• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Další doprovodné akce ke Světlušce

4. Komunikační kampaně a doprovodné akce

4.5 Další doprovodné akce ke Světlušce

Dárcovská SMS

V roce 2004 byla odstartována první kampaň v České republice zaměřená na nový způsob podpory charitativních projektů formou dárcovských SMS nebo-li DMS. Kampaň se jmenovala „Stačí třicet sekund“ a trvala tři měsíce. Podpořil ji Český rozhlas, Rencar a významné deníky a časopisy. Díky DMS bylo připsáno na konto Světlušky ke konci roku 2004 celkem 424.251 Kč, což představuje 15.713 došlých DMS. Světluška byla mezi prvními projekty, které byly vybrány, aby se zapojily do tohoto projektu dárcovských SMS. Tuto novou službu, která je ojedinělá na celém světě, zaštiťuje Fórum dárců.

Fórum dárců je občanské sdružení, které zastřešuje dárce v České republice (nadace, nadační fondy a firemní dárce). Svou činností vytváří příznivé podmínky pro dárcovství na úrovni individuální, institucionální, komunitní i firemní. V rámci sdružení se vyprofilovaly Asociace nadací Fóra dárců a Asociace nadačních fondů Fóra dárců. Ty sdružují nadace a nadační fondy, které se přihlásily k pravidlům etického chování a podílí se na rozvoji českého nadačního prostředí. Mezi stěžejní okruhy zájmů patří v současnosti posílení nadací a nadačních fondů, vytváření podmínek firemního dárcovství a zlepšování legislativního prostředí pro filantropii (daňové asignace, vrácení DPH při sbírkách přes DMS, loterijní zákon a další).

Cílem projektu DMS je nabídnout nadacím a dalším neziskovým organizacím možnost získávat příspěvky od jednotlivců prostřednictvím mobilního telefonu formou SMS zpráv.

Tato služba probíhá na nekomerčním principu, to znamená, že respektuje zásadu minimálních nákladů na zajištění provozu. Je to jednoduchý způsob, jakým může každý držitel mobilního telefonu nebo pevné linky podpořit menší finanční částkou neziskovou organizaci podle svého výběru. Princip DMS funguje tak, že každá DMS má jednotné telefonní číslo 87777 pro všechny projekty a stejný obsah SMS zpráv (DMS HESLO). DMS je zpoplatněna paušální částkou a každá nezisková organizace, která má zájem se zapojit do projektu DMS a získávat takto finanční prostředky se musí zaregistrovat a musí dodržovat jasné podmínky (informovat o průběhu svého projektu, použití získaných prostředků na svých webových stránkách i stránkách projektu).

„Bílé hole“

V roce 2004 proběhl první ročník hudebního festivalu Bílé hole, který je zaměřen na nadané zrakově postižené děti z uměleckých a speciálních škol v České republice. Tento festival se těšil úspěchu a byl proto uspořádán i v dalších letech, pokaždé ve spolupráci s agenturou Crossworld Červený Advertising. Festival je jedinečnou příležitostí jak objevit nadané zrakově postižené děti a podpořit je nadačním příspěvkem na rozvoj jejich talentu.

Možnost vystoupit před veřejností a samozřejmě také osobní setkání se špičkovými houslovými virtuózy či jinými umělci je pro děti obrovským povzbuzením a motivací.

Vítězové kategorií obdrží ze sbírky Světluška studijní grant nebo příspěvek na zakoupení hudebního nástroje. Vyhlašována je také hlavní cena Českého rozhlasu pro nejvýraznější talent.

Hudebního festivalu se každý rok účastní děti ve věku od 6 do 18 let s těžkým zrakovým postižením. Záštitu nad festivalem v roce 2005 převzal houslista Pavel Šporcl. Ze sbírky Světluška bylo v tomto roce mezi vítěze jednotlivých kategorií rozděleno přes 70.000 Kč. Patronkou dalšího ročníku festivalu se stala houslová virtuózka Gabriela Demeterová. Světluška rozdělila v tomto ročníku festivalu kromě věcných cen také stipendia ve výši 100.000 Kč.

„Novoroční čtyřlístek“

Mezi další akce spojené se Světluškou patří novoroční pochody, které pořádá na její podporu Klub českých turistů. Zakoupením čtyřlístku za symbolických dvacet korun účastníci přispívají na sbírkové konto Světlušky. Výtěžek z prodeje jde každoročně na konto Světlušky a navíc je to skvělá možnost, jak udělat něco nejen pro své zdraví ale taky pro druhé. První ročník se konal v roce 2004, kdy bylo uspořádáno 45 novoročních pochodů po celé republice a jejich výtěžek z prodeje čtyřlístků, který byl připsán na konto Světlušky, byl ve výši 97.023 Kč. V dalším ročníku se tato benefiční akce konala na více než padesáti místech po celé České republice a zakoupením čtyřlístku bylo přispěno na sbírkové konto Světlušky pro

nevidomé částkou 116.461 Kč. V lednu 2006 se pochod konal již potřetí a přinesl výtěžek 99.667 Kč.

Ostatní

V červnu roku 2004 podpořila zajímavým způsobem Světlušku společnost Sodexho Pass Česká republika. Na deseti milionech stravenek GastroPass ČR zveřejnila zdarma návod, jak podpořit konto Světlušky.

Mezi další projekty Světlušky patří kampaň pod názvem „Nebuďme slepí k nevidomým“, kterou podpořili dlouhodobí mediální partneři. Kromě tiskových médií se s ní mohla veřejnost setkat také na prosvětlených velkoplošných vitrínách společnosti CLV ČR a v pražském metru na plochách společnosti Rencar. Symbolický výlep uhradil partner T-Mobile a.s, který dále, také na vlastní náklady, podpořil Světlušku umístěním vizuálu do faktur 400 tisíc svých klientů.

Světlušku podpořila také Poštovní spořitelna umístěním informací o sbírkovém kontě Světlušky na bankovních výpisech pro 1 300 000 klientů zdarma.

Pro Světlušku dále zazpívala Marie Rottrová a Karel Plíhal v pražském Lucerna Music Baru. Koncert přenášel živě Český rozhlas 1 – Radiožurnál a v průběhu večera byly předány symbolické šeky od dvou společností, a to Řízení letového provozu (šek v hodnotě 200 tisíc Kč) a Čedok (šek na 100 tisíc Kč).

V časopisech Týden a Instinkt se jako příloha objevila pohlednice se „Světluškou“, která informovala čtenáře obou periodik o možnostech přispění na

sbírkové konto Světlušky prostřednictvím DMS nebo přímo na konto

„deset devítek“. Mediacop ve spolupráci s tiskárnou Svoboda vložili pohlednici do časopisů na své náklady a tisk sponzorsky zajistila společnost Marten.