• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vybraná právní forma podnikání – společnost s ručením omezeným

rozhodující pro zařazení podniku mezi MSP je splnění kritérií uvedených Evropskou Komisí. Zde by bylo možné uvést všechny právní formy podnikání, které upravuje legislativa České republiky. Ale pro účely této diplomové práce bude (vzhledem k podniku, který bude představen v praktické části) vhodné stručně charakterizovat jen podnikání právnických osob, konkrétně kapitálovou společnost – společnost s ručením omezeným.

Dle statistické ročenky České republiky 2019, kterou každoročně vydává Český statistický úřad (ČSÚ), bylo k 31. 12. 2018 v České republice registrováno 465 717 společností s ručením omezeným (Český statistický úřad 2019).

Právní úpravu společnosti s ručením omezeným lze nalézt v zákoně č. 90/2012 Sb.

o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích).

Společnost s ručením omezeným (s. r. o.) se řadí mezi podnikání právnických osob.

Každá právnická osoba musí být zapsána v obchodním rejstříku. Společnost s ručením omezeným je rovněž kapitálovou společností. Při založení společnosti je nutné složit základní kapitál. Tento kapitál splácejí společníci. S velikostí vkladu jednotlivých společníků souvisí velikost jejich obchodního podílu, účast na rozhodování a účast na podílech na zisku. Pro společnost s ručením omezeným je charakteristické, že společníci ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně do výše nesplacených vkladů. Společnost s ručením omezeným ručí za své závazky celým svým majetkem (Srpová, Řehoř a kolektiv 2010, s. 77–78; zákon č. 90/2012 Sb.)

Společnost s ručením omezeným se zakládá společenskou smlouvou (v případě více společníků) nebo zakladatelskou listinou (v případě jediného společníka). Návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být uskutečněn do 6 měsíců od založení společnosti (pokud není ve společenské smlouvě uvedeno jinak). Základní kapitál společnosti je tvořen souhrnem veškerých vkladů. Vklady do společnosti s ručením omezeným mohou být peněžitého charakteru či se může jednat o nepeněžitý vklad, který je nutné ocenit.

Minimální vklad činní 1 kč za každého společníka. Společníci se uvádějí v seznamu rady přebírá jednatel, případně jednatelé. Statutárním orgánem společnosti je jednatel, případně jednatelé (Filip, Fyrbach 2016, s. 1–2; zákon č. 90/2012 Sb.).

Jednatel rozhoduje o chodu společnosti, zodpovídá za účetnictví, jedná ve jménu společnosti ve všech záležitostech (§ 164 občanského zákoníku). Každý jednatel zastupuje společnost samostatně, pokud není ve společenské smlouvě stanoveno jinak (§ 164 odst. 2 občanského zákoníku). Způsob zastupování společnosti je nutné zapsat do obchodního rejstříku. Jednatelem může být dle občanského zákoníku (§ 152) fyzická i právnická osoba. Právnická osoba je ve funkci jednatele zastoupena zmocněnou fyzickou osobou. Aby mohla osoba vykonávat funkci jednatele, musí se jednat o svéprávnou, bezúhonnou osobu, která není zároveň členem dozorčí rady, dále jednatelem nesmí být osoba, která byla z výkonu funkce vyloučena insolvenčním soudem. Při založení společnosti jsou jednatelé jmenováni zakladateli, v ostatních případech volí jednatele valná hromada (Filip, Fyrbach 2016, s. 305–306, 324;

zákon č. 89/2012 Sb.).

Mezi jednatelem společnosti a společností je možné uzavřít smlouvu o výkonu funkce.

Dle § 59 odst. 2 zákona o obchodních korporacích je nutné smlouvu schválit valnou hromadou. Pokud není smlouva uzavřena, práva a povinnosti mezi společností a jednatelem se řídí občanským zákoníkem. Smlouvou o výkonu funkce nelze omezit práva a povinnosti stanovené zákonem. Smlouva o výkonu funkce se uzavírá například v případě odměny jednateli za výkon funkce. Pokud není odměna ve smlouvě sjednána, výkon funkce jednatele není finančně ani materiálně ohodnocen. Jednatel musí svou funkci vykonávat s péčí řádného hospodáře, funkci by měl vykonávat osobně, pečlivě s adekvátními znalostmi. Z hlediska daně z příjmů (§ 6) je odměna jednatele společnosti příjmem ze závislé činnosti. Příjem zároveň podléhá odvodu pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Zákon o daních z příjmů považuje jednatele

s ručením omezeným je odměna daňově uznatelným nákladem dle § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů. Dle zákoníku práce nemá jednatel nárok na odstupné ani dovolenou (Filip, Fyrbach 2016, s. 357–368, 361; zákon č. 90/2012 Sb.; zákon č. 262/2006 Sb.;

zákon č. 586/1992 Sb.).

Účetnictví společnosti s ručením omezeným upravuje zákon o účetnictví (zákon č. 563/1991 Sb.), vyhláška č. 500/2002 Sb. a České účetní standardy (ČÚS). Společnost s ručením omezeným vede účetnictví vždy v plného rozsahu. Účetním obdobím, během kterého se vede účetnictví, se rozumí dvanáct po sobě jdoucích měsíců. S. r. o.

může vést účetnictví shodné s kalendářním či hospodářským rokem. Účetní období může být i delší až o tři měsíce v případě, že účetní jednotka vznikla tři měsíce před koncem kalendářního roku. Zákon rovněž umožňuje prodloužit účetní období při zániku účetní jednotky až o tři měsíce po skončení kalendářního či hospodářského roku. Účetnictví je nutno vést od vzniku společnosti až do doby zániku společnosti, je vedeno v měně České republiky. Účtuje se do hlavní knihy, účetního deníku, do knih analytických a podrozvahových účtů. Po skončení účetního období je společnost s ručením omezeným povinna sestavit účetní závěrku ve zkráceném nebo plném rozsahu. Ve zkráceném rozsahu může být účetní závěrka sestavena u společnosti, která nepodléhá auditu, podrobnější podmínky uvádí § 20 zákona o účetnictví. Účetní závěrka musí být zveřejněna ve sbírce listin (zákon č. 563/1991 Sb.).

Každá společnost s ručením omezeným musí být rovněž přihlášena k příslušným daním. Daňové aspekty společnosti s ručením omezeným budou charakterizovány v následující kapitole.

3 Daňové aspekty společnosti s ručením omezeným v ČR

Po zápisu společnosti s ručením omezeným do veřejného rejstříku vedeného v ČR, tedy po vzniku společnosti, nastávají ohlašovací a registrační povinnosti společnosti s ručením omezeným. Začíná koloběh povinných daňových plateb, které ve většině případů končí až se zánikem společnosti. V této diplomové práci budou uvedeny pouze daňové aspekty související se společností, která bude představena později.