• Nebyly nalezeny žádné výsledky

ZAŘAZENÍ TÉMATU EKOŠKOLY DO VÝUKY

In document Environmentální výchova (Stránka 34-43)

4. ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V PRAXI

4.2. ZAŘAZENÍ TÉMATU EKOŠKOLY DO VÝUKY

Základním cílem EV je přispět k takovým postojům člověka k prostředí, které by vedly k udržitelnému rozvoji lidské civilizace na Zemi.

Cíle ve výuce

K naplnění výše zmíněné teze je potřeba:

naučit děti pozitivnímu vztahu k přírodě a k životnímu prostředí, vytvářet v nich povědomí o možnostech dopadu lidské činnosti na krajinu a přírodu vůbec, vytvořit u dětí povědomí o udržitelné spotřebě, naučit se využívat dlouhodobě prověřených zkušeností našich předků,

vytvořit společenství dětí, pracovníků školy, rodinných příslušníků a ostatních občanů, kterým záleží na životním prostředí v jejich obci a jejím okolí,

otevřít školu veřejnosti jako místo setkávání a předávání zkušenosti mezi více generacemi,

naučit děti vážit si každého člověka a výsledků jeho práce, umět na něm najít pozitivní stránky, pochopit, že každý jedinec má své místo a úkol na této Zemi.

EVVO jako průřezové téma je rozpracováno do Školního vzdělávacího programu (ŠVP) „Strom poznání“. Jednotlivá témata EVVO (voda, ovzduší, energie, půda, odpady, prostředí) se prolínají výukou i všemi mimo-vyučovacími aktivitami školy. V průběhu let 2005-2007 byla témata rozpracována do jednotlivých předmětů a jsou zařazeny do obsahu programů škol v přírodě, terénních ekologických pobytů i projektových dnů, které jsou ve škole organizovány.

Rozvojový program Ekogramotnost pro udržitelný rozvoj v Praze

Škola byla také zapojena do projektu Magistrátu hl. města Prahy s názvem „Eko-gramotnost pro udržitelný rozvoj v Praze“, jehož cílem bylo zpracovat postupy a zajistit předpoklady efektivního environmentálního vzdělávání a výchovy tak, aby získané zku-šenosti mohly být dále využívány v zájmu přípravy mladé generace pro uplatňování principu udržitelného rozvoje v životě i ekonomických aktivitách19.

Součástí projektu bylo ověření metodických materiálů pro tvorbu školních plánů ekologického vzdělávání, tvorba školního plánu ekologické výchovy a začlenění výcho-vy k udržitelnému rozvoji ve všech předmětech.

Aktivní zapojení do projektu pomohlo škole prohloubit:

uvědomování si významu environmentálního vzdělávání u celého pedagogic-kého sboru,

systematickou činnost školního koordinátora EVVO,

rozvíjení týmové spolupráce učitelů a její organizační zajištění,

rozvíjení tvořivosti ve využívání různých metod a forem environmentálního vzdělávání,

soustavné cílevědomě zvyšování úrovně v této oblasti, rozvíjení spolupráce mezi školou a mimoškolní oblastí,

vytváření podmínek pro účinné environmetnálního vzdělávání.

Projekt představuje jakýsi začátek systematického vzdělávání a výchovy pro udržitelný rozvoj v pražských školách.

Zapojení do programu Ekoškola

Metodika mezinárodního projektu Ekoškola, do kterého je škola zapojena, vede školy k cílenému propojení environmentální výchovy s konkrétní praktickou činností

19 KVASNIČKOVÁ, D., ŠVECOVÁ, M. Pojetí vzdělávání k udržitelnému rozvoji a přehled doku-mentů v této oblasti – Informace pro ředitele škol v projektu „EKOGRAMOTNOST“. Praha:

KEV 2006c., s 19.

žáků i pedagogů vedoucí k ekologizaci provozu školních budov a lepšímu vztahu k životnímu prostředí. Projekt zároveň napomáhá zkvalitnění vztahů mezi žáky, peda-gogy a ostatními zaměstnanci školy, neboť vyžaduje týmovou spolupráci vedoucí k naplnění kroků projektu a zároveň navázání užších vztahů dané školy s okolní komu-nitou – rodiči, představiteli místních úřadů, neziskovými organizacemi apod.

Získání dětí i dospělých pro úkoly, které z účasti v projektu Ekoškola vyplývají, je úkol trvalý. Každou aktivitou, každou akcí se snaží ostatním ukázat, že chovat se zodpo-vědně, s pokorou a úctou k přírodě a jejím zákonům, by mělo být samozřejmostí pro každého. Zvolili zde cestu působení na žáky, na rodiče a veřejnost prostřednictvím sa-motných dětí. Děti se naučily být iniciátory, organizátory a následně hodnotiteli všech akcí, které ve škole probíhají. Řada z nich považuje za čest, že se stávají při těchto ak-cích rovnocennými partnery dospělým.

Projekt Ekoškola směřuje k rozvoji schopností a dovedností žáků pro život a vede je k šetrnějšímu a udržitelnějšímu způsobu života.

Materiální podmínky školy

Pro kvalitní zabezpečení hlavních cílů EVVO a vzdělávání přírodovědných před-mětů jsou na škole vytvořeny dobré materiálně technické podmínky.

Pro výuku přírodopisu a přírodovědných předmětů slouží prostory v prvním patře jednoho z pavilonů, kde se nachází učebna přírodopisu. Odborná pracovna přírodopisu je vybavena moderní technikou-interaktivní tabulí, PC se stálým připojením na inter-net, vizualizérem, digitálním fotoaparátem, dvanácti binárními lupami a dvěma mikroskopy s možností připojení na PC. Jsou tam 2 pracovní místa s PC s připojením na internet, které mohou žáci využívat ve výuce, ale i o přestávkách a v době mimo vyučo-vání, k vyhledávání a zpracování informací pro školní ekologické projekty.

Na chodbách je stálá expozice přírodnin a výukových tabulí, které jsou využívány v dopoledních hodinách při výuce přírodovědy na I. stupni a v odpoledních hodinách školní družinou.

Část prostor jednoho z pavilonů je využita jako expozice projektu „ Jak se žilo v minulém tisíciletí, aneb návrat k tradicím našich předků“. Expozice je průběžně dopl-ňována a dotvářena ve spolupráci s rodiči a širší veřejností.

Průběh vzdělávání ve škole

Výuka přírodopisu probíhá v 6. – 9. ročnících (2 hodiny týdně). V 6. ročníku pro-bíhá výuka Ekologie (1 hodina týdně). Povinně volitelný předmět - Seminář a praktika z přírodopisu je vyučován od 7. do 9. ročníku. Obsah výuky je zaměřen na prohlubování teoretických vědomostí žáků a především na praktická pozorování, laboratorní úlohy, na práci v terénu, exkurze a projektové vyučování. V rámci tohoto předmětu je realizo-vána řada školních projektů vztahujících se k životnímu prostředí obecně, k prostředí školy a prostředí městské části Prahy 14, kde se škola nachází.

Konkrétní vzdělávací akce a výukové programy

V průběhu výchovně-vzdělávacího procesu škola poskytuje pedagogickou podpo-ru jak rodičům, tak i žákům. K prohloubení zájmu dětí o předmět i utváření vztahu k přírodě a prostředí, ve kterém žijí, do výuky zařazují exkurze, besedy se zajímavými lidmi a snaží se rozšiřovat i mimoškolní aktivity.

Ekologické pobyty

Od září 2007 je do plánu EVVO zařazena i organizace dvou týdenních terénních ekologických pobytů ve spolupráci informačním střediskem Brdy v CHKO Křivoklátsko.

Obrázek 1 - Terénní pobyt žáků v CHKO Křivoklátsko

Ve školním roce 2009/2010 se uskutečnily celkem 3 pobyty – pro členy školního Ekotýmu a smíšené kolektivy. Program pod názvem „Putování za Křivoklátským skřít-kem“ probíhal pod vedením odborníků z praxe – pracovníků Správy CHKO Křivoklátsko.

Žáci se zde seznámí s terénem, rostlinstvem, živočichy a ostatními zajímavostmi Kři-voklátska. Každý den je pro ně připraven bohatý program, který vedou odborní lektoři z oblasti botaniky, zoologie, lesnictví, geologie, zemědělství a ochrany přírody. Napří-klad měli exkurzy vedenou lesníkem, který je seznámil s geologií a paleontologií Křivoklástka, provedl je lesy a umožnil jim najít si „svého“ trilobita. Program je také plný povídání a plnění úkolů na školní naučné stezce. Pobyty jsou pro žáky 1. i 2. stup-ně a jsou ve škole velmi oblíbené.

Projektové vyučování probíhá též v rámci výjezdu žáků na školy v přírodě. Jednou v roce vyjíždějí žáci 1. stupně a jednou ve školním roce žáci 2. stupně.

Ekologické projekty

Tradičně je organizována přehlídka školních ekologických projektů. Dva nejlepší ekologické projekty byly vybrány a prezentovány na 6. celostátní Žákovské ekologické

konferenci, kterou organizuje Klub ekologické výchovy za podpory MŠMT a MŽP. Pro-jekty žáků byly na téma Les jako obnovitelný zdroj energie a Energie Slunce.

Pro školní družinu jsou v odborné pracovně přírodopisu pořádána odpoledne s projekcí přírodovědných filmů.

V rámci školního projektu s názvem „Alej žáků školy“ žáci 9. ročníku společně s prvňáčky vysadili stromy a keře, o které průběžně po celý rok pečují.

Většina školních projektů se nese v duchu „Děti dětem“. V rámci systémového projektu „Ekogramotnost pro udržitelný rozvoj v Praze“, do kterého byla škola zapoje-na, zde vytvořili vlastní program s názvem „Odpady, odpadky, odpadečky aneb hra na barevné popelnice“. Projekt svědčí o tom, že s odpadky si ve škole umí poradit a třídění odpadků ve třídách je samozřejmostí. Tento zábavný výukový program připravili žáci 7.

tříd pro své mladší spolužáky i děti z okolních mateřských škol a seznámili je se zása-dami jejich třídění. Program, který zde probíhá již šestým rokem, tak kromě základních životních návyků v oblasti domácí ekologie učí děti i neméně důležité samostatnosti, odpovědnosti a zájmu o své okolí. Součástí projektu je i motivační klip s názvem Den Země – Voda živá, který postoupil až do finále soutěže Envirofilm .

Soutěžní klip představuje sídliště Černý Most, jeho ulice, blízké okolí s rybníkem, se všemi dopady nezodpovědného chování každého jeho obyvatele. Současně ukazuje na celou řadu poutavých školních aktivit, které ke zlepšení celkové stavu přispívají. Bez ohledu na problémy, se kterými se sídliště potýká, většina dětí není lhostejná ke svému okolí a snaží se o to, aby se mohly učit a hrát si v pěkném prostředí. Cílem klipu je při-spět k uvědomění si, že každý z nás má zodpovědnost za prostředí, ve kterém žije, za budoucnost planety Země.

„Slavnost padajícího listí“ je jeden z projektů děti dětem, kde si žáci v listopadu, kdy je den stromů, uspořádají slavnosti, na kterých si demonstrují střídání ročních ob-dobí a na své masky použijí právě listí.

„Týden činů pro planetu Zemi „ je týden, ve kterém žáci pořádají pracovní aktivity zaměřené na úklid okolí své školy a bydliště a pořádají besedy se zajímavými lidmi.

Před dvěma lety přijel do školy například herec Václav Vydra, který kromě besedy s dětmi před školou zasadil strom, o který se nyní děti řádně starají.

Vše vrcholí oslavou „Dne Země“20, který je 22. 4. a je vždy zaměřen na jednu té-matiku. Loňský svátek byl zaměřen na vodu a letos je stěžejním tématem les. Žáci 2. stupně pro své mladší spolužáky připraví dopoledne plné soutěží, her i pracovních aktivit. Jsou zde k vidění stanoviště s názvy: běh se psí kostí, ukliď po svém pejskovi, správná trefa, orientace na sídlišti a další. Děti se dokážou nadchnout k maximálním výkonům a zároveň se zamyslí nad tím, co ony samy by mohly udělat pro to, aby ulice jejich sídliště byly čisté a pěkné po celý rok.

Oslava „Dne Země“ probíhá také u stanice metra Rajská zahrada a je určena širo-ké veřejnosti. Oslavu pořádá Městská část Prahy 14, která se v roce 2009 stala členem asociace Národní sítě zdravých měst ČR. Ta systematicky podporuje principy trvale udržitelného rozvoje, zdraví a kvality života v podmínkách měst, obcí a regionů. Ve spo-lupráci s Magistrátem hlavního města Prahy pojímají tyto oslavy jako informační kampaň pro veřejnost k problematice odpadů, životního prostředí, její ochrany, zdra-vého životního stylu a k naplnění vize Zdrazdra-vého města (městské části). V loňském školním roce byla škola hlavním spoluorganizátorem těchto oslav pro MČ Praha 14 a v tento školní rok bude v uvedené aktivitě pokračovat.

Součástí loňských oslav byl i zábavný program na téma „Po svém pejskovi vždy pěkně ukliď“, kde bylo hlavním cílem ukázat dětem, že mít pejska přináší nejen radost, ale především velkou odpovědnost. Snahou bylo dětem názorně předvést, že je velmi snadné po pejskovi chodník či trávník uklidit. Dalším tématem bylo „Ten park není můj“, který děti seznámil se zásadami správného chování v parcích a v městské zeleni.

Již potřetí se v loňském školním roce výchovně zábavným programem zaměřili na prohloubení vztahu k prostředí sídliště. Projekt s názvem „Prostředí svého města a ulice musí tvořit i chránit každý z nás“ je zaměřen na čistotu v okolí školy a bydliště.

20 Historicky první kampaň pod názvem Den Země (Earth Day) se konala 22. 4. 1970 v USA s cílem prosa-dit problematiku ochrany životního prostředí jako nezbytnou součást politické agendy. Kampaň se setkala s obrovským zájmem veřejnosti, zúčastnilo se jí více než 20 milionů lidí. V roce 1990 se k této kampani připojil i zbytek světa a oslavy svátku Země nejsou již omezeny na jediný den, ale na celé plane-tě se po několik týdnů konají koncerty, festivaly, dobrovolnické práce spojené s úklidem, výsadbou stromů apod. Cílem všech těchto aktivit je vzbudit a podpořit zájem veřejnosti o zdravé životní prostředí a uplatňování principů trvale udržitelného rozvoje.

Dalším projektem je výchovný program s názvem „Ten pejsek je Tvůj, ale ta ulice je nás všech“. Žáci oslovili majitele psů a vedli je k tomu, aby po svém pejskovi pravi-delně uklízeli. Foto-klip tohoto projektu, na kterém se podíleli sami žáci, zaznamenal úspěch na celostátních i mezinárodních seminářích a festivalech filmů s ekologickou tematikou.

V areálu školy je již čtvrtým rokem umístěno několik informačních panelů s eko-logickou tématikou pod názvem „Školní naučná stezka“.

Obrázek 2 - Infopanel Školní naučné stezky

Jelikož je zahrada školy přístupná veřejnosti, má přistup k informacím na infopa-nelech každý žák i široká veřejnost.

Od loňského léta zde mají vybudovanou tzv. „Učebna v přírodě“. Altán je učiteli za hezkých dnů hojně využíván jako prostor pro výuku na čerstvém vzduchu a v odpoledních hodinách se stává útočištěm školní družiny.

Ve škole běží také kampaň s názvem „Víš kam s nimi?“ (viz příloha č. 1), kde žáci názornou formou ukazují ostatním spolužákům, jak nakládat s kelímkem od mléka,

které je ve školním automatu. Po letošním auditu se chtějí ve škole zaměřit kromě ji-ného na úsporu vody a jednorázových ubrousků na toaletách.

Tvoří také své vlastní pomůcky a k jejich výrobě využívají odpadní materiál. Pro veřejnost škola organizuje tradiční, již zmíněné, oslavy Dne Země, prodejní výstavy vý-robků z přírodních materiálů a také podzimní výstavky hub a přírodnin.

Obrázek 3 - Výstava hub v učebně přírodopisu

Škola se snaží předávat své zkušenosti dál. V průběhu posledních dvou let se ve škole uskutečnily semináře pro koordinátory EVVO ZŠ a SŠ z pražských škol, posluchače specializačního studia pro koordinátory EVVO – ZŠ a SŠ Středočeského kraje. Zkušenos-ti školy jsou prezentovány i na webových stránkách Zelené školy SR – „Neobyčejná škola z obyčejného pražského sídliska“

Škola spolupracuje dlouhodobě s Odborem životního prostředí (OŽP) MČ Praha 14 a prostřednictvím Listů P14 (měsíčníku městské části) každý měsíc informuje veřej-nost o akcích i aktivitách, které ve škole probíhají. OŽP pomáhá při zajištění exkurzí do spalovny Malešice, Sběrného dvora, Svíčkárny apod.

In document Environmentální výchova (Stránka 34-43)