• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Účtování vypočtené daně z příjmu PO

 Všeobecné podmínky stanovené vzákoně o investičních pobídkách (nap . realizace investiční akce na území ČR, šetrnost kživotnímu prost edí),

 zvláštní podmínky vymezené v ZDP.

Slevu na dani z titulu investiční pobídky m že poplatník uplat ovat po dobu deseti po sobě bezprost edně následujících zda ovacích období.

2.10 Účtování vypočtené daně zpříjmu PO

Vypočtená da ová povinnost účetní jednotky se zaúčtuje do náklad na účet 5ř1 – Da zp íjmu splatná se souvztažným zápisem ve prospěch účtu ň41 – Da zp íjmu. Účetní výsledek hospoda ení se tak rozdělí na dvě části, které se zachytí i na účtu 70Ň, a to na část disponibilního zisku a da z p íjmu. Na začátku dalšího účetního období se zisk (ztráta) zachytí na účtu 4ň1 se souvztažným zápisem na účtu 701.

Jedná-li se o ve ejnou obchodní společnost, samotná společnost na konci roku nevypočítává ani neúčtuje o dani zp íjmu a zisk zjištěný zúčetnictví p evede na společníky.

Ti zdaní sv j podíl na zisku uvedenou vda ovém p iznání, kde uplatní poměrnou část neda ových náklad a výnos , odčitatelných položek, p ípadně i slevy na dani. Zisk se zachytí na účtu 5ř6 na straně MD se souvztažným zápisem na straně Dal účtu ň64. P ípadná ztráta se zachytí na účtu 5ř6 na straně Dal se souvztažným zápisem na straně MD účtu ň54.

V komanditní společnosti se účetní výsledek hospoda ení rozdělí na dvě části – část pro komplementá e a část pro komanditisty. Část zisku p ipadající na komplementá e se zaúčtuje jako MD 5ř6/ň64 D (ztráta ň54/5ř6). Část pro komanditisty se zaúčtujestejně jako ve společnosti sručením omezeným. Komanditisté da zp íjmu vypočítávají, účtují o ni a sestavují da ové p iznání.

2.11 Rozdělení výsledku hospodaření

Štohl (Ň011, s. 17Ř) íká, že „způsob rozdělení zisku nebo úhradu ztráty schvaluje na základě návrhu představenstva valná hromada, která musí konat nejpozději do 6 měsíců od skončení účetního období“

Účet 4ň1 musí mít na konci účetního období z statek nula.

22

Čistý disponibilní zisk účetní jednotky se možno použít:

 na podíly na zisku společník (v a.s. dividendy) 431/364

 p íděl do rezervního fondu 431/421

 p íděl do ostatních fond 431/427,423

 na úhradu ztráty zminulých let 431/429

 jako dodatečný zdroj krytí vdalších letech 431/428

 zvýšit základní kapitál společnosti 4ň1/411

Pokud kapitálová společnost vyplatí podíly na zisku, musí zpravidla srazit p íjemc m da . Sazba srážkové daně je 15 %. Zaúčtuje se jako závazek v či finančnímu ú adu ň64/ň4Ň.

I v p ípadě, že účetní jednotka dosáhla ztráty, musí mít účet 4ň1 nulový z statek. Na úhradu ztráty m že použít vlastní zdroje, a to:

 čerpat rezervní fond 4Ň1/4ň1

 čerpat ostatní fondy 4Ň7/4Ňň/4ň1

 využít nerozděleného zisku zminulých let 4ŇŘ/4ň1

 snížením základního kapitálu 411/4ň1

Ve společnosti sručením omezeným m že ztrátu p edepsat kúhradě společník m.

Zaúčtuje se to jako pohledávka v či společník m ň54/4ň1. Pokud účetní jednotka nemá dostatek zdroj na úhradu ztráty, má možnost ji p evést jako neuhrazenou ztrátu do dalších let 429/431.

2.12 Zálohy na dani z příjmu

Kolektiv autor (Ň015, s. 17Ň) íká, že “při stanovení výše zálohy na daň zpříjmu se vychází zposlední známé daňové povinnosti, za kterou se pro daný účel považuje rovněž částka, kterou si poplatník sám vypočetl a uvedl v daňovém přiznání za období bezprostředně předcházející zdaňovacímu období, splatností od následujícího dne po termínu pro podání daňového přiznání do účinnosti další změny poslední známé daňové povinnosti“

23

V p ípadě, že da ová povinnost účetní jednotky nep esáhla částku ň0000 Kč, neplatí zálohy na da zp íjmu.

Pokud da ová povinnost p esáhla částku ň0000 Kč, avšak nep esáhla částku 150 000 Kč, platí zálohy na da zp íjmu ve výši 40 % poslední da ové povinnosti následovně:

 první záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zda ovacího období,

 druhá záloha je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zda ovacího období.

Jestliže da ová povinnost účetní jednotky p esáhla částku 150000 Kč, musí platit zálohy na da zp íjmu ve výši Ň5 % poslední známé da ové povinnosti, a to následovně:

 první záloha je splatná do 15. dne t etího měsíce zda ovacího období,

 druhá záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zda ovacího období,

 t etí záloha je splatná do 15. dne devátého měsíce zda ovacího období,

 čtvrtá záloha je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zda ovacího období.

2.13 Účetní uzávěrka

Sestavením účetní závěrky uzavírá účetní jednotka účetní práce vúčetním období.

Ještě p ed tím však musí účetní jednotka dát účetnictví do stavu, aby věrně zobrazovala stav majetku a zdroj jeho krytí. Poté bude moci plnit účetní závěrka sv j cíl, a to poskytovat informace o účetní jednotce.

Inventarizací se rozumí porovnání účetního stavu se stavem skutečným. P ípadné rozdíly musí účetní jednotka zaúčtovat a odhalit jejich p íčiny. M že vzniknout:

 p ebytek, kdy skutečný stav je vyšší než účetní stav,

 manko, kdy skutečný stav je nižší než účetní stav.

Účetní jednotka musí také porovnat hodnoty majetku shodnotou reálnou a zaúčtovat p ípadné rozdíly, jedná se zejména o cenné papíry. U dočasného snížení hodnoty majetku se využívají opravné položky, a tak dochází ke snížení hodnoty nep ímo. Musí se provést i závěrečné operace u zásob, jedná se hlavně o nevyfakturované dodávky a materiál na cestě.

Poté následuje uzav ení všech účtu a p evodem z statk na uzávěrkové účty 710 a 70Ň a zjištění účetního výsledku hospoda ení a da ové povinnosti viz Obr. Ň.1 a Obr. 2.5.

24

A nakonec sestaví účetní jednotka účetní závěrku, která obsahuje následující účetní výkazy:

 rozvaha,

 výkaz zisku a ztráty,

 p íloha.

Velké a st ední účetní jednotky mají také povinnost sestavit:

 p ehled o peněžních tocích,

 p ehled o změnách vlastního kapitálu.

2.13.1 Povinnost ověření účetní závěrky auditorem Povinnost auditu mají účetní jednotky:

1. Malé účetní jednotky, kterou jsou a. s. pokud p ekročí alespo jedno zníže uvedených kritérií,

2. ostatní malé účetní jednotky, pokud p ekročí dvě zníže uvedených kritérií:

 aktiva celkem p ekročila 40 000 000 Kč,

 roční čistý obrat byl vyšší než Ř0 000 000 Kč

 pr měrný počet zaměstnanc byl vyšší než 50

Povinné ově ení účetní závěrky auditorem mají velké účetní jednotky, st ední účetní jednotky a účetní jednotky, kterým tuto povinnost stanoví zvláštní právní p edpis.

25