• Nebyly nalezeny žádné výsledky

ANALÝZA ODV Ě TVÍ A KONKURENCE VE FRANCII

K analýze konkurence jsem použila informace z webových stránek francouzské obchodní a průmyslové komory, která eviduje podniky působící na území Francie podle předmětu jejich činnosti, a dále informace státního ústavu statistiky a ekonomického výzkumu (INSEE).

Hlavní činností firmy LX, s.r.o. je prodej počítačů, notebooků a příslušenství, proto jsem se zaměřila na tuto oblast a zjistila, kolik společností podnikajících v tomto oboru se v jednotlivých regionech nachází.

7.1. Konkurence v jednotlivých regionech

Alsace

V tomto regionu se již nachází 186 společností, jejichž předmětem podnikání je prodej počítačů. Vzhledem k tomu, že Alsasko je co do rozlohy jedním z nejmenších regionů ve Francii, dá se předpokládat, že trh bude v této oblasti již nasycený.

Aquitaine

V regionu působí v oblasti prodeje počítačů 192 firem. Většina z nich je koncentrována ve městě Bordeaux a jeho okolí.

Auvergne

Na rozdíl od předchozích regionů v Auvergne je aktivních pouze 65 podniků. Největší konkurence se nachází v průmyslové oblasti kolem města Clermont-Ferrand.

Basse-Normandie

V Basse-Normandie eviduje obchodní komora pouze 50 firem, které prodávají počítače a příslušenství.

Bourgogne

Zde se podle informací francouzské obchodní a průmyslové komory nachází 86 společností. Více než čtvrtinu těchto firem nalezneme v hlavním městě Burgundska Dijonu.

Bretagne

V Bretagni působí v oblasti prodeje počítačů 134 firem. Konkurence je koncentrována zejména ve městě Rennes a jeho okolí.

Centre

Ve střední části Francie je evidováno 123 podniků. Konkurence je zde víceméně rovnoměrně rozložená.

Champagne-Ardenne

V regionu působí 65 firem. Champagne-Ardenne je poměrně veliký region a tudíž by se zde teoreticky mohlo najít místo pro firmu LX, s.r.o. Třetina konkurenčních podniků se nachází v Remeši.

Franche-Comté

Francouzská obchodní a průmyslová komora eviduje ve Franche-Comté 59 podniků. I zde by firma LX, s.r.o. mohla teoreticky najít místo na trhu.

Haute-Normandie

Na severu Normandie působí pouze 54 firem aktivních v oblasti prodeje počítačů. Ile-de-France

Trh v Ile-de-France je již nasycený. Nachází se zde 2 724 firem, které prodávají počítače. Příčinou tak vysokého počtu podniků je skutečnost, že v regionu Ile-de-France leží hlavní město Paříž, kam je situována většina těchto firem. Proto firmě LX, s.r.o. nedoporučuji podnikat právě v této části Francie.

Languedoc-Roussillon

V regionu Languedoc-Roussillon působí 160 firem. Největší konkurence je koncentrována ve městech Montpellier, Nimes a Perpignan.

Limousin

Limousin patří spíše k menším regionům a tudíž se zde vyskytuje i méně podniků. Podle informací francouzské obchodní a průmyslové komory zde působí pouze 34 firem, z toho 13 ve městě Limoges.

Lorraine

V Lotrinsku je evidováno 133 firem zabývajících se prodejem počítačů. Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées je jeden z největších regionů ve Francii. Nachází se zde 318 společností. Silná konkurence je především ve městě Toulouse.

Nord – Pas-de-Calais

V regionu Nord – Pas-de-Calais působí v oblasti prodeje počítačů 170 podniků. Pays de la Loire

V regionu vykonává podnikatelskou činnost 330 společností. Tato oblast také není vzhledem k silné konkurenci pro firmu LX, s.r.o. příliš vhodná.

Picardie

V regionu Picardie se eviduje 93 firem, jejichž předmětem činnosti je prodej počítačů. Poitou-Charentes

V Poitou-Charentes se nachází 73 společností.

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Dalším regionem, kde by měla firma LX, s.r.o. kvůli silné konkurenci velké problémy uspět, je Provence-Alpes-Côte d'Azur. Nachází se zde 417 podniků.

Rhône-Alpes

Jedná se o jeden z největších francouzských regionů. Francouzská obchodní a průmyslová komora zde eviduje 541 firem.

7.2. Výb ě r nejvhodn ě jších region ů

Ze všech regionů jsem se snažila vybrat ty, ve kterých je konkurence nejnižší a kde by tudíž měla společnost LX, s.r.o. největší šanci na úspěch. Vycházela jsem z předpokladu, že hlavními zákazníky a odběrateli firmy by byly především podniky a obyvatelstvo

v produktivním věku. Z internetových stránek státního ústavu statistiky a ekonomického výzkumu (INSEE) jsem zjistila pro každý region počet obyvatel ve věku 20 – 59 let a určila ukazatel, který vypovídá o tom, kolik obyvatel v tomto věku připadá na jeden podnik zabývající se prodejem počítačů. Výsledky jsou uvedeny v následující tabulce:

Tab. č.1 – Počet obyvatel ve věku 20 – 59 let připadajících na 1 podnik podle regionů

7.3. Porovnání nejvhodn ě jších region ů

Podle výše uvedené tabulky jsem vybrala tři regiony, ve kterých lze předpokládat nejvyšší počet potencionálních zákazníků. Konkrétně se jedná o Haute-Normandie, Basse-Normandie a Nord – Pas-de-Calais.

Pro další výběr jsem si určila několik dalších ukazatelů. Jak jsem již uvedla, předpokládám, že mezi zákazníky firmy LX, s.r.o. budou patřit především podniky a ekonomicky aktivní obyvatelstvo, zejména pak obyvatelstvo s vysokoškolským a středoškolským vzděláním. Proto jsem si jako další kritéria, podle kterých vyberu jeden region, určila celkový počet podniků v regionu a mzdy vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných obyvatel. Dalším kritériem, na které jsem se zaměřila, je stav ekonomiky v dané oblasti. průmyslovými regiony v celé Francii. Vyznačuje se silným HDP na obyvatele. Ve výši HDP obsazuje páté místo mezi regiony.

Mezi nejvíce rozvinuté oblasti průmyslu patří zejména průmysl petrochemický, dále pak také průmysl automobilový, elektronický a farmaceutický. V první polovině roku 2006 se z Haute-Normandie vyvážely především farmaceutické výrobky, výrobky organické chemie a automobily a automobilové součástky. Co se týče dovozu, byly na prvním místě výrobky organické chemie, dále pak farmaceutické výrobky a automobilové součástky. Ve všech těchto oblastech však převažoval vývoz nad dovozem. Nejvíce se v tomto období vyváželo do Velké Británie, USA a Belgie, naopak hlavními dodavatelskými státy byla Saúdská Arábie, Velká Británie a Norsko.

Haute-Normandie je třetí region s největším počtem zahraničních podniků, působí zde téměř 300 zahraničních firem, z toho 150 evropských, 100 amerických a 10 asijských. Tyto společnosti zaměstnávají zhruba 1/5 pracovníků. Město Rouen navíc patří mezi několik francouzských měst, která jsou nejvíce otevřená zakládání nových podniků. V roce 2005 bylo

v regionu založeno 6 055 nových společností a zaniklo jich 961. Oproti předchozímu roku se

Basse-Normandie je osmnáctý průmyslový region ve Francii. Mezi hlavní průmyslová odvětví patří potravinářský průmysl, na druhém místě průmysl elektronický a na třetím automobilový průmysl.

Rok 2005 byl již pátým rokem v pořadí, kdy export v Basse-Normandie vykázal oproti předchozím rokům pokles. Např. export potravinářských výrobků klesl v roce 2005 téměř o 100 milionů eur (-12,6 %). Naproti tomu dovoz neustále roste a zahraniční obchod Basse-Normandie tak v minulém roce dosáhl deficitu. V rámci Evropské unie jsou největším odběratelem Basse-Normandie Německo, kam směřuje více než pětina celkového exportu.

Dále následuje Španělsko a Velká Británie. Stejně tak co se týče exportu, je Německo hlavním partnerem regionu. Dalšími zeměmi, ze kterých Basse-Normandie nejvíce dováží, jsou Itálie a Belgie.

Již třetí rok po sobě se zvýšil obchodní obrat podniků, které sídlí v Basse-Normandie.

V roce 2005 bylo však zvýšení slabší než v předchozích letech (2,7 % v roce 2005 oproti 3,9 % v roce 2004). Na zahraniční podniky působící v tomto regionu připadá zhruba jedna třetina všech pracovních míst. Město Caen se také řadí mezi francouzská města, která nejvíce podporují zakládání nových podniků. V loňském roce jich bylo založeno 5 556. Ve stejném období zaniklo 839 společností. V porovnání s rokem 2004 vzrostl počet zaniklých podniků o 5,1 %.

Nezaměstnanost je v Basse-Normandie nižší, než byla ve stejném období v regionu Haute-Normandie. V té době se pohybovala okolo 8,4 %.

7.3.3. Nord – Pas-de-Calais

Celkový počet podniků: 124.673

Průměrná mzda vysokoškolsky vzdělaných obyvatel / rok: 39.602 EUR Průměrná mzda středoškolsky vzdělaných obyvatel / rok: 21.745 EUR 7.3.3.1. Ekonomika Nord – Pas-de-Calais

Region Nord – Pas-de-Calais také patří mezi průmyslové oblasti Francie. K nejvíce rozvinutým sektorům se řadí průmysl potravinářský, automobilový, hutnický (první místo mezi francouzskými regiony) a textilní. HDP na obyvatele je jedno z nejnižších ve Francii.

Zatímco vývoz v rámci celé Francie v roce 2005 vzrost, podniky v Nord – Pas-de-Calais vyvážely v tomto období o 2,7 % méně ve srovnání s předešlým rokem. Naopak dovoz zboží z jiných států se v loňském roce zvýšil o 11,4 %. Mezi hlavní zákazníky Nord – Pas-de-Calais patřila Belgie, Německo a Velká Británie. Z těchto států se v roce 2005 také nejvíce dováželo.

Nord – Pas-de-Calais je třetí největší francouzský exportér. Patří mezi regiony, které každý rok přijímají nejvíce zahraničních investic. V roce 2004 v této oblasti působilo 1 300 firem se zahraničním kapitálem. Tyto podniky zaměstnávají 138 000 pracovníků.

V minulém roce bylo v Nord – Pas-de-Calais založeno 12 359 firem a zaniklo jich 2 578. Počet podniků, které v roce 2005 ukončily činnost, klesl oproti roku 2004 o 0,8 %.

Nezaměstnanost dosáhla na konci září 12,2 %.

7.4. Výb ě r nejvhodn ě jšího regionu pro podnikání

Z těchto tří regionů bych pro umístění provozovny firmy LX, s.r.o. vybrala Haute-Normandie. Nachází se zde velké množství podniků, mezi kterými by se mohli najít budoucí zákazníci firmy. HDP patří mezi nejvyšší ve Francii a průměrné mzdy vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných obyvatel jsou vyšší než v dalších dvou regionech. V

Haute-Normandie navíc působí hodně zahraničních firem, což může svědčit o tom, že tento region zakládaní provozoven zahraničních podniků podporuje. Úmrtnost podniků se zde oproti zbylým regionům snižuje nejvíce.