• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Čínské sociální sítě

3. Aktuální trendy v oblasti čínského cestovního ruchu

3.3. Čínské sociální sítě

Jak již bylo zmíněno v předchozí podkapitole, sociální sítě jsou v Číně velkým fenoménem, a zároveň jsou velmi specifické. Vzhledem k tomu, že následná analýza propagace České republiky a dalších zemí vůči čínským turistům bude zahrnovat především oblast sociálních sítí, je důležité této tématice věnovat více prostoru.

Čínský politický systém je pověstný svou cenzurou, a jinak tomu není ani v případě sociálních sítí. Internetová cenzura v Číně bývá označována jako The Great Firewall of China, což je analogie na Velkou čínskou zeď. Mnohé webové stránky a sociální sítě jsou v Číně zablokovány, a nejsou běžně přístupné. (Economy 2018)

Určité webové stránky, případně sociální sítě, byly na území ČLR zapovězeny již v minulosti. K razantnějšímu kroku, tedy cenzurování jednotlivých uživatelů, případně jejich příspěvků, došlo bezprostředně po nástupu prezidenta Xi Jinpinga k moci. Ten označil internet

2 Internetová penetrace udává procentuální rozšíření internetu v dané populaci. 100 % penetrace by znamenala, že přístup k internetu mají všichni obyvatelé dané země. V ČR se internetová penetrace pohybuje na úrovni 80 %. (ČSÚ 2020)

31 jako „hlavní bitevní pole veřejného mínění“ a označil za důležité „vybudovat mocnou internetovou armádu, která nad internetem získá kontrolu“ (MERICS 2016, s. 24).

V této souvislosti byla založena tzv. Central Leading Group for Internet Security and Information, jejíž hlavou je právě Xi Jinping. Oficiálním posláním této skupiny je chránit národní bezpečnost a bezpečnost občanů v kyberprostoru, ve skutečnosti se však jedná o projekt, který má přehled o veškerých aktivitách na internetu, a zároveň má moc tyto aktivity korigovat.

(新华网 2014)

Přehled blokovaných webových stránek a sociálních sítí by byl velmi dlouhý, proto jsou v následujícím přehledu uvedeny pouze ty, které jsou relevantní vzhledem k marketingové komunikaci v oblasti cestovního ruchu:

Vzhledem k tomu, že nejpopulárnější stránky a sociální sítě světa jsou v Číně blokovány, byly zde založeny jejich přípustné alternativy. V případě vyhledávače se jedná o portál Baidu, který je obdobou vyhledávače Google. Funguje také na stejném principu, výsledky vyhledávání jsou však poctivě cenzurovány. Rovněž se liší výsledky vyhledávání na čínské doméně baidu.cn a mezinárodní baidu.com. Stejně jako Google, také Baidu nabízí online mapy, a ve vyobrazení světa těmito dvěma společnostmi lze najít rozdíly. Například sporná území Číny a jejích sousedů, která jsou v rámci Google Maps zobrazena jako sporná, jsou v případě zobrazení na Baidu jednoznačně čínská. Mapy na Baidu jsou také méně přesné, některé informace v nich chybí, a satelitní snímky určitých oblastí jsou úmyslně rozmazány. (Chen 2015)

Co se týče čínských sociálních sítí, přehled těch nejoblíbenějších na území ČLR, včetně počtu aktivních uživatelů následuje níže, viz Tabulka č. 3. Z dříve zmíněných informací je tedy patrné, že v případě propagace na čínském trhu nelze spoléhat na běžné kanály, které jsou využívány pro komunikaci vůči většině států světa. Organizace destinačního marketingu se tedy musí přizpůsobit čínskému trhu, a působit na místních online platformách.

32

Tabulka č. 3: Nejoblíbenější čínské sociální sítě dle počtu aktivních uživatelů

Zdroj: vlastní zpracování dle Tencent (2021) a Statista (2021)

3.3.1. WeChat

Počátky aplikace WeChat, v čínštině weixin, se datují do roku 2011. Je vyvíjen společností Tencent, která je jedním ze tří čínských internetových gigantů. Ještě před vývojem WeChatu tato společnost stála za aplikací QQ, která byla obdobou někdejšího ICQ.

Momentálně je WeChat nejpoužívanější čínskou sociální sítí, a to především proto, že kombinuje více funkcí dohromady – komunikaci, správu financí a služeb.

Komunikace

WeChat nabízí klasické komunikační funkce, tedy psaní, volání, nahrávání zpráv, sdílení souborů apod. Samozřejmostí je možnost přidávání fotek na profil uživatele. WeChat může sloužit také jako seznamka, a to hned dvěma způsoby. Funkce People Nearby slouží k vyhledání osob v blízkém okolí, které mají tuto funkci zapnutou. Druhá funkce se nazývá Shake, v tomto případě musí uživatel s telefonem zatřepat, a aplikace ho spojí s jinou osobou, která třepe ve stejnou chvíli, bez ohledu na vzdálenost mezi těmito osobami.

Zajímavostí je, že v rámci komunikace WeChat již nahradil zasílání klasických SMS zpráv (Millward 2018).

Finance

Výše uvedené funkce v rámci komunikace jsou dostupné všem uživatelům, avšak služby v oblasti financí a služeb pouze těm, kteří mají čínskou platební kartu.

Jak bylo uvedeno dříve, platby skrze WeChat téměř nahradily platbu hotovostí, a to jak v kamenných obchodech, tak ve stáncích na ulicích. Platební karty v Číně rozšířené nejsou, a platba skrze WeChat je tedy v Číně téměř jedinou možností bezhotovostní platby. V rámci spravování financí lze WeChat využít k placení pomocí QR kódu, k převodu financí dalším uživatelům, a nabízí také možnost rozdělení účtu mezi vícero uživatelů (což je praktické například při placení v restauraci), viz Obrázek č. 6. Aplikace dokonce umožňuje poslat peníze jako dárek dalším uživatelům. Tento nástroj se nazývá hongbao, což je označení pro tradiční červené obálky, do kterých se darují peníze k narozeninám, svatbě apod. Tento zvyk se promítnul také do online prostředí, kdy lze virtuální červenou obálku poslat jinému uživateli.

Název Počet aktivních uživatelů (mil) Funkce

WeChat 1 200 multifunkční

Douyin 600 krátká videa

Weibo 523 mikro-blog

Kuaishou 481 krátká videa

33 WeChat rovněž umožňuje rodičům spravovat finance svých dětí, posílat jim kapesné a sledovat jejich útraty.

Obrázek č. 6: WeChat Money

Zdroj: vlastní zpracování, WeChat (2021)

Služby

Co se týče nákupů a služeb, hlavní rozhraní zobrazuje Obrázek č. 7. V oblasti služeb lze skrze WeChat nakupovat jízdenky, letenky, objednávat taxi, rezervovat hotely apod. Vzhledem k tomu, že čínské vlaky, především ty na delší vzdálenosti, jsou mnohdy vyprodány dlouho dopředu, nelze jen tak přijít na nádraží a koupit si jízdenku pár minut předem. Právě toto usnadňuje WeChat, přes který lze nakupovat s předstihem a pohodlně. Funkce sloužící k objednání taxi se nazývá DiDi, a jedná se o obdobu západního Uberu.

Také je možné sledovat a platit účty za elektřinu, vodu a další služby. Veškeré zakoupené služby lze poté ukládat do virtuální peněženky.

Novinkou je položka Zdraví, která je využívána především v souvislosti s pandemií covidu-19. Na tomto účtu lze sledovat aktuální stav v souvislosti s epidemií, objednat se na testy, případně se prokazovat jejich výsledkem k dalšímu cestování po území ČLR.

34

Obrázek č. 7: WeChat Pay

Zdroj: vlastní zpracování, WeChat (2021)

3.3.2. Sina Weibo

Sina Weibo, většinou uváděno pouze pod názvem Weibo, je sociální síť založena v roce 2009. Pro tuto platformu jsou typické krátké příspěvky, tzv. mikro-blogování. Dalo by se tedy říci, že se jedná o čínskou alternativu Twitteru a Facebooku. Kromě textových příspěvků v maximální délce 2000 znaků lze přidávat také odkazy na články, videa, fotky nebo zvukové stupy. Veškeré profily lze sledovat, komentovat jejich příspěvky, případně je sdílet.

Na sociální síti Weibo je aktivních mnoho zahraničních osobností, namátkově Bill Gates, Justin Timberlake, ale také třeba Petra Kvitová.

3.3.3. Douyin

Douyin je čínský název pro Tiktok. Jedná se o sociální síť, která je postavena na sdílení krátkých videí. Douyin je populární především ve městech spadajících do kategorie Tier 1, a co se týče věkové struktury, je oblíbená především u mladších ročníků do 35 let. (Pan 2019)

35

3.3.4. Kuaishou

Kuaishou je převážně vizuální platformou, uživatelé zde přidávají příspěvky ve formě krátkých videí. Původně tato platforma byla nástrojem k vytváření animovaných obrázků (GIF), avšak v roce 2012 se stala sociální sítí v podobě, v jaké funguje dodnes. Je velmi podobná síti Douyin, avšak rozšířenější je spíše v oblastech Tier 2 a Tier 4, a mezi její hlavní uživatele patří osoby od 36 let výše. (Pan 2019)

36