• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Analýza pom ě rových ukazatel ů

Poměrové ukazatele vyjadřují vztahy mezi různými položkami účetních výkazů. Jde buď o vazby uvnitř jednoho výkazu (nejčastěji rozvahy či výsledovky) nebo o vazby mezi výkazy. Umožňují porovnávat malé podniky s velkými nebo také jeden podnik v různých stádiích jeho vývoje. Vypočítávají se z absolutních ukazatelů obvykle vydělením jedné položky položkou jinou.

V praxi bývají zpravidla uspořádány podle určitých znaků podobnosti do následujících skupin:

ukazatele rentability (profitability ratios), ukazatele likvidity (liquidity ratios), ukazatele aktivity (activity ratios),

ukazatele zadluženosti (financial leverage ratios), ukazatele tržní hodnoty podniku (market value ratios).

4.5.1 Ukazatele rentability

Ukazatele rentability, někdy nazývané jako ukazatele výnosnosti, ziskovosti či návratnosti se používají pro hodnocení a komplexní posouzení celkové efektivnosti činnosti a výdělkové schopnosti podniku. Poměřují konečný efekt dosažený podnikatelskou činností k určitému vstupu, který může být jak na straně aktiv (celková aktiva), tak na straně pasiv (vlastní kapitál).9 Vyjadřují tak intenzitu využívání, reprodukce a zhodnocení kapitálu vloženého do podniku a zobrazují

9 KISLINGEROVÁ, E. a kol. Manažerské finance, kap. 1, str.72. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9.

pozitivní nebo negativní vliv řízení aktiv a ukazují kombinovaný vliv likvidity, aktivity a zadluženosti na čistý zisk podniku.

Rentabilita, resp. výnosnost vloženého kapitálu je měřítkem schopnosti podniku vytvářet nové zdroje, dosahovat zisku užitím investovaného kapitálu.

Rentabilita aktiv (Return On Assets – ROA)

Někdy také nazývaná produkční síla (earning power) je základním měřítkem rentability a vyjadřuje celkovou efektivnost podniku.

Měří efekt, který připadá na jednotku majetku zapojeného do podnikatelské činnosti, tedy čistou výnosnost celkových aktiv podniku.

ROA = EBIT / Aktiva, kde EBIT je zisk před zdaněním a úroky.

Rentabilita vlastního kapitálu (Return On Equity – ROE)

Vyjadřuje výnosnost kapitálu vloženého vlastníky či akcionáři. Měří, kolik korun zisku připadá na 1 Kč vlastního kapitálu.

Podle tohoto ukazatele se mohou investoři rozhodnout, zda do podniku

investovat či ne. Kromě efektivnosti vložených prostředku také hodnotí, zda investice přinese dodatečný výnos.

ROE = EAT / Vlastní kapitál, kde EAT je čistý zisk.

Rentabilita tržeb (Return On Sales)

Rentabilita tržeb a zisková marže (Profit Margin) jsou jádrem efektivnosti podniku. Kvantifikuje, jak velký zisk přinese 1 Kč tržeb.

ROS = EAT / Tržby

Rentabilita investovaného kapitálu (Return on Capital Employed – ROCE) Neboli výnosnost dlouhodobého investovaného kapitálu, měří kolik provozního hospodářského výsledku před zdaněním podnik dosáhl z jedné koruny investované akcionáři. Tento ukazatel je často využíván pro mezinárodní srovnání.

ROCE = EBIT / (Vl.kapitál + Rezervy + Dl. závazky + Bank. úvěry dlouhodobé)

4.5.2 Ukazatele likvidity

Likvidita je schopnost podniku uhradit splatné závazky, tzn. přeměnit svá aktiva na peněžní prostředky a těmi krýt včas a v plné výši všechny závazky v době jejich splatnosti. V podmínkách tržní ekonomiky je likvidita jednou ze základních podmínek dlouhodobé existence firmy.

Běžná likvidita (Current Ratio)

Udává, kolikrát pokrývají oběžná aktiva krátkodobé závazky podniku, tzn. kolikrát je podnik schopen uspokojit své věřitele, kdyby proměnil veškerá svá oběžná aktiva na hotovost.

Čím vyšší je hodnota tohoto ukazatele, tím je větší pravděpodobnost zachování platební schopnosti podniku. Běžná likvidita závisí také na tom, jakou strategii v této oblasti podnik zvolí. Pro průměrnou strategii by se tento ukazatel měl pohybovat v rozmezí 1,6 - 2,5, podle konzervativní strategie by měl být vyšší než 2,5 a při velmi agresivní strategii by tento ukazatel neměl být menší než 1.

Běžná likvidita = Oběžná aktiva / Krátkodobé závazky Pohotová likvidita (Quick Asset Ratio, Acid Test)

Tento ukazatel odstraňuje z oběžných aktiv jejich nejméně likvidní části, tj. zásoby (materiál, suroviny, polotovary, nedokončenou výrobu a hotové výrobky).

Optimální výše tohoto ukazatele se pohybuje v rozmezí od 0,7 - 1.

U konzervativní strategie 1,1 – 1,5 a u agresivní strategie 0,4 – 0,7. Je-li ukazatel roven 1, podnik je schopen vyrovnat své závazky bez nutnosti prodeje svých zásob. Vyšší hodnoty ukazatele jsou příznivé z hlediska věřitelů, ale znamenají značný objem oběžných aktiv, která jsou vázána ve formě pohotových prostředků, které přináší malý nebo žádný úrok.

Pohotová likvidita = (Oběžná aktiva – zásoby) / Krátkodobé závazky Peněžní (hotovostní) likvidita (Cash Position Ratio)

Měří schopnost podniku hradit právě splatné závazky naprosto nekompromisně. Je nejpřísnějším ukazatelem likvidity.

Hotovostí jsou u tohoto ukazatele všechny pohotové platební prostředky, tj. prostředky v pokladně, na běžných a jiných účtech, krátkodobé cenné papíry,

šeky, apod. Doporučuje se hodnota okolo čísla 0,2.

Hotovostní likvidita = Peněžní prostředky / Krátkodobé závazky

4.5.3 Ukazatele aktivity

Ukazatele aktivity se využívají pro řízení aktiv. Vyjadřují totiž schopnost využívat majetkové části podniku. Tzn., jak efektivně podnik hospodaří se svým majetkem. Jestliže má podnik více aktiv, než je účelné, vznikají mu zbytečné náklady a naopak, má-li jich málo, přichází o tržby.

Měří celkovou rychlost obratu majetku nebo rychlost obratu jednotlivých složek majetku a hodnotí vázanost kapitálu v určitých formách aktiv.

Udávají, kolikrát se obrátí určitý druh majetku za stanovený časový interval, tj.

počet obrátek. Převrácená hodnota pak informuje o době obratu, tj. o době trvání jedné obrátky.10

Obrat aktiv (Total Assets Turnover Ratio) a doba obratu aktiv

Obratu aktiv měří, jak efektivně podnik využívá celková aktiva. Ukazatel by měl být roven minimálně 1.

Obrat aktiv = Tržby /Aktiva celkem

Reciprokou hodnotou je doba obratu aktiv, která říká, za kolik dní se celková aktiva obrátí.

Doba obratu aktiv = 360/ Obrat aktiv Doba splatnosti pohledávek (průměrná doba inkasa)

Měří počet dní, po které zůstávají odběratelé dlužni, tj. doba mezi prodejem na obchodní úvěr a přijetím peněz. Tzn., jak dlouho musí firma čekat na inkaso plateb za své již provedené tržby.

10 KOVANICOVÁ, D. a kol. Finanční účetnictví. Světový koncept, kap. 18, str. 434. Praha: Polygon, 2002. ISBN 80-7273-062-2.

Snahou je co nejmenší hodnota tohoto ukazatele, tedy aby dlužníci hradili své závazky co nejdříve. Je to proto, že prodej na obchodní úvěr je nákladný – podnik přichází o úroky a je zde riziko, že dlužník nezaplatí.

Doba splatnosti pohledávek = Pohledávky/(Tržby/360) Doba splatnosti krátkodobých závazků (Creditors Payment Period)

Tento ukazatel udává dobu ve dnech, která průměrně uplyne mezi nákupem zásob a jejich úhradou. Tzn. dobu, po kterou zůstávají krátkodobé závazky neuhrazeny a podnik využívá bezplatný obchodní úvěr.

Doba splatnosti krátkodobých závazků = Krátkodobé závazky (Tržby/360) Rozdíl mezi dobou splatnosti pohledávek a dobou úhrady závazků je pak počet dní, které musí podnik profinancovat.

Obrat zásob (Inventory Turnover Ratio) a doba obratu zásob

Ukazatel obratu zásob udává, kolikrát se zásoby přemění v jiné formy oběžného majetku až po prodej hotových výrobků a jsou opětovně naskladněny.

Podniku by se měl snažit zvyšovat obratovost zásob a zkracovat dobu obratu zásob. To by mělo vést ke zvyšování zisku.

Optimální hodnotu obratu zásob nelze stanovit a proto je vhodné porovnat hodnoty s odvětvovým průměrem.

Obrat zásob = Tržby/Zásoby Doba obratu zásob = 360/Obrat zásob

4.5.4 Ukazatele zadluženosti

Zadluženost vyjadřuje, že podnik používá k financování svých aktiv a činnosti cizí zdroje. Důvodem financování cizími zdroji je relativně nižší cena oproti vlastním zdrojům, která je dána tzv. daňovým štítem, což znamená započítání úrokových nákladů do daňově uznatelných nákladů.11

11 KISLINGEROVÁ, E. a kol. Manažerské finance, kap. 1, str.85. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9.

Ukazatele zadluženosti tedy měří, v jakém rozsahu podnik užívá k financování dluhu. Tyto ukazatele jsou ovlivňovány faktory jako jsou daně, riziko, typ aktiv a čas.

Debt Ratio (Ukazatel věřitelského rizika)

Ukazatel věřitelského rizika, neboli celková zadluženost, vyjadřuje, jaká majetková základna kryje cizí zdroje. Roste-li hodnota zadluženosti, roste i riziko, že věřitelé přijdou o investovaný kapitál, protože klesá likvidita. Akcionáři podniku proto dávají přednost nižšímu zadlužení, které pro ně představuje nižší riziko, naopak vlastníci chtějí využít tzv. finanční páky. Vždy je ale nutné posuzovat tento ukazatel s ohledem na celkovou výnosnost, kterou podnik dosahuje z celkového

vloženého kapitálu, i v souvislosti se strukturou cizího kapitálu.

Ukazatel věřitelského rizika = Celkové cizí zdroje/Celková aktiva Equity Ratio

Interpretace je opačná než u Debt Ratio. Vysoká hodnota znamená vysokou stabilitu společnosti, ale zároveň příliš vysoká hodnota tohoto ukazatele může mít nepříznivý vliv na rentabilitu společnosti.

Equity Ratio = Vlastní kapitál/Celková aktiva Debt to Equity Ratio

Tento ukazatel charakterizuje pružnost firmy a jeho převrácená hodnota se nazývá míra finanční samostatnosti.

Akceptovatelná zadluženost vlastního kapitálu závisí do značné míry na fázi vývoje podniku a na postoji vlastníků k riziku. U stabilních společností by se měla pohybovat přibližně v intervalu od 80 % do 120 % (Dluhošová, 2006, str. 75).

Debt/Equity Ratio = Cizí kapitál/Vlastní kapitál Úrokové krytí (Times Interest Earned Ratio)

Ukazatel informuje o tom, kolikrát celkový efekt reprodukce převyšuje úrokové platby. Jako minimální se uvádí hodnota 3, ale optimálně by se měla pohybovat okolo čísla 8. Je-li tento ukazatel roven 1, znamená to, že vše, co podnik vyprodukuje, jde na úhradu nákladových úroků.

Ukazatel úrokového krytí patří ke klíčovým ratingovým charakteristikám, které slouží jako vodítko pro investory o „bezpečnosti“ jejich investice.

Úrokové krytí = EBIT/Celkové nákladové úroky

4.5.5 Ukazatele kapitálového trhu

Ukazatele tržní hodnoty se týkají akciových společností, jejichž akcie jsou volně obchodovatelné. Vyjadřují, jak je trhem hodnocena minulá činnost podniku a jeho budoucí výhled.

Vlastní kapitál na akcii (Book value)

Ukazatel odráží výkonnost a růst podniku a v čase je žádoucí jeho růst.

Získaná hodnota se násobí 1000 a uvádí se v Kč.

Vlastní kapitál na akcii = Vlastní kapitál/Počet ks akcií Výnosnost akcie

Vyjadřuje, kolik čistého zisku připadá na jednu akcii a jakou maximální výši dividend je možné ze zisku vyplatit.

EPS = Čistý zisk/Počet ks akcií Výplatní poměr (Payout Ratio)

Jeho hodnota vyjadřuje, jaká část z vytvořeného čistého zisku je vyplacena akcionářům na dividendách a jaká část je reinvestována do podniku.

Výplatní poměr = Dividenda na akcii/Čistý zisk na akcii Aktivační poměr (Plowback Ratio)

Udává, velikost zisku, který je reinvestován zpět do podniku. Říká nám tedy, kolik zbude z čistého zisku po výplatě dividend.

Aktivační poměr = 1 – Výplatní poměr, tj.

Aktivační poměr = 1 – (Dividenda/Čistý zisk na akcii)