• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3. Praktická část

3.8 Analýza zadluženosti

Graf 6 Věřitelské riziko

Zdroj: (MS ČR, 2021a), (MS ČR, 2021b), (MS ČR, 2021c), (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

Při analýze věřitelského rizika můžeme v grafu pozorovat téměř stejný poměr cizího kapitálu na celkové bilanční sumě u podniků Mondi Štětí a.s. a Papírna Aloisov a.s., u kterých se hodnoty věřitelského rizika pohybují mezi 0,6 a 0,7. Podstatně nižší hodnoty tohoto ukazatele mají

45

společnosti PAPÍRNY BRNO a.s. a OP papírna, s.r.o., nižší hodnoty znamenají nižší riziko pro věřitele těchto společností, mohly by ale také znamenat nižší ziskovost.

Analogicky pak také můžeme sledovat vysoké hodnoty finanční páky u společností Mondi Štětí a.s. a Papírna Aloisov a.s. a nízké u PAPÍRNY BRNO a.s. a OP papírna, s.r.o. Zda se určitá výše poměru cizího kapitálu společnostem vyplácí záleží především na úrokové míře tohoto kapitálu a rentabilitě

činnosti podniku. Při analýze rentability jsme zjistili, že společnosti Mondi Štětí a.s. a Papírna Aloisov a.s. mají rentabilitu spíše nižší, například při porovnání s OP papírna, s.r.o., která má rentabilitu vyšší, a přesto má méně cizích zdrojů.

Tab. 30 Finanční páka

Zdroj: (MS ČR, 2021a), (MS ČR, 2021b), (MS ČR, 2021c), (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

Hodnoty úrokového krytí u jednotlivých společností kolísají. U OP papírny, s.r.o. jsou hodnoty tohoto ukazatele oproti ostatním mnohonásobně vyšší, protože společnost nevykazuje skoro žádné

nákladové úroky. Hodnota ukazatele menší než 1 u společnosti PAPÍRNY BRNO a.s. v roce 2019 značí, že se podnik dostal do ztráty.

Tab. 31 Úrokové krytí

Zdroj: (MS ČR, 2021a), (MS ČR, 2021b), (MS ČR, 2021c), (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

46

3.9 Bonitní a bankrotní modely

3.9.1 Kralicekův Quick test

Kralicekův Quick test byl proveden na základě vlastních výpočtů při využití dat z výročních zpráv analyzovaných společností. Poskytne nám komplexní pohled na finanční situaci jednotlivých podniků za využití 4 různých finančních ukazatelů.

Tab. 32 Kralicekův Quick test PAPÍRNY BRNO a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021a), vlastní výpočty

Silnou stránkou společnosti PAPÍRNY BRNO a.s. je při tomto testu ukazatel zadluženosti. Podnik ve všech letech získal známku 1, znamená to, že společnost je málo zadlužená, tedy z pohledu

finančního zdraví málo riziková. Nízké riziko může společnost mít na úkor nižších zisků, u ukazatele rentability podnik získal v každém roce známku 4. Solventnost této společnosti je velmi dobrá, provozní výkonnost slabší.

Tab. 33 Kralicekův Quick test Mondi Štětí a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021b), vlastní výpočty

47

Společnost Mondi Štětí a.s. má oproti PAPÍRNY BRNO a.s. vysokou provozní výkonnost, zadluženost není vysoká. Slabší stránky má podnik z hlediska solventnosti a rentability. Významně nejhorší výsledky nastaly v roce 2018, společnost měla tento rok rekordně nízký hospodářský výsledek.

Tab. 34 Kralicekův Quick test OP papírna, s.r.o.

Zdroj: (MS ČR, 2021c), vlastní výpočty

Ze všech analyzovaných společností má nejlepší výsledky Kralicekova rychlého testu společnost OP papírna, s.r.o., společnost není příliš zadlužená a má výbornou provozní výkonnost. Oproti ostatním společnostem má také velmi dobrou rentabilitu, která pouze v posledních dvou letech byla nižší a solventnost, díky velkému množství peněžních prostředků, kterými společnost disponuje.

Tab. 35 Kralicekův Quick test Papírna Aloisov a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

Papírna Aloisov a.s. není příliš zadlužená, ale má velmi nízkou solventnost, a to především díky nízkému hospodářskému výsledku. Ukazatele rentability a provozní výkonnosti byly velmi slabé po celou dobu sledovaného období.

48 Celkové vyhodnocení testu:

1. OP papírna, s.r.o. (1,20) 2. Mondi Štětí a.s. (2,10) 3. PAPÍRNY BRNO a.s. (2,55) 4. Papírny Aloisov a.s. (3,15)

OP papírna, s.r.o. dopadla v Kralicekově Quick testu zdaleka nejlépe, a to převážně díky značně vyšší rentabilitě, než mají ostatní společnosti a také díky vyššímu množství peněžních prostředků, díky kterým vykázala lepší hodnoty ukazatele solventnosti. Žádná ze společností není příliš zadlužená, největší nedostatky mají společnosti v rentabilitě.

3.9.2 Altmanův model

Graf 7 Altmanovo Zeta skóre

Zdroj: (MS ČR, 2021a), (MS ČR, 2021b), (MS ČR, 2021c), (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

Dle Altmanova Zeta skóre společnost OP papírna, s.r.o. se jako jediná nachází v pásmu prosperity, s výjimkou roku 2019. Společnosti PAPÍRNY BRNO a.s. a Papírna Aloisov a.s. se nachází v šedé zóně (hodnota Zeta skóre mezi 1,23 a 2,9). Mondi Štětí a.s. v roce 2015 a 2016 v šedé zóně a v letech 2017

49

až 2019 v hodnotách naznačujících hrozící bankrot. Jednotlivé silné a slabé stránky společnosti můžeme zjistit při pohledu na hodnoty jednotlivých ukazatelů, ze kterých se Altmanův model skládá.

Tab. 36 Altmanovo Zeta skóre PAPÍRNY BRNO a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021a), vlastní výpočty

Společnost PAPÍRNY BRNO a.s. vykazuje (v porovnání s ostatními analyzovanými společnostmi) slušné hodnoty ukazatele X5 = výnosy/aktiva. Společnost také disponuje vyšší hodnotou vlastního kapitálu než cizího kapitálu. Slabší je pak z hlediska ziskovosti. Zdaleka nejnižší hodnotu Zeta skóre podnik vykázal v roce 2019, nižší hodnotu zaznamenal oproti předchozímu roku u všech pěti ukazatelů.

Tab. 37 Altmanovo Zeta skóre Mondi Štětí a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021b), vlastní výpočty

Společnost Mondi Štětí a.s. dopadla v tomto testu značně nejhůř. Výnosy vzhledem k bilanční sumě jsou nízké. Výše cizího kapitálu je až dvakrát vyšší než vlastního kapitálu a krátkodobé závazky převyšují hodnotu oběžných aktiv. Nízké hodnoty Zeta skóre Mondi Štětí a.s. má z důvodu vysokého zadlužení, i když vykazuje zisk.

50 Tab. 38 Altmanovo Zeta skóre OP papírna, s.r.o.

Zdroj: (MS ČR, 2021c), vlastní výpočty

Oproti tomu OP papírna, s.r.o. dopadla nejlépe. A to zejména díky poměru vlastního kapitálu k cizímu kapitálu. Společnost je také vysoce zisková a disponuje i vysokou výší kumulovaného zisku.

Velký pokles u všech ukazatelů zaznamenala v roce 2019, důvodem jsou rozsáhlé investice do dlouhodobého majetku a tím navýšení bilanční sumy a zároveň navýšení cizích zdrojů, kvůli čerpání úvěru.

Tab. 39 Altmanovo Zeta skóre Papírna Aloisov a.s.

Zdroj: (MS ČR, 2021d), vlastní výpočty

Papírna Aloisov a.s. se vyznačuje dobrým poměrem výnosů na aktiva, který tvoří u této společnosti velkou část výsledného Zeta skóre. Zisk v poměru k bilanční sumě je však nízký. Nízký je také pracovní kapitál a společnost má i nízký poměr vlastního kapitálu k cizímu kapitálu.