se provádí pravidelně v rámci kontroly sítě.

K operativnímu měření se přiřazuje také měření zdrojů, mezi to patří například solární panely, větrné a vodní elektrárny. Operativní měření se provádí předřadně před systematickým měřením. Systematické měření se opakuje každých 5 až 8 let dle důležitosti.

Pro měření kvality se používá PQ monitor. K měření DTS se používá jedno-vývodový monitor a pro měření trafostanic čtyř-vývodový monitor. U jedno-vývodového monitor se připojí měřící svorky proudu na jeden vývod kabelu, zatímco u čtyř-vývodového se připojují dva až tři nejvíce zatížené vývody a vývod z transformátoru. Napěťová svorka se u obou metod připojuje pouze jedna, protože této svorky je PQ monitor napájen. PQ monitor snímá předvolené veličiny každých deset minut. Pro dostačující kvantum veličin je třeba udělat minimálně 1008 měření. Měřicí přístroj necháváme měřit po dobu sedmi až deseti dní.

31

Obrázek 18- Měření kvality PQ monitorem

Vyhodnocování měření se řídí dle ČSN EN 50160- Charakteristiky napětí elektrické energie dodávané z veřejné distribuční sítě (dále jen norma ČSN EN50160). V protokolu pro dodavatele se uvádí naměřené hodnoty napětí, harmonické složek napětí, nesymetrie napětí a kolísání napětí, neboli flickeru. Odběratel v protokolu má uvedeno pouze napětí v jednotlivých fázích a naměřenou frekvenci.

[13]

Vyhodnocovalo se měření kvality z důvodu reklamace na rodinném domku v Rychvaldu.

Měření probíhalo v domovní HDS po dobu devíti dní. Žlutě vyznačené hodnoty v tabulkách nesouhlasí s již zmiňovanou normou pro dodavatele. Mezní hodnota napětí je stanovena na ±10%, což znamená 207 V ≤ 230 V ≥ 253 V. Z tabulky 4 je patrné, že hodnota U2 ve 100% případech měřících intervalů nevyšla v mezích (+10% a -15% Un) stanovené normou ČSN EN 50160. Z grafu Příloha 1 lze vyčíst hodnoty napětí v jednotlivých fázích. Odečtená hodnota z grafu vykazovala velké rozdíly napětí mezi fázemi. Rozdíl velikosti tohoto napětí byl až 45 V. Hodnota flickeru je stanovena normou ČSN EN 50160 na hodnotu 0 ≤ 1. K vyhodnocování se používá hodnota Plt, která se zaznamenává každé dvě hodiny po dobu měření. V tabulce 5 lze vidět, že hodnota flickeru byla přesažena ve všech fázích.

V příloze 2 je graficky zaznamenána hodnota dlouhodobého flickeru Plt v jednotlivých dnech. V Příloze 3 je znázorněný krátkodobý flicker Pst, který se zaznamenává každých deset minut. V tabulce 6 jsou naměřeny hodnoty harmonického napětí. Při měření se zaznamenávají harmonické napětí až do 40. řádu.

Pro naše měření bylo zaznamenáno harmonické napětí 25. řádu. Maximální možná odchylka je stanovena na ≤ 8%. Tabulka 7 znázorňuje nesymetrii napětí v jednotlivých fázích. Vyhláška udává maximální možnou nesymetrii ≤ 2%. Příloha 4 znázorňuje proudový odběr jednotlivých fází během celého měření.

32

Tabulka 4- Naměřené hodnoty napětí v jednotlivých fázích

Měřená fáze Maximální [V] Minimální [V] Průměrná [V]

Tabulka 5- Naměřená hodnota dlouhodobého flickeru na jednotlivých fázích

Flicker Naměřená hodnota [-]

Plt1 max. 1,525 Plt2 max. 1,607 Plt3 max. 1,434

Tabulka 6- Naměřená hodnota harmonického napětí na jednotlivých fázích

Harmonické napětí Naměřená hodnota [-]

THD U1 max. 1,525 THD U2 max. 1,607 THD U3 max. 1,434

Tabulka 7- Napěťová nesymetrie

Nesymetrie napětí Naměřená hodnota [%]

Unes max. 2,250

3.10. Univerzální monitor MEg40

Univerzální monitor MEg 40 se používá k měření nn, vn, vvn sítí, přičemž měří a zaznamenává průběhy napětí, proudu a výkonu, které se dále používají k vyhodnocování. Tento monitor zobrazuje okamžité hodnoty jednotlivých veličin na LCD displeji a ukládá naměřené hodnoty do vlastní paměťové karty, která se musí po určité době vyměňovat. Pomocí dálkové komunikace lze MEg40 provozovat online. Naměřené hodnoty jsou odesílaný ihned po naměření do počítače, kde je můžeme pozorovat.

[15]

3.11. Prohlídka vedení vvn

Prohlídka vedení se prováděla v Albrechticích, kde se pochůzkově kontrolovalo vedení vvn dle ŘPU. Jednalo se o vedení před rekonstrukcí.

V prvé řadě se kontrolovalo dodržování ochranného pásma. Ochranné pásmo je stanoveno zákonem 458/2000 Sb., §46, O podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně. V ochranném pásmu vedení by se neměly nacházet porosty zasahující do vedení a konstrukce stožáru. Následně se kontrolují vzdálenosti vodičů nad terénem, od konstrukcí a objektů.

V případě, že se u vedení vnn nachází objekt, který prošel rekonstrukcí nebo se dostavuje, musí se zaznamenat do záznamu o provedení kontroly. Jako další se kontroluje stav lesních průseků a jednotlivých dřevin v ochranném pásmu. V ochranném pásmu vedení by se neměla nacházet dřevina

33

zasahující do vedení nebo konstrukce stožárů. V případě zásahu dřevin se provádí průřez. Dále se kontroluje prověšení nebo poškození fázových vodičů, zemnícího lana a proudových spojů. Rovněž se prohlíží stav izolátorů, tlumičů vibrací a distančních rozpěrek. Na obrázku 17 je možno vidět zničený izolátor na vedení vnn. V poslední řadě se prohlíží stav konstrukce a podpěrných bodů. U konstrukce se kontroluje stabilita, mechanické poškození a vyznačení bezpečnostními a výstražnými tabulkami.

Obrázek 19- Poškozený izolátor

3.12. Vytyčování kabelového vedení

Vytyčování kabelu se používá k zobrazení inženýrské sítě, v našem případě vedení elektrické energie. Většinou se jedná o vytyčování z důvodu rekonstrukce nebo opravy v ochranném pásmu.

K zaměření se používá přístroj RD4000 od firmy Radeton, který pracuje na principu elektromagnetické indukce. Při malém proudovém zatížení ve vodiči je potřeba použít generátor. K zaměření lze využít tří metod.

První metoda je pouze pomocí přijímače RD4000, který se nastaví na frekvenci 50 Hz. Tato frekvence odpovídá frekvenci, která je v sítí. Při dostatečném proudovém zatížení jde bezpečně určit trasu kabelového vedení.

Druhá metoda se provádí pomocí zdroje RD4000T10. K přesnějšímu zaměření je potřeba uzemnit oba konce dohledávaného kabelu. Zdroj vysílá impulzy o velikosti 8,19 kHz, 32,8 kHz nebo 65,5 kHz. Stejná hodnota se musí nastavit na přijímači. Touto metodou lze určit orientační hloubku, ve které je kabelové vedení v daném místě uloženo.

Třetí metoda se provádí pomocí napěťových svorek. Nevýhodou tohoto měření je, že generátor posílá impulzy pouze do jedné fáze z kabelového svazku.

34

Zaměřování probíhalo v oblasti Ostrava Poruba- Galerie, a to z důvodu rekonstrukce chodníku.

K zaměření byly k dispozici mapy kabelového vedení pro určení správné polohy. V místě bylo dostatečné proudové zatížení, takže se použila první metoda pro vytyčování. Na snímači RD4000 se nastavila frekvence 50 Hz. Pomocí signalizačních šipek a zvuků přístroje se snadno dohledávalo kabelové vedení, které se bodově pomocí barevného spreje zaznačilo přímo v terénu.

3.13. Řád preventivní údržby trafostanice

V případě řádu preventivní údržby trafostanice hovoříme o prohlídce a kontrolním měření, při kterém se kontroluje stav trafostanice. Každá oprava nebo porucha se musí zapsat do záznamu o provedení kontroly.

ŘPU se prováděla na trafostanici v Ostravě na ulici Politických vězňů. Jedná se o trafostanici 22 kV /400 V. Kvůli bezpečnosti na pracovišti se muselo u trafostanice provést zajištění pracoviště.

V rámci ŘPU se celá trafostanice očistila od prachu a pavučin. Dále jsme kontrolovali stav a dotažení proudových spojů, utěsnění kabelů a následně označení transformátoru se zkontrolovalo se záznamem o provedení kontroly. V rámci ŘPU se provádí měření odporu uzemnění pracovního středu transformátoru a měření celkového odporu uzemnění.

3.14. Měření impedanční smyčky vedení

Impedanční smyčka musí být malá, aby při svodu na kostru protekl proud schopný odpojit předřazený jistič. Velikost impedanční smyčky je popsaná v normě PNE 33 0000-1, páté vydání.

Jsou různé způsoby, jak lze určit velikost impedanční smyčky. Impedanční smyčku lze vypočítat pomocí úbytku napětí. Při této metodě se naměří napětí bez zátěže U. Poté se připojí zatěžovací odpor a změří se napětí UR a proud IR. Výsledná impedanční smyčka Zm se vypočítá dle vzorce uvedeného pod textem. [16]

𝑍𝑚 =𝑈 − 𝑈𝑅 𝐼𝑅

V rámci druhé metody se měří impedanční smyčka pomocí přístroje určeného na její měření.

K měření jsme použili měřící zařízení od výrobce Sonel typ MZC-304, který měří úbytek napětí a velikost impedanční smyčky. Před měřením je třeba zkontrolovat jmenovitý proud pojistky, dle které se poté určuje mezní velikost impedanční smyčky. Pojistka se nachází v rozpojovací skříni, jež odbočkami přivádí elektrickou energii do HDS jednotlivých domů. Měřící svorka napětí se připojí před pojistku nacházející se v HDS a druhá svorka se připojí na uzemnění. Přístroj na displeji zobrazí velikost impedanční smyčky. Její velikost by se měla v každé fázi rovnat. Pro naše měření byla velikost pojistky 200A a maximální velikost impedanční smyčky 0,20 Ω. [14]

35

4. Závěr

Tématem mé bakalářské práce bylo Absolvování individuální odborné praxe, konkrétně pak ve společnosti ČEZ Distribuce, a.s. Cílem mé bakalářské práce bylo popsat prostřednictvím pozorování pracovní postupy a činnosti, jež jsou součástí provozu distribuční soustavy. Dovolím si tvrdit, že cíl práce byl naplněn.

Popis odborné praxe a pracovních postupů a činností, jež jsou součástí provozu distribuční soustavy, jsem si zvolil namísto teoretické či výzkumné bakalářské práce záměrně, jelikož jsem očekával, že díky němu dojde k prohloubení mých praktických a odborných znalostí, což se také stalo. Zvolené téma primárně poutá svou aktuálností a věcností, práce tak může sloužit jako inspirace po odbornou veřejnost a studenty, které v budoucnu zaujme obdobný námět.

Bakalářská práce je rozdělena do dvou klíčových kapitol. V první kapitole se věnuji popisem činnosti prováděných na oddělení Elektrických stanic Lískovec, které se zabývaly ve většině případů prací nebo manipulacemi na zařízeních rozvoden. V druhé kapitole popisuji činnosti prováděné na oddělení Elektrické sítě Ostrava, které se dále dělily na diagnostiku a poruchy.

Závěrem mé práce zhodnotím znalosti v průběhu studia a uplatnění v průběhu odborné praxe, scházející znalosti v průběhu odborné praxe a dosažené výsledky v průběhu odborné praxe a její celkové zhodnocení.

4.1. Teoretické a praktické znalosti a dovednosti získané v průběhu studia uplatněné studentem v průběhu odborné praxe

V průběhu mé individuální odborné praxe jsem využil a upevnil své znalosti v oblasti energetiky, které jsem nabyl během vysokoškolského studia. Jedním z přínosných předmětů, jež jsem využil během absolvování odborné praxe, byl Elektrické přístroje. Tento předmět mi byl přínosem hlavně v oblasti funkčnosti vypínačů. Na diagnostickém oddělením byla výhodou účast na předmětu Diagnostika na elektrických zařízení, který mi pomohl pochopit problematiku měření prováděných v průběhu odborné praxe.

4.2. Znalosti či dovednosti scházející studentovi v průběhu odborné praxe:

Pří absolvování individuální oborné praxe jsem v jistých případech narazil na teoretickou neznalost a zvláště pak na praktickou. V průběhu prací mi byly chybějící informace doplněny, prostřednictvím zaměstnanců ČEZ distribuce. Většinou se jednalo o informace, které jsou interního charakteru nebo specifické pro daný typ elektrického zařízení. Scházející praktické znalosti se dají, dle mého vlastního názoru, načerpat pouze vykonáváním pracovních postupů v praxi.

36

4.3. Dosažené výsledky v průběhu odborné praxe a její celkové zhodnocení

Odbornou praxi ve společnosti ČEZ distribuce a.s. hodnotím velice kladně. Z teoretického hlediska mi odborná praxe pomohla hlouběji pochopit problematiku distribučních soustav a zvláštně v oblasti rozvodu elektrické energie. Jsem přesvědčen, že praktická forma bakalářské práce mi pomůže k pochopení nastávajícího učiva v navazujícím studiu.

37

Seznam použité literatury:

TKOTZ, Klaus. Příručka pro elektrotechnika. Praha: Europa-Sobotáles, 2002. ISBN 80-867-0600-1.

[14]

Seznam použitých webových stránek:

Zákony pro lidi [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1978-50 [1]

Příkaz B. BOZPPROFI [online]. 13.3.2013 [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

https://www.bozpprofi.cz/33/prikaz-b-uniqueidgOkE4NvrWuOKaQDKuox_Z5kB9gESz9GBJyFACj915Bk/ [2]

Práce bez napětí. Elektroprůmysl [online]. 14.12.2015 [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://www.elektroprumysl.cz/legislativa/pracovni-postupy-u-prace-bez-napeti [3]

MOM690. TMVSS [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z: https://www.tmvss.cz/vyrobci/programma-megger/mom-690 [4]

Záložní baterie Sunlight AGM. Nabizi [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://battery.nabizi.cz/zalozni-baterie-akumulator-vrla-sunlight-agm-12v-200ah-spb-12-200_p71297/

[5]

O společnosti. ČEZ distribuce [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://www.cezdistribuce.cz/cs/informace-o-spolecnosti/zakladni-informace.html [6]

KF Titrando. Metroohm [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z: https://www.metrohm.com/cs-cz/produkty/karl-fischer-titrace/kf-titrando/ [7]

DBDS. Eldiag [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z: http://www.eldiag.cz/cz/texty/dbds-pridavany-do-oleju-jako-inhibitor-a-korozivni-pusobeni-na-med [8]

O coulometrickém stanovení vody. Diram s.r.o. [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://www.diram.cz/cs/elektrochemie/coulometrie/[9]

Termovizní kamera FLIR P660. TERMOGRAM [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://www.termogram.cz/termovizni-kamera-flir-p660 [10]

Průvodce termografií. Testo [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z: http://termokamera.com/prirucka-termografie/ [11]

BA80 analyzátor olejů. EN centrum [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

https://www.encentrum.cz/produkty/energetika-elektrotechnika-elektrostatika/b2-high-voltage-/ba80-analyzator-oleju/ [12]

ČSN EN 50160. ČSN Online [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://csnonlinefirmy.unmz.cz/html_nahledy/33/58471/58471_nahled.htm [13]

http://www.e-mega.cz/meg-40 [15]

Princip a měření impedance poruchové smyčky: Leoš Koupý. Profi elektrika [online]. 14.6.2012 [cit.

2018-04-20]. Dostupné z: https://elektrika.cz/data/clanky/princip-a-mereni-impedance-poruchove-smycky [16]

Loga ke stažení. ČEZ Distribuce [online]. [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-media/loga.html[17]

38

Seznam příloh

Příloha 1- Měření napětí

Příloha 2- Měření dlouhodobého flickeru Plt Příloha 3- Měření krátkodobého flickeru Pst Příloha 4- Měření proudu

39

Příloha 1

40

Příloha 2

41

Příloha 3

42

Příloha 4