• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Business Intelligence lze považovat za relativně nový směr technologií ICT a metod řízení podniků. Historii tohoto oboru lze mapovat až do 60. let minulého století do USA. Dříve top management a stakeholdeři firmy plánovali strategii a cíle podniku na základě historických dat, většinou již rok či dva starých. Data nebyla nijak centralizovaná, docházelo k časté ztrátě dat a většina záznamů ani nebyla uchovávána digitálně. V praxi vše stálo na intuici daného výkonného ředitele, někdy dokonce i na čiré náhodě. S vývojem výpočetní techniky a jejím rozvojem v rámci podnikové IT infrastruktury se začala shromažďovat data a výkon procesů již dokázal vypočítávat analytické operace nad těmito daty. (Power, 2007)

3.1.1 DSS a 70. až 90. léta

Pojem Business Intelligence zavedl až v roce 1989 analytik společnosti Gartner Howard J.

Dresner. Předchůdcem dnešní analytiky a BI byly DSS (Decision Support Systems). První vážnější zmínky o DSS přicházejí z let 1966–1971 kdy Scott Morton ve své disertační práci zkoumal podporu strategického plánování pomocí vlastně navrženého systému a otestovaného modelu. Jednalo se o navržení měsíčního plánu produkce myček a sušiček pro společnost Westinghouse. Daniel J. Power jako spoluautor knihy Decision Support: An Examination of the DSS Discipline (Schuff, 2011) zorganizoval řízený rozhovor v subkapitole číslo 2 se Scottem Mortonem. Morton uvádí jako svůj největší přínos oblasti DSS svůj první experiment ve již zmíněné společnosti Westinghouse. (Power, 2007; Pour, 2006)

V 80. letech se odborná společnost i firmy začaly více zajímat o možnost analytiky a zjistit něco více než konkurence. Tento boom odstartoval John Rockart publikací článku, který vedl k vývoji EIS (Executive Information System), založenými na multidimenzionálním

uložení a zpracování dat. V roce 1981 byla uspořádána v Georgii první konference zabývající se problematikou DSS, kde se rozdělily hlavní proudy DSS:

• modelově-řízené DSS, později SSBI nástroje. (Power, 2007; Pour, 2006)

3.1.2 OLAP databáze a rozvoj BI

S nástupem EIS v 80. letech v USA se začal rozvíjet také nový přístup ke skladování a analýze dat. S rozvojem OLAP struktury a multidimenzionálního přístupu k datům, byly položeny základní kameny k BI v podobě, jak jej známe teď. (Power, 2007) ve svém díle zmiňuje snahu společnosti Procter&Gamble v roce 1985 vyvinout systém, který provázal informace o prodejích (kde, co, jak, kdy) s daty získanými z obchodů při prodeji (za kolik, jaké množství) jako milník a jedním z prvních a nejúspěšnějších datově-orientovaných DSS.

Trh s EIS se poté později rozrůstal a od roku 1993 se tyto produkty začaly prosazovat i na českém a slovenském ICT trhu. (Pour, 2006)

Na přelomu 80. a 90. let se začal v USA projevovat nový trend v oblasti multidimenzionálních technologií, a to datové sklady (DWH) a datová tržiště (Data Mart).

Představiteli těchto přístupů byly R. Kimball a B. Inmon, kteří oba ovšem přišli s jinými způsobení provedení. Sám Inmon v rozhovoru s Danielem J. Powerem uvedl, že koncepce DWH je jeho největší přínos, který právě této oblasti přinesl. (Schuff, 2011). Společnosti nadále investovaly do systému pro správu a analýzu dat, a tak se součástí řešení staly i reportovací služby a grafické služby, protože množství dat narůstalo a již nebylo dostatečné reprezentovat tyto data pouze v jednoduchých tabulkách. Společnost Walmart držela v roce 1995 více než 5 TB dat a v roce 1997 to bylo již více než 24 TB dat. (Power, 2007; Pour, 2006) Od začátku nového tisíciletí si firmy stále více uvědomují důležitost BI a považují tuto oblast za jednu z nejperspektivnějších k investování. Společnost Gartner tvrdí, že trh s analytickými a BI nástroji opět vzrostl, a to až o 10 %. Největším a nejrychleji rostoucím segmentem zůstávají moderní BI platformy s podílem téměř 18 % na celkovém trhu.

(Gartner, 2020)

3.1.3 Příchod SSBI a nejnovější trendy

S rostoucím zájmem o BI a rozšířením do všech oborů a oblastí podnikání začal být vyvíjen tlak na BI systémy být více flexibilní, rychlejší a integrovanější pro vrcholový management.

týmy. Datová kultura a celkové firemní prostředí se začíná transformovat. Díky úspěchu BI nástrojů v rozhodování a řízení firmy se ekonomicky orientované profese začínají čím dál tím více orientovat v datech a jejich analýze. Tento pozitivní trend pomáhá hlavně SSBI nástrojům, které mohou nabízet větší funkcionalitu pro své uživatele. Další pomocnou silou pro SSBI je rozvoj cloudu. Přední dodavatelé SSBI řešení stále více upřednostňují cloudová řešení, která jsou mnohonásobně jednodušší na zavedení, protože není potřeba instalovat servery a datové sklady. (Gartner, 2018)

Nejnovější trendy v analytice a potažmo SSBI analytice začíná být rozšířená realita.

Společnost Gartner předpovídá, že schopnost analytických nástrojů data analyzovat pomocí složitých modelů, machine learningu a umělé inteligence bude klíčová pro budoucí generaci SSBI. Přístup těchto nástrojů bude ze současného „prezentovat volbu a závěry zvolené uživatelem“ k „prezentovat vlastní vyvozené závěry danému uživateli.“ Rozdíl je zde tedy zásadní, zatímco v prvním případě je člověk ten, kdo vymýšlí analýzu a závěry které chce získat, ve druhém případě pomyslné „kormidlo“ přebírá program. (Gartner, 2021)

Dalším trendem, který je již dlouho očekáván je postupná integrace BI, potažmo spíše SSBI na mobilní zařízení a tablety. (Imhoff a White, 2011) a (Howson a Scorecard, 2012) předpokládali vzestup a i možný přenos analytiky na přenosná zařízení. Předpokládali tedy hlavně implementaci interaktivního reportingu, čímž umožní dodavatelé BI řešení ještě širší záběr pro uživatele, kteří tak budou moci prezentovat své analýzy téměř kdykoliv a kdekoliv, protože mobilní zařízení má dnes každý u sebe. Největší překážku těchto mobilních řešení vidí v implementaci jednoduchého a ovladatelného prostředí, které navazuje na intuitivní rozhraní z počítače. S rozvojem 4G a dnes i 5G sítí a cloud-computingu se tato představa stává realitou. Společnost Business Wire (ANON., 2017) odhaduje do roku 2025 růst trhu mobilního BI o 23,3 % na konečných 26,8 miliard amerických dolarů v roce 2025. Jen pro srovnání, v roce 2019 byl celý trh BI naceněn na 20,5 miliardy dolarů a v roce 2025 je očekáván nárust na 40,5 miliardy. Tyto čísla pouze ukazují, jaký potenciál mobilní BI skrývá, a že ještě nejsou zcela všechny možnosti BI vyčerpány. (Gartner, 2020)

Obrázek 4: Příklad hybridního prostředí SAP Fiori (Zdroj: Schön, 2018)

3.1.4 Pracovní závěry

Technologie SSBI má své kořeny již v 60. letech s příchodem rozhodovacích systémů a transformací dat z papírové podoby do elektronické. Zásadním milníkem bylo objevení multidimenzionálního přístupu ke skladování a analýze dat, který umožnil propojení více oblastí, a tedy komplexnější analýzu. Postupně byla vyvíjena architektura BI řešení a s rostoucím objemem dat již nestíhalo IT oddělení plnit všechny požadavky koncových uživatelů, a proto vznikla technologie SSBI. Ta se v současnosti teprve ukotvuje mezi podniky a stále více přechází do cloudu pro zrychlení výpočetní doby. Nejnovějšími trendy na poli SSBI je přenesení analytiky na mobilní zařízení a rozšířená realita, a tedy schopnost těchto nástrojů téměř „nahradit“ lidské myšlení. SSBI nástroje data zanalyzují a přinesou už výsledné vyhodnocení, které dříve musel udělat člověk při pohledu na data potažmo reporty.