• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Pořezání o sklo a skleněné výplně

Okna jsou osazena předokenní mříží. Zasklení je z tvrzeného bezpečnostního skla. Atrakce dětského hřiště se skluzavkou má zábradlí z průhledného tvrzeného plastu, který nelze při běžné činnosti roztříštit.

Odvedení, odlákání cizí osobou

Přístup na hříště je umožněn pouze vstupní zamykatelnou brankou. Branka je při pohybu dětí zavřena (zamyká se po skončení provádění činností na hřišti a odchodu dětí z hřiště).

Poranění o oplocení

Oplocení hřišť z venkovní strany areálu je plotem s betonovým základem do výšky 1m na němž je umístěna ocelová konstrukce kombinovaná se dřevem. Celková výška oplocení je 2metry. Před tímto oplocením ze strany hřiště je vysazen živý plot (rostlina bez trnů, květů, stálezelená), který je zastřihován do výšky betonového základu (1m od úrovně trávníku.

Díky živému plotu minimalizujeme riziko poranění o ostrý betonový plot. Oplocení mezi dětskými hřišti a ostatním venkovním areál MŠ je sestaveno z ocelových sloupů (tvar v řezu je kruh). Aby bylo oplocení stabilní, jsou jednotlivé sloupy uloženy v betonovém základu, který je skrytý pod trávníkem. Mezi sloupy je nataženo pogumované drátěné ple-tivo s oky o velikosti 40x40 mm. Velikost ok minimalizuje riziko zachycení části těla.

Mimo zamezení vstupu osob a odchodu dítěte ze hřiště slouží oplocení jako zábrana proti pohybu zvěři.

Poranění o plastové, dřevěné a lanové vybavení a atrakce

Atrakce i používané vybavení dětmi je certifikované a vyrobené z odolných, kvalitních materiálů. Používané plasty jsou tvrzené a při běžné činnosti nehrozí jejich rozbití s ná-sledným poraněním dítěte. Dřevěné atrakce a vybavení mají hrany vybaveny dýhovou lištou, která zabraňuje vzniku třísek odštípnutím kusu materiálu. Lanová atrakce se nachází pouze na hřišti pro starší děti. Lana jsou pevně ukotvena do dopadové plochy a na horní části k dřevěné konstrukci. Váhový limit je stanoven na 100kg. Velikost ok lanové atrakce je 90x90 mm, čímž není umožněno pevné zachycení částí těla dítěte při pádu a tím vzniku zranění.

Infekční onemocnění

K infekčnímu onemocnění může dojít především při pohybu na pískovišti. Proto je nutné měnit písek v pískovišti jednou ročně před začátkem školního roku. Pískoviště je

zakrývá-no nepromokavou plachtou vždy po ukončení činzakrývá-nosti. Na plachtě jsou háčky, kterými se zachytává k pískovišti. Na venkovních stranách pískoviště jsou vytvořené držáky na háčky plachty. Držáky jsou zapuštěny dovnitř dřevěného materiálu a nevyčnívají do prostoru, kde by mohly způsobit zranění.

Opaření vodou

Na obou dětských hřištích jsou umístěna umyvadla s pitnou vodou. Teplota vody je manu-álně regulovatelná do teploty maximmanu-álně 40°C. Maximální teplotu vody nelze překročit z důvodu použití směšovače, který je umístěn před vodovodní baterií.

Kontakt s jedovatými a zdraví škodlivými látkami

Veškeré zdraví škodlivé látky musí být umisťovány ve skladu nářadí, který se zamyká.

Pád sněhu a jiných předmětů ze střech

K zamezení pádu sněhu ze střechy jsme na okraje střech umístili ocelové deskové zábrany, které jsou pevně uchyceny do střešní konstrukce. Desková zábrana znemožňuje sklouznutí sněhu ze střech.

8.3.2 Režimová opatření Úklid

Za úklid na hřištích je zodpovědná zaměstnankyně úklid MŠ Jitřenka a pedagogický pra-covník, který pracuje na daném hřišti. Zaměstnankyně úklidu v altáncích vysype koše, očistí lavičky a stoly, dále vyčistí umyvadlo. Úklid provádí na konci pracovního dne a to za předpokladu, že na hřišti probíhala činnost s dětmi. Pedagogický pracovník je povinen provést kontrolu funkčnosti vybavení a očištění atrakcí před jejich použitím dětmi.

(skluzavka, houpačky, altán, pískoviště). Úklid zahrnuje i odstranění nežádoucích předmě-tů na hřištích stejně tak i za odmetení různých nánosů (nejčastěji písku) na dopadových plochách atrakcí. Odstranění sněhu, rampouchů a jiných nežádoucích předmětů na stře-chách provádí pracovník údržby, dle potřeby.

Revize vybavení

Revize atrakcí bude prováděna zaměstnancem údržby jednou měsíčně. Součástí revize bude obhlídka atrakcí, jejich otestování a případná oprava, odstavení z činnosti. Vybavení a hračky budou kontrolovány pedagogickým pracovníkem, vždy při jejich poskytování dětem a v případě jakékoliv nedokonalosti budou vyřazena nebo opravena zaměstnancem

údržby. Kontrolu pískoviště provádí pedagogický pracovník, vždy před jeho použitím dět-mi. Kontrola zahrnuje kontrolu písku, zdali se v něm nenacházejí nečistoty nebo známky pohybu zvěře. Výměna písku se provádí jednou ročně před začátkem školního roku, v pří-padě vážného znečištění i v průběhu školního roku. Oplocení tvořené živým plotem za-městnanec údržby zastřihuje dle nutnosti, tak aby nebránilo pohybu dětem v jeho blízkosti a nepřesahovalo výrazně betonový základ venkovního oplocení. Dále pracovník údržby provádí kontrolu a následné opravy veškerého oplocení jednou měsíčně.(kontrola vyčníva-jících drátů oplocení, poškození dřevěného oplocení, stability oplocení). Kontrola střech a deskových zábran proti pádu sněhu ze střechy bude prováděna minimálně jednou měsíčně a v zimním období jednou týdně v závislosti na klimatických podmínkách.

Školení a seznámení dětí s riziky

Děti jsou školeny pedagogickým pracovníkem na začátku školního roku před prvním vstu-pem na hřiště o všech rizicích. Děti jsou skupinově seznámeny s jednotlivými atrakcemi, které jsou jim k dispozici, s jejich principem a s bezpečným způsobem jejich používání.

Mimo první školení bude prováděno i opakované školení před každým vstupem na dětské hřiště. Opakované školení bude koncipováno formou dotazů na děti, jestli znají pravidla využívání jednotlivých atrakcí. V případě jejich neznalostí jim budou zásady připomenuty.

Stanoví se zákazy samovolného odchodu dítěte ze hřiště, vstupu do skladu nářadí, použí-vání umyvadla. Dozor nad dětmi provádějí vždy minimálně dva zaměstnanci MŠ Jitřenka, kteří sledují správné chování a zacházení dětí s vybavením a atrakcemi dětského hřiště. Při pohybu na lanové atrakci nebo skluzavce musí alespoň jedna osoba dozoru dohlížet na prováděnou činnost a to z bezprostřední blízkosti (pokud bude dítě šplhat po lanové atrak-ci, nesmí obě osoby provádějící dozor sedět v altánku).

Přístup na dětská hřiště

Dětská hřišti slouží pouze dětem navštěvujícím MŠ Jitřenka. Neslouží k využívání veřej-ností. Vstupní branky na hřiště jsou zamykány vždy po ukončení činnosti na hřišti a od-chodu všech dětí z něj. Mimo dobu provádění činnosti na hřišti jsou branky uzamknuty.

Klíče mají kromě zaměstnanců kuchyně všichni zaměstnanci MŠ Jitřenka.