• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Data, informace a znalosti

1.1 Úv odní s l ov o

Vzhledem k zaměřenítéto práce,tj.podporarozhodovánípočítačovýmisystémypovažuji zanutnéozřejmitněkterézákladnípojmyavýznamy,s kterýmibudemev této prácipracovat. Posledních několikdesetiletíjsmesvědkyjevu,kterýsečasto nazývájako informačnírevoluce. Stejně jako při předchozích (průmyslová revoluce atp.) dochází k nahrazování starých a osvědčených postupů čitechnologiínovými,ježpřinášejínovéprvky,novépostupy,vyššíefektivitu i spolehlivost.Třizákladnípilířeekonomického podnikánípráce,půdaakapitáljsou čím dáltím vícedoplňoványčtvrtým statkem,jímžjsou informace.Moderníspolečnostdnešního světaje přímo závislánainformacích.Denněprodukujemiliardyjedničekanul(tedydigitálních dat),které jsou poslézepříjemcem dekódoványnainformace.Vynálezknihtisku v 15.stoletíašířenítištěných knih znamenalvelký,jaktechnologický,taksociálnípokrok.Následujezačátek20.století,který znamenánástup masových komunikačních prostředků,především velkérozšířenífilmu,rozhlasu a televize,ato ipřesto,žejižpředcházejícíobdobípřineslynoviny,telegraf,telefon afotografii. Poslední desetiletí 20. století jsou neodlučně spjata se zrodem a překotným rozvojem počítačových sítí.Z vojenskyorientovaných projektů serozvojem naakademicképůděpodařilo vyvinoutkomunikačníprotokolypro spojenítéměřneomezeného počtu počítačů mezisebou.

Nespornévýhodysnadného přenosu datavelmirychlékomunikacebylyvodou namlýn pro nejrůznější hospodářské subjekty, kterým usnadnily řízení aprovozování jejich podnikatelské činnosti.

Dnešním hitem pro každého jeInternet.Začalseradikálněrozvíjetv roce 1993 a dnes, o 13 letpozději,nikdo nevíjakjevelký.Odhadujese,že zapřibližně10 letvzniklo 3000 miliard webových stránekajejich početrostekaždou hodinu asio 25 000.A to užjepořádnádávkadat, potažmo informací.Mnohdyjiždávno neníproblém informacesehnat,jako spíšsivzáplavědata informacívybrattypravéarelevantníúdaje.

Jakjevidno inapředchozích odstavcích,každýdnesbezproblémů zvládápoužívatvýrazy jako data a informace, ovšem kdo z náhodnědotázaných dokážepřiměřeněvysvětlitco kteréto slovo znamená?Nemluvěo tom,žekaždýsipod tím představujetrochu něco jiného aiskutečných definic z odborných kruhů jemožné zaznamenatmnoho.Pojďmesitedyv následujícíčástistručně shrnout,jakbudemezmíněnévýrazychápatpro účelytéto práce.

1.2 Data

Údaj(data):obrazvlastnostíobjektu,vhodněformalizovanýpro přesnost,interpretaci nebo zpracováníprostřednictvím lidínebo automatů.“*ČSN 369001+

ToťstručnádefinicedleČSN. Datasamyo soběnejsou ničím jiným nežshlukem symbolů vyjadřujícívlastnosti,stavyobjektů čiprobíhajícíprocesy vesvětěkolem nás.Vyjádřenajsou pomocíznaků svyužitím pravideldaného jazyka.Snadno sezaznamenávánínatzv.nosičedat. (papír,film,disketa,CD-ROM,.)azpracovávajípomocíautomatizovaných informačních systémů.

Přisuzováním významu datovým symbolům (interpretací)vznikajíinformace.

1.3 Informace, capta

Jakteď chápemeinformace,zacházímesnimi,aco sipod nimipředstavujeme- definic je mnoho.Pro účelytéto prácesebudemedržetzhrubatěchto významů:

Informace jevýznam,kterýpříjemcepřisuzujeúdajům (datům).Tento význam může,ale nemusíbýtužitečný.Jednaz mnohapodobných definicíinformacíznítakto:

„Informacejsou údajevytvořenéjako výsledekzpracovánídat.Mohlibychom to také formulovattak,žeinformacejsou údajepřetvořenépožadovaným údajem. „(R.M.Hayes,1970, převzato z*TOM93+)

Checkland definuje v procesu přerodu datnainformaceještědalšíprvekcapta - „Capta jsou data,kterépříjemcevybírá jako data pro nějrelevantní,pouzetyto paktransformujena informace.“ [CHE98]

Jediněmyslícíčlověkjeschopen vytvářeníinformací.Strojtakovou schopnostnemá,tj. nedokážedatům přisouditvýznam.

1.4 Znalosti

Znalostjeproměnlivou směsíuspořádaných zkušeností,hodnot,do souvislostízasazených informací,názorů expertů a podloženéintuice,která vytváříprostředía rámecpro vyhodnocovánía začleňovánínových zkušenostía informací.Vzniká a jepoužívána vmysliznalostních pracovníků.V organizacích je často zabudována nejen v dokumentech a archivech, ale i v organizačních postupech,procesech,praktikách a normách.“*GAB01+

Znalost jeinformace,kterábylazorganizovánaaanalyzovánatak,abybylasrozumitelnáa použitelnápro řešeníproblémů nebo rozhodováníaučení.

Znalosti jsou informace chápané ve vzájemných vztazích, souvislostech a kontextu.

Vyplývajíz analýzyinformacínazákladěkomplexníanalýzyzapoužitínabytých zkušenostíajiž získaných znalostí.Znalostinám pomáhajívytvářetdalšíznalosti,atímto procesem seformuje moudrost.

Obecněseznalostrozdělujedo dvou dimenzína x explicitníznalost

představuje znalost zaznamenanou v určitém jazyce a přímo dostupnou v určitém informačním pramenu – zdroji(dokument,návod,záznam v databázi).Explicitníznalosti jsou v informačním systému znalostního managementu obvykleuloženévbáziznalostí, kterájeoddělenaod programu,kterýjiumožňujevyužívatpodlepotřebyaodvozovatzní novéznalosti.

x tacitníznalost

představujeznalostobsaženou v komplexu explicitních znalostí,dovedností,zkušeností, intuice, pravidel,principů,mentálních modelů iosobních představčlověka,příp.skupiny lidí.Jevždyvázánanaosobu ev.skupinu lidí,amáryzeosobnícharakterazávisína kontextu.

1.5 Moudrost

Nejvyšším stupněm v popsaném procesu přerodu datnainformaceaposlézeznalosti je moudrost.Přehlednějeto zobrazeno nanásledujícím obrázku:

Obrázekč.1 - Od dat k moudrosti a inteligenci

Moudrostjeschopnosttvorbysprávných soudů,propojeníjednotlivých souvislostído rozsáhlých celků čipochopeníprincipů.Zahrnujesprávu znalostíajejich efektivnívyužívánía neustálerozšiřování.

1.6 S hr nut í

Zdebych rád upozornil,žev dalším textu ne vždystriktněnazývám údajedatyainformace informacemi,alečasto jsou dataoznačoványjako informace.Domnívám,že vzhledem k výše uvedeným vysvětlením,co pod jakým pojmem chápemeakontextu použitídaného termínu není třebaseobávatmatenípojmů.A jezcelazjevné,žedálebudemeuvedenétermínyhojněpoužívat, neboťprocesrozhodovánízahrnuješirokou škálu operacíprováděných s daty, informacemi i znalostmi.Mnohdyjsou jednotlivéstupnělidského věděníachápánívýchozím bodem vkonstrukci systémů podporyrozhodování.