• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Dotazníkové šetření představuje jeden z nejrozšířenějších a nejúčinnějších způsobů zjišťování informací o jakémkoliv tématu. Takovýto dotazník poté obsahuje řadu otázek, jež jsou kladeny respondentům, kteří na tyto následně odpovídají. Při tvorbě dotazníku je zapotřebí věnovat maximální úsilí procesu tvorby samotného dotazníku, tzn. výběru vhodných otázek, jejich formulaci a logické posloupnosti. Každou otázku v sestaveném dotazníku je třeba podrobit důkladné kontrole, zda skutečně přispívá k cílům výzkumu. Jedině na základě správně a vhodně sestaveného dotazníku lze získat taková data, která jsou cenná vzhledem k předmětu zkoumání. [13]

Z výše uvedených důvodů byla pro analýzu spokojenosti zaměstnanců v prostředí společnost BC MCHZ zvolena právě forma dotazníkového šetření. Sestavený dotazník byl distribuován v písemné tištěné podobě a za jeho distribuci odpovídal vždy vedoucí pracovník každého úseku, který byl seznámen se všemi nutnými podrobnostmi, tzn. účelem, pro který byl dotazník vytvořen, komu je dotazník určen a jaká je délka trvání dotazníkového šetření.

Distribuce dotazníku probíhala v prosinci loňského roku, konkrétně poté od 5.12.2016 do 24.12.2016.

Jak již bylo zmíněno v kapitole pojednávající o pracovní spokojenosti, je tato tvořena různými faktory, jež tuto ovlivňují. Při tvorbě konkrétního dotazníku (viz příloha 1), byly zvoleny pouze některé z těchto faktorů. Volba vhodných faktorů pracovní spokojenosti,

19

probíhala ve spolupráci s pracovníkem oddělení lidských zdrojů tak, aby tyto faktory nejlépe odpovídaly potřebám společnosti a charakteru práce, jež dotazovaní zaměstnanci vykonávají.

4.1.1 Vybrané faktory pracovní spokojenosti

Jak je uváděno v kapitole 1.2.4, sestává pracovní spokojenost z několika faktorů, jež tuto ovlivňují. Tyto faktory jsou uvedeny v obecném širším znění s vysvětlením, že lze tyto rozvinout, popřípadě některé z nich spojit do jednoho tak, aby bylo dosaženo lepší vypovídací schopnosti. Tohoto bylo využito i v konkrétním dotazníku, pomocí nějž byla zjišťována a analyzována spokojenost zaměstnanců v prostředí společnosti BC MCHZ. Pro potřeby konkrétního dotazníku (viz příloha 1) tedy byly použity jako faktory, či kombinace faktorů, které nejvíce související se spokojeností v prostředí společnosti BC MCHZ tyto:

 Komunikace a sdílení informací

 Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců

 Pracovní podmínky a vztahy

Pro každý zvolený faktor bylo vždy sestaveno 5 otázek, jež nejvíce reflektují s potřebami společnosti a s účelem výzkumu analýzy spokojenosti.

Komunikace a sdílení informací

Tato oblast byla zvolena především proto, neboť právě správná komunikace napříč všemi útvary a všemi úrovněmi společnosti a samotné sdílení informací, je klíčem k dosažení nejen nejvyšší možné úrovně motivovanosti všech zaměstnanců, což vede k větší míře spokojenosti všech zaměstnanců, ale také k dosažení dobré atmosféry na pracovišti.

Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců

Tato oblast byla zvolena především proto, neboť by mělo vzdělávání a rozvoj zaměstnanců patřit k hlavním úkolům společnosti, pokud chce tato dosáhnout stavu, kdy ve společnosti budou pracovat co možná nejvíce odborně způsobilí zaměstnanci.

Pracovní podmínky a vztahy

Toto oblast byla zvolena z hlediska charakteru a náročnosti vykonávané práce, především poté s ohledem na možné následky práce v chemickém průmyslu na zdraví všech zaměstnanců.

20 4.1.2 Typ a rozdělení otázek

Při výběru otázek je možno použít několik konkrétních typů otázek, mezi něž patří otevřené otázky, polouzavřené otázky a uzavřené otázky. Otevřené otázky nabízejí respondentům možnost odpovědět na dotazovanou otázku vlastními slovy. Polootevřené otázky nabízejí kompromis mezi otevřenými a uzavřenými otázkami a umožňují respondentům vyjádřit se k dané otázce také blíže a konkrétněji svými slovy, pokud pro ně předem stanovené odpovědi nejsou dostatečně vypovídající. Uzavřené otázky poté obsahují dopředu stanovené možné odpovědi a umožňují respondentovi zvolit si pouze z předem nabízených konkrétních odpovědí. [14]

Pro potřeby konkrétního dotazníkového šetření byly zvoleny pouze uzavřené otázky, které byly zvoleny jako nevhodnější pro potřeby analýzy spokojenosti zaměstnanců společnosti BC MCHZ.

Dotazník obsahoval celkově 15 otázek (viz příloha 1), rozdělených na oblast spokojenosti a důležitosti. Pro možnosti odpovědí byla zvolena čtyřbodová škála možných odpovědí, ve které byla použita obrácená stupnice (oproti stupnici používané ve školství), což znamená, že nejmenší počet bodů byl přidělen nejhorší možné variantě a naopak nejvíce bodů získala nejlepší možná varianta.

Pro oblast spokojenosti byly sestaveny tyto typy odpovědí:

 1. Velmi nespokojen/a

 2. Spíše nespokojen/a

 3. Spíš spokojen/a

 4. Velmi spokojen/a

Pro oblast důležitosti byly sestaveny tyto typy odpovědí:

 1. Nedůležitý

 2. Spíše nedůležitý

 3. Spíše důležitý

 4. Důležitý

Kromě výše uvedených 15 otázek byly v dotazníku použity také doplňující otázky, týkající se samotných zaměstnanců. Mezi tyto byly zařazeny:

 Věk respondenta

 Délka pracovního poměru respondenta

21

 Nejvyšší dosažené vzdělání respondenta

 Pohlaví respondenta

 Pracovní pozice respondenta

Celý dotazník byl sestaven tak, aby byla zaručena naprostá anonymita respondentů, jelikož ta je zárukou stavu, kdy získáme nejpravdivější možné informace. Tato anonymita je také pro každého z respondentů zárukou, že dotazníkem zjištěné odpovědi nebudou zneužity proti jemu samému. [12]

4.1.3 Cílová skupina respondentů

Jak již bylo zmíněno v kapitole 3.2, v organizaci pracuje 357 stálých zaměstnanců.

Po konzultaci s personálním oddělením společnosti bylo rozhodnuto, že dotazník bude určen pracovníkům, pracujícím v třísměnném nepřetržitém provoze.

Z celkového počtu 357 zaměstnanců pracuje v třísměnném nepřetržitém provoze 270 zaměstnanců.

Aby bylo možno vzorek považovat za dostatečně objektivní, byla stanovena návratnost dotazníků na minimálně 120 ks. Předpokládaný podíl respondentů, kteří dotazník vyplní a odevzdají, byl určen odhadem na 50%. Tento odhad vycházel z návratnosti dotazníku o spokojenosti zaměstnanců, prováděném v roce 2006, jako interní výzkum společnosti.

Aby bylo dosaženo plánované návratnosti dotazníku v množství min. 120 kusů, bylo použito pro výpočet potřebného celkového množství rozdaných dotazníků vzorce:

Počet dotazovaných = í ů [1]

Po dosazení do vzorce:

Počet dotazovaných=

= 240

Takto zjištěný počet dotazníků, který byl rozdán proto, aby bylo dosaženo plánované návratnosti minimálně 120 dotazníku, dosahoval počtu 240 kusů. Těchto 240 kusů dotazníku bylo vytištěno a rozdáno vybraným útvarům společnosti, zobrazeným v kapitole 3.2.

22 Mezi vybrané útvary společnosti byly zařazeny:

 Výroba o Anilin

o Kyselina dusičná o Technické plyny o Čpavkové hospodářství o Nitrobenzen

o Sklad hořlavin

 Business Unit Aminy o Výroba Aminy

 Technika

o Energetika

o Technická kontrola