• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Prostredie VMware vSphere Client som úž dôkladne poznal z mojej predchádzajúcej práce a tak moja nasledujúca úloha sa orientovala na toto prostredie ale z odlišného hľadiska. PowerCli [5]

je rozhranie PowerShellu pre správu vSphere. Umožňuje vykonávanie všetkých úloh, ktoré som inak poznal z grafického prostredia Vmware a tak dokáže automatizovať procesy. Automatizácia vytvárania virtuálneho stroja alebo strojov bola mojou úlohou. Dôraz sa kládol na čo najväčšiu automatizáciu a tak ušetrenia času a prostriedkov. Práca na tomto skripte mi trvala približne 12-14 dní.

22

3.6.1 PowerCli skript

Splnenie tejto úlohy si vyžadovalo autorizáciu v rámci firmy, ktorou som nedisponoval a tak moja práca spočívala v plnení určitej časti úlohy a následne jej ladenie prebiehalo pri mojom vedúcom, ktorý mal túto autorizáciu a vedel mi poprípade poradiť.

Práca v novom prostredí vyžadovala opätovnú orientáciu v nových príkazoch. Vytvorenie tried, enumov, ktoré by reprezentovali vybrané vlastnosti strojov: meno organizácie, popis, meno stroja, dátové úložisko, pamäť, ktorú sieť použiť, aký template použiť, zmazanie a vytvorenie užívateľských účtov, nastavenie hesla, licencie a iné.. Po vytvorený a získaní jednotlivých údajov ich bolo treba efektívne skontrolovať a odstrániť prípadne chyby. Ak bolo všetko v poriadku mohol som začať vytvárať virtuálny stroj. Systém 800xA vyžadoval presne zloženie užívateľov a ich členstvo v skupinách.

Pripájanie do vCentra prebiehalo pomocou https protokolu do zvolenej siete. Vytvorený stroj sa ukladal do mnou nastaveného hostu v ktorom sa nachádzalo niekoľko dátových úložísk s veľkosťou rádovo niekoľko stoviek Gigabit. Stroj bol vytvorený pomocou templatu na dátovom úložisku. Ako som program testoval a spúšťal, narazil som na niekoľko problémov jedným z nich bolo vykonávanie sledu príkazov predtým ako bol ukončený sled príkazov im predchádzajúcich.

Riešenie problému som jednoducho zakomponoval do wait-tasku, kde som v cykle čakal až sa sled príkazov dokončil a až potom mohol prejsť na ďalšie (viz výpis kódu 7). Písaním prehľadného skriptu som chcel docieliť jeho ľahkú správu a orientáciu v ňom i pre ostatných a následné ďalšie nadstavby skriptu pretože každý proces sa dá stále viac zautomatizovať.

Do

{ Write-Verbose -Message ’*Waiting for OSCustomizationSpec ... 60 seconds .’ -Verbose

Start-Sleep -Seconds 60

$VMEvents = Get-VIEvent -Entity $VM

$SucceedEvent = $VMEvents | Where-Object -FilterScript { $_.GetType().

Name -match ’CustomizationSucceeded’ }

Výpis 7: Cyklus čakajúci na koniec customizácie stroja

Po celkovom odladení všetkých častí skriptu a jeho spustení sa mi podarilo vytvoriť virtuálny stroj behom pár chvíľ. Celkový čas som následne premietol aj do výstupu (viz obrázok 5). Kde si môžem porovnať tento čas s časom na začiatku mojej práce, keď som sa venoval vytvoreniu virtuálneho stroja. Úlohu, ktorú som dostal na začiatku práce mi trvala niekoľko hodín a aj vďaka tomuto a predchádzajúcim skriptom sa práca skrátila asi na 20 až 30 minút. Automatizácií bráni v tomto prípade aj fakt že bolo treba pomocou RDP sa dostať do stoja a nakopírovať moje skripty do tohto stroja aby mohli byť spustené. Vzhľadom na prvotný čas niekoľko hodín mi toto meškanie nepripadalo nijak dlhé. V rámci priečinku v ktorom boli vytvorené virtuálne stroje bola možnosť zdieľania informácií v rámci strojov.

Obr. 5: Výstup skriptu s informáciami po vytvorený stroja

24

4 Teoretické a praktické znalosti získané v priebehu štúdia uplat-nenie študentom v priebehu odbornej praxe

V priebehu vykonávania praxe som mal možnosť využiť niekoľko skúseností z prostredia školy.

Najviac mi asi pomohlo orientácia v OOP a to najmä predmety ako Algoritmy 1 a 2. Pri teore-tických znalostiach ohľadom správy Windowsu mi pomohol predmet Správa Windows systémov, ako aj napríklad Počítačové siete, pretože moje pôsobenie vo firme sa veľakrát dotýkalo týchto oblastí. A v neposlednej rade aj celkový prehľad v rámci IT technológií.

5 Znalosti či schopnosti chýbajúce študentovi v priebehu odbor-nej praxe

Keď som vo firme začínal dosť pojmov a teoretických znalostí som musel riešiť samoštúdiom, ako aj v celom priebehu mojej praxe, keďže vždy sa vyskytlo v požiadavkách niečo nové s čím bolo treba sa zoznámiť a osvojiť si danú problematiku. Hlavne PowerShell bol pre mňa veľkou neznámou a tak chvíľu trvalo kým som sa naučil používať tento skriptovací jazyk. Pojmy virtualizácia a automatizácia mi veľa nehovorili ale postupne som si ich osvojoval.

26

6 Záver

Z môjho uhľa pohľadu som s praxou celkovo spokojný moje dosiahnuté výsledky v priebehu nej sa myslím si stále zväčšovali. Postupne som získaval stále viac a viac skúseností v obore. Chápanie dôvodu písania prehľadného a ďalej rozšíriteľného kódu mi boli počas praxe ozrejmované. Moje znalosti v oblasti sietí a správy Windows systému sa myslím obohatili a hlavne používania PowerShellu na pokročilejšej úrovni. To mi prinieslo zaujímavé skúsenosti. Hlavne o časovej náročnosti úkonov a ich nahradenia skriptom som dokázal diametrálnu časovú úsporu,o ktorej som na začiatku praxe ani nedúfal. Absolvovanie praxe hodnotím z mojej strany pozitívne.

Na zadaných úlohách som pracoval najlepšie ako som vedel v rámci možností a snažil som sa byť prínosom. Časť mojej práce sa niesla aj v znamení získavania teoretických znalostí pre dosiahnutie praktického nastavenia. Práca v tejto firme bola pre mňa skúsenosť, ktorú som vyhľadával. Pracovné prostredie a možnosť získania pracovných skúsenosti je na nezaplatenie.

Literatura

[1] 800xa v6 pro dalsi zvysovani produktivity provozu [online]. 2016 [cit2018-04-20].Dostupné z WWWW: http://automa.cz/cz/casopis-clanky/

abb-system-800xa-v6-pro-dalsi-zvysovani-produktivity-provozu-2015_10_

54165_7851

[2] ABB základnéúdaje [online]. 2018 [cit2018-04-20]. Dostupné z WWWW: http://new.

abb.com/cz/o-nas/zakladni-udaje

[3] Virtualizácia [online]. 2011 [cit2018-04-20]. Dostupné z WWWW:http://www.v-portal.

sk/2011/01/co-je-to-virtualizacia/

[4] VMware vSphere Client [online]. 2018 [cit2018-04-20]. Dostupné z WWWW: https://

searchvmware.techtarget.com/definition/VMware-vSphere-Web-Client

[5] VMware PowerCLI [online]. 2016 [cit2018-04-20]. Dostupne z WWWW: https://www.

altaro.com/vmware/vmware-powercli-getting-started-part-1/

[6] Windows PowerShell [online]. 2012 [cit.2018-20-04]. Dostupne z WWWW: http://www.

pclife.cz/579-co-je-windows-powershell-a-co-nabizi/

[7] Základní info o ESXi free a dlouhodobé zkušenosti [online]. 2015 [cit.2018-20-04]. Dostupne z WWWW: http://www.abclinuxu.cz/blog/Max_Devaine/2015/4/

zakladni-info-o-esxi-free-a-dlouhodobe-zkusenosti

28