• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4 Didaktické využití cloudových aplikací ve výuce

4.3 Distanční výuka

Poznámka č. 1: přednastavené typy týmů jsou dostupné pouze s licencí Office 365 pro vzdělávací organizace.

Poznámka č. 2: pokud škola používá funkci School Data Sync, třídy se vytvoří automaticky i se seznamem studentůChyba! Nenalezen zdroj odkazů.

Objeví se okno Vytvořit tým, ve kterém zadáme jméno týmu a jeho popis (Obrázek 4.34). V další části se už přidávají studenti a učitelé pomocí emailových adres. Přidání osob do týmu lze přeskočit a přidat je později zadáním jejich emailové adresy, posláním přihlašovacího odkazu nebo tvorbou přihlašovacího kódu v nastavení týmu (Obrázek 4.35). Přihlašovací kód je nejvhodnější řešení do tříd, protože se dá zobrazit na celou obrazovku a studenti se už připojí sami.

Obrázek 4.33 – Přednastavené typy týmů v Microsoft Teams[91]

Microsoft Teams – Sdílení materiálů

Rozhraní týmu je rozdělené na několik částí:

• Týmy,

• Kanály,

• Karty.

Výchozím kanálem nově vzniklého týmu je kanál Obecné. Zde je vhodné vkládat informace relevantní pro celou třídu. K týmu se dají přidat i další kanály např. pro skupinové projekty (Obrázek 4.36). Zatímco ke kanálu Obecné mají přístup všichni členové týmu, u nových kanálů lze omezit přístup pouze na konkrétní skupinu lidí (Obrázek 4.37).

Obrázek 4.35 – Okno Přidat lidi v Microsoft Teams[91]Chyba! N enalezen zdroj odkazů.

Obrázek 4.36 – Seznam týmů a jejich kanálů (vlastní úprava)

Každý kanál má vlastní záložku karet (Obrázek 4.38). Karty fungují jako víceúčelové zkratky k dokumentům aplikacím. Při vzniku nového kanálu se automaticky vytvoří karty Příspěvky a Soubory. K nim můžeme přidat odkazy na různé druhy souborů:

dokumenty Microsoft Office, PDF soubory nebo odkazy na aplikace. Nabídka není omezená jen na aplikace od Microsoftu, k dispozici jsou i aplikace třetích stran (Trello, Slido, Stack Overflow, …) (Obrázek 4.39). Programy Office jsou do Teams integrované, takže pro práci se soubory nemusíme otevírat nový program – zobrazí se přímo v prostředí Teams.

Po založení týmu typu Třída se v kanálu Obecné vytvoří ještě záložka Poznámkový blok předmětu. Jedná se o poznámkový blok předmětu OneNote popsaný v předchozích kapitolách, jen nyní integrovaný do aplikace Teams. Tento poznámkový blok je zcela nový. Již existující poznámkové bloky předmětů lze importovat pouze částečně. Krom toho se v kartě Soubory objeví složka Výukové materiály. Ve výchozím nastavení může každý člen týmu upravovat všechny soubory, proto je tato složka určena

Obrázek 4.37 – Dialogové okno pro vytvoření kanálu (vlastní úprava)

Obrázek 4.38 – Panel karet (vlastní úprava)

Microsoft Teams – Zadání a kontrola úkolů

K zadávání úkolů slouží v Teams karta Zadání. Máme na výběr dvě volby, běžné zadání nebo kvíz. Zadání obsahuje název, pokyny a hodnocení (sadu hodnotících kritérií).

Úkol můžeme zadat celé třídě nebo jen některým studentům. Určení termínu odevzdání je volitelné, když ho nezadáme, budou pozdní odevzdání povolená (Obrázek 4.40).

Obrázek 4.39 – Dialogové okno přidání karet (vlastní úprava)

Obrázek 4.40 – Dialogové okno nového zadání (vlastní úprava)

Hodnocení prací se provádí kliknutím na zadání. Teams zobrazí seznam studentů a indikuje, jestli už práci odevzdali. Při kontrole lze přepínat mezi odevzdanými pracemi jednotlivých studentů a doplnit je o slovní hodnocení (Obrázek 4.41), popřípadě použít pro udělení bodů tabulku s klasifikačními kritérii (Obrázek 4.42).

Obrázek 4.41 – Příklad zkontrolované práce (vlastní úprava)

Obrázek 4.42 – Tabulka s klasifikačními kritérii (vlastní úprava)

Microsoft Teams – Konverzace

Hlavní místem pro komunikaci v Teams je chatovací okno v kartě Příspěvky.

Každý kanál má vlastní chat, do kterého mohou členové týmu psát zprávy, emoji, gify, nálepky a posílat soubory. V chatu se objevují všechna upozornění o dění v týmu jako např. upozornění na nové zadání nebo oznámení učitele. (Obrázek 4.43)

Pro třídy, kde potřebují učitelé řešit individuální komunikaci s rodiči, nabízí Teams přístupový odkaz pro rodiče. Tento přístup, stejně jako u rodičovského přístupu u OneNote, umožňuje zákonnému zástupci žáka zobrazit obsah týmu a dostávat týmová oznámení. Teams pro školy navíc obsahuje nástroje, které zasílají týdenní přehled rodičům e-mailem. V rozesílané zprávě je stručné shrnutí úkolů rozřazených do kategorií podle předmětu nebo třídy a je zde zvýrazněn stav každého zadaného úkolu.

Přímo v chatovacím okně je také možné spustit video hovor (v Teams nazývaný schůzka). Videohovor se buď spustí ihned, nebo ho můžeme naplánovat na později.

V průběhu videohovoru může učitel sdílet svoji obrazovku nebo některé ze spuštěných oken. Lze také promítnout prezentaci PowerPoint. Schůzky se dají pro další účely nahrát (Obrázek 4.44).

Obrázek 4.43 – Chatovací okno v Microsoft Teams (vlastní úprava)

Google Učebna

Google Classroom (česky Učebna) je bezplatná webová aplikace. K jejímu používání je nutné přihlášení k účtu Google, a to jak na straně učitele, tak na straně studentů. Věkovou hranicí pro vytvoření účtu Google je v České republice 15 let, zřízením služby G Suite for Education lze tuto restrikci překonat a používat aplikaci legálně i s mladšími studenty. Vytvoření účtů pod G Suite také znamená, že všechny jména a emailové adresy dodržují jednotnou šablonu a k dispozici máme globální adresář všech studentů a učitelů.[92]

Google Učebna – Vytvoření kurzu

Skupiny v Google Učebně se nazývají kurzy. Nový kurz vytvoříme kliknutím na symbol „+“ v pravém horním rohu aplikace. Pokud jsme přihlášeni osobním účtem, a nikoliv školním účtem G Suite, objeví se varování. Službu Učebna můžeme totiž podle

Obrázek 4.44 – Schůzka se zapnutou sdílenou obrazovkou (vlastní úprava)

Objeví se okno Vytvořit kurz, do kterého zadáme základní údaje o kurzu jako název, předmět nebo místnost (Obrázek 4.45).

Po tomto kroku je již kurz vytvořený a stačí přidat učitele a studenty zadáním jejich jména nebo emailové adresy v kartě Lidé (Obrázek 4.46), popřípadě zobrazením přihlašovacího kódu. Přihlašovací kód lze zobrazit přes celou obrazovku v nastavení kurzu (ikona zubatého kola). Ve školách s účty G Suite existuje také možnost nahrát studenty skrze tabulku ve formátu CSV.

Obrázek 4.45 – Okno Vytvořit kurz v Google Classroom (vlastní úprava)

Obrázek 4.46 – Přidávání učitelů a studentů v Google Classroom (vlastní úprava)

Google Učebna – Práce v kurzu a Hodnocení

Všechny učební materiály se nacházejí v kartě Práce v kurzu. Učebna funguje v podstatě jako uživatelské rozhraní pro Google Disk, kam se všechny soubory nahrávají.

Proto se nedoporučuje používat osobní účet Google, protože má pouhých 15 GB volného místa na disku. Podobně jako u Google Formulářů i zde prvně nahrajeme obsah a až poté řešíme jeho strukturu, postup zcela opačný oproti přístupu Microsoftu. V kurzu můžeme vytvořit následující typy obsahu:

• Úkol

• Úkol s kvízem (Google Formuláře)

• Otázka

• Materiál

Vzniknuvší obsah roztřídíme libovolně do témat podle učebního celku, týdne výuky atp (Obrázek 4.47).

Ve výchozím stavu je klasifikace v kurzu vypnutá a musíme ji sami aktivovat v nastavení (ikona ozubeného kolečka). Studenty lze hodnotit podle celkového počtu

Obrázek 4.47 – Obsah roztříděný do témat (vlastní úprava)

V kartě Hodnocení nalezneme seznam studentů a jejich hodnocení z jednotlivých úkolů. Kliknutím na tři tečky a volbu Zobrazit odeslání otevřeme odevzdaný soubor, načež ho můžeme bodově i slovně ohodnotit.

Google Učebna – Stream

Stream je primárním sdělovacím kanálem Učebny. Přes kanál je možné posílat oznámení všem studentům i soukromé zprávy jednotlivcům. Stejně jako k obsahu učebním materiálům i ke zprávám ve Streamu lze připojit přílohy jako odkazy, soubory nebo videa z YouTube (Obrázek 4.48).

Videohovory nejsou součástí Google Učebny, najedeme je místo toho v aplikaci Google Hangouts.

Rodiče mohou dostávat e-mailové souhrny, pokud je student přihlášený přes školní Google účet a rodič studenta to povolí. Rodiče si zvolí frekvenci e-mailů – denně nebo týdně. E-mailové souhrny pro rodiče obsahují následující informace:

• Chybějící práce – Práce, které v době odeslání e-mailu chybí.

• Nadcházející práce – práce, jejichž termín odevzdání je dnes nebo další den nebo práce s termínem odevzdání v nadcházejícím týdnu.

• Aktivita kurzu – Oznámení, úkoly a otázky nedávno přidané učiteli.

Obrázek 4.48 – Příspěvek ve Streamu[93]

Závěr

Největším přínosem této práce je vytvoření přehledu dostupných cloudových řešení a příručky pro pedagogické pracovníky. Snažil jsem se práci pojmout jako přípravu na svoji budoucí učitelskou praxi a naučit se používat moderní technologie jako jeden z didaktických nástrojů. V počátcích studia této problematiky jsem ještě netušil, jak se v důsledku opatření souvisejících s propuknutím pandemie COVID-19 změní vnímání její důležitosti. Současná situace ve světe mě utvrdila, že využití cloudových technologií při distanční výuce je do budoucna nezbytnou součástí dovedností každého pedagoga.

Významnost tohoto tématu přesahuje rámec bakalářské práce, a proto bych se jím chtěl dále zabývat při svém magisterském studiu.

Distanční výuka v praxi

Seznam použité literatury

[1] What Is Cloud Computing? [online]. [cit. 2020-03-03]. Dostupné z:

https://www.oracle.com/cloud/what-is-cloud-computing/

[2] VELTE, Anthony T., Toby J. VELTE a Robert C. ELSENPETER. Cloud Computing:

praktický průvodce. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3333-0.

[3] RESELMAN, Bob. Mainframes: The Cloud Before the Cloud. DevOps.com: Where the World Meets DevOps [online]. May 1 2019 [cit. 2020-03-13]. Dostupné z:

https://devops.com/mainframes-the-cloud-before-the-cloud/

[4] Visualization from the Opte Project of the various routes through a portion of the Internet in 2005. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 30 November 2006 [cit. 2020-03-06]. Dostupné z:

https://en.wikipedia.org/wiki/Opte_Project#/media/File:Internet_map_1024.jpg [5] MELL, Peter a Timothy GRANCE. The NIST Definition of Cloud Computing:

Recommendations of the National Institute of Standards and Technology. 2011. DOI: SP 800-145.

[6] VAQUERO, Luis M., Luis RODERO-MERINO, Juan CACERES a Maik LINDNER. A Break in the Clouds: Towards a Cloud Definition. ACM SIGCOMM Computer

Communication Review. 2008, 39(1), 51. DOI: 10.1145/1496091.1496100. ISSN 01464833. Dostupné také z: http://portal.acm.org/citation.cfm?doid=1496091.1496100 [7] Shared World Shooter: Destiny's Networked Mission Architecture. YouTube.com [online

video]. [cit. 2020-03-06]. Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=Iryq1WA3bzw&feature=youtu.be&t=2956

[8] WARREN, Tom. Microsoft Teams goes down just as Europe logs on to work remotely.

The Verge [online]. Mar 16, 2020 [cit. 2020-03-20]. Dostupné z:

https://www.theverge.com/2020/3/16/21181300/microsoft-teams-down-outage-europe-remote-working-coronavirus

[9] DEORAS, Srishti. 8 Cloud Outages That Shook the Tech World in 2019. Analytics India Magazine [online]. 12/12/2019 [cit. 2020-03-06]. Dostupné z:

https://analyticsindiamag.com/8-cloud-outages-that-shook-the-tech-world-in-2019/

[10] PORTER, Jon. German state bans Office 365 in schools, citing privacy concerns. The Verge [online]. Jul 15, 2019 [cit. 2020-03-06]. Dostupné z:

https://www.theverge.com/2019/7/15/20694797/hesse-german-state-gdpr-office-365-schools-illegal-data-protection

[11] What is a Thick Client? Computer Hope [online]. 2018 [cit. 2020-03-07]. Dostupné z:

https://www.computerhope.com/jargon/t/thickcli.htm

[12] What is Cloud Computing and How it Works? ElProCus [online]. [cit. 2020-03-07].

Dostupné z: https://www.elprocus.com/cloud-computing-technology/

[13] Citrix Glossary. Citrix [online]. [cit. 2020-03-07]. Dostupné z:

https://www.citrix.cz/glossary

[14] What is PaaS? Platform as a Service. Microsoft Azure [online]. [cit. 2020-03-07]. Dostupné z: https://azure.microsoft.com/en-us/overview/what-is-paas/

[15] AL MORSY, Mohamed, John GRUNDY a Ingo MÜLLER. An Analysis of the Cloud Computing Security Problem. 2016. Dostupné také z:

https://www.researchgate.net/publication/307636677_An_Analysis_of_the_Cloud_Comput ing_Security_Problem

[16] BROOK, Jon-Michael C. et al. Top Threats to Cloud Computing: Egregious Eleven [pdf].

08/06/2019. Cloud Security Alliance, 2019 [cit. 2020-03-15]. Dostupné z:

https://cloudsecurityalliance.org/artifacts/top-threats-to-cloud-computing-egregious-eleven/

[17] SOLAŘÍKOVÁ, Ivana. Výkupné se platí, vyjde totiž levněji, říká IT expert k útoku na nemocnici. iDnes.cz [online]. 14. března 2020 [cit. 2020-03-16]. Dostupné z:

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/rozhovor-expert-martin-haller-hacker-kyberutok-fakultni-nemocnice-brno.A200314_061024_brno-zpravy_mos1

[18] BRADFORD, Anu. The Brussels Effect. Northwestern University Law Review. 2012, 2020-02-27, 107(1). Dostupné také z: https://ssrn.com/abstract=2770634

[19] APLIN, Andy. The Cloud and the EU GDPR: Six Steps to Compliance.

Cloud Industry Forum [online]. [cit. 2020-03-16]. Dostupné z:

https://www.cloudindustryforum.org/content/cloud-and-eu-gdpr-six-steps-compliance [20] ZACZEK, Michal. AWS, Azure, GCP vs General Data Protection Regulation (GDPR).

BlueSoft.com [online]. 01/22/2018 [cit. 2020-03-16]. Dostupné z:

https://blog.bluesoft.com/aws-azure-gcp-vs-general-data-protection-regulation-gdpr/

[21] SINGER, Natasha a Daisuke WAKABAYASHI. New Mexico Sues Google Over

[22] DEGEURIN, Mack. Is Google Spying on Children? Medium [online]. February 27, 2020 [cit. 2020-03-16]. Dostupné z: https://medium.com/swlh/is-google-spying-on-children-6fb5dff5a85e

[23] SINGER, Natasha. How Google Took Over the Classroom. The New York Times [online].

May 13, 2017 [cit. 2020-03-16]. Dostupné z:

https://www.nytimes.com/2017/05/13/technology/google-education-chromebooks-schools.html

[24] Top 10 Cloud Vendors in the World. Cloud Wars [online]. [cit. 2020-01-24]. Dostupné z:

https://cloudwars.co/cloud-wars-top-10-vendors-world/

[25] LibreOffice [online]. [cit. 2020-01-24]. Dostupné z:

https://cs.libreoffice.org/download/libreoffice-online/

[26] Microsoft founded: April 04, 1975 [online]. A&E Television Networks, 2015-10-09 [cit.

2020-01-24]. Dostupné z: https://www.history.com/this-day-in-history/microsoft-founded [27] BELLIS, Mary. A Short History of Microsoft. ThoughtCo [online]. 01-10 [cit. 2020-01-24]. Dostupné z: https://www.thoughtco.com/microsoft-history-of-a-computing-giant-1991140

[28] JOHNSTON, Stuart J. InfoWorld: Office for Windows Bundles Popular Microsoft Applications [online]. 1990, 12(40) [cit. 2020-02-03]. Dostupné z:

https://books.google.cz/books?id=VTwEAAAAMBAJ&pg=PT17&redir_esc=y#v=onepag e&q&f=false

[29] Porovnání sad dostupných prostřednictvím multilicencí [online]. [cit. 2020-01-24].

Dostupné z: https://products.office.com/cs-cz/business/microsoft-office-volume-licensing-suites-comparison

[30] Microsoft 4Q17: Office 365 revenue surpasses traditional licenses [online]. [cit. 2020-02-06]. Dostupné z: https://arstechnica.com/information-technology/2017/07/microsoft-4q17-office-365-revenue-surpasses-traditional-licenses/

[31] What's the difference between Office 365 and Office 2019? [online]. [cit. 2020-02-06].

Dostupné z: https://support.office.com/en-us/article/what-s-the-difference-between-office-365-and-office-2019-ed447ebf-6060-46f9-9e90-a239bd27eb96

[32] FINLEY, Klint. Microsoft Rolls Out Office Web Apps. ReadWrite [online]. 2010-06-08 [cit. 2020-01-24]. Dostupné z:

https://web.archive.org/web/20100611074759/http://www.readwriteweb.com/enterprise/20 10/06/microsoft-rolls-out-office-web.php

[33] SHANINE, Omar. Updated Office Web Apps on SkyDrive [online]. 2012-10-22 [cit. 2020-01-24]. Dostupné z:

https://web.archive.org/web/20131116094329/http://blogs.windows.com/skydrive/b/skydri ve/archive/2012/10/22/updated-office-web-apps-on-skydrive.aspx

[34] Which browsers work with Office for the web [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné z:

https://support.office.com/en-us/article/which-browsers-work-with-office-for-the-web-ad1303e0-a318-47aa-b409-d3a5eb44e452

[35] Cloud storage pricing [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné z:

https://onedrive.live.com/about/en-us/plans/

[36] Porovnání plánů OneDrivu pro firmy [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné z:

https://products.office.com/cs-cz/onedrive-for-business/compare-onedrive-for-business-plans

[37] BRADLEY, Tony. Office Online vs. Office 365: What’s free, what’s not, and what you really need. PCWorld [online]. 2015-02-02 [cit. 2020-01-24]. Dostupné z:

https://www.pcworld.com/article/2872072/office-online-vs-office-365-what-s-free-what-s-not-and-what-you-really-need.html

[38] Differences between using a document in the browser and in Word. Microsoft [online]. [cit.

2020-01-24]. Dostupné z: https://support.office.com/en-us/article/Differences-between-using-a-document-in-the-browser-and-in-Word-3e863ce3-e82c-4211-8f97-5b33c36c55f8 [39] Differences between using a workbook in the browser and in Excel. Microsoft [online].

[cit. 2020-02-01]. Dostupné z:

https://support.office.com/en-us/article/Differences- between-using-a-workbook-in-the-browser-and-in-Excel-F0DC28ED-B85D-4E1D-BE6D-5878005DB3B6

[40] How certain features behave in web-based PowerPoint [online]. [cit. 2020-02-03].

Dostupné z: https://support.office.com/en-us/article/how-certain-features-behave-in-web-based-powerpoint-a931f0c8-1305-4428-8f7c-9cfa00ef28c5

[41] Microsoft Lifecycle Policy [online]. [cit. 2020-02-07]. Dostupné z:

https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search?alpha=onenote

[42] What's the difference between OneNote and OneNote 2016? [online]. [cit. 2020-02-07].

best-version-of-onenote-on-windows/ba-p/183974.com/t5/office-365-blog/the-best-version-of-onenote-on-windows/ba-p/183974

[44] MALTER, Stefan. OneNote in Office 2019: Finally certainty! [online]. 2018 [cit. 2020-02-07]. Dostupné z: http://onenote-for-beginners.com/onenote-office-2019

[45] BIDASARIA, Gaurav. Microsoft OneNote vs OneNote 2016: Which OneNote Should You Use [online]. 2019 [cit. 2020-02-07]. Dostupné z: https://www.guidingtech.com/onenote-vs-onenote-2016-comparison/

[46] Your OneNote [online]. 2019 [cit. 2020-02-07]. Dostupné z:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/office-365-blog/your-onenote/ba-p/954922 [47] What is Microsoft 365? [online]. [cit. 2020-02-10]. Dostupné z:

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/47209.what-is-microsoft-365.aspx

[48] Školní licence [online]. [cit. 2020-02-10]. Dostupné z: https://www.microsoft.com/cs-cz/education/jak-nakoupit/licencovani

[49] Edukační licence Microsoft Open Licence for Academic [online]. [cit. 2020-02-9].

Dostupné z: https://www.senetic.cz/microsoft/open/akademicke/aplikace/office_standard/

[50] Office 2019 pro studenty a domácnosti [online]. [cit. 2020-02-9]. Dostupné z:

https://www.microsoft.com/cs-cz/p/office-2019-pro-studenty-a-domacnosti/cfq7ttc0k7c8/0002

[51] Compare Office 365 Education Plans [online]. [cit. 2020-02-12]. Dostupné z:

https://www.microsoft.com/cs-cz/microsoft-365/academic/compare-office-365-education-plansr

[52] Office 365 Education Self-Sign up: Technical FAQ [online]. [cit. 2020-02-12]. Dostupné z:

https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-365/education/deploy/office-365-education-self-sign-up

[53] WOODGATE, Rob. What is Microsoft Sway, and What Can I Do with It? How-To Geek [online]. February 5, 2019 [cit. 2020-03-28]. Dostupné z:

https://www.howtogeek.com/404119/what-is-microsoft-sway/

[54] Vytvoření formuláře v Microsoft Forms [online]. [cit. 2020-02-14]. Dostupné z:

https://support.office.com/cs-cz/article/vytvo%C5%99en%C3%AD- formul%C3%A1%C5%99e-v-microsoft-forms-4ffb64cc-7d5d-402f-b82e-b1d49418fd9d#PickTab=OneNote_pro_web

[55] THURROTT, Paul. Office 365 Education is Being Updated with Microsoft Classroom, Other New Features [online]. [cit. 2020-02-16]. Dostupné z:

https://www.thurrott.com/cloud/office-365/66343/office-365-education-updated-microsoft-classroom-new-features

[56] Microsoft Teams. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA):

Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Teams

[57] WILLIS, Richard. Microsoft Classroom to be replaced by Microsoft Teams in Office 365 for Education. SalamanderSoft [online]. 26 June, 2017 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://www.salamandersoft.co.uk/blog/microsoft-classroom-to-be-replaced-by-microsoft-teams-in-office-365-for-education/

[58] WILLIS, Richard. Office 365 Education is Being Updated with Microsoft Classroom, Other New Features [online]. 2017 [cit. 2020-02-16]. Dostupné z:

https://www.salamandersoft.co.uk/blog/microsoft-classroom-to-be-replaced-by-microsoft-teams-in-office-365-for-education/swa

[59] EDMONSTON, Peter. Google’s I.P.O., Five Years Later [online]. 2009 [cit. 2020-02-12].

Dostupné z: https://dealbook.nytimes.com/2009/08/19/googles-ipo-5-years-later/

[60] From the garage to the Googleplex [online]. [cit. 2020-02-12]. Dostupné z:

https://about.google/our-story/

[61] HOSCH, William L. a Mark HALL. Google Inc. | History & Facts [online]. [cit. 2020-02-12]. Dostupné z: https://www.britannica.com/topic/Google-Inc/Other-services

[62] GAVIN, Brady. What is G Suite, Anyway? [online]. 2019 [cit. 2020-02-12]. Dostupné z:

https://www.howtogeek.com/411808/what-is-g-suite-anyway/

[63] G Suite for Education [online]. [cit. 2020-02-14]. Dostupné z:

https://edu.google.com/products/gsuite-for-education

[64] G Suite for Education Editions [online]. [cit. 2020-02-14]. Dostupné z:

https://edu.google.com/products/gsuite-for-education/editions/

[65] G Suite Enterprise for Education overview [online]. [cit. 2020-02-14]. Dostupné z:

[68] GAVIN, Brady. The Beginner’s Guide to Google Forms. How-To Geek [online]. August 6, 2019 [cit. 2020-03-27]. Dostupné z: https://www.howtogeek.com/434570/the-beginners-guide-to-google-forms/

[69] GAVIN, Brady. What Is Google Jamboard (and Do I Need the Hardware to Use It)?

How-To Geek [online]. September 18, 2019 [cit. 2020-03-27]. Dostupné z:

https://www.howtogeek.com/439596/what-is-google-jamboard-and-do-i-need-the-hardware-to-use-it/

[70] CAINS, James T. What Is Google Classroom? dummies.com [online]. [cit. 2020-03-28].

Dostupné z: https://www.dummies.com/education/internet-basics/what-is-google-classroom/

[71] Návrh revizí rámcových vzdělávacích programů v oblasti informatiky a informačních a komunikačních technologií [online]. Národní ústav pro vzdělávání [cit. 2020-03-22].

Dostupné z: http://www.nuv.cz/file/3362/

[72] One-to-one computing. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA):

Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://en.wikipedia.org/wiki/One-to-one_computing

[73] HILDENBRAND, Jerry. Chromebooks in education: Everything you need to know.

Android Central [online]. 4 Jun 2019 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://www.androidcentral.com/chromebooks-education-everything-you-need-know [74] KLUSKA, Vladislav. Chromebooky pro školy získají dva roky podpory navíc. Použitelné

budou minimálně 8 let. Živě.cz [online]. 25. ledna 2020 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://www.zive.cz/clanky/chromebooky-pro-skoly-ziskaji-dva-roky-podpory-navic-pouzitelne-budou-minimalne-8-let/sc-3-a-202138/default.aspx

[75] TOFEL, Kevin C. Chromebooks for education could now be earning Google $200M annually. About Chromebooks: Chromebooks, Chrome OS and Chrome tablet news, how tos, views and reviews [online]. February 4, 2020 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://www.aboutchromebooks.com/news/chromebooks-for-education-could-now-be-earning-google-200m-annually/

[76] DIALLO, Amadou. School districts are going into debt to keep up with technology: In Silicon Valley, cash-strapped schools are selling bonds to buy student laptops.

The Hechinger Report [online]. 2019 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://hechingerreport.org/school-districts-are-going-into-debt-to-keep-up-with- technology/?fbclid=IwAR3oBVo5bNd1KAG_yj7TzGViAZ0cBeC8zAeutcgdHCv5-LfEQ_FzSbs3Gjg

[77] The Room 241 Team. What is BYOD (Bring Your Own Device) and Why Should

Teachers Care? Resilient Educator [online]. April 20, 2018 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z:

https://resilienteducator.com/classroom-resources/what-is-byod-bring-your-own-device-and-why-should-teachers-care/

[78] KOPECKÝ, Kamil a René SZOTKOWSKI. České děti v kybersvětě (výzkumná zpráva):

Jak se chovají online a co jim hrozí? [online]. Univerzita Palackého v Olomouci: Centrum prevence rizikové virtuální komunikace, 2019. Dostupné také z:

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/ke-stazeni/vyzkumne-zpravy/117-ceske-deti-v-kybersvete/file [79] MOUČKOVÁ, Kateřina. Cloud computing a jeho využití na základní škole. Plzeň, 2013.

diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta pedagogická [80] Česká školní inspekce. Využívání digitálních technologií v mateřských, základních,

středních a vyšších odborných školách: Tematická zpráva České školní inspekce [online].

září 2017 [cit. 2020-03-24]. Dostupné z: https://www.csicr.cz/getattachment/4e7af154- d761-47d5-8ef6-10645fab4a61/Shrnuti-Vyuzivani-digitalnich-technologii-v-MS,-ZS,-SS-a-VOS.pdf

[81] ÚLOVEC, Roman. Náplň práce ICT koordinátora metodika. Metodický portál RVP [online]. [cit. 2020-03-24]. Dostupné z:

https://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/8013/napln_prace_ict_koordinatora_metodika.pdf

[82] Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 [online]. MŠMT, 31. října 2014 [cit. 2020-03-26]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/uploads/DigiStrategie.pdf

[83] 50 things you can do with Chromebooks in the classroom. Herts for Learning 2019.

Dostupné také z: https://www.hertsforlearning.co.uk/resources/50-things-you-can-do-chromebooks-classroom

[84] Take tests in Windows 10. Microsoft [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné z:

https://docs.microsoft.com/en-us/education/windows/take-tests-in-windows-10

[85] PARKER, Jessica. How To Make Any Worksheet Into an Escape Room in the Classroom.

Teach Every Day: We Got This [online]. July 15, 2018 [cit. 2020-04-10]. Dostupné z:

https://teacheveryday.com/escape-room-in-the-classroom/

[86] Cvičení z českého jazyka v kostce: pro střední školy. Praha: Fragment, 2008, s. 16. Maturita

[87] Opravit Poznámkový blok předmětu, když chybí Vítejte, prostor pro spolupráci nebo knihovna obsahu [online]. [cit. 2020-04-18]. Dostupné z: https://support.office.com/cs- cz/article/opravit-pozn%C3%A1mkov%C3%BD-blok-p%C5%99edm%C4%9Btu- kdy%C5%BE-chyb%C3%AD-v%C3%ADtejte-prostor-pro-spolupr%C3%A1ci-nebo-knihovna-obsahu-dae0729e-a7c5-46ed-809b-ec06900f0d21

[88] KLATOVSKÝ, Karel. Rodičovské přístupy do OneNote jsou zde! O technologiích (nejen) ve školách....: Novinky. Zajímavosti. Názory. Komentáře. Tipy a triky. [online]. 19. dubna 2017 [cit. 2020-04-18]. Dostupné z: https://www.klatovsky.cz/2017/04/rodicovske-pristupy-do-onenote-jsou-zde.html

[89] Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví zakazují konání hromadných akcí nad 100 osob i výuku na školách. Ministerstvo zdravotnictví České republiky [online]. 10.03.2020 [cit. 2020-04-19]. Dostupné z: http://mzcr.cz/dokumenty/mimoradna-opatreni-ministerstva-zdravotnictvi-zakazuji-konani-hromadnych-akci-na_18698_1.html

[90] Office 365 pro školy - věková hranice. Microsoft [online]. dubna 4, 2019 [cit. 2020-04-19].

Dostupné z:

https://answers.microsoft.com/cs-cz/msoffice/forum/all/office-365-pro-%C5%A1koly-v%C4%9Bkov%C3%A1-hranice/dc320b8c-5ae9-42a7-8f03-2a33f2362426 [91] KLATOVSKÝ, Karel. Microsoft Teams pro školy: Stručná příručka pro učitele. 2019.

[online]. [cit. 2020-04-19]. Dostupné z: https://cczv.cuni.cz/CCZV-220-version1-teams_pro_skoly.pdf

[92] HODÁL, Pavel. Google Classroom z pohledu školního G Suite a osobního Google účtu – výhody a omezení. TY BRĎO: nevím, čím to je, ale vždycky skončíme v Indii... [online]. 14 / Bře / 2020 [cit. 2020-04-19]. Dostupné z: https://www.tybrdo.cz/informatika/google-classroom-z-pohledu-skolniho-g-suite-a-osobniho-google-uctu-vyhody-a-omezeni [93] ZOLNIER, Melanie. Updated Stream Options in Google Classroom. EdTech

Awesomeness: Harnessing the Power of Technology for Innovation in Education [online].

February 25, 2019 [cit. 2020-04-19]. Dostupné z:

https://edtechawesomeness.com/2019/02/25/updated-stream-options-in-google-classroom/

Seznam obrázků

Obrázek 1.1 – Znázornění Internetu v diagramu (vlastní úprava) ... 7

Obrázek 1.2 – Vizualizace Internetu jako sítě propojených uzlů[4] ... 7

Obrázek 4.1– Poznávačka ptáků ve Formulářích Google (vlastní úprava) ... 30

Obrázek 4.2 – Algoritmus podle kontextu navrhuje možné odpovědi (vlastní úprava) . 33 Obrázek 4.3 – Algoritmus navrhuje výsledky rovnice (vlastní úprava) ... 34

Obrázek 4.4 – Návrhy otázek (vlastní tvorba) ... 34

Obrázek 4.5 – Ruční zadání správné odpovědi (vlastní úprava) ... 34

Obrázek 4.6 – Typ otázky Nahrání souboru ve Formulářích Google (vlastní úprava) .. 35

Obrázek 4.7 – Typ otázky Datum v Microsoft Forms (vlastní úprava) ... 35

Obrázek 4.8 – Příklad příběhu ve Formulářích Google (vlastní úprava) ... 36

Obrázek 4.9 – Příklad překážky v Microsoft Forms (vlastní úprava) ... 37

Obrázek 4.10 – Ověření odpovědi ve Formulářích Google (vlastní úprava) ... 38

Obrázek 4.11 – Úkol s Morseovou abecedou ve Formulářích Google (vlastní úprava) 39 Obrázek 4.12 – Příklad organizační struktury (vlastní úprava) ... 42

Obrázek 4.13 – Příklad zápisků z fyziky ve OneNote (vlastní úprava) ... 44

Obrázek 4.14 – Vyplněný a ohodnocený sken[86] ... 45

Obrázek 4.15 – Rukopis a jeho převedená podoba (vlastní úprava) ... 45

Obrázek 4.16 – Rovnice a její nevyplněná struktura (vlastní úprava) ... 46

Obrázek 4.18 – Procvičovací kvíz vygenerovaný funkcí Matematika (vlastní úprava) . 47 Obrázek 4.17 – Postup řešení a graf lineární funkce (vlastní úprava) ... 47

Obrázek 4.19 – Přehrávaná oblast a ovládací panel (vlastní úprava) ... 48

Obrázek 4.20 –Zvýraznění při přehrávání audionahrávky (vlastní úprava) ... 48

Obrázek 4.21 – Přehled vyhledaných informací pro termín „ww2“ (vlastní úprava) .... 49

Obrázek 4.22 – Výtah z Wikipedie o druhé světové válce (vlastní úprava) ... 49

Obrázek 4.23 – Rozhraní OneNote Web Clipper v Google Chrome (vlastní úprava) ... 50

Obrázek 4.24 – Seznam úkolů (vlastní úprava) ... 50

Obrázek 4.25 – Oddíly poznámkového bloku předmětu[87] ... 51

Obrázek 4.31 – Seznam materiálů na projekt dřevěného auta (vlastní úprava) ... 55

Obrázek 4.32 – Dialogové okno rozšíření Google Keep (vlastní úprava) ... 56

Obrázek 4.33 – Přednastavené typy týmů v Microsoft Teams[91] ... 58

Obrázek 4.34 – Okno Vytvořit tým v Microsoft Teams[91] ... 58

Obrázek 4.35 – Okno Přidat lidi v Microsoft Teams[91] ... 59

Obrázek 4.36 – Seznam týmů a jejich kanálů (vlastní úprava) ... 59

Obrázek 4.37 – Dialogové okno pro vytvoření kanálu (vlastní úprava) ... 60

Obrázek 4.38 – Panel karet (vlastní úprava) ... 60

Obrázek 4.39 – Dialogové okno přidání karet (vlastní úprava) ... 61

Obrázek 4.40 – Dialogové okno nového zadání (vlastní úprava) ... 61

Obrázek 4.41 – Příklad zkontrolované práce (vlastní úprava) ... 62

Obrázek 4.42 – Tabulka s klasifikačními kritérii (vlastní úprava) ... 62

Obrázek 4.43 – Chatovací okno v Microsoft Teams (vlastní úprava) ... 63

Obrázek 4.44 – Schůzka se zapnutou sdílenou obrazovkou (vlastní úprava) ... 64

Obrázek 4.45 – Okno Vytvořit kurz v Google Classroom (vlastní úprava) ... 65

Obrázek 4.46 – Přidávání učitelů a studentů v Google Classroom (vlastní úprava) ... 65

Obrázek 4.47 – Obsah roztříděný do témat (vlastní úprava) ... 66

Obrázek 4.48 – Příspěvek ve Streamu[93] ... 67

Tabulky

Tabulka 2.1 - Výčet funkcí chybějících v Office for Windows 10

Karta Chybějící funkce Příklady chybějících ikon

Domů Odeslat stránku e-mailem (Outlook)

Vložení

Vložit excelovou tabulku

Nahrát video

Časové razítko

• Rovnice

Šablony stránek

Zobrazení

Ukotvení okna

Formát papíru

Rychlé poznámky

Licenční

program Typ programu Určen pro Zahrnuje

Enrollment for Education

Solution (EES) Pronájem Větší organizace

(100 a více zaměstnanců) Klientské softwarové a serverové produkty

Open Value Subscription

(OVS) Pronájem Menší organizace

(min. 5 zaměstnanců) Klientské softwarové a serverové produkty

Open Licence Program

(OLP) Trvalé licence Menší organizace Jednorázové trvalé licence nebo Online služby Microsoft

Tabulka 2.2 - Licenční programy pro školy a akademické instituce[48]

Balík Cena

(student/zaměstnanec) Aplikace Office Služby

A1

(bez závazku) Zdarma

• Webové verze Word, PowerPoint, Excel, OneNote a Outlook

• Desktopové verze OneNote a Microsoft Teams

• Exchange, OneDrive, SharePoint, Teams, Sway, Forms, Stream, Flow, PowerApps, School Data Sync, Yammer

A3

2,45 € / 3,20 € měsíčně za uživatele

(roční závazek)

• Výše uvedené

• Desktopové verze Office až pro 5

počítačů PC nebo Mac na uživatele

• Aplikace Office až pro 5 tabletů a 5 telefonů na uživatele

• Publisher a Access (pouze PC)

• Výše uvedené

• Online plánování schůzek

prostřednictvím Microsoft Bookings

• Nástroj pro analýzu osobních pracovních návyků MyAnalytics

A5

5,90 € / 7,85 € měsíčně za uživatele

(roční závazek) • Výše uvedené

• Výše uvedené

• Nástroj pro analýzu podnikových dat Power BI Tabulka 2.3 - Přehled balíků Office 365 pro školy[51]

Karta Chybějící funkce Příklady chybějících ikon

Domů

Textové efekty a typografie

Seřadit

Zobrazit vše

Stínování

Ohraničení

Vlastní styly (pouze výchozí)

Vložení

Titulní stránka

Prázdná stránka

• Ilustrace (Obrazce, Ikony atp.)

Záložka

Křížový odkaz

Text (Textové pole, WordArt atp.)

• Rovnice

Rozložení

• Sloupce

Konce oddílů

Číslování řádků

Dělení slov

Uspořádat (Přenést blíž atp.)

Reference

• Obsah (vložený funguje)

• Citace a bibliografie

• Titulky

Rejstřík

Revize

• Tezaurus

Číst nahlas

Zámek dokumentu

• Porovnat

Skrýt rukopis

Tabulka 2.4 – Přehled chybějících funkcí ve Word Online

Karta Chybějící funkce Příklady chybějících ikon

Domů

• Orientace textu v buňce

Pokročilé formátování buňky

Automatické vyplňování

Vlastní styly (pouze výchozí)

Najít a vybrat

Vložení

• Ilustrace (Obrazce, Ikony atp.)

Některé druhy grafů (např.

minigrafy)

• Mapy

Průřez a Časová osa

Textové pole

Záhlaví/zápatí

Klávesnice symbolů a rovnic

Vzorce

Knihovna vzorců

Závislosti vzorců

Definované názvy

Data

Načtení a transformace dat z vnějších zdrojů

Datové nástroje (text do sloupců, sloučit atp.)

Prognóza

Revize

• Tezaurus

Překlad

Inteligentní vyhledávání

Zámek listu/sešitu

Poznámky

Skrýt rukopis

Zobrazení

• Makra

Pravítko

Řádek vzorců

Rozložení stránky

Práce s okny

Tabulka 2.5 - Přehled chybějících funkcí v Excel Online

In document Licence na cloudové balíčky | edu.cz (Stránka 57-84)