• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Aplikace Sm ě rnic EU na zdan ě ní nadnárodních spole č ností

7. KONKRÉTNÍ P Ř ÍKLAD ZDAN Ě NÍ NADNÁRODNÍ SPOLE Č NOSTI

7.3.2. Aplikace Sm ě rnic EU na zdan ě ní nadnárodních spole č ností

V této části své bakalářské práce se budu zabývat především vlivem Směrnice EU o mateřských a dceřiných společnostech a Směrnice EU o společném systému zdanění úroků a licenčních poplatků na zdanění společnosti HI-TEC. Pro dceřinou společnost MIDEUROPE je důležité především to, do jaké míry byli jednotlivé směrnice implementovány do ZDP. To bude mít vliv i na to, jakým způsobem budou zdaňovány dividendy a licenční poplatky vyplácené mateřské společnosti. Nyní se budu zabývat každou z nich jednotlivě.

Aplikace Směrnice Rady 90/435/EHS o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států („The Parent – Subsidiary Directive“)

Cílem této směrnice je omezit rozdíly v daňových systémech jednotlivých členských států a zajistit daňovou neutralitu tím, že zisky rozdělované dceřinou společností mateřské společnosti budou osvobozeny od srážkové daně. Pro společnost HI-TEC je aplikace této směrnice významná, protože pokud je dceřiná společnost zisková, pak jsou mateřské společnosti vypláceny dividendy.

Tato směrnice byla implementována do ZDP ustanovením, že příjmy z dividend a jiných podílů na zisku vyplácené dceřinou společností, která je poplatníkem a českým daňovým rezidentem29 a dále příjmy z dividend a jiných podílů na zisku plynoucích od dceřiné společnosti, která je rezidentem jiného členského státu EU mateřské společnosti, která je poplatníkem a českým daňovým rezidentem nebo stálé provozovně mateřské společnosti, která je poplatníkem a českým daňovým nerezidentem30 jsou osvobozeny od daně.

Aby mohlo být uplatněno výše zmíněné osvobození od daně, musí být splněna další ustanovení ZDP, týkající se vymezení mateřské a dceřiné společnosti, jejich právních forem a drženého podílu.

29 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 1 ze)

30 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 1 zi)

Mateřská a dceřiná společnost, které jsou českým daňovým rezidentem, musí mít jednu z právních forem definovaných českým zákonem, tedy musí být akciovou společností, společností s ručeným omezeným nebo družstvem31. Mateřská a dceřiná společnost, které nejsou českými daňovými rezidenty musí mít některou z forem uvedených v předpisech Evropských společenství a musí být podle daňových zákonůčlenských států EU považovány za daňového rezidenta a podléhat některé z daní uvedených v příslušném právním předpisu Evropských společenství32.

Mateřskou společností se rozumí společnost, která má na základním kapitálu dceřiné společnosti alespoň 15%33 podíl, a to nejméně po dobu 12 měsíců nepřetržitě34. Osvobození lze uplatnit i před splněním podmínky 12 měsíců nepřetržité držby podílu, tato podmínka však musí být splněna následně35.

Nyní si ukážeme aplikaci výše uvedených ustanovení na zdanění společnosti HI-TEC.

Nejprve musíme zjistit, zda mateřská a dceřiná společnost splňují podmínky uvedené v jednotlivých ustanoveních.

Mateřská společnost splňuje časový test držby podílu na základním kapitálu a zároveň jeho výši, neboť ovládá 100% dceřiné společnosti. Dále obě společnosti splňují právní formy jednotlivých členských států, dcera je společností s ručením omezeným a matka public limited copany, tedy obdobou české akciové společnosti dle práva Velké Británie.

Dceřiná společnost je českým daňovým rezidentem, mateřská rezidentem členského státu EU.

Vzhledem ke splnění všech výše uvedených podmínek budou dividendy, které bude dceřiná společnost MIDEUROPE vyplácet mateřské společnosti PLC osvobozeny od daně.

31 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 3 b) a c)

32 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 3 a)

33 Od 1. 1. 2009 bude podíl snížen na 10%

34 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 3 b) a c)

35 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 4

Aplikace Směrnice Rady 2003/49/ES o společném systému zdanění úroků a poplatníkem a českým daňovým rezidentem nebo od stálé provozovny společnosti, která je rezidentem jiného členského státu EU na území ČR budou osvobozeny od daně36.

Zákon dále stanovuje, že výše uvedená ustanovení lze uplatnit pouze v případě, pokud:

• plátce úroků z úvěrů a půjček nebo licenčních poplatků a jejich příjemce jsou

Zákon definuje licenční poplatek jako platbu jakéhokoliv druhu, která představuje náhradu za užití nebo za poskytnutí práva na užití autorského práva nebo jiného obdobného práva k dílu literárnímu, uměleckému nebo vědeckému, včetně filmu a filmových děl, počítačového programu, dále práva na patent, ochranou známku, průmyslový vzor, návrh

36 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 1 zk)

37 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 1 zj)

38 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 5

na model, plán, tajný vzorec nebo výrobní postup, nebo za výrobně technické a obchodní poznatky. Licenčním poplatkem se rozumí také příjem za pronájem nebo za jakékoliv jiné využití průmyslového, obchodního nebo vědeckého zařízení39.

Jak můžete sami vypozorovat z výše uvedeného, na společnost HI-TEC může být tato směrnice aplikována pouze v oblasti zdanění úroků z úvěrů a půjček, neboť část týkající se licenčních poplatků nebyla zatím implementována do českého daňového práva.

Společnost může tak využívat výhody plynoucí z této směrnice pouze u jedné části příjmů, neboť zde splňuje i veškeré podmínky.

Do budoucna bude pro její zdanění určitě zajímavá implementace části o licenčních poplatcích, protože ty jsou hlavním příjmem mateřské společnosti od svých dceřiných společností.

39 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 19, odst. 7