• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Příklady self-service nástrojů

Trh se self-service nástroji je dnes velmi bohatý, protože se jedná o rozvíjející se trh, který i nadále bude přilákávat nové hráče, kteří se budou snažit této příležitosti využít. V současné době největšími hráči jsou: SAP, Tableau, Microsoft, Qlik, IBM, SAS, Google, Oracle, Sisense a MicroStrategy. Každý má své zaměření lehce specifické, ovšem v jádru se jedná o podobné nástroje s podobnými funkcionalitami. Rozdíl mezi nimi můžeme najít zejména v ceně, jelikož některé nástroje jsou nabízeny zdarma s určitými omezeními a některé mohou sahat až do výše stovek dolarů za rok. Pro účel této práce byl vybrány k porovnání 3 nástroje: SAP Analytics Cloud (SAC), Tableau a Microsoft Power BI. SAC je využit v další fázi práce v implementační úloze a Tableau a Microsoft Power BI tvoří dva hlavní a největší konkurenty SAC na globálním SSBI trhu. (Gartner, 2021; Novotný, 2020)

3.4.1 SAP Analytics Cloud

SAP Analytics Cloud je SaaS řešení, které si koncový uživatel spustí pomocí prohlížeče. SAC tedy nenabízí možnost desktopové aplikace. Jedná se o komplexní nástroj, který se může připojit na vzdálená data nebo podporuje funkci importování dat. V nástroji je poté velmi intuitivní prostředí pro vytvoření datového modelu a nakonec výsledné analýzy prezentovat pomocí Stories neboli dashboardů, které jsou jednoduché a velmi interaktivní. Velkou výhodou i nevýhodou SACu je, že je velmi dobře integrován pouze s dalšími aplikacemi od firmy SAP a konektory pro live connection dat podporuje SAC také pouze jen u SAP zdrojů.

Společnost nabízí zdarma měsíční trial verzi a poté je nástroj SAC dostupný za $22 / měsíc za uživatele. Pokud chce uživatel plný přístup ke všem službám je nutné zvolit vyšší verzi Planning, u které bohužel SAP cenu neuvádí (Novotný, 2020)

Společnost SAP je uvedena jako visionář společností Gartner. (Gartner, 2021). Pro rok 2021 přibyly live-connection konektory pro služby Microsoft Office 365 a jsou postupně zdokonalovány prvky rozšířené reality pro jednodušší pochopení výsledných analýz koncovými uživateli.

3.4.2 Tableau

Společnost Tableau byla v roce 2019 odkoupena společnosti Salesforce, předním dodavatelem podnikových systémů. Tableau je jeden z nejrozšířenějších SSBI nástrojů, i díky své delší tradici a roli průkopníka oblasti SSBI. Aplikace Tableau je dostupná jak pro Windows, tak i pro macOS. Tableau nabízí širokou paletu konektorů a podporovaných zdrojových souborů a ze všech 3 zmíněných názorů podporuje nejvíce zdrojových systémů.

Co se týče vizualizací je Tableau na stejné úrovni jako SAC, protože nabízí širokou nabídku vizualizací, které si jde upravit dle libosti. SAC ovšem má přehlednější prostředí pro tvoření vizualizací a pro nezkušeného uživatele může vizualizovaní v Tableau působit lehce zmateně. Tableau je ze všech 3 zmíněných nástrojů nejdražší, a to tedy $70 / měsíc za uživatele s licencí Creator. Útěchou aspoň pro studenty může být možnost získání roční trial licence zdarma.

Nástroj Tableau je uveden jako leader společnostní Gartner (Gartner, 2021). Pro rok 2021 byly přidány nové možnosti přípravy a managementu dat. V březnu by mělo být přidáno rozšíření Einstein Discovery dashboard, které pochází z dílny firmy Salesforce. Jedná se o rozšíření možností prediktivního modelování, což jistě přinese Tableau konkurenční výhodu.

3.4.3 Microsoft Power BI

Velkou výhodou tohoto nástroje je podobnost prostředí s aplikacemi Office, které jsou také dodávány společností Microsoft. Nahrání dat je též možné pomoci souboru nebo konektoru.

Oproti SAC nabízí Power BI více konektorů i možností pro vstupní soubory. Dalším typickým znakem pro Power BI je přítomnost programovacího jazyku DAX (Data Analysis Expressions), který se používá k formulaci uživatelem definovaných vzorců. Přestože se jedná o programovací jazyk, svou strukturou připomíná MS Excel a řádek pro psaní vzorců, a proto se jedná o přehledný a intuitivní jazyk, se kterým nebude mít většina koncových uživatelů problém, pokud jej budou chtít použít. Co se týče vizualizací není nástroj tak interaktivní a upravitelný jako SAC, ale stále nabízí dostatečné množství přehledných vizualizací, které pokryjí potřeby většiny uživatelů. Nástroj Power BI je nabízen zdarma pouze pro operační systémy Windows, pro systém macOS není dostupný. Přístup k Power BI services je zpoplatněn $9,99 / měsíc za uživatele. (Novotný, 2020)

Nástroj Power BI je uveden jako leader společnostní Gartner (Gartner, 2021). Pro rok 2021 Microsoft přináší větší integraci se svou cloud službou Azure, pomocí které chce dosáhnout lepších a kvalitnějších predikcí v cloud prostředí za pomocí cloud-computingu. Dalším vítaným přínosem je zlepšení detekování anomálií v datech pro zjednodušení přípravy dat pro predikční analýzu.

3.4.4 Pracovní závěry

Jako příklady SSBI nástrojů byly vybrány podle (Gartner, 2021) 2 nejsilnější hráči (Microsoft,Tableau) na trhu SSBI a poté SAP, který je v kategorii vizionářů. Produkt SAP Analytics Cloud zaostává za svými konkurenty zejména co se týče konektivity, jelikož svůj celý potenciál dokáže rozvinout pouze v kombinaci s dalšími SAP službami. Díky této

kombinaci služeb ovšem dokáže být velmi silným nástrojem, protože může kombinovat služby jako SAP Predictive Analytics a nabídnout všechny tyto funkcionality v jednom balíčku. Tableau ovšem nezůstává pozadu a v roce 2020 rozšířilo svůj produkt o možnost pokročilých predikcí díky akvizici společností Salesforce. Microsoft Power BI těží zejména ze skvělé integrace s kancelářskými produkty MS Office, levné ceně a intuitivnímu prostředí.

4 Implementace analytické úlohy a analýza predikcí

Tato kapitola se věnuje analýze a návrhu SSBI řešení. Pro účely této práce byla vybrána volně přístupná data od ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky) ohledně koronaviru v České republice. Cílem této úlohy je demonstrovat schopnosti SSBI nástrojů na příkladu mimo business oblast, jelikož tyto nástroje mohou být užitečné ve zdravotnictví, o čemž je poslední pátá kapitola této práce.