• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Hrozba ze strany stávajících podniků

4.2 Poslání (mise) pivovaru Samson, s.r.o

5.2.5 Hrozba ze strany stávajících podniků

Rivalita mezi stávajícími podniky je velmi vysoká vlivem velkého počtu pivovarů na trhu v České republice a neustále rostoucím počtem nových malých či řemeslných pivovarů.

Rivalita mezi stávajícími pivovary byla umocněna v minulém roce kvůli zákazu pořádání společenských a kulturních akcí, omezení hostinských, restauračních a hotelových služeb, což přineslo velmi významný pokles odběru piva, pokles tržeb a hospodářského výsledku všech pivovarů. Z uvedených důvodů je současná rivalita mezi pivovary více intenzivní a vyhrocená.

Důležité je si uvědomit, že přílišná rivalita je spíše z dlouhodobého hlediska nevýhodou, jelikož vyžaduje finanční prostředky, které posléze mohou chybět pro jiné hodnototvorné účely.

Shrnutí Porterova modelu pěti hybných sil – výstupy pro SWOT analýzu

Příležitosti Hrozby

+ Nízká vyjednávací síla dodavatelů - Hrozba vstupu nových konkurentů na trh - Růst vyjednávací síly odběratelů

37 analýza je nedílnou součástí strategické analýzy. Výsledky analýzy vnitřního prostředí poskytují informace o silných a slabých stránkách podniku a rovněž slouží jako vstupní položky pro SWOT analýzu (Becerra, 2009). Odborná literatura poskytuje množství metodik, pomocí nichž lze realizovat analýzu vnitřního prostředí. Autor předkládané bakalářské práce se rozhodl v rámci analýzy vnitřního prostředí zvolit metodiky VRIO analýzy, hodnotového řetězce, marketingového mixu a finanční analýzy. Uvedené metodiky jsou zpracovány na základě odborné literatury uvedené v kapitole 2.2 a dílčích kapitolách.

6.1 VRIO analýza

VRIO analýzy je analytickou technikou užívanou pro hodnocení zdrojů podniku i konkurence podniku (Johnson et al., 2011). V níže přiložené tabulce 2 je realizována VRIO analýza zvoleného pivovaru Samson. Při tvorbě VRIO analýzy autor vycházel z odborné literatury uvedené v kapitole 2.2.1.

Z níže přiložené tabulky číslo 2 lze vyčíst, že za účelem realizace VRIO analýzy byly uskupeny zdroje do čtyř základních kategorií, přičemž v každé kategorii proběhla identifikace nejvýznamnějších zdrojů, které jsou pro pivovar Samson nejvýznamněji hodnotné a rovněž organizačně využitelné.

Tabulka 2: VRIO analýza pivovaru Samson

Kategorie Zdroj Hodnota Vzácnost Napodobitelnost Organizace Lidské

38

Nejcennějším kapitálem pivovaru Samson jsou v současné době lidské zdroje, jelikož jsou zdrojem konkurenční výhody. Lidské zdroje jsou nositeli know-how, znalostí, dovedností. Jsou nositelem pracovní síly a vytvářejí přidanou hodnotu pivovaru Samson. Z tohoto důvodu jsou lidské zdroje hodnotné a organizačně využitelné, jelikož se bez nich pivovar Samson neobejde.

Taktéž jsou lidské zdroje obtížně napodobitelné, jelikož disponují specifickým vzděláním, know-how, znalostí. Klíčovými zaměstnanci pivovaru Samson jsou technologové výroby a chemici, kteří se podílej na výrobě a vývoji receptury a na udržování trvale vysoké kvality piva. Klíčový je rovněž management pivovaru Samson, jelikož se podílí na tvorbě strategie, stanovuje misi a vizi, je zodpovědný za vedení celého pivovaru.

Fyzické zdroje pivovaru Samson nejsou vzácné a jsou snadno napodobitelné. Pivovar Samson užívá fyzické zdroje, jež jsou obdobné u jiných pivovarů. V tomto ohledu nedisponuje pivovar Samson konkurenční výhodou oproti ostatním pivovarům. Silnou stránkou pivovaru Samson je efektivita využití fyzických zdrojů, která zabezpečuje, že zdroje jsou hodnotné i organizačně využitelné. Nejdůležitějšími fyzickými zdroji pivovaru Samson jsou restaurace a obchody.

Nehmotné zdroje tvoří velkou konkurenční výhodu pivovaru Samson. Zvolené nehmotné zdroje jsou nenapodobitelné, vytvářejí hodnotu, jsou vzácné, organizačně využitelné. Mezi klíčové nehmotné zdroje pivovaru Samson lze zařadit E-shop, pomocí kterého pivovar prodává vlastní produkty odběratelům a know-how, které zahrnuje recepturu a výrobní technologii, které dávají pivu Samson nezaměnitelnou a charakteristickou chuť.

Finanční zdroje pivovaru Samson jsou v současné době slabou stránkou, nicméně v létě roku 2020 došlo ke změně majitelů, kteří přinesli do pivovaru Samson nový finanční kapitál a je otázkou, jakým způsobem se bude finanční situace pivovaru Samson nadále vyvíjet.

Investovaný kapitál nového vlastníka by měl pivovar Samson finančně stabilizovat, pomoci překlenout těžké ekonomické období způsobené výrazným poklesem odběratelů a spotřeby piva vlivem pandemie COVID-19.

Shrnutí VRIO analýzy – výstupy pro SWOT analýzu

Silné stránky Slabé stránky

+ Lidské zdroje - Fyzické zdroje

+ Nehmotné zdroje - Finanční zdroje

39

6.2 Hodnotový řetězec

Hodnototvorný řetězec definuje přidanou hodnotu, se kterou vstupuje podnikatelský subjekt na trh. Tvorba hodnotového řetězce pivovaru Samson vychází z odborné literatury od Portera (2008), který jako první vymezil hodnotový řetězec. Metodika hodnotového řetězce pivovaru Samson se opírá o odbornou literaturu uvedeno v kapitole 2.2.2.

Hodnotový řetězec pivovaru Samson se skládá z primárních aktivit a podpůrných aktivit. Mezi primární aktivity lze zařadit řízení vstupního materiálu potřebného pro vaření piva, uvaření piva, řízení uvařeného piva z hlediska uskladnění na příslušné skladové místo. Další součástí primárních aktivit je marketing, jenž má za úkol seznámit potenciální zákazníky s existencí produktu a přesvědčit je ke koupi produktu. Nedílnou součástí primárních aktivit je i obchod, v případě pivovaru Samson zejména E-shop, prostřednictvím kterého pivovar prodává vlastní produkty.

Úkolem podpůrných činností je podpora primárních činností. Mezi podpůrné aktivity pivovaru Samson lze zařadit infrastrukturu podniku, která je zároveň silnou stránkou pivovaru, jelikož díky technické vyspělosti a automatizaci je výrobní proces natolik kvalitně zpracován, že jednotlivé dílčí stroje podílející se na výrobě piva jsou optimálně rozmístěny, aby pivo nemuselo putovat velké vzdálenosti, neztrácelo kvalitu a nevznikaly zbytečné prostoje, které jsou příčinou následné nehospodárnosti. Součástí podpůrných aktivit je rovněž řízení lidských zdrojů, které taktéž patří mezi silné stránky pivovaru Samson, jelikož pivovar má stanovenou organizační strukturu sestavenou z pracovních pozic a u každé pracovní pozice je jasně vymezená náplň práce, odpovědnost, pravomoci. Mezi podpůrné činnosti patří rovněž technologický rozvoj. Pivovar Samson zaměstnává pracovníky v technologickém oddělení, kteří mají v popisu práce hledat nové možnosti technologické výroby piva s nižšími ekonomickými náklady, lepší kvalitou, chutí. Součástí podpůrných aktivit pivovaru Samson je i obstaravatelská činnost, tzn. zajištění vstupního materiálu do výroby, zajištění obalového materiálu, personální zajištění aj.

Shrnutí hodnotového řetězce – výstupy pro SWOT analýzu

Silné stránky Slabé stránky

+ Infrastruktura pivovaru - Marketing

+ Skladování piva - Obstaravatelská činnost

+ Řízení lidských zdrojů + Technologické oddělení

40

6.3 Marketingový mix

Marketingový mix představuje soubor marketingových nástrojů, které jsou využívány za účelem dosažení marketingových cílů na cílovém trhu (Kotler, 2001). Pro účely předkládané bakalářské práce je autorem práce zvolena kratší varianta marketingového mixu ve formě 4P, tedy produkt, cena, propagace a distribuce. Realizace marketingového mixu vychází z metodiky odborné literatury uvedené v kapitole 2.2.3.