• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Bezpečnostní požadavky při používání motorové pily Kontrola před zahájením používání motorové pily Kontrola před zahájením používání motorové pily

6 Práce s motorovou pilou

6.1.3 Bezpečnostní požadavky při používání motorové pily Kontrola před zahájením používání motorové pily Kontrola před zahájením používání motorové pily

Před každým použitím motorové pily je potřeba zkontrolovat, zda:

 není poškozená brzda řetězu, a jestli správně funguje,

 není poškozen zadní kryt rukojeti,

 správně funguje pojistka plynu a není poškozena,

 správně funguje tlačítko na vypnutí motorové pily nebo není poškozené,

 není olej na některé z rukojetí,

 správně funguje tlumení vibrací,

 tlumič výfuku není poškozen a správně funguje,

 zachycovač řetězu je na správném místě a není poškozen,

 jsou všechny části motorové pily dostatečně utaženy či nějaký nechybí,

 je správně napnutý řetěz. [9]

Zjištění

Jedenkrát v měsíci pověřený člen, který je zároveň obsluhou motorové pily, provede vizuální kontrolu, při které zjišťuje, zda není motorová pila poškozena, jestli jsou všechny důležité části v pořádku a jestli není motorová pila znečištěna olejem na mazání řetězu. Následně zkontroluje napnutí řetězu a nastartuje pilu.

Po nastartování motorové pily se pila nechá chvíli běžet na volnoběh a poté kontroluje člen správnou funkci brzdy řetězu, pojistky plynu, dostatečné mazání řetězu a vypínacího tlačítka.

23 Po všech těchto kontrolách s kladným výsledkem je vyhotoven záznam o kontrole a motorová pila je vrácena zpět na své místo do výjezdového automobilu.

Kontroly, které mají být provedeny před každým použitím, nejsou u dobrovolných hasičů Frýdek všemi členy prováděny před každým použitím. Někteří členové u zásahu, když se nejedná o záchranu života, provedou alespoň vizuální kontrolu a dále zkontrolují napnutí řetězu, funkci pojistky páčky plynu a funkčnost brzdy řetězu.

Kontroly provozuschopnosti jsou u dobrovolných hasičů Frýdek provedeny pouze jednou za měsíc, kdy dobrovolní hasiči kontrolují všechny technické prostředky umístěné ve výjezdových automobilech. U zásahu se spoléhá na to, že byla motorová pila řádně zkontrolována a tím pádem je v pořádku.

Používání motorové pily

Před použitím motorové pily je potřeba:

 sledovat své okolí, zda se nějaká osoba nebo zvíře nevyskytuje v nebezpečném prostoru, kde jim hrozí poranění motorovou pilou nebo padajícím stromem či odlétávajícími odřezky při řezání stromu,

 ujistit se, že je zajištěna bezpečná ústupová cesta. [9]

Při používání motorové pily je zakázáno řezat:

 nad úrovní ramen,

 za špatného počasí (déšť, sníh, mráz, silný vítr),

 ze žebříku nebo v případě, že není pevná půda pod nohama,

 řezat pouze špičkou lišty,

 jestliže má motorová pila poškozený nebo chybějící tlumič výfuku, kryt zapalovacích svíček nebo zapalovací kabel. [9]

Při přenášení je zapotřebí aktivovat brzdu řetězu a vypnout motor. Řezací část směřuje dozadu. Při přenášení na větší vzdálenost je potřeba na řezací část nasadit ochranný kryt. Jestli je potřeba motorovou pilu položit, není potřeba ji vypnout, pokud je aktivovaná brzda řetězu a neustály oční kontakt s pilou. Pokud není zajištěn dohled hasiče na motorovou pilu je potřeba vypnout motor. [9]

24 Zjištění

Kontrolu okolí před vstupem nepovoleným osobám provádí vždy hasiči, kteří zrovna neřežou. Před zahájením řezání si hasič, který bude řezat, zajistí volný pohyb úklidem blízkého okolí od překážek, které by mohly bránit rychlému ústupu (např. spadlé nebo ulomené větve). počasí. K porušení těchto zákazu dochází v případech, kdy se jedná o záchranu lidského života nebo záchranu zvířat.

U hasičů při přenášení na kratší vzdálenost (do 150 metrů) není potřeba vypínat motor ani nasazovat kryt řetězu, ale musí být aktivována brzda řetězu. Při přenášení na větší vzdálenost musí hasiči motorovou pilu vypnout a nasadit ochranný kryt řetězu.

Pracovní postupy

Při práci pro Magistrát města (např. kácení stromů u základních škol), kdy se nejedná o zásah, se dobrovolní hasiči řídí nařízením vlády č. 339/2017 Sb., kde jsou stanoveny požadavky na práci s motorovou pilou, pracovní postupy nejčastějších případů řezaní stromů nebo kmenů, případně odvětvování stromu a další případy kácení kmenů. Je zde popsán také technologický postup kácení stromů a jeho bezpečné provedení. V době, kdy se jedná o zásah se na dobrovolné hasiče požadavky uvedené v nařízení vlády č. 339/2017 Sb., nevztahují a dobrovolní hasiči postupují podle pokynu generálního ředitele. [5] [7] [9]

Zjištění

Hasiči mají vydaný pokyn generálního ředitele, kde jsou uvedené technologické postupu pro kácení stromů i zvláštních případů shodné s návodem od výrobce.

Tento dokument obsahuje konkrétnější popsání zvláštních případů kácení při zásazích.

Při každoročním opakovaném školení jsou dobrovolní hasiči Frýdek s těmito pracovními postupy a technologickými postupy kácení stromů také pravidelně seznamováni.

25 6.2 Údržba a kontroly při údržbě podle návodu od výrobce

Obsluhovatel motorové pily smí provádět pouze takovou údržbu a kontrolu, která je popsaná v návodu od výrobce. Ostatní údržbu smí provádět pouze servisní opravny.

V případě dobrovolných hasičů Frýdek provádí údržbu a kontroly podle návodu obsluha motorové pily a závažnější nedostatky se řeší předáním motorové pily do servisní opravy.

Nesprávná údržba nebo kontrola motorové pily může zkrátit životnost stroje a zvýšit riziko úrazu. Většina kontrol a veškerá údržba se provádí při vypnutém motoru. [9]

Kontrola řetězu, řezací části a řetězového kolečka lišty

U řetězu se má denně kontrolovat nabroušení řezových zubů a napětí řetězu.

Nabroušení řezových zubů se provádí pomocí vodítka pilníku a kruhového pilníku. Při každém třetím broušení řezových zubů je potřeba seřídit vůli omezovacích zubů. Správně nabroušený řetěz se pozná tak, že při řezání se vytváří velké piliny. Tvorba malých pilin nebo dřevěného prachu ukazuje, že je řetěz špatně nabroušený.

Kontrola napnutí řetězu se provádí, protože používáním motorové pily se délka řetězu zvětšuje. Povolený řetěz zvyšuje riziko sesmeknutí řetězu, opotřebení lišty a hnacího kolečka. [9]

Výměna řetězu se má provádět, je-li řetěz:

 viditelně poškozený prasklinami na nýtech a článcích,

 zatuhlý,

 silně opotřebený na nýtech a článcích,

 řezací zuby menší než 4 mm. [9]

Údržba

Obsluhovatel motorové pily, kromě jejího čištění po použití, může provádět také:

 výměnu startovacího šňůry a prasklé startovací pružiny,

 brousit zuby řetězu a seřizovat vůli omezovacích zubů,

 výměnu vzduchového filtru a výměnu řetězu,

 mazání a výměnu řetězového kolečka lišty,

 doplňování paliva i oleje pro mazání řetězu. [9]

26 Zjištění

V tabulce 3, která se nachází níže je uvedeno dodržování údržby a oprav podle návodu výrobce.

Tabulka 3 Kontroly, jejich lhůty a dodržování těchto lhůt [7] [9]

Druh kontroly

27 6.3 Osobní ochranné pracovní prostředky podle návodu od výrobce

Návod k použití uvádí, že při práci s motorovou pilou je potřeba používat osobní ochranné pracovní prostředky, které zamezí nebezpečí vzniku úrazu. Za osobní ochranné pracovní prostředky, podle návodu k použití motorové pily se rozumí:

 schválená ochranná přilba,

 ochrana sluchu,

 ochranné brýle nebo ochranný štít,

 rukavice s ochranou proti proříznutí,

 kalhoty s ochranou proti pořezání,

 holiny s ochranou proti proříznutí, ocelovou špičkou a nesmekavou podrážkou,

 souprava pro poskytnutí první pomoci. [9]

Při používání motorové pily se doporučuje mít v blízkosti „pracoviště“

protipožární vybavení (nejlépe hasicí přístroj) a lopatu, protože při řezání mohou z tlumiče výfuku nebo od vodící lišty a řetězu vylétávat jiskry, které by mohly zapříčinit požár. Proto se nikdy nestartuje motorová pila v uzavřených místnostech nebo v blízkosti vysoce hořlavých látek. [9]

Zjištění

Jelikož hasiči k zásahům, u kterých používají motorovou pilu, jezdí cisternovou automobilovou stříkačkou obsahující vodu, lopaty a lékárničku, tak splňují požadavek týkající se protipožárního vybavení a soupravy pro poskytnutí první pomoci. Ochranné pracovní prostředky používané u dobrovolných hasičů Frýdek jsou popsány v podkapitole 6.4.

28 6.4 Ochranné pracovní prostředky používané u dobrovolných hasičů Frýdek

Při práci s motorovou pilou se ochranné pracovní prostředky dělí na:

 osobní ochranné pracovní prostředky,

 společné ochranné pracovní prostředky.

Osobní ochranné pracovní prostředky jsou prostředky, které byly přiděleny konkrétnímu členovi výjezdové jednotky a jsou uschovány v jeho výjezdové skříni, tudíž se jedná o výstroj člena. Společné ochranné pracovní prostředky jsou prostředky, které může využít jakýkoliv člen výjezdové skupiny, a jsou uschovány ve výjezdovém automobilu. Ochranné pracovní prostředky poskytují hasičům bezpečnost proti vzniku úrazu ať už pořezáním pilou nebo poškození zraku od létajících třísek nebo sluchu od hluku, který motorová pila vydává. Oděvy a obuv používané při práci s motorovou pilou musí mít protipořezové vlastnosti. [7]

Mezi osobní ochranné pracovní prostředky (výstroj) patří:

 zásahový oblek,

 zásahová obuv,

 zásahové rukavice,

 zásahová přilba. [7]

Mezi společné ochranné pracovní prostředky patří:

 protipořezové kalhoty,

 antivibrační rukavice,

 ochranná přilba. [7]

V podkapitolách 6.4.1 až 6.4.7 budou podrobněji rozebrány konkrétní ochranné pracovní prostředky.

29 6.4.1 Zásahový oblek

Zásahový oblek poskytuje ochranu těla před nežádoucími riziky spojenými se zásahem s výjimkou zásahu, kde se vyskytují chemikálie. Chrání hasiče před účinky tepelných, mikroklimatických a mechanických rizik, např. proti pořezání nebo říznutí.

Zásahový oblek se skládá ze dvou částí – kalhoty a kabát. Obě části tvoří 3 vrstvy:

 Vnější vrstva – vyrobena z materiálu Nomex s dodatečnou impregnací, která chrání hasiče před tepelnými a antistatickými účinky, chemikáliemi, účinky vody, pořezání nebo bodnutí. [12]

 Membrána – vyrobena z materiálu Gore-tex, která poskytuje ochranu proti větru i vodě a zajišťuje prodyšnost obleku. [12]

 Tepelná bariéra – vyrobená z prošívané textilie Thermo Ultra, chrání hasiče před účinky tepla. [12]

Většina členů dobrovolných hasičů Frýdek používají zásahový oblek TAURUS od firmy DEVA, který lze vidět na obrázcích 8 a 9. Jeho životnost je přibližně 4 – 7 let.

Jelikož hasiči netráví u zásahu s motorovou pilou dlouhé hodiny, případně celý den, je tento zásahový oblek dostačující, neboť je chrání rovněž proti pořezání, což je uvedeno v informacích pro uživatele na webových stránkách firmy DEVA. Protipořezovou ochranu zajišťuje hasičům především materiál Nomex. Při živelných pohromách např. při polomu a vývratu stromů a v důsledku větru, kdy hasiči tráví u zásahu více času je doporučováno použití protipořezových kalhot.

Obrázek 9 Zásahový oblek

TAURUS zepředu [vlastní zdroj] Obrázek 8 Zásahový oblek TAURUS zezadu [vlastní zdroj]

30 6.4.2 Protipořezové kalhoty

Protipořežové kalhoty poskytují větší bezpečnost díky kevlarové textilie. Tento materiál zabraňuje prostupu pilového řetězu přes nohavici kalhot díky namotání kevlarového vlákna do hnací kolečko řetězu, přičemž dojde k zaseknutí řetězu. Dále lze na trhu sehnat také protipořezový oblek a protipořezové návleky. Tyto protipořezové ochranné prostředky se dělí do 4 tříd odolnosti, podle rychlosti řetězu používané pily:

 třída 0 – rychlost řetězu do 16 m/s

 třída 1 – rychlost řetězu do 20 m/s

 třída 2 – rychlost řetězu do 24 m/s

 třída 3 – rychlost řetězu do 28 m/s [13]

U dobrovolných hasičů Frýdek jsou při dlouhotrvajícím zásahu nebo při školení používány protipořezové kalhoty s laclem Classic od firmy s Husqvarna, které lze vidět na obrázku 10.

Obrázek 10 Protipořezové kalhoty Husqvarna [13]

31 6.4.3 Zásahové rukavice

Zásahové rukavice chrání hasičům část horní končetiny od zápěstí ke konečkům prstů před tepelnými, mechanickými a chemickými účinky, proti větru i promočení. [14]

Dobrovolní hasiči Frýdek používají rukavice značky Holík, která jsou vyrobeny z materiálu Kevlar a Nomex. Tato kombinace materiálu zaručuje ochranu proti oděru a řezu. Zásahové rukavice používané u dobrovolných hasičů Frýdek, jsou vyobrazeny na obrázku 11. [14]

Obrázek 11 Zásahové rukavice Holík [vlastní zdroj]