• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Obecné informace o společnosti a controllerovi

Tabulka 14 reprezentuje základní shrnutí obecných informací o controllerovi a společnosti, ve které působí:

Tab. 14 Obecné informace o controllerovi X. a společnosti

Zdroj Vlastní zpracování

Role controllera v podniku

Controller X. je manažerem finančního úseku ve společnosti. V oddělení aktuálně působí deset jeho podřízených. Čtyři jsou součástí controllingového týmu šest pracovníků je součástí účetního týmu. Účetní tým není situován v závodě. Controller X. je přímo podřízený generálnímu manažerovi závodu a zároveň vedení korporace v Evropě, kterým má za úkol poskytovat nejen přehled o výsledcích, ale zároveň má působit jako podpůrný článek při jejich rozhodování.

Základní náplň controllerovy práce controller X. vidí zejména v reportování a práci s účetními výkazy. Controller X. zdůrazňuje vliv cenotvorby jako jádra aktivit uvnitř samotného podniku. V neposlední řadě zmiňuje oblast operativních financí zaměřených zejména na analyzování úzkých míst ve výrobě, identifikování operativních efektivit, řízení zásob apod. Z jeho pozice poté ještě zdůrazňuje důležitost identifikace rizik v podniku. Controller X. tuto skutečnost dává do souvislosti s jeho odpovědností za výsledky závodu.

Controller X.

Pohlaví Muž

Pozice v podniku Controlling Manager Zkušenosti v controllingu 13 let

Dosažené vzdělání VŠ, MBA

Působnost Čína

Délka rozhovoru 120 min.

Společnost

Průmysl/odvětví Automobilový průmysl

Počet zaměstnanců 190

Roční obrat 2,1 mld. CZK

86

Controller X. v souvislosti s otázkou cenotvorby zdůrazňuje vliv kalkulací v rámci jednotlivých projektů. V jeho případě cenotvorba znamená rozsáhlou kooperaci mezi jednotlivými odděleními napříč celým podnikem, kterou musí controller iniciovat. Jeho úlohou je sestavit zjednodušenou výsledovku, která reprezentuje efekt zavedení plánovaných výrobků. Tu controller X. projednává s generálním ředitelem a následně s korporátním vedením.

V rámci plánování se controllingový tým zaměřuje na stanovení plánu nákladů.

Controller X. se v rámci své odpovědnosti věnuje také vytváření plánu cash-flow. Jak sám dodává: „v Číně je controller daleko více chápaný jako Financial Controller a nikoliv jako prostý výrobní controller, často je definovaný jako číslo dvě ve společnosti.“ Scénáře controller X. nevytváří. V rámci kapitálového plánování působí controller X. jako významný prvek kontroly, tvůrce plánu a zároveň, ve vztahu k jeho rozšířené pozici, také jako schvalovatel.

Controller X. na otázku rozpočtu odpovídá, že se jedná o velmi komplikovanou disciplínu, která zabírá značnou část roku „plánování, plánování a zase plánování“.

Controlling zaštiťuje celkový proces rozpočtu. Jedinou oblast, kterou controlling v závodě neovlivní je plán tržeb. Celý proces začíná v únoru a končí schválením představenstva v srpnu. V rámci kooperace s jednotlivými oddělením má controller právo vyjádřit pochybnosti týkající se zejména cen surovin plynoucích z oddělení nákupu. Controller X. dále zmiňuje, že největší část diskuse je vždy v souvislosti s náklady jednotlivých středisek v podniku.

Controller X. na otázku operativního controllingu týkajícího se výroby reaguje, že jeho hlavní úloha je spatřována zejména v pozici osoby, která kontroluje a zároveň vyzývá k lepším výkonům. Jeho úkolem není zpracovávat jednotlivé operativní reporty. To mají na starosti ostatní controlleři v oddělení. Ti analyzují hodnoty výrobních odpadů, dosahované operativní efektivity, či hledají potenciální mezery, kde by se mohl podnik zlepšit. Controller X. se zaměřuje spíše na měsíční porovnávání dosažených KPI vztažených k jejich plánovaným hodnotám a celkovou rentabilitu plynoucí z procesu výroby. V návaznosti na dosažené výsledky se snaží iniciovat proaktivní jednání ze strany výroby směřující k dosažení stanovených cílů.

V souvislosti s tvorbou opravných položek k zásobám controller potvrzuje, že se jedná o odpovědnost controllingového útvaru. Tvorba jednotlivých položek je obecně

87

vytvářena na konci roku, kdy společně s odděleními prodeje a logistiky stanovují, které položky již nebudou využity a které tím pádem musí být akruovány. Účtování opravných položek má na starosti účetní oddělení. Jak controller X. doplňuje:

„Controlling analyzuje, koordinuje oddělení a reportuje, zatímco účetní oddělení pouze účtuje v SAPu.“

Reportování představuje důležitou roli v práci controllera X. Reporty jsou připravovány zejména pro potřeby generálního manažera a vedení korporace. Jedná se zejména o finanční reporty, typu výsledovky, rozvahy, cash-flow, či reportů týkající se plánu investic. Controllingový tým dále také reportuje čínským vládním institucím.

Tyto reporty controller X. považuje za velmi důležité vzhledem k vysokým pokutám plynoucím z jejich neprovádění.

Závěrkové kroky spadají přímo do odpovědností controllera X. Jako vedoucí útvaru definuje veškeré kroky, které souvisejí s jednotlivými závěrkovými operacemi, a to jednak na měsíční bázi, tak i na bázi roční. Úloha controllerovy práce je hlavně spojená s analyzováním výrobních zakázek z pohledu vzniku případných rozdílů.

Závěrkové kroky vytváří základ pro vytvoření jednotlivých finančních reportů, které jsou nejen diskutovány s generálním ředitelem, ale zároveň jsou porovnávány vůči stanoveným plánům. Nalezené případné rozdíly jsou následně diskutovány se zodpovědnými osobami.

Inventarizace není v odpovědnostech controllingového útvaru. Celý proces inventury spadá do odpovědností logistického útvaru. Controller X. vystupuje pouze v podobě kontroly provedené inventury, který vyzývá k vysvětlení nalezených rozdílů.

Controller X. na otázku týkající se auditu odpovídá, že největší odpovědnost spadá na controllingový tým. Tuto skutečnost vysvětluje tak, že u controllera v Číně se obecně předpokládá, že zná veškeré procesy ve firmě. Účetní útvar působí v podobě subjektu, který data připraví, přičemž vysvětlení spadá do odpovědnosti controllerů.

Controller X. vystupuje jako klíčový uživatel pro SAP. Controller X. zdůrazňuje, že controller musí ovládat jednotlivé moduly v SAPu, tak aby byl schopen efektivně fungovat v rámci své pozice. MS Excel definuje jako podmínku, kterou controller musí splňovat v pozici controllera, zároveň ho chápe jako jednoho ze základních nástrojů controllerovy práce.

88

Controller X. nespecifikuje žádnou oblast, která by v současné době byla chápána jako oblast, kterou by neměl controller provádět. Controller X. uvádí, že z jeho pozice by měl controller dělat vše, co pomůže businessu jako celku.

Požadavky na způsobilost controllera

Controller X. se ve vztahu vůči specifikaci základních kvalitativních předpokladů vymezuje ve dvou směrech. Na jedná straně, definuje hard skills, jako základní předpoklad fungování controllera, kdy potvrzuje nutnost vysokoškolského vzdělávání ekonomického směru, přičemž na druhé straně vyzdvihuje také nutné vybavení controllera množstvím soft skills. Zmiňuje zejména komunikaci, týmovou práci a kreativnost. Kreativnost vyzdvihuje zejména ve vztahu k vymýšlení nových reportů, zlepšovacích procesů apod.

Na otázku, zda pozice controllera determinuje jeho růst do řad vrcholového managementu controller X. odpovídá, že zkušenosti z controllingu nestačí proto, aby byl i dobrým vrcholovým manažerem. K tomu musí mít daleko hlubší znalosti, a to nejen z oblasti controllingu a účetnictví.