• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Altmanův index i index IN200 zde zmiňuji pouze okrajově, analýza je určená jako interní dokument firmy, nikoliv pro věřitele.

Altmanův index vychází mezi 4 a 5 ve všech letech, přičemž hodnota zaručující finanční zdraví je již přes 3. Z toho je vidět že firma je finančně zdravá a nehrozí ji pravděpodobný krach v nejbližší době.

IN2000

Rentabilita aktiv je velmi nízká. To je způsobeno nízkou rentabilitou tržeb.

Obrat aktiv se drží v posledních letech na stejné výši, marže mírně roste, ale stále je velice nízká.

Jak je vidět výše pravidla ohledně financování jsou dodržena. (dlouhodobá aktiva financovány dlouhodobými zdroji a krátkodobé závazky jsou kryty krátkodobými fin.

aktivy)

Co se týče EBIT, z VZZ je vidět, že v posledních dvou letech se firma dostala do zisku působením tržeb z prodeje DHM a ostatních provozních výnosů, což je alarmující.

Na toto je třeba se zaměřit. Je vidět, že zisk z běžného provozu se blíží k nule.

Tabulka 10: IN 2000

In2000 1,58 1,13 1,03 1,36

Hodnoty indexu IN2000 Jsou v pořádku nad hodnotu 2. U hodnoty mezi 1-1,5 není výsledek ani dobrý ani extra špatný.

EVA

Ekonomická přidaná hodnota firmy vychází záporně, což znamená, že se snižuje ekonomická hodnota podniku. EVA kolísá, nejeví žádný znatelný trend. Tyto hodnoty ukazují, že kapitál by se pravděpodobně za běžných podmínek dal využít s vyšším výnosem.

Náklady na vlastní kapitál jsou vyšší než výnosy firmy se započítanými implicitními náklady a proto je ekonomický přidaná hodnota záporná. Firma netvoří hodnotu, což je vidět již z toho, že rentabilita VK je téměř na úrovni bezrizikové úrokové míry.

Tabulka 11: EVA

2002 2003 2004 2005

EVA -1120,5 -975,7 -1101,9 -1034,8

ZÁV Ě R

Cílem této práce bylo zanalyzovat současnou finanční situaci firmy Pronto Elektro a poskytnout doporučení, na které oblasti by se management firmy měl soustředit. Aby firma byla schopna sledovat některé důležité ukazatele i nadále, je třeba je zařadit do určitého systému a sledovat je.

Firmu lze charakterizovat jako menší, rodinnou firmu, která již přes 10 let úspěšně drží na vysoce konkurenčním trhu. Odborná stránka firmy je na vysoké úrovni, mírnou slabinu shledávám ve vedení, který má již mnoho zkušeností a přirozené vůdčí schopnosti , ale nikdo nemá vzdělání v oboru řízení, ekonomika, management.

Z horizontální analýzy vyplývá, že firma má stabilní výši aktiv a poměr mezi dlouhodobými a oběžnými aktivy se nemění. Vlastní kapitál má stabilní výši, cizí zdroje kolísají.Velké výkyvy

nastávají v zisku, mj. v důsledku výkyvů tržeb. Zisk je velmi nízký, proto stanovit přesně příčiny výkyvů není jednoduché.

Velkou část firemního majetku tvoří oběžná aktiva (přes 90 %), struktura oběžného majetku se mění – přibývá finanční majetek a pohledávky, objem skladových zásob klesá. Zisk tvoří asi 2 % kapitálu. Cizí kapitál se pohybuje okolo 20 %.

Z bilančních pravidel vyplývá, že firma je finančně zdravá, neriziková, ale není příliš efektivní v nakládání s kapitálem, např. financuje oběžný majetek z vlastního kapitálu a to je velmi drahé.

Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je pouhá 3 % a rentabilita aktiv se pohybuje mezi 1-2 %.

Protože hlavním cílem podniku je zisk, potažmo rentabilita, toto je veliká slabina firmy.

Produktivita práce roste a roste rychlejším tempem než osobní náklady, což je dobře. Ukázalo se, že firma má extrémní přebytek čistého pracovního kapitálu nad potřebným pracovním kapitálem. Tuto položku by také bylo vhodné řídit, přebytek pracovního kapitálu znemožňuje jeho rychlé obracení a zvyšování výnosnosti firmy. Položka zásob již řízena je, zvyšují se položky pohledávky a množství peněz. Na druhou stranu, vzhledem k velikosti firmy je třeba nějaké rezervy držet, ale jejich výše by se měla stát námětem diskuze. Zároveň, vzhledem k malé výnosnosti vlastního kapitálu se firmě nevyplatí dále si půjčovat a zvyšovat podíl cizího kapitálu. Není to ani třeba, jelikož pracovního kapitálu je přebytek. Spíše se zaměřit na to, aby objem likvidních prostředků byl optimální a peníze držené v rezervě byly umístěny do výnosnějších finančních aktiv.

V hodnocení z hlediska Altmanova indexu a indexu IN2000 dopadla firma vcelku uspokojivě. Tyto ukazatele jsou však pro cíl práce vedlejší.

EVA, ukazatel, který při hodnocení zahrnuje i náklady implicitní, vyšel záporně. To znamená, že firma netvoří hodnotu a teoreticky lze ten samý kapitál využít jinde s vyšším výnosem.

Přesto myslím, že situace firmy není tak špatná, jak by se na první pohled mohlo dle hodnot EVA zdát. Kapitálový trh v ČR není ještě plně rozvinut a pro malé investory je někdy těžké zhodnotit peníze ve formě nějakých CP atp. Myslím si, že různé úrokové míry použité ve výpočtu EVA jsou nedosažitelné pro běžnou malou firmu (ve smyslu získat za své peníze

totéž – souvisí samozřejmě i s malým objemem disponibilního kapitálu). V současné době se jako jedna z možností ukazují podílové fondy různých bank, ale i ty meziročně nabízejí mezi 1 a 3 procenty, v závislosti na rizikovosti fondů.

Dle analýzy se ukázalo, že firma je finančně zdravá a není riziková co se týče neschopnosti platit své závazky. Velkým problémem je efektivní využívání zdrojů. Firma má přebytek pracovního kapitálu. Množství pracovního kapitálu je třeba optimalizovat v závislosti na ohroženích vyplývajících z velikosti firmy při zvýšení výnosnosti (soustředěním se na dobu obratu). Přebytečný kapitál lze použít i na jiných místech, otevírá prostor pro nové aktivity.

Dalším problémem, který souvisí s předchozím je malá výnosnost vlastního kapitálu. Zvýšení je možné zvýšením obratu aktiv nebo zvýšením rentability tržeb. Použití finanční páky není v tomto případě efektivní. Je třeba naučit se používat krátkodobá finanční aktiva pro větší výnosnost z nutných finančních rezerv společnosti.

LITERATURA:

Kislingerová E. a kol. – Manažerské finance, C.H. Beck. Praha 2004 Miroslav Synek a kol. – Manažerská ekonomika, C.H.Beck, 2002 Miroslav Synek a kol. – Podniková ekonomika, Grada 2000

Eva Kislingerová, Jiří Hnilica – Finanční analýza krok za krokem, C.H. Beck, 2005 Interní dokumenty firmy Pronto Elektro s.r.o. (Reference)

Rozvaha a výsledovka firmy Pronto Elektro s.r.o.

www.cnb.cz

Související dokumenty