• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Výstup za každý útvar je ve formě tabulky, kde je uveden plán, seznam změn, jejich stav (identifikováno, analýza dopadu, příprava, připraveno k realizaci, storno, pozastaveno), odpovědná osoba, řešitel změny. Za každou analytickou oblast je zpracována tabulka pro příslušný útvar.

Co se týče podpory během pilotu, v průběhu busines – rolloutu a v období po rolloutu, je koncept navržen tak, aby v rámci pilotu a po rolloutu, měl každý koncový uživatel rychle dostupnou podporu, připravenou rychle pomoci, aby nebyla negativně narušena běžná uživatelská činnost.

V rámci podpory bude využita standardní podpora, která je obecně vydefinována, je procesně nastavena pro běžný režim banky, tzn. řešení IT incidentů a problémů v běžném provozu a po releasech. Tuto podporu tvoří Funkční podpora, IT Help Desk a Produktový Help Desk. Tato standardní podpora bude rozšířena následujícím způsobem.

• Pro pobočkovou síť budou tuto zvýšenou podporu vykonávat podpory na pobočkách. Ne všechny pobočky tuto podporu mají vzhledem ke své velikosti, proto bude ještě podpora rozšířena a bude dostupná na více telefonních číslech, než je standard s tím, že pro každou regionální oblast bude přiřazeno konkrétní

telefonní číslo.

• Podpora pro útvary centrály bude zajištěna na místě, tzn. přímo v daném útvaru.

Tuto podporu budou zajišťovat SPOCové a jimi nanominovaní Superuseři, kteří v rámci činnosti Business rolloutu potřebnou znalost k poskytnutí podpory získají.

Obrázek 19 Koncept podpory v rámci Business – rolloutu

6.8 Uzavírání projektu

Cílem procesů Uzavírání projektu je provést všechny aktivity pro formální uzavření a vyhodnocení projektu vč. uzavření smluvních vztahů.

Zahrnuje tyto procesy: vyhodnocení výkonnosti zdrojů (Resource Performance

Appraisal), kdy cílem procesu je vyhodnotit zapojení lidských zdrojů v projektu a formálně jejich zapojení ukončit.

Vstupy: Výstupy:

69

• Plán lidských zdrojů

• Projektový plán

• Členové projektového týmu jsou informováni o naplnění cílů projektu a také o naplnění očekávání

• Liniový manažer získá zpětnou vazbu od projektového manažera na práci jeho podřízených v projektu

• Projekt je zakončen závěrečným setkáním členů projektového týmu

Tabulka 23 Vstupy a výstupy v rámci Vyhodnocení výkonnosti zdrojů

Sestavení závěrečné zprávy (Compile Project Closing Report) a cílem procesu je vyhodnocení naplnění cílů projektu, porovnání plánovaných a skutečně dosažených výsledků, rekapitulace a vyhodnocení průběhu projektu.

Vstupy: Výstupy:

• Plán řízení projektu

• Změnové listy projektu

• Klíčové ukazatele projektu (KGI)

• Závěrečná zpráva projektu

• Lessons Learned (Zhodnocení úspěchů a neúspěchů projektu – pro sdílení zkušeností mezi projekty)

• Aktualizované Klíčové ukazatele projektu (KGI)

Tabulka 24 Vstupy a výstupy v rámci Sestavení závěrečné zprávy

Uzavření nákupů (Closing of Procurement), kdy cílem procesu je zajistit uzavření všech smluv, respektive závazků a plnění z nich plynoucích; respektive předání smluv (typicky smlouvy na podporu a údržbu systému, ale i jednorázových smluv o dílo) do liniového útvaru.

Vstupy: Výstupy:

• Uzavřené smlouvy;

• Plán nákupu projektu;

• Změnové listy.

• Předané smlouvy do liniových útvarů;

• Smlouvy uložené v archivu (fyzickém i elektronickém).

Tabulka 25 Vstupy a výstupy v rámci Uzavření nákupu

Předání výstupů Projektu a administrativní uzavření Projektu (Handover to Operations and Administrative Closure) a cílem procesu je předání výstupů projektu do příslušného liniového útvaru a formální uzavření projektu a archivace dokumentace.

Vstupy: Výstupy:

70

• Veškerá projektová dokumentace • Podepsané předávací protokoly ze strany projektu a liniových útvarů

• Projektová dokumentace uzavřena a zařazena v archivu v rámci projektové kanceláře

• Uzavřené nákladové středisko projektu v SAP

• Zařazený majetek

• Vrácené pracovní pomůcky a pracovní prostory

Tabulka 26 Vstupy a výstupy v rámci Předání výstupů Projektu a administrativní uzavření Projektu

6.8.1 Návrh na zlepšení

Zde autorka navrhuje jedno zlepšení, a to přímo šablonu akceptačního protokolu v rámci uzavírání projektu.

Bod 8.1: Návrh akceptačního protokolu

Tento akceptační protokol je součástí příloh této diplomové práce (Příloha G) a je navázán na business – rollout. Důvodem je, že uzavírání projektu nastává právě po akceptaci businessem. Každopádně šablonu lze upravit a přizpůsobit i projektu, který má za úkol dodávku pouze v rámci IT.

6.9 Závěry z kapitoly

V rámci kapitoly bylo podrobně popsány jednotlivé kroky projektového řízení v BANK MONEY a.s. U každé fázi projektu byly zároveň představeny jednotlivé vstupy a výstupy za jednotlivé úkony v rámci každé fáze projektu.

V rámci každé fáze projektu byl dále navržen set návrhů na zlepšení v rámci projektové dokumentace. Každý návrh byl identifikován svým číslem. Autorka vždy v každé fázi dle potřebné míry podrobnosti návrh popsala.

Návrhy na zlepšení jsou promítnuté v následující Tabulce 27. Návrh je vždy

identifikovatelný číslem ID, dle kterého lze návrh dohledat v předchozích kapitolách.

Samotné návrhy na zlepšení jsou rozdělené dle fází projektu. Vidíme tedy, že autorka navrhla celkem 14 návrhů na zlepšení. Z toho jeden ve fázi Idea projektu, dále čtyři ve fázi Plánování. Dva návrhy ve fázi Realizace projektu následně šest návrhů na zlepšení ve fázi Sledování a kontrola. Nakonec jeden návrh v Uzavírání projektu.

ID Návrh na zlepšení Fáze projektu

3.1 Vyjasnění a správně definované cíle projektu mezi PM a strategickými záměry projektu

Idea projektu 5.1 Správné vydefinování prvního harmonogramu

projektu

Plánování

71

5.2 Správné vydefinování prvního business case projektu Plánování 5.3 Doporučení v rámci lidských zdrojů Plánování 5.4 Doporučená struktura první verze prezentace projektu Plánování

6.1 Správné sestavení Business casu Realizace projektu 6.2 Správné nastavení harmonogramu projektu Realizace projektu 7.1 Správné sledování a kontrola projektových prací Sledování a kontrola

projektu

7.2 Návrh struktury zápisu z projektových schůzek Sledování a kontrola projektu

7.3 Správné vedení rizik projektu Sledování a kontrola projektu

7.4 Správná komunikace a nastavení Demand a Change procesu

Sledování a kontrola projektu

7.5 Správné vedení a kontrola rozpočtu projektu v jeho

průběhu Sledování a kontrola

projektu

7.6 Správné nastavení business - rolloutu projektu Sledování a kontrola projektu

8.1 Návrh akceptačního protokolu Uzavírání projektu

Tabulka 27 Sumarizace návrhů na zlepšení

72

7 Ověření výsledků

Ověření výsledků probíhalo strukturovaným dialogem mezi projektovými manažery a autorkou diplomové práce. Účelem těchto dialogů bylo shromáždění zpětných vazeb na návrhy na zlepšení, které autorka specifikovala.

Jednalo se o tři projektové manažery v rámci BANK MONEY a.s. Tito projektový manažeři v průběhu dvou let začlenili jednotlivé návrhy autorky do svých projektů, tudíž mohli dát jasnou zpětnou vazbu, zda návrhy na zlepšení fungovaly či nikoliv.

Jednalo se o následující tři projekty:

1. První projekt se zabýval transformací core banking systému. V zásadě se jedná o projekt, který měl na starost redukci současných několika backendových systémů v rámci banky a měl za cíl dosáhnout menšího počtu těchto systémů. Jednalo se o velice obsáhlý a integračně složitý projekt který zároveň obsahoval i komplexní migraci dat z několika backendových systémů do jednoho. Projekt byl zahájen v Q1/2018 a ukončen byl dle stanoveného plánu v Q1/2020. Projekt po skončení byl hodnocen jako velice úspěšný, a to z hlediska hodnot ČSH (Čistá současná hodnota) tak i hodnoty IRR (Vnitřní výnosové procento). V rámci tohoto projektu byly využity veškeré návrhy ke zlepšení, které autorka v této diplomové práci uvádí.

2. Druhý projekt měl na starosti vytvoření nové aplikace pro zakládání

podnikatelských účtů a zavření zastaralé aplikace, která to dříve měla na starosti.

Zvýšil se tím počet založených podnikatelských účtů na pobočce a obsloužených klientů. Nová aplikace je uživatelsky přívětivější a modernější. Projekt byl realizovaný v období 02/2020 a ukončený 04/2021. Projekt byl hodnocen jako úspěšný hlavně z důvodu úspor, které plynuly ze zavření zastaralé aplikace.

V rámci tohoto projektu byly využity návrhy 6.1, 6.2, 7.1, 7.2, 7.5.

3. Cílem třetího projektu bylo realizovat výplaty plnění dceřiných společností a třetích stran oprávněným osobám tak, aby výplata plnění byla nově zprostředkovávána prostřednictvím nového modulu. Přidanou hodnotou je, že v novém řešení má klient všechny své závazky na jednom, což je maximálně přehledné. Pro backoffice odpadlo manuální tvoření emisí a manuální import souborů. Projekt byl zahájen 01/2020 a ukončený 04/2021. Projekt byl vyhodnocen jako úspěšný hlavně z důvodu zjednodušení na straně backofficu a větší uživatelské přehlednosti pro klienta, což bylo i prvotním cílem projektu. V rámci projektu byly využity návrhy 5.1, 5.2, 7.1, 7.2, 7.5.

Návrhy na zlepšení byly tedy využity v rámci tří, již ukončených, projektů v BANK MONEY a.s. Všechny projekty byly společností BANK MONEY a.s. hodnoceny jakožto úspěšně ukončené projekty. Zpětná vazba projektových manažerů těchto projektů na tyto návrhy lze sesumírovat v následující tabulce:

73

Projekt Využité návrhy Zpětná vazba

Projekt 1 3.1 – 8.1 „Pomocí těchto návrhů lze jednoznačně řídit veškerý rozpočet projektu. Velkým problémem bylo vždy

sledování rozpočtu v rámci projektového řízení obzvlášť, pokud se jedná o integrační projekt, a tudíž počet

samotných finančních položek, které je potřeba evidovat, graduje. Tyto návrhy umožňují vést podrobnou evidenci v real – time času. Zároveň tyto návrhy umožňují evidovat jasně všechny termíny projektu. Často se diskuse v rámci projektových schůzek ubírají do příliš velkého detailu, což má za následek to, že se neřeší samotný rozsah a termín dodávky. Tyto návrhy na zlepšení umožňují projektovému manažerovi se vždy udržet o úroveň výš a nutí ho se ptát na správné otázky v rámci projektových schůzek.“

Projekt 2 6.1, 6.2, 7.1, 7.2, 7.5

„Po implementaci těchto návrhů projektový tým jednoznačně ví, co má každý člen projektu na starosti a jaké úkoly potřebuje na týdenní fázi splnit. Nedochází tedy v rámci týmu k hádkám o kompetenci a

zodpovědnosti, což byla neustálá situace, ke které často docházelo před implementací těchto návrhů.“

Projekt 3 5.1, 5.2, 7.1, 7.2, 7.5

„Struktura jednotlivých návrhů na zlepšení pomáhají k utřídění si vlastních myšlenek v roli projektového manažera. Pomocí těchto návrhů již nepřichází nepříjemný pocit toho, kde začít. Právě umění začít projekt na správném místě je pro projektového manažera velice důležité a tyto návrhy mohou s tímto velice pomoci.“

Tabulka 28 Zpětná vazba na návrhy na zlepšení

Ze zpětných vazeb od projektových manažerů tří projektů je patrné, že návrhy jsou

projektovými manažery přijímány pozitivně a vidí smysl v jejich využívání na projektech.

Dalším identifikátorem úspěchu těchto návrhů je i to, že všechny tři projekty se úspěšně dokončili. Úspěšným dokončením zde považujeme pozitivní závěrečné vyhodnocení projektů společností BANK MONEY a.s., kdy se bere v potaz jak dodržení časového rámce projektu, rozpočtu projektu a scope projektu, tak i benefity, které z projektů plynou.

Ať už se jedná o kvalitativní či kvantitativní benefity.

74

8 Závěr

Práce shrnuje poznatky a specifika projektového řízení v bance v IT oddělení a zaměřuje se převážně na dokumentaci v projektovém řízení v rámci IT projektů se zaměřením na banky. Práce reaguje na vyskytující se chyby v rámci projektové dokumentace a navrhuje možné revize v rámci projektové dokumentace, které následně minimalizují chybovost.

Hlavním cílem této diplomové práce bylo předložení návrhu na zlepšení v oblasti projektového řízení, zaměřené hlavně na zlepšení projektové dokumentace, v jedné z banky v ČR – v diplomové práci uváděno jakožto společnost BANK MONEY a.s.

Tohoto cíle bylo dosaženo navržením příslušných návrhů na zlepšení projektového řízení, přesněji na zlepšení projektové dokumentace v projektovém řízení. Navržená řešení mají za úkol odstranit chybovost v projektové dokumentaci, ke které dochází v rámci

projektového řízení. Tato chybovost se následně promítá do samotného projektu a nese za sebou následek neúspěšnosti projektu jako celek. Tento hlavní cíl byl splněn v kapitole 6.

Pro dosažení tohoto hlavního cíle bylo definováno pět dílčích cílů, a to analýza

projektového řízení v IT a popis specifik IT projektové dokumentace se zaměřením na banku. Tento dílčí cíl byl splněn v kapitole 3. Dalším vedlejším cílem byla analýza chyb plynoucích z dokumentace a chyby v IT projektech obecně. Tento dílčí cíl byl splněn v kapitole 4. Následující dílčí cíl pojednával o stručném představení IT architektury v bankovnictví a dopad architektury na projektové řízení. Tohoto cíle bylo dosaženo v kapitole 5. Předposledním dílčím cílem byla charakteristika současného stavu

projektového řízení v BANK MONEY a.s. Tohoto cíle bylo dosaženo v kapitole 6. Pátým a posledním dílčím cílem bylo se zaměřit a identifikovat problémové části projektu v rámci projektové dokumentace v jednotlivých fázích projektu. Tento dílčí cíl byl pokryt též v rámci kapitoly 6.

Výstupem práce jsou jednotlivé návrhy na zlepšení. Celkový počet návrhů na zlepšení je 14. Jejich sumarizaci lze vidět v kapitole 6.9. Samotné návrhy na zlepšení jsou rozdělené dle fází projektu a pokrývají nejvíce chybové oblasti v rámci jednotlivých fází projektu.

Návrhy autorka identifikovala v rámci své profesní práce projektového manažera postupně a byly všechny použity v rámci již dokončených tří projektů. Autorka zaznamenala

v kapitole 7 zpětnou vazbu těchto projektových manažerů.

Za další rozvoj práce lze považovat další návrhy na zlepšení od projektových manažerů.

Návrhy by měly vycházet z praxe a prakticky pokrývat úzká hrdla projektové

dokumentace. Na výstupy práce by se mohli zaměřit i samotné banky a zanést na základě toho změny v rámci definování vlastního projektového řízení. Práce se záměrně zaměřuje na takové chyby, které se v rámci projektového řízení opakují a dochází k nim často.

75

9 Použitá literatura

ARENDÁČ, Tomáš. Projektový plán IT projektu v bankovním prostředí. [online]. Praha, 2016 [cit. 2021-03-12]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/r22o3a/18117574>. Diplomová práce. VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMIE A MANAGEMENTU.

BĚLKA, Jaroslav. Vedení IT projektu implementace outsourcingu finančních služeb.

[online]. Brno, 2007 [cit. 2021-03-12]. Dostupné z:

<https://is.muni.cz/th/x8si0/dp_final_version_8v7a3.pdf>. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta informatiky.

BIAN. BIAN Service Landscape. bian.org. [online]. 08/2020 [cit. 2021-08-30]. Dostupné z: https://bian.org/wp-content/uploads/2020/10/BIAN-Semantic-API-Pactitioner-Guide-V8.1-FINAL.pdf

CLOUTIER, Robert, aj. The Concept of Reference Architectures. Systems Engineering.

[online] 2009 [cit. 2021-08-30]. DOI: 10.1002/sys.20129. ISSN 10981241. Dostupné z:

https://www.researchgate.net/publication/220432603_The_Concept_of_Reference_Archite ctures

DAŇA, Ondřej. Optimalizace projektového řízení ve vybrané organizaci. [online]. Brno, 2014 [cit. 2020-11-30]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/oid69/>. Diplomová práce.

Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta.

DOLEŽAL, Jan; MÁCHAL, Pavel; LACKO, Branislav a kol. Projektový management podle IPMA. Praha: Garad Publishing, a.s., 2009. 509 s. ISBN 978-80-247-2848-3.

DOLEŽAL, Jan, aj. Projektový management podle IPMA. Praha: Garad Publishing, a.s., 2012. 528 s. ISBN 978-80-247-4275-5.

DOLEŽAL, Jan, aj. 5 kroků k úspěšnému projektu. Praha: Garad Publishing, a.s., 2013.

192 s. ISBN 978-80-247-4631-9.

DOUCEK, Petr. Řízení projektů informačních systémů. 2., vydání. Praha: Professional publishing, 2006. ISBN 978-80-86946-17-7.

CHADIMA, Antonín. Core banking systémy [online]. Praha, 2017 [cit. 2018-11-17].

Dostupné z: <https://vskp.vse.cz/68598_core_banking_systemy>. Diplomová práce.

Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky.

CHLAPEK, Dušan. Řízení komplexních projektů IS/ICT. [online]. 2005 [cit. 2021-04-18].

Dostupné z: https://docplayer.cz/1316287-Rizeni-komplexnich-projektu-is-ict.html JABŮREK, Tomáš. Trendy v retail bankovnictví a jejich dopad na IT architekturu banky.

[online]. Praha, 2015 [cit. 2021-03-12]. Dostupné z: <https://vskp.vse.cz/48331>.

Diplomová práce. Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky.

76

LEVINSON, Meridith a KRUPIČKOVÁ Irena. 13 nejčastějších chyb v IT projektech.

Řízení podniku. [online]. 20. 08. 2010 [cit. 2021-04-17]. Dostupné z:

https://businessworld.cz/business-rizeni-podniku/13-nejcastejsich-chyb-v-it-projektech-6742

LUKAŠEVIČ, Polina. Technický redesign integračního rozhraní pro výpisy v bankovním sektoru. [online]. Praha, 2018 [cit. 2021-03-12]. Dostupné z: <https://vskp.vse.cz/75259>.

Bakalářská práce. Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky.

Metodický portál. Příručka projektového řízení. Projekty ICT. Metodický portál RVP.

[online]. 2012 [cit. 2021-04-17]. Dostupné z:

<https://digifolio.rvp.cz/artefact/file/download.php?file=72182&view=11237>

MICROSOFT. Microsoft Industry Reference Architecture for Banking. microsoft.com.

[online]. 15. 5. 2012 [cit. 2021-10-30]. Dostupné z:

<https://news.microsoft.com/download/presskits/msfinancial/docs/MIRAB.pdf>

POLOUČEK, S., aj. Bankovnictví. Vyd. 2. Praha: C. H. Beck, 2013, 480 s. ISBN 978-80-7400-491-9.

ŘEPA, V, aj. Metodika vývoje informačního systému s pomocí nástroje Power Designer.

[online]. 2006 [cit. 2021-04-18]. Dostupné z:

<https://zcu.arcao.com/kiv/psds/Metodika_vyvoje_IS_06_2006.pdf>

SCHWALBE, K. Řízení projektů v IT: kompletní průvodce. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011, 632 s. ISBN 978-80-251-2882-4.

SVOZILOVÁ, Alena. Projektový management. 3. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-271-0075-0.

ŠKRDLA, Ladislav. Řízení projektů ve vybrané společnosti. [online]. Praha, 2016 [cit.

2021-11-30]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/jjeccn/>. Diplomová práce. Vysoká škola ekonomie a managementu, Management firem.

ŠLAPANSKÁ, Magdaléna. Digitalizace v bankovnictví. [online]. Brno, 2019 [cit. 2021-03-12]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/n2e7g/digitalizace_v_bankovnictvi.pdf>.

Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta.

VOPRŠAL, Roman a Petr HAMPL. Změny core banking systémů. SystemOnline [online].

03.2005 [cit. 2021-04-16]. Dostupné z: <https://www.systemonline.cz/clanky/zmeny-core-banking-systemu.htm>

ZNOJIL, Lukáš. Způsob údržby dat o klientech a produktech v bankách. [online]. Praha, 2009 [cit. 2021-11-30]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/vvx4sg/>. Diplomová práce.

Bankovní institut vysoký škola Praha.

77

10 Přílohy