• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vymezené prostory pro přepravu

In document Bezpečnost přepravy zvířat (Stránka 35-39)

2.3 P ODMÍNKY PRO PŘEPRAVU ŽIVÝCH ZVÍŘAT

2.3.11 Vymezené prostory pro přepravu

V souladu s právními předpisy je stanoveno i vymezení prostorů pro přepravu zvířat.

Uvedené hodnoty se liší od určitého druhu a je třeba je z pohledu přepravce brát na vědomí, aby se předcházelo porušování předpisů a negativním vlivům na zvířata. Z důvodu rozsahu práce jsou požadavky pro určité druhy zvířat součástí přílohy P I. Jsou zde uvedené hodnoty pro přepravu domácích koňovitých, skotu, ovcí a koz, prasat a drůbeže. Tyto požadavky jsou rozděleny i dle druhu přepravy, zda se jedná o přepravu silniční, železniční, leteckou či vodní. (Příručka osvědčených postupů, © 2007)

3 ZÁVĚREČNÁ KAPITOLA TEORETICKÉ ČÁSTI

Přeprava živých zvířat se považuje za jednu z nejkomplikovanějších typů přeprav. Tomuto typu přepravy podléhá spousta podmínek, které se musí plnit. Přepravě zvířat se věnuje celá řada právních předpisů a norem. Veškeré tyto právní normy jsou uvedené v úvodní kapitole diplomové práce. Mezi ty nejvýznamnější řadíme zákon na ochranu zvířat proti týrání, zákon o veterinární péči, vyhlášku o ochraně zvířat při přepravě apod. Na úrovni unijní je třeba zmínit Nařízení Rady o ochraně zvířat během přepravy a Nařízení Rady o doplňkových požadavcích na ochranu zvířat. Realizace každé přepravy zvířat je podmíněna plněním dle stanovených nařízení, předpisů a norem a považuje se za nutné se jimi řídit.

V teoretické části práce jsou uvedeny základní pojmy a teoretická východiska, která s přepravou zvířat souvisí. Obecně lze přepravu zvířat rozdělit jako silniční, železniční, lodní a leteckou a dle výběru přepravy se pak odvíjí i požadavky pro jednotlivé druhy přeprav. Každý druh přepravy má své stanovené předpisy a normy. Teoretická část práce poslouží jako podklad pro zpracování jednotlivých kapitol v části praktické.

Co se týče dopravních prostředků, taktéž musí splňovat daná kritéria, především pro dlouhotrvající přepravy. Za nejdůležitější je považována kontrola dopravního prostředku před započetím činností související s přepravou zvířat, aby nedošlo k poruše či zranění nebo usmrcení osob a zvířat.

II. PRAKTICKÁ ČÁST

4 ZHODNOCENÍ STAVU PŘEPRAVY ZVÍŘAT V ČESKÉ REPUBLICE

Přeprava zvířat se za posledních desítek let velmi rozmohla a zajišťují se tak přepravy z ČR do různých koutů světa. V souvislosti s dlouhotrvajícími cestami je nutné dodržovat stanovené pokyny a požadavky. Nejen s přepravními povoleními vydaných od Státní veterinární správy, způsobilostí řidiče, ale zabezpečení vhodného dopravního prostředku, jenž splňuje parametry pro dlouhotrvající přepravy zvířat.

Na základě každoroční publikace Státní veterinární správy ČR se mapují zásadní informace z oblasti veterinárního dozoru za uplynulý rok. Jedná se o pravidelné výroční zprávy, které informují o výskytech ohnisek nakažlivých chorob mezi zvířaty, kontrol v oblasti veterinární hygieny, veterinárního dozoru, ale i vzdělávacího projektu „Máme rádi zvířata“. (Výroční zpráva SVS za rok 2019, © 2020)

Na území ČR dochází k nedodržování stanovených podmínek pro přepravu zvířat či k dopravním nehodám způsobených různými důvody. Za významné lze považovat:

Překládka zvířat na místech, která k tomu nejsou určená. V letošním roce byla dne 10. února 2021 zaznamenána zpráva o krávách, které utekly v Hradci Králové během překládky kamionu. Na místo události musela být povolána jednotka profesionálních hasičů a s třemi jednotkami dobrovolníků, profesionální jednotka veterinární správy a policistů, aby bylo možné zvířata odchytit. Zásah trval několik hodin a zvířata se dostala tak i do obytných částí města. Obyvatelstvo bylo varováno a informováno prostřednictvím sirén o přítomnosti skotu, který může být pro obyvatele nebezpečný. Čtyři krávy se podařilo odchytit, ale poslední musela být zastřelena z důvodu bezpečnosti obyvatelstva. Policie ČR případ zaevidovala a předala Krajské veterinární správě k prošetření. (Překládka zvířat, © 2021)

Exportování zvířat z ČR do velmi horkého počasí. Za období od dubna roku 2020 až září 2020, kdy byla zaznamenána horka i přes 40 °C, ministerstvo zemědělství povolilo navzdory varování Evropské komise dálkové transporty do oblastí Blízkého východu a severní Afriky. Od konce června do konce srpna bylo úředníky schváleno mnoho přeprav, a to nad 8000 krav, jaloviček a býčků směrem do Turecka.

Přes 2100 skotu do Uzbekistánu, 200-300 do Libanonu, cca 400 skotu do Alžírska, 200 skotu do Ruska, Gruzie apod. (Společnost pro zvířata, © 2020)

Kontroly na hranicích způsobené onemocněním COVID-19. Za největší problém související s kontrolami kvůli šíření koronaviru se považuje prodlužování kontrol na hranicích. Transporty s hospodářskými zvířaty se taktéž setkávají s delší čekací dobou v kolonách. V takovém případě je výrazně ohrožen welfare zvířat. Nařízení EU vyžaduje, aby byla zvířata přepravena neprodleně na místo určení a během cesty byly uspokojeny základní potřeby. Obnovení kontrol na hranicích může být v souvislosti s přepravou zvířat vnímáno jako nezodpovědné a neetické za takových podmínek zvířata přepravovat. (Kontroly na hranicích, © 2020)

Na území ČR dochází taktéž k opakovaných dopravním nehodám zaviněné lidským faktorem či technickými závadami, ale i ke schvalování extrémně dlouhých přeprav.

Za ty nejvýznamnější lze považovat:

Dopravní nehoda kamionu s živým nákladem na dálnici D1. Dne 25. 5. 2020 došlo k havárii kamionu převážející cca 200 ks prasat na dálnici u Ivanovic na Hané směrem na Kroměříž. Na místě zasahovala jednotka hasičského záchranného sboru (dále jen „HZS“) z Vyškova, Kojetína a Brna. Jednotka hasičů z Brna se přímo specializuje na zásahy s přítomností zvířat. Zásah trval cca hodinu a půl a šest kusů během nehody uhynulo. Za příčinu nehody se považuje mikro spánek řidiče.

(Havárie s živým nákladem, © 2020)

Schvalování extrémně dlouhých přeprav. Tragédie z roku 2017 se zapsala jako jedna z největších českých zvířecích tragédií. V tomto roce byla realizována přeprava na území Turecka. Během přepravy došlo na hranicích mezi Bulharskem a Tureckem k odmítnutí 22 kamiónů naložených českými býky. Zvířata tak zůstala uzavřena ve vozidlech, kde trpěla horkem, žízní, ve vlastních výkalech hynula. Část dobytka byla vyložena v Bulharsku, jiné převáželi do Rumunska. Po několika dnech došlo znovu k naložení zbylých zvířat a vezli je k přechodu k hranicím, kde došlo opět k odmítnutí Turky. Polovinu zvířat se podařilo vyložit a pro zbylé se ještě pár dní hledala místa ve stájích poblíž hranic. Dle dostupných informací, byli zbylí býci přeprodáni do Iráku. (Společnost pro zvířata, © 2020)

In document Bezpečnost přepravy zvířat (Stránka 35-39)