• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2. Rodičovská odpovědnost

2.4. Charakteristika rodičovské odpovědnosti

Jak již bylo nastíněno, vztah mezi rodičem a dítětem obsahuje vedle rodičovské odpovědnosti i další rámec povinností a práv. Rodičovská odpovědnost má tedy některé odlišnosti, ale i takové vlastnosti, které jsou vlastní pro další prvky tohoto vztahu.

Rodiče a dítě mají vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu (§ 855 odst. 1 OZ). Obecné ustanovení OZ nám dává najevo, že stojí na vzájemnosti, ale také rovnosti. Nedělá rozdíl mezi rodiči z důvodu pohlaví či svéprávnosti.34 Rovnost je potřeba pokládat za nutnou součást práva v demokratickém právním státě, která je dále zdůrazněna při rodičovské odpovědnosti a odpovídá tak Listině základních práv a svobod35 (dále jen LZPS), jakož i mezinárodním závazkům plynoucích z mezinárodního práva. Oba rodiče mají stejný přístup k těmto povinnostem a právům, a to pouze z titulu rodičovství.36 To platí i ve vztahu k právům dětí, které se narodily v manželství či dětí narozených mimo tento svazek, i zde není činěn rozdíl (čl. 32 odst. 3 LZPS).

Pokud v tomto vztahu někomu svědčí právo, existuje na druhé straně vztahu povinnost tomuto právu odpovídající, hovoříme zde o reciprocitě neboli vzájemnosti povinností a práv.

Jedná se o takové povinnosti a práva, kterých se nelze vzdát. Pokud tak některá ze stran účinní, bude takové jednání považováno za nulitní, resp.

33 ŠÍNOVÁ, R., WESTPHALOVÁ, L., KRÁLÍČKOVÁ, Z. a kolektiv: Rodičovská odpovědnost.

Praha: Leges, 2016, s. 77.

34 HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kolektiv: Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655-975). Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 181.

35 Čl. 1 LZPS.

36 § 775 a násl. a § 832 OZ.

12 neexistující jednání. Výjimku pak můžeme spatřovat na straně rodiče, a to v případě udělení souhlasu s osvojením, jehož následkem je zánik vzájemných povinností na jedné straně a vznik těchto povinnosti u nové osoby, kterou je osvojitel.37 Takovou možnost lze do jisté míry považovat jako ochranu dítěte, neboť: „Tím je chráněno dítě před neuváženými či dokonce protiprávními činy svých rodičů, kteří své dítě nechtějí.“38

Jak bylo uvedeno výše, je úprava některých vztahů, svou povahou spadající do rodinného práva, opodstatněna ochranou slabších stran i jiných zájmů. Účel, který nám vyjadřuje podstatu, jakož i samotný smysl existence této úpravy uvádí OZ takto: „Účelem povinností a práv k dítěti je zajištění morálního a hmotného prospěchu dítěte“. Je zde velice jasně uveden samotný důvod úpravy povinností a práv mezi rodiči a dětmi. Zajištění morálního a hmotného prospěchu dítěte je nutno považovat za základ další úpravy těchto vztahů a jako výkladové pravidlo pro řešení sporných situací. Jakékoli jednání v intencích vzájemných povinností a práv by mělo směřovat právě k tomuto cíli. Výslovné vyjádření tohoto účelu v textu zákona má nejen hodnotu výchovnou, ale je i výkladovým pravidlem: lze totiž říct, že nenaplňuje-li výkon povinností a zejména práv rodičů k dítěti právě tento základní účel, pak jde o protiprávní chování, o zneužití práv atd. a nabízí se použit odpovídající sankce.39

2.4.1. Nositelství a výkon

S účinností OZ dochází k rozlišování samotného nositelství rodičovské odpovědnosti a jejího výkonu.

Nositelem rodičovské odpovědnosti může být pouze a jen rodič dítěte.

Náleží stejně oběma rodičům (§ 865 OZ). Z ustanovení § 865 OZ, a to ve spojení s § 855 OZ, také vyplývá, že rodičovskou odpovědnost jako celek nelze přenášet na třetí osoby.40 Pokud by měl být rodič zbaven své rodičovské odpovědnosti, mohl by tak rozhodnout pouze soud (§ 865 odst. 1 OZ). K samotnému zbavení

37 § 832 a násl. OZ.

38 HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kolektiv: Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655-975). Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 182.

39 MELZER, F., TÉGL, P. a kolektiv: Občanský zákoník: velký komentář. Svazek IV. § 655-975.

Praha: Leges, 2016, s. 1306.

40 HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kolektiv: Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655-975). Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 118.

13 nositelství, nebo jejímu omezení, může dojít na základě důvodů v § 870 – 871 OZ vyčtených. Takovým je např. zneužití rodičovské odpovědnosti či její závažné zanedbávání, tedy důvody, jež představují velice negativní zacházení rodiče právě s rodičovskou odpovědností, a jde tak svou povahou o důvody, které spočívají v jeho protiprávním jednání.

Naproti tomu výkon rodičovské odpovědnosti představuje samotnou realizaci povinností a práv, které z ní vyplývají. Zatímco zákon svěřuje rodičovskou odpovědnost do rukou každého rodiče bez rozdílu, při výkonu je situace odlišná. Ne každý rodič má právo, resp. povinnost, rodičovskou odpovědnost ve vztahu k dítěti realizovat. S ohledem na zásadu nejlepšího zájmu dítěte a jeho blaha zákon upravuje pozastavení výkonu rodičovské odpovědnosti ex lege z důvodu nezralosti či duševní poruchy rodiče (§ 868 OZ).41 Jde o případ, kdy je rodič nezletilý a nesvéprávný, nebo jde o rodiče, jehož svéprávnost byla v oblasti rodičovské odpovědnosti omezena.

Takovým rodičům je rodičovská odpovědnost pozastavena již ze zákona a spočívá nikoli v protiprávním jednání rodiče, nýbrž ve skutečnosti, která se váže k jeho osobě, a která může znamenat ohrožení řádného výkonu rodičovské odpovědnosti v budoucnu. Pozastavení výkonu trvá po dobu, do kdy trvají zákonné důvody a nositelství rodičovské odpovědnosti tím není nijak dotčeno.

Nositelství rodičovské odpovědnosti by mělo být logickým předpokladem pro její realizaci, resp. výkon. Zákon však předpokládá i takovou situaci, kdy rodič, jež byl zbaven rodičovské odpovědnosti, a tudíž není nositel těchto povinností a oprávnění, vykonává nadále právo osobního styku s dítětem. Tak může rozhodnout soud v rámci zbavení rodiče rodičovské odpovědnosti za současného zachování tohoto práva (§ 872 OZ). To se sice může jevit jako nedostatek právní úpravy42, neboť je tím dáno právo výkonu určité části rodičovské odpovědnosti, aniž je osoba jejím nositelem. Nicméně život přináší i takové životní situace a vztahy, které mohou vyžadovat i takovéto řešení.

Zejména je tento postup opodstatněn v případě, je-li tak rozhodováno v zájmu dítěte, k němuž je soud povinen přihlédnout (§ 872 OZ).

41 HRUŠÁKOVÁ, M., KRÁLÍČKOVÁ, Z., WESTPHALOVÁ, L. a kolektiv: Občanský zákoník

II. Rodinné právo (§ 655-975). Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 187.

42 ŠÍNOVÁ, R., WESTPHALOVÁ, L., KRÁLÍČKOVÁ, Z. a kolektiv: Rodičovská odpovědnost.

Praha: Leges, 2016, s. 67.

14 Pokud bylo výše uvedeno, že nositelství, resp. rodičovskou odpovědnost není možno přenést na třetí osoby, nebude to platit u samotného výkonu. Rodiče mohou svým právním jednáním, až na zákonem stanovenou výjimku v § 887 (udržování osobního styku), povinnosti a práva z rodičovské odpovědnosti přenést na jinou osobu.43 Tím se však odpovědnosti za výkon těchto povinností nezbavují.44

Podstatnou část oddílu, která je věnována vztahům mezi rodiči a dětmi45, představuje úprava samotného výkonu rodičovské odpovědnosti (§ 875 OZ a násl.), a to jak v obecné rovině, tak v jednotlivostech, které se vážou k té či oné složce rodičovské odpovědnosti. Ve stěžejních kapitolách této práce bude věnována pozornost výkonu těch povinností a práv, které svou povahou cílí na výchovu, vzdělání a vyznání dítěte.